X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedynka, gratuluje dziewczynki :)

Dziewczynom Doris i Qurczak kopniaków.

karola88, ale piękny duży brzucho!!

Wróciłam z pracy i leżę brzuchem do góry a M robi obiad :)

Pytanko mam do Was, czy na badaniu krzywej cukrzycowej faktycznie czeka się w przychodni 2h?

Biszkopcik tak doczytuję, że wpłynęły na Ciebie dziewczyny i efektem pozytywnego nastawienia są całkiem pokaźne zakupy. Brawo!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 18:26

Biszkopcik lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola88 - brzusio imponujący. A ja myślałam,ze mój juz duzy :D. A ile przytyłaś w sumie, jeśli można wiedzieć?

Jedynka - gratki córci

Co do piersi. Mnie też ostatnio bolą, ale nie tak bardzo.

A w przyszłym tygodniu wizyta. A wcześniej też badanie glukozy z obciązeniem

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • Paula84 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna wrote:
    Paula84 tez czytalam o tym, ze minusem jest waga, tez mieszkam w domu, mam co prawda ciut więcej schodów, ale nie wiem czy wózek będzie zawsze wnoszony, więc to raczej problemem nie jest..
    gondola jest ponoć bardzo duża ok 90cm, fajna funkcja spacerówki, można dziecko położyć prawie na płasko, ale nie ma chyba w zestawach takich śpiworków na nogi, pewnie trzeba dokupic osobno

ponoć nie ma tych śpiworków w zestawie, a jedynie pasują do nich maxi cosi z tego co wyczytałam z opinii. Trza będzie dokupić, ale chyba tanie nie są;/
    Gondolka super,że duża spokojnie dziecko w kombinezonie się zmieści i jeszcze będzie luz, więc nie będzie mu ciasno

hchykrntrxhsbb3c.png

iv09vcqgvdf4oy0z.png

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopcik dlatego ja wybrałam bezpieczną zieleń ;) Będzie dla mojego synusia, a jeśli za jakiś czas trafi się córeczka, to też będzie pasować ;)
    Zapomniałam Ci napisać, że cieszę się, że szew dobrze trzyma i szyjka długa :)
    Ja się w niedzielę dowiedziałam, że żona mojego kuzyna, która 1. ciążę straciła w 5 m-cu, a drugą w 6 - teraz ma założony i pessar i szew szyjkowy. Tylko zastanawia mnie, dlaczego nie zrobili jej tego już przy drugiej ciąży, skoro był ewidentnie problem z szyjką. Biedni musieli dwoje dzieciaczków pochować. Ale teraz jest już dobrze, za 2-3 tyg. mają jej ściągać wszystko i będzie leżała w szpitalu już do samego porodu, a TP ma za 5 tygodni.

Lola jeśli masz badanie z 75g glukozy, to faktycznie trzeba czekać dwie godziny. Mój gin mi mówił, żebym sobie wzięła słuchawki albo książkę ;) Tak tez zrobiłam i 2/3 książki pochłonęłam siedząc w poczekalni ;) Aaaa i najważniejsze - przy tym badaniu nie wolno chodzić. Niestety trzeba siedzieć sobie spokojnie i pilnować czasu ;) No i nie wiem jakie zalecenia masz, bo mi gin kazał nie pić wszystkiego na raz, tylko po łyczku w ciągu 5 minut wypić, nie wiem jakie to ma znaczenie, ale zapisał mi tak na skierowaniu i to z wykrzyknikiem ;) A wcześniej miałam badania z 50g glukozy i czekałam tylko 1 h i piguła kazała mi wypić wszystko jednym duszkiem.

