X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola88 no w końcu sobie odpocznij od tego bólu :)
    Niespodzianek fakt nie ma co szaleć z tymi cudami techniki :)

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa co do kapieli to my mamy wiaderko Tummy Tub i naprawde mega wygoda i dla mnie i dla dziecka :) Dziecko w nim wyglada i czuje sie jak w brzuchu mamy wiec widoki niesamowite <3

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa - piękny brzuszek ;)

co do zakupów to stwierdziłam, że rzeczywiście muszę zacząć kompletować wyprawkę wcześniej bo inaczej zbankrutuję. A tak stopniowo nie będzie tak bolało po kieszeni ;) Jeśli za tydzień na wizycie dowiem się jaka jest płeć to w następny weekend kupujemy małą wąską komódkę (bo tylko taka u nas się zmieści) i wezmę już część ubranek od siostry - wypiorę i wyprasuję - nie chcę tego robić jak będę miała brzuch jak piłka lekarska :)

Część mamusiek widziała na fb - a tym, których tam nie ma prezentuję mój dzisiejszy zakup - póki co jedyny dla dzidziusia ;)

http://wrzucaj.net/images/2014/06/30/soxo.jpg

Bajka, Kiara, Niespodzianek:), Qrczak, kaarolaa lubią tę wiadomość

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • eforts Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia bekowe jest to wiaderko ale nadaje się od początku? Przecież takiej małej dzidzi nie można posadzić??

Ja nie mam parcia na zakupy ale jak mi się będzie znowu nudzić to pewnie coś kupię :)

U nas największy wydatek to wózek, łóżeczko i komoda chyba :) chociaż wózek dziadkowie mają kupić :)

Uważam że przed porodem trzeba mieć niezbędne minimum ale nie ma co szaleć w sensie że wszystko jest dostępne i po porodzie nadal można robić zakupy bardziej sprecyzowane :)

Ja zostaje w domu z dzieckiem więc nie biorę pod uwagę np laktatora, jak się okaże że potrzebuje to kupię w pierwszym lepszym sklepie.

A propo jakbyście chciały ręczny laktator lub sterylizator to moja przyjaciółka chce sprzedać, kupione na wyrost :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 21:11

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiaderko fajne, ale ja chyba bym sie bała kąpac w tak małej "przestrzeni" kuzynka ma pół roczną Niunie i kąpie ją w duzej wannie, na dnie jest ręcznik, pod główkę drugi zwinięty żeby było troche wyzej i git :)

Ja nie chce szalec z zakupami predzej, bo zwaliło nam sie sporo wydatków na budowie, do tego wesele szwagierki w sierpniu, ale od poczatku wrzesnia nie ma opcji, wszystko dla Maluszka, bo poźniej faktycznie moze byc różnie, poza tym ciuszki dostane od kuzynki jesli bede miała córcie, a od jej siostry jeśli synka, do tego są babcie, ciocie itd. łóżeczko "wypożyczę" od brata, wózek kupimy. zainwestuje tylko mocno w bielizne dla dziecka, środki higieny, i najpotrzebniejsze rzeczy, prawda tez jest taka że trzeba zostawic pole do popisu dla rodzinki ;)

4dbc34fc83.png
  • Zemraa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris-83 wrote:
    Kulka ja tak samo. Nic jeszcze nie kupiłam i zaczekam do sierpnia:-)
    Ja jeszcze dalej nie wierzę,że jestem w ciąży:-)
    to tak jak ja :)
    czekam do 3 trymestru

Mama 3 Aniołków ***

16ud3e3kuuesqoa4.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka wrote:
    Ewka, ogarnij się ;-)

Eforts, słodziutkie ubranka!

Zrobiłam ogórki małosolne. Oby wyszły to będę chyba je trzymała koło łóżka :-D

Ja się małosolnymi zajadałam w pierwszym trymestrze a teraz patrzeć na nie nie mogę... bleeee... :(

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cialo nie ma w wodzie oporu, dziecko nie opada na dno tylko sie unosi, czuje scianki tak jak bedac w macicy dlatego sie szybko uspokaja :) wystarczy lekko podtrzymywac glowke maluszka :) Jak sciagne zdjecia z dysku to wam wkleje malego pierwsza kapiel :)
    Mam teraz tylko takie na ktorym juz spory klusek byl :P https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/408436_493683607340742_1306699062_n.jpg

Bajka, Bursztynka lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szał zakupów Was ogarnął:-)
    Ja zacznę od komody żeby potem mieć gdzie to wszystko składować:-)

kaarolaa lubi tę wiadomość

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc
    Misiek obudził się z płaczem :( Idę go tulić pa

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia wiaderko jest przesłodkie, Twój syn jak powszechnie wiadomo również :)
    W google jest dużo grafik z tym wiaderkiem wydaje się fajnym rozwiązaniem, szczególnie w małym mieszkaniu a później można już na wannę się przerzucić.

