X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niespodzianek:) wrote:
    Kiara podeślij przepis na tarte:)

Ciasto kruche:
    - 250 g mąki pszennej
    - 150 g masła/margaryny do pieczenia
    - szczypta soli
    - 3 łyżki cukru
    - 1 jajko
    - ulubiony aromat (np. waniliowy)

Warstwa I:
    - 50g czekolady mlecznej
    - ok. 70g czekolady gorzkiej
    - 120ml śmietanki 30%

Warstwa II:
    - 500g serka marscapone
    - 5 łyżek cukru
    - ok. 200 ml śmietanki 30%

Warstwa III:
    - owoce ok. 500g (tyle, żeby zasłoniło całą powierzchnię ciasta), moga to być: truskawki, brzoskwinie z puszki, jagody itd.
    - galaretka z 1,5 torebki galaretki (smak zalezny od owoców: brzoskwiniowa/cytrynowa/pomarańczowa/truskawkowa/kiwi itd.)

Sposób wykonania:

I: ciasto kruche - przepis ze strony kwestia smaku (+ aromat): http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/tarta_z_truskawkami_kremem_czekoladowym_mascarpone/przepis.html

Dalej robię inaczej
    II: czekoladę łamię w kosteczki, wrzucam do garnka, zalewa śmietanką i rozpuszczam gotując na małym ogniu. Ciągle mieszam żeby się nie przypaliło, ani nie było grudek. Jak czekolada się rozpuści, zdejmuję garnek z palnika.
    III: Po ostudzeniu ciasta (nie musi być całkiem zimne, ale lepiej żeby nie było gorące) przekładam na nie warstwę czekoladową.
    III: przygotowuję galaretkę, żeby miała czas ostygnąć i nieco się ściąć. Będzie gotowa kiedy nie będzie ani lejna ani ścięta całkowicie, tylko taka, żeby można ją było swobodnie przełożyć na ciasto nie powodując jednocześnie jego rozmięknięcia.
    IV: [w tym czasie] bitą śmietanę ubijam z cukrem, dodaję stopniowo serek marscapone, mieszam delikatnie. Kiedy czekolada się zetnie przekładam warstwę z serkiem starając sie nie ubrudzić czekoladą białej części, równo i delikatnie rozsmarowuję. Na wierzch wykładam pokrojone owoce (ćwiartki/połówki). Jeśli galaretka jest gotowa - przekładam ją na ciasto.

Wkładam do lodówki na kilka godzin do ścięcia się całkiem galaretki i połączenia się składników tarty. :)

[kocham tę warstwę z marscapone <3]

INKA - a ilu pokojowe masz mieszkanie, że myślisz o niani?:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 19:20

Niespodzianek:) lubi tę wiadomość

• inka84 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara metraz jak metraz, bo widzialam nianie u wielu osob w mieszkaniach 2-3 pokojowych. Ot zwykla wygoda, ale chwile sie dzis zawiesiłam na temacie niani i stwierdzilam, ze jesli zdecyduje sie na wydatek to tylko na monitor oddechu z nianią w jednym. Znajomi mieli angelcare model AC401, oni chwaili i opinie widze ma bardzo dobre, wiec kto wie...czas pokaze, moze mi sie zachce wydac pare stówek zeby znow nie spac tak calkiem jednym okiem, a troche spokojniej, bo jednak przy obu dzieciach mialam wrazenie, ze w ogole nie spie, sama robilam za monitor oddechu, potrafilam sie wybudzic kilka razy jednej nocy bo mi sie wydawalo, ze nie slysze oddechu, wiec to kwestia do przemyslenia.

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcinam kiszone :P

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Kinga.k Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wy sie cieszcie, ze dzieciaczki bedziecie zostawiac pod opieka elektronicznej niani! Ja niestety juz miesiecznego maluszka bede musiala zostawiac pod opieka prawdziwej niani ;( wprawdzie tylko 3 razy w tyg na 5 godz, ale zawsze cos... Ja elektronicznej niani nie chce kupowac, pomimo tego ze mieszkam w domu...
    inka wydaje mi sie, ze ten monitor oddechu moze cie tylko niepotrzebnie stresowac :P i tak jak przy poprzedniiej dwojce dalej bedziesz czuwala :P taki juz chyba matczyny instynkt
    34bw43r836g6ojbx.png

• inka84 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga mam wlasnie te obawy, ze tym razem nad oddechem maluszka bede czuwa ci ja i technologia :P Dlatego nie wiem czy kupie, troche korci bo "a noz widelec uda sie spokojniej spac", a z drugiej strony wątpie czy istnieje taka mozliwosc :P

