X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pije któraś z was codziennie kawę? Ja od kilku dni po prostu muszę się napić bo inaczej mam stado słoni na klacie, nie wiem jakie mam teraz ciśnienie bo nie mam jak zmierzyć w domu a u gina było ok.
    Ile wypijacie dziennie tej kawy?:)

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny,

dawno mnie tu nie bylo, ale regularnie Was czytam. Gratuluje wszystkim udanych wizyt i trzymam kciuki za wizytujace :)

Ja od kiedy zaczelam II trymestr czuje sie jakbym wkroczyla w inny wymiar :) zapomnialam o mdlosciach, wymiotach i znowu mam energie. Co za zmiana. Ruchow maluszka jeszcze nie wyczuwam, a juz nie moge sie doczekac. Dziecko na ostatnim usg tez nie pokazalo czy bedzie coreczka czy synkiem, wolalo lezec pleckami do mamy i pani doktor. Kolejne usg 9 lipca, moze tajemnica sie rozwieje.

Nigdy moja ginekolog nie zmierzyla mi ciesnienia.. w sumie mialam jak na razie tylko 2 wizyty, na trzecia ide w lipcu, moze wtedy to zrobi. Tez mnie nie wazy, zapytala tylko o to ile waze. Za to moja endokrynolog ktora leczy mi niedoczynnosc tarczycy i kontroluje TSH co miesiac, na kazdej wizycie mierzy mi cisnienie, wazy i osluchuje serce. Wszystko jest idealnie,nawet to ze nic nie przytylam w I trymestrze.

Zaczelam 4 miesiac a wszyscy mowia ze nic nie widac. Dziwne, bo spodnie i spodnice strasznie mnie uwieraja :)

3i49anlimybgnl9h.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza_3 wrote:
    Cześć dziewczy, byłam wczoraj u lekarza z maluchami wszystko dobrze, ale ja oczywiście po wizycie czuje niedosyt informacji. Czy w tym tc nie powinny być robione dodatkowe pomiary dzieci: brzuszek., plyn owodniowy...? Zmierzył tylko crl i bicie serca.
    Na to co mówię o bólach jakie mam to tylko słyszę, że będzie jeszcze gorzej - trochę mnie to irytuje.
    A pod koniec coś powiedział, że będzie mi się szyjka wcześniej skracać i będę musiała mieć zakładane szwy. Hm...

Powodzenia na dzisiejszych wizytach.

Bylam na takim usg w 12 tygodniu i tez mialam zmierzone tylko CRL, tentno dziecka i przeziernosc karkowa. Dziecko lekarz tylko obejrzala dokladnie na usg, szukajac zoladka, nozek i raczek.

3i49anlimybgnl9h.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianek - mi gin pozwolił jedną nieduzą dziennie, raczej słabszą i z mlekiem :) i tak też piję ;)

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-D
    Niespodzianek ja pije jedna kawe prima relax. Jest bez kofeiny.
    Martyna spokojnie juz niedlugo bedzie brzusio ;-)

Martynaaa lubi tę wiadomość

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej..

ja też dziś wizytuję.

Mi się każe ważyć w domu rano nago i zawsze zapisuje.
    Ciśnienie też kazał w domu kontrolować raz na jakiś czas ale mam ok.

A co do wagi z pomiarem tkanki tłuszczowej..matko..mam taką od lat i w poprzedniej ciąży korzystałam i teraz też od początku. Nawet nie wpadłam że coś może szkodzić a teraz się zdenerwowałam. Korzystam tylko z funkcji ważenia ale podświadomość już działa czy to rzeczywiście mogło zaszkodzić ?!?!

Co do farbowania też powinna - siwe mi się pojawiają sporadycznie ;) ale na samą myśl o farbie teraz mnie odrzuca..

Co do zastanawiania się, że np rozmiar główki jest o tydzień do tyłu w stosunku np do dł. kości - naprawdę nie zwracajcie na to uwagi i przestać się już zamartwiać!!! Już pisałam kiedyś, ze z synkiem w ciąży też mi spore różnice wychodziły..do przodu, do tyłu zależnie od parametru ale wszystko w ustalonych granicach i gin mówił że ok i synek urodził się mega proporcjonalny, nawet się lekarka dziwiła. Więc to wszystko się potem ślicznie wyrównuje :)

Milcia trzymam kciuki za wizytę.

89b74e6224.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawy nie pije, ale moja bratowa ktora jest w trzeciej ciazy pije jedna dziennie z mlekiem i mowi ze tez nie dalaby rady bez kawy.

3i49anlimybgnl9h.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie w poprzedniej ciązy całkowicie odrzuciło od kawy, teraz na początku też, no ale coś się pozmieniało i po prostu muszę się napić.. dzięki za odpowiedzi:)

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysiok, jeżeli można wyłączyć funkcję pomiaru tłuszczu, to chyba wszystko w porządku. Wtedy chyba jest to normalna waga

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • Furia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 2 dni do kawy wrocilam bo nie daje rady wygrac ze zmeczeniem, ale pije 2 kawki pol na pol z mlekiem dziennie, normalna z ekspresu.

Mi ten 2 trymestr jakos ulgi nie przynosi, znaczy sie juz przestalam tabletki na wymioty lykac ale np dzis az mnie trzeslo nad umywalka przy myciu zebow, no i spac mi sie chce ciagle okrutnie. Czekolady nadal jesc nie moge, maz wyjada ostatnia paczke mieszanki wedlowkiej :/

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • .joanna Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kocham kawę...a jeszcze jak mąż mi zrobi smakową latte to już w ogóle <3 tak więc piję codziennie po jedną, dwie latte ;)

eikt43r83lbyfg23.png
    eikt43r8tmxr8y85.png[/url]

• Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że jeśli się nie ma problemów z wysokim ciśnieniem to jednak kawa dziennie na pewno nie zaszkodzi.

89b74e6224.png
  • Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka41 wrote:
    Mysiok, jeżeli można wyłączyć funkcję pomiaru tłuszczu, to chyba wszystko w porządku. Wtedy chyba jest to normalna waga

Heh..mam nadzieję, bo nie mam instrukcji od kilku lat i szczerze..to nigdy z pomiaru tkanki nie korzystałam..po prostu włączam wagę, wchodzę ważę się szybko i schodzę...

89b74e6224.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia wrote:

Mi ten 2 trymestr jakos ulgi nie przynosi, znaczy sie juz przestalam tabletki na wymioty lykac ale np dzis az mnie trzeslo nad umywalka przy myciu zebow, no i spac mi sie chce ciagle okrutnie. Czekolady nadal jesc nie moge, maz wyjada ostatnia paczke mieszanki wedlowkiej :/

Furia, ja tez nie jestem w stanie ciagle umyc zembow pasta mietowa, ale od kiedy zmienilam ja na paste dla dzieci o smaku gumy do zucia, jest lepiej i moge normalnie umyc zeby bez krzywienia sie.

Slodkiego tez nie jem, szczegolnie mdli mnie od czekolady, ale zauwazylam ze chyba powoli sie to zmienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2014, 10:32

3i49anlimybgnl9h.png
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na NFZ przed każdą wizytą pielęgniarka bierze na pomiar ciśnienia (tak jak kiedyś pisałam mocno zwracają na to uwagę, bo przy 140 jest ryzyko odklejania się łożyska) i w gabinecie już wchodzę na wagę. Na szczęście nie mam się co tam denerwować, bo moja waga oscyluje ciągle tak samo, gdy wizyta rano to ok. 55,2 - 55,3, a wieczorem 55,7 bodajże było. Aż się zastanawiam czy wszystko ok, że tak nie przybieram na wadze ;)

A myślicie, że te pomiary tkanki tłuszczowej na takiej wadze domowej są rzetelne? Bo kupiłam wagę w Rossmannie na początku ciąży, ma te opcje różne, posprawdzałam dla ciekawostki ale nie korzystam z tego, wydaje mi się, że to po części z palca wyssane.

• szurabura Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakieś propozycje energetyzujących, letnich piosenek do samochodu? Nagrywam płytę na wyjazd... :)

• Mysiok Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szurabura wrote:
    u mnie na NFZ przed każdą wizytą pielęgniarka bierze na pomiar ciśnienia (tak jak kiedyś pisałam mocno zwracają na to uwagę, bo przy 140 jest ryzyko odklejania się łożyska) i w gabinecie już wchodzę na wagę. Na szczęście nie mam się co tam denerwować, bo moja waga oscyluje ciągle tak samo, gdy wizyta rano to ok. 55,2 - 55,3, a wieczorem 55,7 bodajże było. Aż się zastanawiam czy wszystko ok, że tak nie przybieram na wadze ;)

A myślicie, że te pomiary tkanki tłuszczowej na takiej wadze domowej są rzetelne? Bo kupiłam wagę w Rossmannie na początku ciąży, ma te opcje różne, posprawdzałam dla ciekawostki ale nie korzystam z tego, wydaje mi się, że to po części z palca wyssane.

no mi też się wydaje, że to nie jest wiarygodne. dlatego z tej funkcji nie korzystałam. a taką wagę po prostu dostałam

89b74e6224.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szurabura wazylam tyle jakos w szkole podstawowej :P
    Martyna ooo dzieki, to od jutra bede myla zeby pasta synka :D

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahah poczekaj, bo ja nie wiem ile po dziecku będę ważyć, a wszelkie diety i zdrowe odżywianie kończy się u mnie po 2 dniach :D

• maria.sm Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny znacie juz moze plec swoich dzieci JA przedwczoraj na wizycie nawet usg nie mialam robionego ;-/ a i mam pytanie czy miedzy 16/19 tyg nie robi sie zadnych badan? ja od poczatku ciazy tylko raz bylam na badaniach i zastanawiam sie cyz to nie za rzadko

maria.sm
‹‹ 499 500 501 502 503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