Doris a żeby kupić komodę mąż musi zabrać do Trójmiasta do ikei :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 21:50

Furia lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny sorry za tą monotematyczność, ale wciąż biję się z myślami odnośnie tego antybiotyku. Dzisiaj już mnie nic nie boli, jedynie od czasu do czasu czuję mały dyskomfort, ale nie wiem czy to też nie od tego, że wciąż o tym myślę :) słuchajcie, a może powinnam wziąć coś bez recepty ziołowego na drogi moczowe?co Wy brałyście?

860ianliz3s2rxlo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się rożek przyda, bo nie zamierzam kupowac kołder, zresztą lekarze je odradzają :)
    Co do podgrzewacza - hehe jak ktoś ma mikrofale to raczej nie ma co tu w ogóle mówić o podgrzewaczu :P Ja uważam, że autorka tej listy rozsądnie podeszła do sprawy - wypisała co potrzeba, co dodatkowo tez można kupić jak ktoś ma kasę, ale jednocześnie zaznaczała gdzieniegdzie, że nie warto itd. - i ja mam akurat takie same zdanie. Podgrzewacz, gąbka, mata do wanny, sterylizator, niania - niepotrzebne, można sobie radzić bez.
    Jednak laktator uważam za mus. U nas nawet w szpitalu każą matką ściągac mleko za pomocą.... strzykawek!! tak, jak któraś nie ma, to musi sobie poradzić strzykawką, co podobno boli (według relacji pacjentki), bo laktator ręczny oddziałowy jest jeden i zawsze zajęty. A dziękuję bardzo stresować się jak mi dziecko zacznie płakać z głodu, a nie będzie mu szło ssanie... czy też trzeba będzie pobudzić laktację... nie mówiąc o tym, że dla osób która studiują, pracują itd. jest to mus z tego względu, że cycki podobno aż rozwala z bólu jak jest nawał pokarmu (zazwyczaj zaczyna się po ok. 2 tyg.) i między zajęciami trzeba wychodzić do wc żeby ściągnąć i ulżyć sobie... TŻ będzie karmił łącznie przez 6 dni w miesiącu, nie jestem krową dojną co by ciągnąć się na cycki i tak ściągac takie ilości pokarmu ręcznie... także laktator (elektryczny) uważam za boski wynalazek...

FURIA - a czym się różni te wiadro od zwykłego wiadra?:P

EFORTS - kochana, ale jak Ty wyobrażasz sobie po porodzie biegać z noworodkiem po sklepach...? Pewne rzeczy i tak trzeba będzie dokupić w trakcie, ale wydaje mi się, że po to tez ciąża trwa 9 miesięcy żeby był czas na porządne przygotowania a nie stresowanie szukanie czegoś między połkami z niemowlakiem wyjącym... nie mówiąc o tym, że nie mądre jest wychodzenie z takim maluchem do sklepów, gdzie razi go mocne światlo, jest skupisko bakterii.. Można wysłac męża - to jasne, ale nie wiem ile % facetów poradzi sobie na takich zakupach. Mój jakbym mu powiedziała np. "kup nakładki na sutki" to poszedłby do sex shopu i przyniósł takie z frędzelkami :D
    Poza tym uważam, że to duuuża oszczędność pieniędzy kupić wcześniej, na spokojnie a nie później na gorąco nagle wydać 30-40% większą sumę na rzecz bo poszłyśmy do pierwszej lepszej apteki czy sklepu... no ale jak ktoś ma kasę ;)

MARMIKO - kochana, nie prasuj teraz ubranek... nie wiem czy wiesz, ale prasowanie ubranek niemowlęcych ma służyc zabiciu roztoczy i tych innych syfków. Jak zrobisz to teraz, a nie na końcówce to nic to nie da, bo nowe się zbiorą i to w duużych ilościach przez ten czas. Ja tylko piorę wstępnie i na razie z naszymi, a na końcówce będę prała w proszku Dziudziuś/Jelp i prasowała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 22:01

Bajka, Marimiko, Bursztynka lubią tę wiadomość

• Marimiko Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara - dzięki za cynk - oczywiście sama bym pewnie na to nie wpadła:D

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaallee zaszalałyście z tymi listami zakupów;)
    Nie będę tworzyć więc kolejnej-powiem tylko co dla mnie okazało sie strzałem w 10:)
    --wanienka z Ikei- mniejsza od tych wszechobecnych, do tego z antypoślizgowym dnem. Do kąpieli wystarczała pieluszka tetrowa i odrobina emolientu-żadnych gąbek itp.
    --Lezaczek bujaczek z wibracjami i pałąkiem z zabawkami.był moim pierwszym "krzesełkiem"do wczesnego karmienia.
    --pojemnik do sterylizaci butelek, smoczków i czego dusza zapragnie do mikrofali-tani był baardzo.
    Teraz czego nie miałam i kompletnie nie odczułam braku
    rożka, przewijaka,podgrzewacza do butli

