X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola88 - a dobrze pamiętam, ze Tobie szyjka się skraca? Czy to komuś innemu (poza Qrczakiem)?

Furia - tak,właśnie myślałam, ze pojade jutro na IP. Bo jak chciałam znaleźć jakiś wolny termin u innego gin, to nic nie ma. Chyba wszyscy na urlopach

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Wróciłam z wyjazdu do teściów i rodziców. Było fajnie ale cieszę się że w końcu jesteśmy w domu, nawet nasz pies wczoraj sam do samochodu wchodził mimo że wcześniej trzeba było go wsadzić na siłę do auta.

Mimo że ie pisałam to czytałam Was regularnie na tel. Gratuluję udanych wizyt.

Co do wózków to byliśmy z mężem w dużym sklepie z wózkami i oglądnęliśmy na żywo Camarelo Carera i to chyba będzie nasz typ. Któraś z was pisała że ma wystający stelaż w napinanej części gonoli. My obmacaliśmy to i stwierdziliśmy że pikowany gruby ochraniacz jest wystarczający żeby ochronić dziecko przed uderzeniem. Ponadto właśnie częściowo składana gondola to dla nas atu, bo zajmie mniej miejsca w bagażniku. Sprzedawczyni twierdziła, że te wózki są bardzo popularne i nie mają na nie reklamacji. Ponadto polecała wózki Riko i Tako jako dobre, tanie i popularne.

Pozdrawiam

kGAop1.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka tak mniee sie skrocila. Do 1 cm niby zobaczymy we wtorek, narazie na IP nie jade. Teraz to usg tylko brzuszne ale powiem kolesiowi zeby szyjke tez sprawdzil

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pojadę jutro na IP, bo boję się bez sprawdzenia wyjeżdżać. Byłam we wtorek na wizycie i było wszystko ok, więc mam nadzieję, zd tak nagle mi się nie pogorszyło. Nie wiem tylko jaką szyjka miała długość. Gin na pewno ją sprawdza, bo mam badanie na samolocie, usg dopochwowe i brzuszne

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka mi gin na skurcze lydek przepisal Aspargin 3x2 tabl. (bez recepty - to jest magnez i potas) i mówił, ze świetnie sobie radzi z twardnieniem brzucha, łagodzi skurcze macicy itd. Sprobuj, nie zaszkodzi Ci magnez i potas. I nie tylko ja go biore, nie wiem czy dobrze kojarze, ale Kiara chyba tez, jak sie myle to sorry :P

michaga dzieki za info odnosnie camareli ja jestem zdecydowana na nią praktycznie na 99%, chcialam tylko obejrzec na zywo, ale gdyby mis ie nie udalo nigdzie obejrzec to raczej kupie go w ciemno, bo te co dotad widzialam mi si enie podobaly, jedynie tako byl w miare fajny, ale niestety ciezki, jak dla mnie.

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czuję się znów jak w I trymestrze. Nie ma dnia bez drzemki. No ale ileż można tylko leżeć i leżeć... A to dopiero drugi dzień :/ Nawet podczas czytania książki oczy same mi się kleją.

Karola potwierdzam i ja, że multi-gyn jak najbardziej można w ciąży stosować - gin mi go zalecił w związku ze zwiększonym ryzykiem występowania infekcji przy pessarze.

Kulka u mnie było twardnienie brzucha i kłucie w szyjce, zresztą nadal jest :/ Ale to nie musi od razu oznaczać skracającej szyjki. Myślę jednak, że skoro byłaś dopiero co na wizycie, to to z pewnością nie szyjka, bo raczej w tak krótkim czasie by się nie skróciła. Jeśli masz możliwość, to jedź jutro IP skontrolować, czy wszystko ok i ruszaj spokojnie do siostry.
    U mnie leżenie i leki pomagają.

Furia no to zrobiłaś interes - panda, za 1,5 h z turkiem :P Nieźle :D

Karola88 a Ty jak się czujesz? Dajesz radę leżeć, czy Mania nie daje Ci spokoju? Kochana ja teraz też muszę leżeć, bo macica nadal nisko, mały główką w dół i się już do porodu szykuje :? Miałam wewnętrzne rozwarcie na 1,5 cm :( dobrze, że na zewnątrz pessar trzyma. Ale mam się jak najwięcej oszczędzać.

