Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
16 tydzień zaczęłam
ja dziś po badaniach krwi aż się boję wyników bo wyczytałam że to AFP są dla danego tygodnia różne normy i czasami wychodzi np. podwyższone bo ciąża jest bardziej zaawansowana a można się nieźle stresu najeść... no nic zobaczymy:)
dziś do teściów na grilla jadęnareszcie pogoda się zrobiła delikatnie słoneczna
Kiara lubi tę wiadomość
-
Gratuluję smyrania i kopniaków
ja oprócz jednorazowych bąbelków - na razie nic nie czuję...czasami mnie brzuch pobolewa - uczę się spania na boku i chyba nie do końca mi to wychodzi po czasem mam obolały brzuch po nocy..
Trzymam kciuki za wizytujące dzisiaj - dajcie koniecznie znać
Wracając jeszcze do wyprawki - jakieś prezenty pewnie też dostaniemy - ale wolę na nie nie liczyć - bo wiadomo każdy ma wydatki i wolałabym się nie nastawiać na nic. Siostra wczoraj mówiła, że może nam dać fotelik do auta - ale on jest już dosyć stary - 6 lat ma i jest po dwójce dzieci - nie wiem czy jeśli chodzi o fotelik to chyba lepiej kupić nowy? nie wiem..
Wiem, że część rzeczy dostanę od siostry - tylko tak jak wspomniałam ona ma dużo rzeczy - bujaczki, maty itp. ale po dwójce dzieci! I są takie trochę lekko sprane - chyba wolałabym mieć nowe, kolorowe - zwłaszcza, że później jak będziemy chcieli mieć 2 dziecko, to po naszym jednym będzie jak znalazł - ale to trójce (mojej siostry dwójka i mój bąbel) to już lipa - i pewnie i tak trzeba będzie kupić nowy..To chyba już teraz lepiej...
My też mamy małe mieszkanie 48m2. Sypialnia 10m2 + salon z aneksem. Ciułamy na większe mieszkanie w przyszłości, żeby mniejszy kredyt wziąć i wprawdzie nie zarabiamy kokosów ale dla mojego upragnionego maluszka pierwszego chciałabym mieć nowe rzeczy...czy to głupie? (nie mówię o ciuszkach, które też będę miała od siostry, bo one i tak się niszczą i zużywają szybko i maluch szybko z nich wyrasta). Dlatego też chciałabym zbierać wyprawkę wcześniej by tak po kieszeni nie bolało..
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Marimko moje dziecię pierwsze miało niektóre rzeczy po 4 dzieciaków od mojej szwagierki i jej siostry. Wydaje mi się, że taki maluszek też nie potrzebuje wyszukanych zabawek, Kacperkowi po chrzcinach kupiłam matę edukacyjną nową i karuzelę z czego teraz korzysta dziecko mojej koleżanki a jak urodzi się moje to rzeczy wrócą do malucha:) więc też generalnie będzie to już po dwójce dzieci. Ale wiadomo to wszystko zależy od stanu zabawek.
Absolutnie nie jest głupie, że chcesz mieć nowe rzeczy dla maluszka, jeśli masz taką możliwość to dlaczego nie:) -
Hmm to jest faktycznie kwestia stanu rzeczy...Jak w dobrym stanie to właściwie czemu nie..ale znam moją siostrę i jej dzieciaki jakoś wątpię w jakoś tych rzeczy. Jej dzieci mają 6 i 3 latka i te wszystkie rzeczy typu bujaczek na przykład leży nadal wśród zabawek - więc jest dosyć styrany
zobaczymy jeszcze:)
nick nieaktualny
-
Marimiko mam bardzo podobne podejście do Ciebie
tez zakładam, że to nie jest moja ostatnia ciąża i myślę że są rzeczy w które zainwestujemy pod tym kontem.
Co do fotelika to jestem za nowym to jednak bezpieczeństwo.
Zemra też mi krwawią dziąsła, zawsze tak miałam chociaż teraz mi się nasila, może wspomnę o tym lekarzowi.
