Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczyny! Dawno nie pisałam ale was podczytywałam z tel.
AsiaCh ja też z powodu uczulenia na lutke przestawiłam się na duphaston. Lekarz mi powiedział, że jestem w niewielkiej grupie kobiet któree niestety mają alergię na składniki luteiny.
Co do odstawienia luteiny to myślę, że nie ma się czym niepokoić. Ja 3 tyg. temu zmniejszyłam dawkę z dupka z 2x1 a od wczoraj biorę 1x1, a wiem że po wizycie którą mam za tydzień juz nie będę brała wcale.
Widziałam ożywioną dyskusję a propos mieszkań, i niestety muszę potwierdzić Kraków jest bardzo drogi. My kupiliśmy na kredyt mieszkanie 5 lat temu. Jest nieduże bo 50m2, ale cieszę się że płacimy na swoje a nie komuś do kieszeni. Co do mieszkania z rodzicami to niestety nie wchodziło w grę bo ja pochodze spod Tarnobrzega a mąż z Nowego Targu. Oboje jesteśmy inżynierami i wiem, że ciężko byłoby nam obojgu znaleźć dobrą pracę w zawodzie w którymś z tych miast. Co do kredytu to nam się udało bo mieliśmy świetnego doradcę kredytowego który nam załatwił kredyt na bardzo dobrych warunkach, tak więc ratę płacimy tyle ile musielibyśmy odstępnego za kawalerke w Krakowie zapłacić, więc jest dobrze.
Zarabiamy całkiem dobrze więc powoli odkładamy na zakup działki bo marzy nam się dom na wsi. Ehh, ale kiedy to będzie, z drugiej strony grunt to mieć cel bo inaczej te pieniądze byśmy zmarnowali.
Pozdrawiam mamuśki i lecę doglądać obiadu.
-
Milcia wrote:Ja dziś na obiad ugotowałam barszcz czerwony (pierwszy raz w życiu), a na podwieczorek upiekłam tartę z porzeczkami (też pierwszy raz)
Ja przymierzam się do upieczenia tarty na ostro, np. ze szpinakiem. Też będzie pierwszy raz -
Milcia wrote:Ja tez mam uczulenie na luteinę dopochwową i dlatego biorę pod język.
A w jakiej dawce bierzesz i czy jesteś szczupła? Bo mi lekarz powiedział, że w niedużej dawce luteina pod język za dużo pomoże na wyregulowanie cyklu ale na podtrzymanie ciąży jest za daleko od źródła problemu. A za pytałam o figurę bo dla szczupłych osób mniejsza dawka jest skuteczniejsza. -
Ja jestem szczupła. Biorę 2x2 po 50, czyli dzienna dawka to 400. Ja pytałam lekarza, czy jest jakaś różnica między jedną a drugą i powiedziała, że nie ma żadnej, bo obie działają tak samo, z tym że jedne kobiety wolą tą doustną, bo po dopochwowej mają swędzenia i pieczenia. Ja tak właśnie miałam, jak bralam przed ciążą.
-
nick nieaktualny
-
Kaarolaa ja miałam, to był chyba 15-16 tydzień. Potem przeszło. Zwiększyłam dawkę asparginu z 3x1 na 3x2 (lekarz zalecił od 1 do 2 trzy razy). Nie wiem czy to akurat to pomogło, ale przy tej większej dawce bóle przeszły. A może nie miało to zwiazku.
Dodam , ze nie były to mocne bóle - pobolewało. Ale oprócz tego twardniał mi brzuch -
nick nieaktualny
-
Karola mi się zdarzył ból miesiączkowy ale nie wiem kiedy dokładnie coś ok 2, 3 tyg temu.
Kiara podejrzewam, że to kolejny urok ciąży spowodowany silnym ukrwieniem i dodatkowym obciążeniem, chociaż pewnie warto zapytać lekarza.
to teraz ja: położyłam się na lewym boku i tak mnie ścisneło centralnie na środku boku ze sprawia mi to duży ból, przełożylam się na prawy ale nadal kłujekiedyś pisałyście o kłuciach ale nie pamiętam co
-
Pytanie z beczki. Co polecacie na baaaardzooooo wysuszona skore? Mam luski jak ryba na nogach i rekach. Masakra. Musze cos kupic nie wiem co. Mialam probke bio oil tylko zapach ma fajny. Jak dla mnie szalu nie ma.
Efors ja mam klucia. Od czasu do czasu. Nie wiem z czym to jest zwiazane. -
Ja używam bio oil i ten balsam rossmanowskiej marki jak robię to regularnie to jest ok.
A w ogóle pozytywny aspekt bólu to jak leżałam chwile na plecach i patrzylismy z mężem na brzuch (jakby to miało pomoc:) )to mały mnie kopnął i było 8widać
Bogusia ale to Cię boli? To był mój największy ból w ciążyMarimiko, kaarolaa lubią tę wiadomość
-
Bogusia - ja mam strasznie suchą skórę - czasami to aż się z niej sypie ;/ a w zimę to i mega swędzi - mi pomógł EMOLIUM do suchej swędzącej skóry - na początku używalam codziennie potem doraźnie i bardzo mi pomógł - ale znowu mi się suszy - a ja przestałam go używać wraz z końcem zimy.
Ja spadam na urodzinki:) do jutra:)Furia lubi tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Bogusiar80 wrote:Pytanie z beczki. Co polecacie na baaaardzooooo wysuszona skore? Mam luski jak ryba na nogach i rekach. Masakra. Musze cos kupic nie wiem co. Mialam probke bio oil tylko zapach ma fajny. Jak dla mnie szalu nie ma.
Ja też mam czasem taką łuskę i mi pomaga właśnie ten peeling, a dodatkowo skóra po nim ładnie pachnie
Bogusiar80 lubi tę wiadomość