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2014, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka - ja też jak już brałabym monitor oddechu :) Nawet mieliśmy wziąc, ale odpuściliśmy. Niani samej nie widzę sensu brać, u nas i tak dziecko będzie z nami w pokoju, a z tego, co widzę po opisach koleżanek to świeżo upieczone mamy sa wyczulone nawet na wszelakie kwęknięcia dziecka :P Zresztą ja ogólnie mam bardzo płytki sen. TŻ tylko lekko zachrapie chwile a ja już się budzę. :)

Wstawiam dzisiejsze foto. Ostatnio mało rośniemy :/ Tzn. jakoś zmienia mi się kształt bardziej. Rosnę od dołu dalej + teraz jeszcze w pępku. Ale jak wcześnieij miałam duży brzuch jak an dany tydzień, tak teraz jest jednym z mniejszych chyba :) Mówiłam, ze to się zmienia :P

http://www.iv.pl/images/08778087971286863593.jpg

http://www.iv.pl/images/44813007419861550497.jpg

na żywo w koszulce jest nieco większy niż tutaj, jakoś nie umiem robic zdjęć :/
    Aha i brzuń oczywiście bez śniadania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 19:49

Kinga.k, Qrczak, inka84, kaarolaa, Bogusiar80, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

• inka84 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara a no wlasnie, niby sie czlowiek budzi na kazde kwekniecie, ale ja potrafilam lezec w polsnie cale noce i sluchac czy dziecko oddycha i przyznam, ze po kilku pierwszych tygodniach padalam na twarz nawet jesli moje dzieci ładnie przesypialy noce. Jak córe urodzilam i miala jakies 3 czy 4 tygodnie to pamietam, ze o 7 "obudzilo" mnie pukanie do drzwi. Dowloklam sie do drzwi, otworzylam, a tam 2 policjantow, okazalo sie, ze do poprzednich lokatorow, pal licho z tym, oni sie wyslowic nie mogli, a jeden w koncu nie wytrzymal i smiejąc sie odwrocil plecami do mnie. W koncu ten, ktory staral sie patrzec mi w twarz dal dyskretnie sygnal, ze cos jest nie tak z moją klatka piersiową... . Spalam w koszuli bawłnianej męża na guziki i z rozpietej górnej części zwisał mi cycek... :P
    I to nawet jakos bym przezyla gdyby nie fakt, ze ja na komendzie w miescie mam kolezanke, z którą się spotykam dosc czesto i jej koledzy z pracy też czasem podjadą :P
    Dlatego wlasnie rozwazam jakis wspomagacz we śnie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 19:59

Qrczak, kaarolaa, goto4 lubią tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka chce nianie booo mlody dlugo cicho nie usiedzi wiec dziecko bede mogla w sypialni zamknac i w innym pokoju bawic sie z Colinem ( jesli to wazne to spore mieszkanie i moge dziecka nie uslyszec )
    No i bedac w odwiedzinach u tesciow np Colina jak zasna zanosilam do sypialni bo oni nie mowia tylko krzycza, no i skupic sie nie moglam bo ciagle nasluchiwalam czy sie nie budzi... Wole miec nianie i czuc sie spokojniej :)

inka84 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka hahahahhahaha mistrzu <3

Furia - dlatego pytałam inki ile ma pokoi :) Ja jakby moje dziecko spało w innym pomieszczeniu niż jestem, to też bym nianie kupiła :) ale tak u nas nie będzie, także nie muszę, a po co ma stać i się kurzyć. Bo co mi po niani jak będę spała metr dalej :P albo gdzieś się obok krzątała... My będziemy miec raczej 2 pokojowe mieszkanie, ale sypialnia nasza (i dzidzi) będzie z kuchnią, oddzielny pokój na graty i np. żeby wyjść z maluchem w nocy go uśpić, a później wrócić, położyć go do łóżeczka. Plus po to, żeby jak jedno się małym będzie w dzień zajmowało, to drugie będzie mogło tam spać.

Furia, inka84 lubią tę wiadomość

• Doris-83 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mnie opierdziela za dużą wagę,a się nażarłam kiełbasy i kurczaka z grilla....eh jak mawiała Scarlet O'Hara - jutro się nad tym zastanowię dzisiaj nie mam do tego głowy:-)

Kiara, eforts, Kulka41, Bajka, Niespodzianek:) lubią tę wiadomość

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj też skończyliśmy nad jeziorem ale dopiero po 17. Było przyjemnie. Posiedzieliśmy i wróciliśmy. Było już mniej ludzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2014, 07:53