Generalnie chciałabym mieć wszystko dla dziecka wrzesień/październik a czy wcześniej cos kupię to czas pokaże, jak znajdę coś w fajnej cenie to i jutro kupię
Ja czuję synka wieczorami jak leżę na płasko tak delikatnie ale mam przodujące łożysko wiec u mnie to też będzie późniejkaarolaa, Zemraa lubią tę wiadomość
-
paula no pieknie rosniesz. ja tez dzisiaj zdjecie zrobie i wsttawie moze dzis albo jutro. zobaczymy jak mi sie uda z czasem bo korzystam dopuki mnie nic nie boli :p
moze to znow cisza przed burza
co do fotelika to wolalbym kupic nowy. nie sa jakies extra drogie ale na bezpieczenstwu nie ma co szczedzic kasy ( nie mowie tu o kupowaniu najdrozszych fotelikow ale o nowych, nieuzywanych)Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
Nadrabiam...
Kiara, wow jaka lista :o :o :o haha przydały się drugi mąż i jego wypłataW sh kupujesz ubranka tylko takie całkiem nowe? U mnie te ubranka zawsze wyglądają jak używane. Gdzieś niesprana plamka, albo materiał lekko wytarty.
Mamuśki, czym się różni pajacyk od body z długim rękawem?
Ja też jeszcze nic nie kupuję. Mam plan na poważnie zacząć w sierpniu. I też rozłożyć na 3 miesiące. Aczkolwiek od lipca jak coś znajdę w sh wartego uwagi to kupię.
Karolaa, brzucho różnica że hoho. U mnie tak samo na wieczór. Mąż mnie już nazywa "monster". Albo mówi oddaj piłkę dzieciom z placu zabaw
Co do przetrzymywania rzeczy. Ja mam 48m2 i trwa remont więc jak na razie mamy jeden mały pokoik u rodziców. Będzie dobrze? Mebelki dziecięce będą u nas w sypialni.
Milcia, ale nie fart z tymi pieniędzmi. Z ciekawości zapytam... ile czekałaś na telefonie zanim doczekałaś aż 75 osób zostanie załatwionych?
Karola88, jednak można załatwić zęba w kilka sekund. Dobrze że Ci ulżyliteraz się możesz cieszyć brzusiem.
Kanapa, ja dalej małosolne i pomidory ze śmietaną. I tylko to mogłoby istnieć.
Jejku znowu mi dziś od rana duszno ;( i nie czuję jeszcze malucha ale gin mówił że u mnie dopiero około 20tc więc zostaje mi poczekać.
kaarolaa, kanapa lubią tę wiadomość
-
My też będziemy mieli dziecięce mebeli w naszej sypialni - salon mam raczej w prostokącie i oprócz tv, stolika kawowego, kanapy, stołu z krzesłami i biurkiem mojego męża i prania więcej się nie zmieści. I tak jest dosyć ciasno. W sypialni mamy tylko szafe i łózko 1,6 x 2,0 plus stoliki nocne. A w tym 10m2 musimy jeszcze łóżeczko zmieścić i komodę (niestety tylko taki słupek:
http://wrzucaj.net/images/2014/07/01/komody.jpg
nick nieaktualnyMartynaaa wrote:mam tak czesto rano po przebudzeniu kiedy czuje ze mam pelny pecherz, a kiedy zrobie siusiu i poloze sie do lozka spowrotem to brzuch sie rozluznia. zdarza sie ze wieczorem tez tak mi twardnieje w jednym miejscu. Nigdy tak nie mialam, to musi byc malenstwo
ale motylkow ciagle brak
Też mnie to kiedyś zastanawiało, więc pytałam gina
Macica uciska pęcherz, stąd takie uczucie i dlatego wcześniej tego nie czułaś.
Co do samego twardnienia brzucha to to zależy... ciężko tak powiedzieć po takich opisach. To może być zarowno spinanie się brzucha czyli jakby mikro skurcze niezwiązane kompletnie z ruchami dziecka, a może być maluch, choć raczej najpierw kobiety czuja ruchy, a dopiero później je "widać" i da sie obmacać na brzuchu.