Biszkopcik lubi tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak wiesz czemu? bo takie mamy chore przepisy. Mi tez lekarka nasciemniała w dokumentach, podobnomdo szwu kwalifikuje sie kobieta która aż 3 razy straci w ten sposób ciąże. to jest absurd :( ale choc pesser mogli jej załozyc ;/
    Ja z tego co czytam, to w sumie sie ciesze ze zalozyli mi szew, bo w moim przypadku pesser by nie wytrzymał, lecz malo lekarzy o tym mówi.
    Znajoma z forum, do ktorego uczeszczałam w zeszlym roku po stracie syna, pisała niedawno ze stracila w 24 tyg majac zalozony pessar, a pol roku wczesniej w 22tyg :( to na co ci lekarze czekaja, wiedzac ze juz cos nie tak jest z niewydolnoscią...Czy my jestesmy krolikami doswiadczalnymi?
    Mam nadzieje, ze u mnie bedzie dobrze. Pisalam do tej dziewczyny kilka razy, co sie stalo, czy lezala duzo, czy moze cos podniosła ciężkiego, ale nie odzywa sie :(troche sie martwie, bo osttano pisala ze nie ma checi życ :( nie dziwie jej się, taka tragedia :(
    Ja dzis zaszalałam z zakupami :)

• jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Marysia wszystkim dziękuje :)

Biszkopcik, Qrczak, śliczne łóżeczka! Chcę podobne. Zastanawiałam się nad tą szufladą, bo kuzynka męża zachwalała, że pieluchy tam można trzymać itd, ale w sumie to chyba jednak kupimy bez szuflady. Mnie się podoba to z żyrafką, o:
    http://dino.sklep.pl/nowy/klups-lozeczko-120x60-safari-Zyrafka-kolor-bialy-p-18291.html

A w ogóle to powiem wam, ze poprosiłam na USG, zeby mi zmierzono długość szyjki. Tak mnie straszyli tym szwem, że szyjka krótka i trzeba obserwować itd, a tu - 4 cm. Tylko lekarz powiedział, że drobna, ale nie rozszerza się. Można powiedzieć, drobna ale mocna, przynajmniej na razie.

fgplku1.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopcik to straszne, co się u nas w kraju dzieje! Z jednej strony przesadna dbałość i masa zupełnie niepotrzebnych badań w ciąży - to słowa mojej pediatry! a z drugiej takie ignorowanie problemu. No ale co się dziwić - służba zdrowia u nas kuleje! Przykład mojej mamy: dziś - po ponad 6 tygodniach ściągnęli jej gips z ręki i co się okazało? Ona cały czas nosiła jakiś taki dziwny, częściowo tylko usztywniony, a w karcie ma wpisane, że jej go ściągnęli i założyli normalny, co jest zupełną bzdurą. Ale tym sposobem szpital wyciągnął kasę od NFZ za pacjenta! A jeszcze żeby tego było mało, to najpierw stwierdzili u niej stłuczenie i moooże pęknięcie, potem po tygodniu na badaniu kontrolnym, że to jednak złamanie, a po kolejnych dwóch, ze złamanie z przemieszczeniem! Żartowaliśmy już nawet, że kolejnym razem okaże się, że nie zauważyli, że to było otwarte złamanie :P
    Ni niestety takie cyrki się u nas dzieją, więc nic dziwnego, że kobiety tak często tracą ciążę. Brak odpowiedniej opieki, bo brak kasy z NFZ.

Jedynka dlatego ja wybrałam z szufladą, bo można do niej co nieco zapchać. A w koło łóżeczka pod materacykiem będę miała taką falbankę maskującą, że jak łóżeczko będzie ustawione na najwyższym poziomie, to dodatkowo będę jeszcze nad tą szufladą a pod materacem upychać co nieco ;) Falbanka wszystko ładnie ukryje, a dodatkowe miejsce do przechowywania na pewno się przyda ;D
    Jedynka a co do Twojej szyjki, to bardzo dobrze, że poprosiłaś o zbadanie :) Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że jak jest szyjka drobna, w sensie że smukła, to też dobrze, bo gorzej gdy jest rozpulchniona bardzo, bo może to świadczyć o tym, ze dzieje się coś złego. Ale nie pamiętam już gdzie to słyszałam bądź czytałam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 19:52

