X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pije któraś z was codziennie kawę? Ja od kilku dni po prostu muszę się napić bo inaczej mam stado słoni na klacie, nie wiem jakie mam teraz ciśnienie bo nie mam jak zmierzyć w domu a u gina było ok.
    Ile wypijacie dziennie tej kawy?:)

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny,

dawno mnie tu nie bylo, ale regularnie Was czytam. Gratuluje wszystkim udanych wizyt i trzymam kciuki za wizytujace :)

Ja od kiedy zaczelam II trymestr czuje sie jakbym wkroczyla w inny wymiar :) zapomnialam o mdlosciach, wymiotach i znowu mam energie. Co za zmiana. Ruchow maluszka jeszcze nie wyczuwam, a juz nie moge sie doczekac. Dziecko na ostatnim usg tez nie pokazalo czy bedzie coreczka czy synkiem, wolalo lezec pleckami do mamy i pani doktor. Kolejne usg 9 lipca, moze tajemnica sie rozwieje.

Nigdy moja ginekolog nie zmierzyla mi ciesnienia.. w sumie mialam jak na razie tylko 2 wizyty, na trzecia ide w lipcu, moze wtedy to zrobi. Tez mnie nie wazy, zapytala tylko o to ile waze. Za to moja endokrynolog ktora leczy mi niedoczynnosc tarczycy i kontroluje TSH co miesiac, na kazdej wizycie mierzy mi cisnienie, wazy i osluchuje serce. Wszystko jest idealnie,nawet to ze nic nie przytylam w I trymestrze.

Zaczelam 4 miesiac a wszyscy mowia ze nic nie widac. Dziwne, bo spodnie i spodnice strasznie mnie uwieraja :)

3i49anlimybgnl9h.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza_3 wrote:
    Cześć dziewczy, byłam wczoraj u lekarza z maluchami wszystko dobrze, ale ja oczywiście po wizycie czuje niedosyt informacji. Czy w tym tc nie powinny być robione dodatkowe pomiary dzieci: brzuszek., plyn owodniowy...? Zmierzył tylko crl i bicie serca.
    Na to co mówię o bólach jakie mam to tylko słyszę, że będzie jeszcze gorzej - trochę mnie to irytuje.
    A pod koniec coś powiedział, że będzie mi się szyjka wcześniej skracać i będę musiała mieć zakładane szwy. Hm...

Powodzenia na dzisiejszych wizytach.

Bylam na takim usg w 12 tygodniu i tez mialam zmierzone tylko CRL, tentno dziecka i przeziernosc karkowa. Dziecko lekarz tylko obejrzala dokladnie na usg, szukajac zoladka, nozek i raczek.

3i49anlimybgnl9h.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianek - mi gin pozwolił jedną nieduzą dziennie, raczej słabszą i z mlekiem :) i tak też piję ;)

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-D
    Niespodzianek ja pije jedna kawe prima relax. Jest bez kofeiny.
    Martyna spokojnie juz niedlugo bedzie brzusio ;-)

Martynaaa lubi tę wiadomość

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej..

ja też dziś wizytuję.

Mi się każe ważyć w domu rano nago i zawsze zapisuje.
    Ciśnienie też kazał w domu kontrolować raz na jakiś czas ale mam ok.

A co do wagi z pomiarem tkanki tłuszczowej..matko..mam taką od lat i w poprzedniej ciąży korzystałam i teraz też od początku. Nawet nie wpadłam że coś może szkodzić a teraz się zdenerwowałam. Korzystam tylko z funkcji ważenia ale podświadomość już działa czy to rzeczywiście mogło zaszkodzić ?!?!

Co do farbowania też powinna - siwe mi się pojawiają sporadycznie ;) ale na samą myśl o farbie teraz mnie odrzuca..

Co do zastanawiania się, że np rozmiar główki jest o tydzień do tyłu w stosunku np do dł. kości - naprawdę nie zwracajcie na to uwagi i przestać się już zamartwiać!!! Już pisałam kiedyś, ze z synkiem w ciąży też mi spore różnice wychodziły..do przodu, do tyłu zależnie od parametru ale wszystko w ustalonych granicach i gin mówił że ok i synek urodził się mega proporcjonalny, nawet się lekarka dziwiła. Więc to wszystko się potem ślicznie wyrównuje :)

Milcia trzymam kciuki za wizytę.

89b74e6224.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawy nie pije, ale moja bratowa ktora jest w trzeciej ciazy pije jedna dziennie z mlekiem i mowi ze tez nie dalaby rady bez kawy.

3i49anlimybgnl9h.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie w poprzedniej ciązy całkowicie odrzuciło od kawy, teraz na początku też, no ale coś się pozmieniało i po prostu muszę się napić.. dzięki za odpowiedzi:)

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysiok, jeżeli można wyłączyć funkcję pomiaru tłuszczu, to chyba wszystko w porządku. Wtedy chyba jest to normalna waga

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • Furia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 2 dni do kawy wrocilam bo nie daje rady wygrac ze zmeczeniem, ale pije 2 kawki pol na pol z mlekiem dziennie, normalna z ekspresu.