Marmiko - to jest już Wasza decyzja i chyba nie nam oceniać co robicie z tymi pieniędzmiJa maluchowi kupuję tez różne rzeczy nowe, ale są to takie, których używanych nie kupię, bądź drobne rzeczy typu część skarpetek będzie nowa. Kilka kompletów nowych ubrań na "wyjście" też fajnie żeby maluch miał, to cieszy nasze oko
Ja jednak oszczędzam na takich rzeczach, bo 90% ciuszków używana, mata edukacyjna - dałam 30 zamiast 120zł a jest w super stanie, rogal do karmienia dostałam po koleżance, łóżeczko i bujaczek będzie po dzieciach z rodziny TZ itp. Termometr zapewnia mi mama, bo dostała fajny jakiś czas temu i nie używa. Wózek z fotelikiem kupiliśmy od kuzynki TŻ po taniości. Dzięki takim używanym rzeczom możemy odłożyć więcej kaski już teraz na np. pampersy. Marzy mi się tez żeby maluch chodził na basen od ok. 4-5 miesiąca, a to też kosztuje... Jednak wiem jak ważne i fajne są takie zajęcia,jak dobrze wspomagają rozwój malucha, dlatego założyliśmy, że koniecznie zafundujemy to maluchowi. Jak podrośnie będziemy go wozić na konie, 1,5 roczne dziecko spokojnie już może na kucyku pojeździć - jestem też instruktorem jazdy konnej, od dziecka jeżdżę także wiem coś o tym. Coś za coś. Każdy musi ustalić swoje priorytety i plan działania
My mamy taki, że wolimy rzeczy używane a później różne zajęcia dla dziecka niż wszystko nowe, a zajęć brak. Jestem wdzięczna mamie, że mnie wysyłała na takie zajęcia. Do tego trzeba będzie odłożyć kasę na chrzciny, dalej odkładać na mieszkanko. Wydatków trochę jest
A takiemu maluszkowi nie robi różnicy czy dostanie nowe czy używane w bdb stanie. Jeśli dla Was ważniejsze jest żeby maluch miał nowe rzeczy to kupujcie takie i się nie przejmujcie
Co do fotelika to w tym przypadku kupiłabym nowy. 6 lat to jednak już sporo użytkowania, nawet jeśli oczywiście nie uczestniczył w wypadku.
Bajka - gratuluję 16 tc
Zemra - jak bolą też, bo popróbuj płukać buzię szałwiąDentystka mi tak poleciła, bo tez mi krwawiły. Na szczęście już mi przeszło. Gorzej z nosem - krew leci prawie codziennie
Bajka lubi tę wiadomość
-
AsiaCh wrote:Hej Dziewczyny, chciałam Wam podziękować za wczorajsze porady, jesteście przekochane!
Kulka - tak naprawdę to prawie w każdym sh można znaleźć ubranka dla maluchów. Moja koleżanka fajniutkie ciuszki kupowała przy trakcie lubelskim. A gdzie mieszkasz? -
nick nieaktualnyBursztynka - hehe body zawsze mają nóżki odsłonięte
Tylko Mają tez krótkie rękawki, albo długie
Śpioszki mają długie nogawki. Normalnie można je używac (body) w zimie. Zakłada się je np. pod śpioszki, pod półśpioszki (takie spodenki jakby) i różne inne spodenki (na górę oczywiście też coś ciepłego. Generalnie co dusza zapragnie
byleby Wam było wygodnie. Jedni np. lubią kaftaniki, inni je przeklinają. Także musicie sami wypróbowac co dla Was jest wygodniejsze
chyba, że chodzi Ci o rampersy?
Bursztynka lubi tę wiadomość
-
na basen też bym chciała z maluchem chodzić - o dodatkowych zajęciach później też myślałam...zwłaszcza, że ja na żadne nie chodziłam..niestety jestem najmłodsza w trójki rodzeństwa i zawsze było krucho z kasą, bo wydatków za dużo..więc chciałabym dziecku dać możliwość takiego rozwoju..
kaarolaa lubi tę wiadomość
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci