X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Mnie obudził mój mąż przed 8 twierdząc że on idzie do pracy a trzeba auto wyprowadzić z hali garażowej bo będzie dziś myta. Potem zrobiłam się głodna i już nie zasnelam. Ostatnio przyzwyczailam się do spania po 10h i jestem nieprzytomna. Muszę się wykompac i ogarnąć bo wyglądam jak idź stąd i nie wracaj. Może prysznic mnie obudzi....

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za kilka minut z sasiadka ide przegladac do pokoju duzego ciuchy meza jeszcze i maludy. Powyrzucac to co brzydkie, bo mam w kartonach. Uszykowac do prania. I zrobic miejsce na duza szafe, a bedzie ciezko. Bo pokoj z tylu to graciarnia wrrr. Brak kasy na zrobienie sobie sypialni :-(
    Ja ciuszkow nigdy nie prasowalam do maludy.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

ja w planach na ten tydzien tez mam zrobienie porzadkow z ciuchami, sa takie ktore juz na mnie nie wchodza, beda czekaly na okres po ciazy, mam nadzieje ;) szkoda tylko ze mam za malo workow prozniowych, a jest to super rozwiazanie w przypadku tak malego mieszkania jakie mamy. Wszytko pod lozko i mam miejsce w szafie. Czeka mnie chyba wyprawa do Ikea.

Co do wyprawki, czytalam Was wzoraj i mi tez sie udzielilo, sa rzeczy ktore musze koniecznie kupic bo wiem, ze ich nie dostane a beda mi potrzebne zaraz po porodzie i chce je miec, zeby potem w okresie po porodowym nie biegac po sklepach albo nie stresowac meza.

Rodzina zaproponowala zebym zrobila liste czego potrzbuje i sprezentuja nam co nieco. Mysle ze tak jest lepiej niz kazdy ma sie glowic co juz mam a czego nie i wybierac w ciemno, a potem okaze sie ze mam np. 5 kocykow.

Mam ochote kupowac ubranka, ale nie znam plci, jeszcze poczekam. Wiem tez ze co nieco dostane od rodziny i znajomych. Poki co priorytetem na mojej liscie jest poduszka do spania i karmienia oraz zestaw buelek do karmienia i smoczki.

Milcia lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • Zemraa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam ,wcześniejsze posty wasze i jestem w szoku......
    Macie już wszystko zaplanowane ,zapisane , część pokupowane a ja jestem daleko w lesie .........
    Nie kupiłam jeszcze nic,choć nie powiem ciągnie mnie ale z tyłu głowy migocze lampka ,że za szybko :(wiem ,że to głupie.Zaczekam do września ,ah przynajmniej do sierpnia :)

A co do samopoczucia to u mnie pojawił się problem z dziąsłami :( bolą i krwawią !

Mama 3 Aniołków ***

16ud3e3kuuesqoa4.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa taka rodzina to skarb.
    Wśród mojej rodziny i znajomych też jest taki zwyczaj, że kupuje się na pierwszą wizytę coś maleństwu i nie ma czajenia się tylko dzwoni się do rodziców i pyta czy czegoś potrzebują. Moja koleżanka w pracy jak urodziła rok temu to jak się zapytałam od razu powiedziała prześcieradełko frote z gumką albo ręcznik kąpielowy z kapturkiem. A jak nic konkretnego rodzice nie mają na myśli to kupuje się ciuszki i wiem że może sie tego sporo uzbierać. Poza tym chrzciny to równiez okazja do prezentów i zwykle wtedy też zamiast pieniędzy kupuje się coś potrzebnego co rodzice potrzebują. Chrzestni mają wtedy okazje kupić bujaka lub krzesełko do karmienia.

Haha żeby nie było potem, że chrzci się dziecko dla prezentów :P. Chodzi tylko o to, że zamiast dawać coś niepotrzebnego typu srebrne łyżeczki i grzechotki lepiej zapytać i dać coś co się przyda.

Martynaaa lubi tę wiadomość

kGAop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :) a moj plan na dzisiaj to zrobic rosół i sruu do lekarza przed 15...juz sie doczekac nie moge :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 10:24

• kanapa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, dziewczyny... ciężko za Wami nadążyć ;)
    przeraża mnie ilość rzeczy do kupienia z wyprawki, ja jeszcze nie mam absolutnie NIC! Też mam obawy, że może jeszcze za wcześnie ale chyba w lipcu sobie pofolguję jak będzie wszystko ok :) no i może w końcu dowiem się jakiej płci będzie nasze dziecię :) dziś wizyta... boję się jak nie wiem :/ mam nadzieję, że wszystko będzie ok :)
    Miłego dnia!

Kiara, kaarolaa, Zemraa lubią tę wiadomość

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HANA wrote:
    Kiara jak fajnie ze czujesz ruchy! Kurde a u mnie cisza i spokoj. Czuje takie pykanie ale to nie jest jakies takie miłe, tylko pstryczki w macice troche nieprzyjemne (nie wiem czy to to, bo mialam rozplynac sie pod ich wplywem przecież)ech CHCE KOPNIAKA! :D

Pozdrawiam dziewczyny i miłego dnia :D
    ja już czuję od kilku tygodni... wczesnie zaczęłam czuć, ale te pierwsze były mooocno nieregularne i takie delikatne. Ale ciągu ostatniego tygodnia mały się uruchomił i czuję go coraz częściej i coraz bardziej :) A wczoraj jak mi przyłożył to szczerze mówiąc aż mnie przestraszył hahaha :D Czuję się jakbym miała intruza w środku :D A Ty kochana jeszcze to poczujesz, pewnie już niedługo :*

Furia - kochana no właśnie, przede wszystkim też płaca inna, więc inny przelicznik tego wszystkiego :) Także nie dziwię się, że dla Ciebie to nie problem poklikać i kupić :)

Lola - kochana, rozumiem Cię i rozumiem, że Tobie niania była potrzebna. Sporo rodziców jej potrzebuje. Ja jakby np. dziecko od początku spało w drugim pokoju, to obowiązkowo kupiłabym nianię. Jednak przy moich warunkach mieszkaniowych i planach wyjazdowych dla mnie będzie zbędna, więc nie kupuję jej, bo to są kolejne, nie tak małe pieniądze, a na ich nadmiar nie cierpimy :) Odnośnie wakacji 2015 i dziecka chodziło mi o to, że do tej pory zdążymy pojąć jak funkcjonuje nadze dziecko, wiedzieć mniej więcej o których porach można się czego spodziewać, ile przesypia itd., krótko mówiąc - będziemy już wprawieni i spokojniejsi :)

micha - kochana, ale nikt sie nie kłóci :) Dyskutujemy, wymieniamy się zdaniami, doświadczeniami - o to chodzi w forum przecież :) Dziewczyn interesowała lista wyprawkowa, to kilka z nas ją podało. A dopasować szczegóły każdy musi pod siebie i to jest raczej jasne :) Nawet takie pampersy są sprawą indywidualną - część rodziców woli pieluchy jednorazowe :)
    super te zwyczaje u Was! Moj przyjaciel się mnie pyta ostatnio: a na urodziny to chcesz jakieś spodnie ciążowe czy co? hahaha a ja mam urodziny PO porodzie :D Ja mam maluśką rodzinę w PL, bo mam mieszane korzenie i część osób po prostu tu nie mieszka, mamy zerowy albo minimalny kontakt, dlatego na jakieś wsparcie duże z tej strony nie moge liczyć. Na szczęście TŻ ma większa rodzinę, także już kilka rzeczy nam obiecali po swoich dzieciach: łóżeczko, bujaczek, jakieś ubranka. A na prezenty od nich się nie szykuję, bo mają mało kaski. Także jedynie dostaniemy coś drobnego pewnie od przyjaciół, mama moja funduje szczepionki, dziadkowie moi pewnie podrzucą jakąś kasę. Ewentualnie jeszcze moga nas zaskoczyć szefowie TŻ, bo to moi byli szefowie też i utrzymujemy dość dobrego kontakty, takie kumpelskie.

Kanapa - to trzymam kciuki za wizytę i żeby udało sie zobaczyć, co maluszek chowa między nogami! :)

Zemra - kochana, spokojnie, masz jeszcze dużo czasu :) Każdy kupuje we własnym tempie. My obraliśmy takie, bo we wrześniu przeprowadzka, obrona TŻ (opóźniona przez pracę), TŻ zaczyna też 2 duże projekty w robocie, dlatego wrzesień można powiedzieć, że będzie u nas spokojniejszy pod względem zakupów, nie będzie na to czasu. Teraz to, co kupujemy wywozimy w kartonach do teściów w większości, a zabierzemy dopiero w październiku. Ja jeszcze nie wiem też czy pozwolą mi w ogóle rodzić naturalnie... (mam kilka problemów zdrowotnych) jak nie to muszę się liczyć z tym, że mogę rodzić w połowie listopada już. Plus u mnie szyjka się skraca ostatnio, więc nie wiadomo czy nie będzie tak, że na ostatni miesiąc -dwa zalegnę znowu w łóżku/szpitalu i najdalsze wycieczki będą do wc... a TŻ mówi, że nie ogarnie sam tych zakupów, nie kupi 3/4 potrzebnych rzeczy :P Zresztą on nie miałby kiedy przez pracę...

Jak dziś dr potwierdzi nam już ostatecznie, że mamy chłopca, to podam sprzedawcy nasze wybory kolorystyczne dotyczące zakupów które robimy na allegro :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 11:12

• kanapa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego wszystkiego zapomniałam napisać jak bardzo zazdroszczę już niektórym z Was, że czują ruchy dziecka i pierwsze kopniaki :) ja na razie jakieś bulgotanie podobne do łaskotania ale nie mam pewności czy to nie jelita :P

Kiara lubi tę wiadomość

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez jeszcze nic nie czuje, bulgotki wydaja sie byc nie tymi na ktore czekam.

3i49anlimybgnl9h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zemraa, kanapa nam sie lampka jeszcze w glowie zapala przez poprzednie straty...ja tez czekam z zakupami, chociaz korca mnie juz niektore rzeczy ale jeszcze słabo, jeszcze poczekam....
    poki co grzebie w necie i szukam tego co mnie interesuje i tak jak czesc z dziewczyn, wiem ze niektore rzeczy nie sa konieczne, to tylko niepotrzebne wydawanie kasy na gadzety...

Zemraa, kanapa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola - kochana, ale ja też jestem po stracie... Jednak jak maluch tak się rusza to nawet detektorem go już nie sprawdzam, bo wiem, że jest z nim ok :) Także myśle, że Ty też trochę wyluzujesz jak już będziesz czuła regularnie maluszka :)
    Co do gadżetów to się zgadzam. Choć nie oszukując się pewne gadżety fajnie by było miec i gdybym miała kasę to bym zapewne kupiła wszystko :D Te wiadra do mycia, sterylizatory, podgrzewacze i wszystkie inne cuda. A niestety kasy jest ile jest i trzeba zdecydować co dla nas potrzebniejsze :)

ooo mój się chyba obudził bo zjadłam jakiś czas temu i teraz czuję jak mi się rozpycha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 11:20

kaarolaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara po dzisiejszej wizycie mysle, ze wyluzuje na maxa :) juz jest i tak duzo lepiej niz jeszcze w 6 czy 10 tyg...

Kiara lubi tę wiadomość

• Milcia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nic nie czuję. Czekam cały czas cierpliwie.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heloo. doczytalam nareszcie :)
    trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty

co do wyprawki to ja w 1 ciazy sobie zapisalam taka tabelke najpierw dla dzidziusia pozniej dla mnie i dla ema do szpitala. polowa byla niewypalem tak wiec teraz na nia spojze i po wakacjach na pewno ja skoryguje.

co do ruchow ostatnio mialysmy takie spokojniejsze dni, raz czy dwa razy delikatne pukniecia i koniec. wczoraj w szpitalu w poczekalni jak jeden maluszek siedzial na fotelu i zaczal plakac, drugi maluszek byl w poczekalni i tez plakal to moje malenstwi zaczelo kopac.. w domu jak jestem i stoje to nie czuje kopniakow tylko takie chwilowe twardnienie brzucha z jednej strony od razu patrze na brxuch i staje sie taki nie ksztaltny a poznuej po chwili wszystko ustepuje.