Mi ten 2 trymestr jakos ulgi nie przynosi, znaczy sie juz przestalam tabletki na wymioty lykac ale np dzis az mnie trzeslo nad umywalka przy myciu zebow, no i spac mi sie chce ciagle okrutnie. Czekolady nadal jesc nie moge, maz wyjada ostatnia paczke mieszanki wedlowkiej :/

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • .joanna Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kocham kawę...a jeszcze jak mąż mi zrobi smakową latte to już w ogóle <3 tak więc piję codziennie po jedną, dwie latte ;)

eikt43r83lbyfg23.png
    eikt43r8tmxr8y85.png[/url]

• Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że jeśli się nie ma problemów z wysokim ciśnieniem to jednak kawa dziennie na pewno nie zaszkodzi.

89b74e6224.png
  • Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka41 wrote:
    Mysiok, jeżeli można wyłączyć funkcję pomiaru tłuszczu, to chyba wszystko w porządku. Wtedy chyba jest to normalna waga

Heh..mam nadzieję, bo nie mam instrukcji od kilku lat i szczerze..to nigdy z pomiaru tkanki nie korzystałam..po prostu włączam wagę, wchodzę ważę się szybko i schodzę...

89b74e6224.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia wrote:

Mi ten 2 trymestr jakos ulgi nie przynosi, znaczy sie juz przestalam tabletki na wymioty lykac ale np dzis az mnie trzeslo nad umywalka przy myciu zebow, no i spac mi sie chce ciagle okrutnie. Czekolady nadal jesc nie moge, maz wyjada ostatnia paczke mieszanki wedlowkiej :/

Furia, ja tez nie jestem w stanie ciagle umyc zembow pasta mietowa, ale od kiedy zmienilam ja na paste dla dzieci o smaku gumy do zucia, jest lepiej i moge normalnie umyc zeby bez krzywienia sie.

Slodkiego tez nie jem, szczegolnie mdli mnie od czekolady, ale zauwazylam ze chyba powoli sie to zmienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2014, 10:32

3i49anlimybgnl9h.png
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na NFZ przed każdą wizytą pielęgniarka bierze na pomiar ciśnienia (tak jak kiedyś pisałam mocno zwracają na to uwagę, bo przy 140 jest ryzyko odklejania się łożyska) i w gabinecie już wchodzę na wagę. Na szczęście nie mam się co tam denerwować, bo moja waga oscyluje ciągle tak samo, gdy wizyta rano to ok. 55,2 - 55,3, a wieczorem 55,7 bodajże było. Aż się zastanawiam czy wszystko ok, że tak nie przybieram na wadze ;)

A myślicie, że te pomiary tkanki tłuszczowej na takiej wadze domowej są rzetelne? Bo kupiłam wagę w Rossmannie na początku ciąży, ma te opcje różne, posprawdzałam dla ciekawostki ale nie korzystam z tego, wydaje mi się, że to po części z palca wyssane.

• szurabura Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakieś propozycje energetyzujących, letnich piosenek do samochodu? Nagrywam płytę na wyjazd... :)

• Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szurabura wrote:
    u mnie na NFZ przed każdą wizytą pielęgniarka bierze na pomiar ciśnienia (tak jak kiedyś pisałam mocno zwracają na to uwagę, bo przy 140 jest ryzyko odklejania się łożyska) i w gabinecie już wchodzę na wagę. Na szczęście nie mam się co tam denerwować, bo moja waga oscyluje ciągle tak samo, gdy wizyta rano to ok. 55,2 - 55,3, a wieczorem 55,7 bodajże było. Aż się zastanawiam czy wszystko ok, że tak nie przybieram na wadze ;)

A myślicie, że te pomiary tkanki tłuszczowej na takiej wadze domowej są rzetelne? Bo kupiłam wagę w Rossmannie na początku ciąży, ma te opcje różne, posprawdzałam dla ciekawostki ale nie korzystam z tego, wydaje mi się, że to po części z palca wyssane.

no mi też się wydaje, że to nie jest wiarygodne. dlatego z tej funkcji nie korzystałam. a taką wagę po prostu dostałam

89b74e6224.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szurabura wazylam tyle jakos w szkole podstawowej :P
    Martyna ooo dzieki, to od jutra bede myla zeby pasta synka :D

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahah poczekaj, bo ja nie wiem ile po dziecku będę ważyć, a wszelkie diety i zdrowe odżywianie kończy się u mnie po 2 dniach :D

• maria.sm Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny znacie juz moze plec swoich dzieci JA przedwczoraj na wizycie nawet usg nie mialam robionego ;-/ a i mam pytanie czy miedzy 16/19 tyg nie robi sie zadnych badan? ja od poczatku ciazy tylko raz bylam na badaniach i zastanawiam sie cyz to nie za rzadko

maria.sm
‹‹ 499 500 501 502 503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