Moim zdaniem wszystko zależy od nas,bo czasem to co dla jednej niezbędne dla innej okaże się totalną porażką.
    Przy pierwszym dziecku choćbyście myślały że wsio jest przygotowane na tip top i tak na 100% okaze się inaczej.
    I naprawde nie ma się co stresowac-luzz- wszystko wychodzi "w praniu":):)

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaCh wrote:
    Dziewczyny sorry za tą monotematyczność, ale wciąż biję się z myślami odnośnie tego antybiotyku. Dzisiaj już mnie nic nie boli, jedynie od czasu do czasu czuję mały dyskomfort, ale nie wiem czy to też nie od tego, że wciąż o tym myślę :) słuchajcie, a może powinnam wziąć coś bez recepty ziołowego na drogi moczowe?co Wy brałyście?

Asia ja miałam też to zapisane na początku ciąży. Miałam to wziąć, bo jakiś jeden składnik w moczu się pojawił. Wzięłam i następne badanie wyszło juz wzorcowe.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara po części się z Tobą zgadzam, dlatego pisałam wcześniej że czas trwania ciąży trzeba wykorzystać na skompletowanie dziecku rozsądnej wyprawki, chociażby przez wspomniane wyprzedaże czy inne okazje.

Dlatego chcę mieć konkretną listę czego potrzebuję żeby właśnie nie nakupować glupot. Uważam kupowanie mnóstwa rzeczy na wyrost i tylko dlatego ze ktoś miał i może mi też się przydadzą dobre jest właśnie dla kogoś ktoś ma zbędne środki finansowe.

Widzę po koleżankach ile rzeczy można kupić nie przydatnych.
    Ja np nie kupię zestawu butelek bo nie będę ścìągać mleka, kupię jedną może dwie dla sprawdzenia a jak nie podejdzie dziecku to myślę że świat się nie skończy jak wyślę męża po inną lub kupie przez internet.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 22:03

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia na bym wzięła lekarze raczej nie wpisują antybiotyków na wyrost.
    Antybiotykiem leczy się bakterię a właśnie zakażenie bakteryjne w ciąży jest niebezpieczne.
    Lek na pewno jest bezpieczny ale sama zdecyduj.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts- dokładnie- o tym pisałam- butla może nie spasowac, smoczek również.itp

Furia- robię jak ty- zkupy rozkładam na wszystkie miesiące, by tak nie odczuc tego po kieszeni,oraz by mieć czas na dopełnienie ew. braków.

Do prania używałam płatków mydlanych,dla mnie bomba.

eforts, Furia lubią tę wiadomość

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts - kochana, jak będziesz siedziała w domu z maleństwem, to pewnie, że zestaw butelek Ci nie potrzebny, wystarczą 2 sztuki co by np. facet czasami nakarmił w nocy i dał Ci pospać i to tyle. :) Dlatego ich nie ma w tej liście. Ja jednak kupić muszę, bo nie będzie mnie w domu, a wiem, że nawet jeśli w okresie 0-4/5 użyję tylko ze dwóch, to i tak reszta mi się przyda dalej na herbatki, soki i inne takie na spacery. Za to np. uważam za zbędne kupowanie pojemników na mleko :) Od czegoś są słoiki... można je wyparzyć i będzie ok. I tak codziennie będę na bieżąco ściągac mleko, także nie będzie stało tygodnia, więc nie potrzebuję takich pojemników.
    Albo np. śmietników na zużyte pieluchy... moim zdaniem jak śmierdzi to można wkropić kilka kropli olejku eterycznego.
    Przewijak kupić też musimy, bo jak mówiłam będziemy miec kawalerkę przez pierwsze pół roku życia dziecka (minimum), także nie mam miejsca na dodatkowe komody itd. a nie widzę jakoś żebym z moim chorym kręgosłupem miała się schylać na wysokość łóżka naszego z 10-12 x dziennie... (tyle razy zmienia się pieluchę na początku). Uważam też to za wygodne.
    Smoczki najlepsze dla rozwoju malucha i jego zgryzu to te o kształcie podobnym do sutka czyli anatomiczne/ortodontyczne, z kolei odradza się kupowanie smoczków kauczukowych, a zaleca np. silikonowe i ja się tego trzymam, bo nie chcę maluszkowi zaszkodzić. :) Same smoczki do butelek to nie jest jakaś już filozofia i one się od siebie za dużo nie różnią... wielkością dziurek, czyli szybkością płynięcia pokarmu, nieco kształtem i dopasowaniem do wieku, no i oczywiście materiałem. :)

Asia - weź, weź. To tylko 1 saszetka jest... :) Na pewno jednak nie zaszkodzi jak dokupisz sobie też żurawinę i przez 2 tyg. jeszcze ją połykasz -ona jest zdrowa, a może pomóc wybić bakterie.

Marmiko - hehe ja tez bym nie wiedziała kiedyś, ale jak pisałam wszystkiego się uczę od doświadczonych mam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 22:20

‹‹ 528 529 530 531 532 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