kochane mam jeszcze pytanie. szczegolnie do tych co teraz beda mialy wizyte. zwroccie uwage na jakiej wysokosci gin bada wasz brzuch. czy jest to jeszcze ponizej pepka czy juz kolo pepka. ja juz ostatnio bylam badana tzn naciskana na wysokosci pepka i tez uz mam macice tak wysoko (ok 20 tc jest na tej wysikosci) . zapytalam sie gina czy to nie za wysoko. stwierdzil ze w 2 ciazy to postepuje szybciej i tez ruchy mizna czuc coraz wyzej

ehh ale sie rozpisalam :)

Kiara, lolaliciouse lubią tę wiadomość

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja zaczelam od czasu do czasu czuc takie dziwne napinanie brzucha miejscowe, trwajace doslownie 2-3 sekundy, tak jakby wlasnie jakis nacisk od wewnatrz byl, ciezko to opisac.. I tak sobie myslalam ze to moze juz jakis zalazek ruchow dziecka ale z tego co piszecie to jeszcze zdecydowanie za wczesnie, zwlaszcza ze to moja pierwsza ciaza.. ale dalabym sobie glowe uciac ze nigdy wczesniej takiego uczucia nie doznalam. Ech, chyba potega podswiadomosci :)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:)
    Michaga święte słowa, każda kupi to, na co ją stać a po porodzie i tak okaże się, że coś jest zbędne a czegoś jeszcze potrzebujemy.
    Kiara mój mąż, którego nigdy bym nie podejrzewała o takie zdolności, jak byłam po porodzie to nauczył się wszystko kupować łącznie z podpaskami i żelami nawilżającymi więc nie trać wiary w swojego TŻta:))
    A ja muszę się pochwalić bo już od kilku dni nie byłam pewna, ale od wczoraj wiem, że to na pewno maluszek bulgota w brzuszku i smyra:)))

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola88 - mnie na IP tydzień temu badali tak w odległości 3/4, czyli już bliżej pępka, zobaczę jak będzie dziś :)
    hehe śmieszne z tym kopaniem Twojego malucha :D

kaarola - rozumiem Cie kochana, bo ja stres miałam długo przez te moje plamienia, krwawienia i non stop jakieś komplikacje... A teraz tak mi szybko zlecialo! To już prawie połowa! :)

Niespodzianek - podpaski to poziom 1 dopiero :D Mój też je kupuje, tampony, wkładki nawet :P ale w kwestii zakupów dla malucha i dla mnie do szpitala powątpiewam w jego zdolności :D
    gratuluję ruchów! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 11:48

kaarolaa lubi tę wiadomość

• Martynaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola wrote:
    Kurcze a ja zaczelam od czasu do czasu czuc takie dziwne napinanie brzucha miejscowe, trwajace doslownie 2-3 sekundy, tak jakby wlasnie jakis nacisk od wewnatrz byl, ciezko to opisac.. I tak sobie myslalam ze to moze juz jakis zalazek ruchow dziecka ale z tego co piszecie to jeszcze zdecydowanie za wczesnie, zwlaszcza ze to moja pierwsza ciaza.. ale dalabym sobie glowe uciac ze nigdy wczesniej takiego uczucia nie doznalam. Ech, chyba potega podswiadomosci :)

ja mam dokladnie to samo uczucie, tak jakby wypinalo mi brzuch w jednym miejscu i robi sie niesymetryczny, ale po chwili mija. mam tak czesto rano po przebudzeniu kiedy czuje ze mam pelny pecherz, a kiedy zrobie siusiu i poloze sie do lozka spowrotem to brzuch sie rozluznia. zdarza sie ze wieczorem tez tak mi twardnieje w jednym miejscu. Nigdy tak nie mialam, to musi byc malenstwo :) ale motylkow ciagle brak

3i49anlimybgnl9h.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak uda mi sie nagrac filmik czy zrobic zdjecia to wam pokaze jak moj brzuch robi sie "krzywy" :P
    kiara mi tez sie wydawalo ze troche za wysoko wiec osmielilaam sie zapytac gina
    ja teraz w kalendaez zobaczylam ze 8 to juz za tydzien :) i ja tez podejze moja pipunie :D

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
‹‹ 530 531 532 533 534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