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka, ja już biorę aspargin 3x2. Od jakiegoś miesiąca, bo miałam skurcze łydek.
    No nic, podjadę jutro na IP. Bo inaczej będę na tym wyjeździe schizować, albo wcale nie pojadę. A obiecałam mojej 5-letniej kuzynce, że ja wezmę ze sobą. Ona uwielbia tam być i byłaby niepocieszona jakbyśmy nie pojechały.

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak dzis dziecka nie mam wogole bo tatus zabral na plac zabaw, przychodza tylko a to na kanapke a to po rolki a to na kalafiorka a tak to siedza na dworzu.
    We wtorek idevna usg i mam nadzieje dowciapnie tez sprawdzi chociaz na skierowaniu nie ma tego napisanego. Cos tam wymysle :)
    Moje malenstwo znow ma czkawke :)
    Qrczk mnie tez sie brzuch stawia i caly czs czuje ta szyjke dziwnecto uczucie.

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to dobrze, ze masz dziś wolne od Małej, odpoczywaj ile się da :)
    Mi gin nie robił usg dowcipnego, zawsze tylko przez brzuch i na samolocie bada. No i tą szyjkę skróconą to podczas badania właśnie na samolocie zauważył. Nawet ma taką małą kamerkę i monitor i wszystko mi pokazywał i tłumaczył. A teraz na kontroli to też na samolocie zajrzał czy wszystko z pessarem gra, założył przy okazji globulkę, a potem na usg pokazywał mi, co jak wygląda, gdzie jest wewnętrzne ujście i że tam właśnie jest 1,5 cm rozwarcie, ale pessar trzyma się mocno i nie pozwala na dalsze rozwieranie szyjki. Tylko gdyby jeszcze Maluch nie pchał tam główki, to byłoby już super. A tak muszę leżeć jak najwięcej i liczyć na to, że macica się jeszcze uniesie do góry i Junior zmieni pozycję i przestanie się pchać do porodu.
    Mam ogromną nadzieję, że to leżenie pomoże.

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tą szyjką to faktycznie dziwne uczucie. U mnie jest to takie jakby promieniujący ból. Takie właśnie kłucie, które szybko ustępuje i tak potrafi być kilka-kilkanaście razy dziennie.
    Łykam leki od gina plus czasem jeszcze no-spę i zwykły magnez, ale chyba muszę się przerzucić na aspargin, który dziewczyny polecają.

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ma ułożenie poprzeczne. A przynajmniej takie było ostatnio i tym też się pocieszam.
    Dziewczyny myślę, że leżenie na pewno pomoże. Życzę tylko, żebyście nie musiały długo leżeć.

Jestem ciekawa jakie to uczucie jak maluch ma czkawkę. Ja czuję ruchy, ale przez łożysko na przedniej ścianie nie są zbyt mocne

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2014, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka41 wrote:
    Chyba któraś z was miała te kłucia w szyjce o ile dobrze pamiętam?
    ja miałam wcześniej i dziś też ;/
    aspargin 6 tabl. tez biore

• karola88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak niby dlugosc szyjki powinna sir okreslac przez usg ale to tez takie nir miarodajne bo zalezy jak sie ja przycisnie, tak slyszalam i ktoras tu z dziewczyn pisala. Ja nie moge docczekac sir wtorku. Mam nadzieje ze nie bedzir wielkiej obsuwy jak ostatnio- 2 godz :/

• Bajka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie też wczoraj kłuło chyba ze 3 razy w ciągu dnia krótko ale jednak, a do wizyty jeszcze tydzień. Mam nadzieję, że to nic poważnego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2014, 21:24

