Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Zastanawiałam się co przeskrobał mój M, że kupił mi fajną torebkę.... Najpierw śmiał się,że to już na pampersy będzie bo taka wielka jest, ale jednak to mi coś nie pasowało... Długo nie czekałam na odpowiedź... Chciałam podlać moje kwiatki na działeczce i co? KOSIARKA wszystkie skosiła!!
Też się troche zdziwiłam że chce mi zrobic cesarke tak blisko terminu, ale to narazie "luźna" rozmowa była, bardziej chyba zeby mi zrobic przjemnośc. Moja siostra miała termin na 23 grudnia ale cesarke zrobili jej już 9, bo Kini się na świat spieszyło
Moja teściówka wyhaczyła mi w lumpie nowe jeansowe rybaczki ciążowe, jeszcze z metką. Mam nadzieję że tyłek w nie zmieszczeNie bardzo jestem za ciuchami z lumpów, ale w obecnej sytuacji nie bede kupowała spodni za ponad stówke na miesiąc albo dwa...
Chociaż jak ostatnio byłam to zauważyłam mnóstwo ciuchow dla maluszków, na o sie nie dam namówic... w pepco i textilu są piękne nowe ciuszki za tanie pieniążki.Kiara, eforts lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
ja chce miec sypialnie w takim kolorze i bedzie w to wkomponowany kącik dla dziecka...
becikowe jest dla rodzin u ktorych miesieczny dochod na jednego członka rodziny nie przekracza około 1900 zł
a co do niani tez bym nie dala obcej osobie...ja przez rok opiekowalam sie dzieckiem znajomej, zaczelam jak mala miała pol roku, to jest wielka odpowiedzialnosc...Bogusiar80, Qrczak, Kiara lubią tę wiadomość
-
to zależy które becikowe. są 2 rodzaje. Jedno należy się wszystkim bez względu na dochody, tylko trzeba miec zaświadczenie od lekarza że było się pod opieką przed 10 tc. a drugi tysiak jest w zalezności od dochodów na członka rodziny. 3 lata temu pracowałam w MGOPS i zajmowałam się becikowym, mam nadzieję ze od tamtej pory przepisy nie zmieniły się aż tak bardzo.
-
nick nieaktualnya tu cos o przyznawaniu becikowego
Jeżeli dziecko urodziło się, zostało objęte opieką prawną lub przysposobione po 31 grudnia 2012 roku to, czy becikowe zostanie wypłacone, zależy od dochodów rodziny. Graniczna kwota to 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto (po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny. Jeśli o becikowe staramy się w roku 2014, pod uwagę brane są obecnie dochody za 2012 rok. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli w roku 2013 uzyskaliśmy nowe źródła dochodu (np. nowa umowa o pracę, nowa własna firma itp) powinniśmy złożyć w tej sprawie odpowiednie oświadczenie, te dochody wówczas także będą brane pod uwagę. Podobnie - jeśli po roku 2012 straciliśmy któreś źródło dochodu, należy złożyć w tej sprawie oświadczenie - wówczas dochody te nie będą brane pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku o becikowe.
Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3302758,becikowe-2014-dokumenty-zasady-warunki-poradnik,id,t.html?cookie=1 -
nick nieaktualny
-
dziewczyny każde becikowe zależy od dochodu, wiem bo starałam się o nie niecały rok temu. Nie wiem jakie są granice tego dochodu, żeby dostać 1000 zł. ale na ten drugi tysiąc to jest jakaś śmieszna kwota 500 zł. na osobę. A moja koleżanka w tym roku nie dostała nic ( tego pierwszego tysiaka ) bo dochód jej przekroczył wskazany próg więc o drugi już się nie starała.
-
to prawda, biurokracja górą!! Welcome in Poland. ale jak pojdziesz po wniosek, to pod warunkiem że trafisz na miłą Panią zaznaczy Ci wszytko co musisz wypisac i dostarczyc... z dokumentow które trzeba dzies biegac i zalatiac to pesel dziecka, akt urodzenia, zaświadczenie od lekarza i zaświadczenie o dochodach, no chyba ze zmieniałas prace w ostatnim roku to świadectwa pracy i nowe umowy...a tak to dowody osobiste i tona papierow do wypisania
-
Niespodzianek:) wrote:dziewczyny każde becikowe zależy od dochodu, wiem bo starałam się o nie niecały rok temu. Nie wiem jakie są granice tego dochodu, żeby dostać 1000 zł. ale na ten drugi tysiąc to jest jakaś śmieszna kwota 500 zł. na osobę. A moja koleżanka w tym roku nie dostała nic ( tego pierwszego tysiaka ) bo dochód jej przekroczył wskazany próg więc o drugi już się nie starała.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEwka89 wrote:tak KRUS też się liczy. Jesli masz jakaś ziemię na własnośc to raczej na becikowe nie licz, bo to przelicza się też przez hektary ziemi.. to jest tak pokręcone i skomplikowane że szkoda gadac.
-
heh a ja nawet nie wiedziałam, że ziemia też się liczy do becikowe i o nic takiego nie pytali męża (chyba) ciekawe jak będzie teraz.. pewnie jeszcze się okaże, że nie dostaniemy, eh marny tysiąc a trzeba o niego tyle walczyć
I tak jak piszesz ewa działalność nieźle kombinuje też miałam do czynienia z różnymi historiami w tym temacie. -
Ja bardziej liczę na kasę z ubezpieczenia grupowego u siebie i mąż też dostanie
za urodzenie się dziecka mam 1300zł mąż 1500zł :)będzie na wózek i pampersy
Karola bardzo gustowna sypialnia:)
Mnie się podobają do sypialni białe meble, ściany delikatne odcienie szarości albo bladego różu ale bardzo delikatne
coś tego typu
http://wrzucaj.net/images/2014/06/10/14535457107884589324231094803977n.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 19:07
Bogusiar80 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
jeszcze co do wychowawczego to tak jak pisałam mops wypłaca alw jak dochód na członka rodziny nie przekracza 574zl, ja sie starałam o ten zasiłek parę miesięcy temu gdzieś, więc bieżące info mam
becikowe jak ostatni raz brałam to był tylko dok od lekarza potrzebny, a teraz to nie wiem....aga.just lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, wychowawczy jest bezpłatny, jak już któraś pisała. Jedynie można starać się w MOPSie, jeśli spełnia się kryteria dochodowe. Co do becikowego to obecnie zależy ono od dochodu na jednego członka rodziny. Niestety my z mężem się nie łapiemy
Kasandra, aga.just lubią tę wiadomość