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Większość z Was już nawet nie pamięta moich postów z początku forum. Przez dłuższy czas tu nie wchodziłam (do początku 5 miesiąca męczyły mnie mdłości, byłam szpitalu i nie miałam siły na uspołecznianie się), ale od kilku dni staram się pobieżnie nadrobić zaległości. Czytam co 3 stronę i pomyślałam, że podrzucę Wam kilka informacji. A nuż uznacie je za pomocne.
    Na początek: proszę nie usuwajcie mnie i mojego synka (Adama?) z listy! :) Ale do rzeczy:

1. Byłam w Smyku zobaczyć Xlandera. Jeste bardzo (!) ciężki. Spodobało mi się połączenie Bebetto Luca (w kolorze popielatym) z fotelikiem Maci Cosi Cabrio Fix (ma 5 gwiazdek w testach). Smyk nie sprzedaje Riko Nano :/

2. Zamiast łóżeczka wybieram na początek dostawkę (nie czuję się na siłach WSTAWAĆ w nocy do małego) http://mamaipapa.pl/pl/89-lozeczko-dostawne.html

3. Kupiłam nosidełko (chusta byłaby tylko dla mnie, nie dla męża i wydaje mi się skomplikowana do wiązania) http://www.butiksmyka.pl/NOSIDELKO-CHUSTA-BabaSling-Classic-firmy-TheBabaSling/4960/

4. Wszystkie małe ubranka planuję kupić w wielopakach w Smyku. W przeliczeniu na sztuki nie są drogie i podoba mi się ich prosta kolorystyka.

5. Polecam polską markę Motherhood, którą większość z Was zna dzięki poduszkom dla mam. Wybrałam tam otulaczek, ręczniki, ceratkę pod prześcieradło, przewijak z flanelowymi podkładkami i... chciałabym chyba wszystko. Ceny są przyzwoite i jest to rodzima produkcja, a to warto wspierać :)

6. Znalazłam dwa łądne rożki i nie wiem, na który się zdecydować: https://babymama.pl/becik-kwadraty-black-plum-p3847.html lub https://babymama.pl/rozek-niemowlecy-szary-poofi-pure-p2506.html

7. Kupiłam szary kocyk na Allegro i jestem zachwycona: http://allegro.pl/kocyk-minky-metki-75x100-gwiazdki-kolory-i4405727439.html

8. Przygotowywanie wyprawki oparłam na wklejanym tutaj wcześniej tekście. Wszystko wprowadziłąm do Exela. Od 2 tygodni szperam w interenecie, wpisuję do tabel ceny, szukam promocji, wpisuję linki itd. Mam też kontrolę nad ostatecznym kosztem. Mama podsuneła mi pomysł, żebym przekazała listę najbliższym. Wybiorą z niej prezenty jak z listy ślubnej ;) Bardzo mi się ten pomysł spodobał! Wprawdzie wiele rzeczy mam już zamówione, ale gdyby wszyscy zamiast kupowania nietrafionych drobiazgów zrzucili się na fotelik z bazą, to byłabym PRZESZCZĘŚLIWA!

Over&out. Rozpisałam się :)

aga.just, kaarolaa, Marimiko lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak dziękuję za odpowiedź. Gin przepisał mi 75 g więc wygląda na to, że będę musiała zaopatrzyć się w literaturę i cierpliwość.

Szok to co piszecie, stracić ciąże to jest ciężkie przeżycie, stracić ciąże tak późno to straszne, ale dwa razy z rzędu stracić taką zaawansowaną ciążę...

Niestety ja już się przekonałam, że jak się lekarzowi nie płaci, to zazwyczaj i usługa marna. Wiem, że nie można tego przełożyć na wszystkich, ale ja mam takie doświadczenie w większości przypadków.

Biszkopcik ładne to łóżeczko, też chcę kupić z szufladą. A kupujecie może jakieś meble do pokoju? Jakieś pomysły na niedrogą komodę albo jakiś regał? Rozglądam się za meblami, bo nawet nie ma gdzie upchać rzeczy, które kupiłam dla małej. Leżą zamknięte w kartonie...

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola, ja dodatkowo musiałam czekać prawie godzinę na wynik po pierwszym pobraniu na czczo. Dopiero potem dostałam glukozę do wypicia.