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    * <3 eforts 1 grudni/27 listopad <3 synek
    * <3 aniar 1 grudnia <3 coreczka
    * <3 Mamax 2 grudnia <3 synek
    * <3 Kulka41 2 grudnia <3 synek
    * <3 KKK 2 grudnia
    * <3 HANA 3 grudnia <3 coreczka
    * <3 Kiara 5 grudnia/29 listopad <3 synek
    * <3 Oliwia85 4 grudnia <3 synek
    * <3 lolaliciouse 4 grudnia <3 synek
    * <3 Paulina85 5 grudnia
    * <3 Milcia 5 grudnia <3 coreczka
    * <3 Furia 6 grudnia <3 synek
    * <3 Pollyanna 6 grudnia <3 coreczka
    * <3 Ita 7 grudnia <3 synek
    * <3 Kasandra 7 grudnia
    * <3 madzialena 7 grudnia <3 synek
    * <3 dynamiczna 7 grudnia <3 synek
    * <3 Bursztynka 7 grudnia <3 synek
    * <3 Ewelina22 8 grudnia
    * <3 Anna_84 8 grudnia
    * <3 maria.sm 8 grudnia <3 synek
    * <3 Paula84 10 grudnia <3 coreczka
    * <3 aga.just 11 grudnia <3 synek
    * <3 karola88 11 grudnia <3 coreczka
    * <3 Kor_a 12 grudnia
    * <3 Milatka:) 12 grudnia
    * <3 kanapa 14 grudnia <3 coreczka
    * <3 mausi 14 grudnia <3 coreczka
    * <3 Militta110816 15 grudnia
    * <3 williams1 15 grudnia <3 synek
    * <3 Kosmitka 15 grudnia
    * <3 Mama19 15 grudnia
    * <3 ewelinka_shn 16 grudnia <3 synek
    * <3 Marimiko 17 grudnia <3 synek
    * <3 anuszka1986 17 grudnia
    * <3 Ewka89 18 grudnia <3 synek
    * <3 olcia23 18 grudnia <3 coreczka
    * <3 michaga82 18 grudnia <3 synek
    * <3 kaarolaa 19 grudnia <3 synek
    * <3 Kinga.k 19 grudnia
    * <3 kittykate 20 grudnia <3 coreczka
    * <3 Bajka 20 grudnia <3 synek
    * <3 Magdalenna 21 grudnia
    * <3 Martynaaa 21 grudnia <3 synek
    * <3 lola83 21 grudnia <3 coreczka
    * <3 paulinaw 22 grudnia
    * <3 Wanes 23 grudnia
    * <3 ulaa8 23 grudnia
    * <3 zokeia 23 grudnia
    * <3 Kasienka89 23 grudnia
    * <3 Bukumola 23 grudnia <3 synek
    * <3 julianna 24 grudnia <3 coreczka
    * <3 saprist88 24 grudnia
    * <3 Doris-83 24 grudnia <3 synek
    * <3 inka84 24 grudnia <3 coreczka
    * <3 szurabura 25 grudnia
    * <3 goto4 25 grudnia <3 synek
    * <3 Qrczak 26 grudnia <3 synek
    * <3 Biszkopcik 26 grudnia <3 synek
    * <3 Martaaa 27 grudnia <3 synek
    * <3 zuza_3 27 grudnia <3 3 coreczki
    * <3 Niespodzianek:) 27 grudnia <3 synek
    * <3 Nati89 28 grudnia
    * <3 NaamaH6669 28 grudnia <3 synek
    * <3 Mysiok 28 grudnia
    * <3 jedynka 28 grudnia
    * <3 AsiaCh 28 grudnia <3 synek
    * <3 lithe123 29 grudnia <3 coreczka
    * <3 kurka 29 grudnia
    * <3 XYZ 29 grudnia <3 coreczka
    * <3 Bogusiar80 29 grudnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2014, 23:15

• eforts Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nareszcie w domku :)

W ogóle przypomniało mi się jak dawałam którejś super radę pogodzenia się z pajączkami na skórze no to teraz sama muszę sama się do nowej zastosować :/

jeszcze co do wózków to po napatrzeniu się na różne spacerówki przeszło mi przez myśl czy nie kupić samej gondoli i akurat na wiosnę jakąś fajną spacerówkę taką pomiędzy z wózka 2w1 a parasolką. Ale po przemyśleniu stwierdziłam ze wiosna, lato ok ale zimą nie będę pomykać z małymi kółeczkami, no i święcie wierzę że wózek będzie dla dwójki :) a drugie chciałabym rodzic wiosną :D