Kiara lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sie Kiara śmiejesz, ale nastepnego dnia bylam umowiona z tą koleżanką na wieczor, 3 godz. przed spotkaniem zadzwonila i zapytala czy ja teraz pije, bo nie wie czy przypadkiem piersią nie karmie. W tle uslyszalam męski "ryk", a na spotkaniu z kumpelą dowiedzialam sie, ze na naszej miejscowej komendzie zyskałam miano....malibu :P

Kiara, Kulka41, goto4 lubią tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Inka, to panowie policjanci pewnie mieli uciechę na Twój widok ;D

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wrocilam z imienin. Jestem padnieta. Najadlam sie golonki i kapusty kiszonej mojej mamy. Salatki oraz torcika i placka. Ojciec sobie ladnie wcina i jezdzi wozkiem po domu i jakos powoli daje rade, choc slaby jest jeszcze troszke.
    A jutro spotkanie z kumpela i jej czworka dzieci. Potem spotkanie na sali wiejskiej na temat zdrowia z darmowym badaniem zdrowia. A potem jak dozyje pojade na koncert after party <3

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak wrote:
    Haha Inka, to panowie policjanci pewnie mieli uciechę na Twój widok ;D

Oni zapewne tak, ale ja dosc czesto na komende chodzic musialam i w sumie co jakis czas chodze, bo moj ex nigdy praktycznie nie placil alimentow na syna i co rusz ma sprawy o alimenty i zawsze zawiasy dostaje, wiec nie bylo mi wesolo sie tam pojawiac :P Ale na komendzie panowie zachowywali sie przyzwoicie i udawali, ze nic nie widzieli i nic nie slyszeli :)
    Jednak z kolezanką po dzis dzien potrafimy sie naśmiać z tamtej sytuacji :)

Bogusia przyhamuj troche ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 22:19

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka - śmieszna sytuacja, ale z drugiej strony niezła wtopa :P Ja z kolei kiedyś niechcący pokazałam cipkę bratu mojego ex :P Siedziałam sobie z ex na łóżku, było lato, w cholerę gorąco, a że miałam luźne szorty i nogi podkurczone, brat ex siedział naprzeciwko, bo gadaliśmy, to niestety wszystko było widac... :p

Idziemy oglądać jakiś film, dobranoc laski :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 22:26

inka84, Bajka lubią tę wiadomość

• inka84 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj byla wtopa byla i to taka "publiczna" :P

Kiara a jak sie zorientowalas? :D Hahahaha

Ja tez uciekam, dobranoc wszystkim :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 22:39

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2014, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka - coś mnie zaswędziało tam, chciałam się niepozornie poprawić (i przy okazji podrapać ;p), dotykam a tam nie ma materiału............... :D ex mi później powiedział, że zastanawiał się co ja wyprawiam, a brat ex się we mnie wtedy podkochiwał, także raczej nie miał nic przeciwko ;P

ale z tymi szortami to chyba częsty błąd kobiet, bo teraz będąc w szpitalu taka laska siedziała na łóżku i zrobiła dokładnie to samo co ja... jak się ma takie szorty luźniejsze, to niestety one się rozjeżdżają w takiej pozycji na jedna stronę i Bożenka wychodzi na wierzch ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2014, 22:44

kaarolaa, goto4 lubią tę wiadomość

• lolaliciouse Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej!

Ewelina- spóźnione Wszystkiego Naj Naj!!

Kulka-wstaję średnio 2-3 razy w nocy na mega siku :P Czuję to właśnie jako ucisk.

Qrczak,Eforts-czy i ja mogę grzecznie prosić o przesłanie ksiażki na mail?
    Podaję: [email protected]

Kiara-odnośnie wózka,mam podobne zdanie.Po porządnym sprawdzeniu mojego zakupu
    (bebetto Luca)- stwierdzam ,że wybrałam idealnie-nie ma rzeczy, która by mi sie w nim nie podobała.Przypominam,że kupiłam używany.(czyt. sprawdzony ;P )Wszystko jest z nim ok!Wymaga tylko odświeżenia.
    Cieszę się jak cholera,że juz ten zakup z mną.

Niespodzainek- do mnie ta burza nie dotarła heh- patrz tylko 3 oś dalej :P

Wczorajsza impreza się udała,tort też:)Dziś idziemy na odpust,potem basenowanko u sis.
    Miłej niedzieli!!

ewelinka_shn, kaarolaa, Kiara lubią tę wiadomość

9ewn9jcg1snynms3.png
    nqtk6iyehyxwnxnb.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Czy ja mogę tez prosic o książkę? [email protected]

Ale dzis znów upał w Gda... afeee... juz padam. Dajcie trochę ochlody...

w57vpc0zcrqzma1r.png
‹‹ 735 736 737 738 739 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