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo Zokeia nareszcie ktos kupujacy dostawke :) Tez planuje w przyszlym miesiacu zakupic, tylko troszke inna :)

Nosidelko tez juz kupilam i tez od urodzenia :) Ja mam Maxi Cosi Easia.

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak wrote:
    bo gorzej gdy jest rozpulchniona bardzo, bo może to świadczyć o tym, ze dzieje się coś złego. Ale nie pamiętam już gdzie to słyszałam bądź czytałam ;)

miękka/rozpulchniona szyjka jest do porodu :) Nam póki co potrzebne twarde i zamknięte :)

• zokeia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia, a mogłabyś pokazać jaką kupujesz?

aga.just lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia dostawka dodana do ulubionych <3

Furia pokaż jaką masz upatrzoną, bo też chcę dostawkę własnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 21:53

• Qrczak Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy ponownie zokeia :)
    Fajne to łóżeczko-dostawka, też zaczynam się nad takim zastanawiać, ale jako dodatkowe łóżeczko. Albo przeniesiemy się do innego pokoju, tam gdzie docelowo ma być pokój Juniora (mój TŻ jest przeciwny zmianie pokoju, bo przywiązany jest do obecnego :/ ) albo ja się na noc przeniosę tam, bo w obecnym pokoju niestety nie ma warunków dla Malucha :( Zwykłe łóżeczko się nie zmieści, myślałam więc nad koszem Mojżesza na noc, żeby Junior mógł być blisko mnie. Ale w sumie koszt podobny do tej dostawki, a wydaje mi się ona bardziej funkcjonalna niż kosz. I na noc Mały mógłby spać z nami w obecnym pokoju, a w dzień kładłabym go w jego pokoiku, bo tam za dnia jest więcej spokoju (okno wychodzi na ciche podwórko) niż u nas (okna od ulicy).
    No właśnie Furia - jaką Ty dostawkę zamierzasz kupić?

Zokeia nosidełko też mi się bardzo spodobało :) Jak i kocyk ;) A rożek wybrałabym chyba ten tańszy, ale to chyba ze względów ekonomicznych ;)

Lola nie zawsze lekarz na NFZ = gorsza opieka medyczna. Jestem tego przykładem i cały czas będę się upierać, że można trafić na świetnego lekarza nie płacąc mu dodatkowo :D

Pollyanna mi badali glukometrem, więc wynik miałam natychmiast. Ale były też panie (nie ciężarne), które miały robione to badanie pobierając krew dwa razy z przedramienia i wtedy musiały czekać na wynik do następnego dnia. Nie wiem jak jest różnica.

aga.just właśnie o to mi chodziło ;) Tylko pewna nie byłam a nie chciałam nikogo wprowadzić w błąd ;)

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, u nas dziś bardzo stresujący dzień. Rano wizyta u gin prowadzącej - szyjka się skróciła w 3 dni o 0,2 mm i ma już tylko 21mm. Skierowanie do szpitala. Pojechaliśmy do szpitala, tam USG - szyjka ma ponad 30mm... Brak podstaw do zatrzymania na oddziale. Jestem w domu, leżę... dostałam tylko dodatkowo luteiną 2x100mg.

I jestem roztrzęsiona i nie wiem co będzie dalej...

relgh371rphwpz6l.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.youtube.com/watch?v=7402eyekHPc

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qurczak obciążenie badali Ci z palca?????? Glukometr pokazuje tylko orientacyjne wyniki i jest obciążony dużym błędem pomiaru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 22:09

• aga.just Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia u nas taka dostawka odpada,nie ma tego u nas jak zamocować. A i cena powala :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 22:35

• eforts Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przeczytałam wszystko ale nie wiem już co napisać, także dobrej nocy i do jutra ;)

Marta będzie dobrze, ponad 3 cm napewno nie jest tragedią!

Ja chyba musze poprosić lekarza o zmierzenie sporo na początku miałam 4 cm, czy wszystko tam gra :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
‹‹ 811 812 813 814 815 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