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieczor ;-)
    Dzis maz mnie tak wk..... , ze przez niego sie tak poryczalam, ze nie moglam sie uspokoic. I zaczal mnie brzuch bolec i slabo mi sie zrobilo. Weszlam do lazienki i 5 minut chlodzilam rece i twarz zimna woda. Sie przestraszyl i chcial na pogotowie dzwonic. Powiedzialam, ze w d... moze wsadzic sobie taka pomoc. Narazie mi przeso, ale jak bol wroci to pojade na pogotowie.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogusia nie stresuj sie, szkoda zdrowia.

Ja dzisiaj odwalilam tandete bo zajechalismy na jedzenie i moj maz zamowil mi pomidorowke jak bylam w lazience bo wczesniej zrozumial ze mam na zupe ochote (jest duza szansa ze sama bym ja zamowila) no i ja sie obrazilam ze chcialabym sama zdecydowac, na co on ze w takim razie nie musze jej jesc i mam zamowic co chce ja ze juz zjem zupe...zjadlam 3 lyzki i mi sie odechcialo a maz czy mu na zlosc robie i sie rozplakalam :) ostatecznie zjadlam 7 daysa :) A akurat nam sie zly humor zlozyl i jak pozniej meza przeprosilam ze moje foszki to mowi ze nie wiele brakowalo zeby wylal ta zupe na podloge :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforst, chyba hormony :p

Ja właściwie nie mam żadnych wahań nastrojów. Żadnych płaczliwych dni. Ogólnie jak na mnie jestem bardzo spokojna. Aż mnie to dziwi

Bogusia, jak brzuch? Przeszło?

eforts lubi tę wiadomość

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • Nati89 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, jak po weekendzie ? My bylismy wczoraj nad woda :)troszke sie poopalam we wodzie tez do kolan bo w zeszlym roku mialam duza infekcje zakazenie pecherza wlasnie z wody i bylam na silnych antybiotykach, teraz tez chucham na zimne :) ale nie pomyslalam o zadnych specyfikach zabezpieczajacych musze o tym pomyslec :) Wczoraj jak lezalam troszke na slonke to maluch mnie dosyc mocno skopal :Dnie byly to takie mocne ruchy, ale odczulam kilka wyczuwalnych kopniakow, chyba mu za bardzo przygrzalo, ale brzuszek mialam zasloniety. Wieczorem zrobilam eksperyment i przylozylam sluchawki do brzucha i jak maluch mi zasadzil kopa, tego to poczulam solidny, az sie prawie w pol zgielam. Centralnie po srodku pod pepkiem w polowie o wzgorka lonowego. Co do tych kuc w pochwie tez je mam, wizyte mam za tydzien we wtorek, ale troche wrzucilam na luz, bo mu juz o tym mowilam na ostatniej wizycie i powiedzial, ze to normalne i wszystko ok, a znalazlam tez cos takiego
    "II trymestr

Macica coraz szybciej się rozciąga i w efekcie możesz czuć bóle w podbrzuszu, a także bóle pleców.
    Wzrost macicy jest uwarunkowany wzrostem znajdującego się w niej płodu. Rozciągnięciu ulegają również więzadła macicy. To rozciąganie w niektórych przypadkach może wiązać się z występowaniem okresowego, czasami dość silnego bólu.
    W drugiej połowie ciąży mogą pojawić się niegroźne bóle związane z ruchami płodu odczuwane jako „wiercenie się dziecka czy „bolesne kopnięcia.
    Niektóre dolegliwości mogą być niestety sygnałem niebezpieczeństwa straty ciąży i wymagają szybkiej porady lekarskiej. Jeśli bóle są coraz silniejsze, regularne, brzuch twardnieje, udaj się natychmiast do lekarza! Takie dolegliwości mogą oznaczać odklejanie się łożyska, co wiąże się z niedotlenieniem, a nawet śmiercią płodu! Lepiej jest „dmuchać na zimne!"

eforts lubi tę wiadomość

0d1yflw1vo1m1usk.png
‹‹ 738 739 740 741 742 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