X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Wczoraj znów odwiedziłam tesco i zrobiliśmy kolejne zakupy dla Juniora. Oczywiście na wyprzedaży ;) Potem się pochwalę :)
    Mój A. dziś po raz pierwszy widział mój podskakujący brzuch. Wcześniej jakoś zawsze był gdzieś dalej jak Junior zaczynał szaleć i zanim przyszedł, to łobuz przestawał :P A dziś leżeliśmy na łóżku i nagle bum - wielki podskok brzucha, że nie dało się tego nie zauważyć :D

Milcia nic się nie martw - ja czuję Juniora raz nad pępkiem, a innym razem tak nisko w dole, ze dziwię się, że tam jeszcze macica jest :P Dziewczyny mają rację, zależy jak się dziecko ułoży :)

Zuza w końcu się odezwałaś, bo już się zaczęłam niepokoić. Śliczne te Twoje laleczki :) Jakie już duuuże są :) Mój Junior tydzień temu ważył 285 g.
    Wrzucaj nam zdjęcie brzucha, bo pewnie wszystkie ciekawe są jak an tym etapie wygląda brzuch mamy trojaczków :D

Ita obyś dobrze urabiała męża, bo mój też jednego nie cierpiała, a ja się tak na tego Maksymiliana uparłam i co? I samej mi się odwidziało :P Najlepsze, że moja mama zaczęła już tak mówić o wnusiu ;) A myślałam, że rodzinie się nie spodoba.
    Mój sobie wymyślił, że syn będzie Pacha - nie pytaj dlaczego :P On ma dziwne poczucie humoru :P Póki jeszcze rozmawiamy o tym między sobą, czy w gronie znajomych, którzy wiedzą o co chodzi to jest ok. Ale wyobraź sobie minę mniej bliskich nam osób, jak A. całkiem serio mówi, że syn będzie miał na imię Pacha! :P

Ita lubi tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    zuza to już sporo w brzuszku nosisz ;) my dla swojej małej bierzemy też pod uwagę Maje, ale zostaniemy raczej przy pierwszym pomyśle Zoprzeglądam sobie ceny wózków nowych bebetto luca, riko nano, tako city move i maxi cosi, powiedzcie jakie są opinie, kótre są bdb, ciche, amortyzowane, ja się pogubiłam wszystkie sa w granicach 1,5tys zł za nowy a maxi cosi 2,5zł o co chodzi co on ma sobie takiego....

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qurczak jest w ogóle takie imię? :)

Ja to czasem jak młody mocno szaleje wieczorem to każe mężowi kłaść rękę na brzuch bo wtedy się uspokaja :)

Ita mamy podobne wymagania :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliana ja jestem przekonana do nowego wózka ale 1,5 tys uważam ze jest wystarczającą kwotą. Fotelik maxi cosi jest poddawany testom z rico np nie i tu już masz dwa razy wyższy koszt ale sam wózek nie wiem co ma w sobie. Ja biorę wózek rico nano i fotelik maxi cosi chociaż ten wózek co kanapa kupiła tez mi się podoba. Generalnie nie szukam.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts nie ma :P Więc przynajmniej nie martwię się, że on tak na serio chce syna nazwać :P
    Mój też się właśnie uspokaja, jak się rękę na brzuchu położy, nawet delikatnie ;)

Julianna maxi cosi to chyba głównie marka tak samo jak x-lander. No ale pewnie są też dobre jakościowo. Chociaż moja koleżanka mówiła, że jej szwagierka ma x-landera za prawie 3000 zł i już 3 razy w naprawie był, bo rama pękała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 10:16

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza jakie one juz doze :) Jeej masz az 3 a najwieksza wazy wiecej niz moj jeden tydzien temu - rosna naprawde idealnie :) Dawaj foto brzusia, jestem ciekawa jak z trojaczkami wyglada :) :)

Qrczaczku Pacha ? :D :D :D

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza to prawdziwy cud te 3 małe dziewczynki w Twoim brzuchu :) Będziesz miała wesoło jak się wszystkie pojawią na świecie. Też bardzo podoba mi się imię Maja :) Oliwia zresztą też jest ślicznie.

Qrczak mój mężu tez przedwczoraj pierwszy raz widział jak brzuch podskakuje. Normalnie zrobił wielkie oczy.

Ja mam tak z imieniem, że jednego dnia jestem pewna na 100%, a na drugi dzień przeglądam imiona wszystkie od początku. To chyba hormony, zaczynają mi się podobać imiona, o których nigdy bym nie pomyślała, ostatnio np. Klara :)

Ja powzięłam zamiar pracy do końca października (o ile lekarz nie zaleci inaczej) i też już tego żałuję... W sumie głównie siedzę przed kompem, ale zaczynam odczuwać dyskomfort.

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do x landera moja przyjaciółka go ma i to tego x move 2013 to padamy ze śmiechu jaki szajs, tzn gondola ok ale spacerówka jest ciężka nawet przy pchaniu. Wiem ze są tez modele ok ale zanim kupcie wozek podniescie go do góry. A i tez myślałam że to dobra marka ale pan w sklepie powiedzial mi ze to chinczyk a polacy są jednym z najlepszych producentów wózków.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o looosiee, a ja się napaliłam na X-Landera X-Pulse, chyba nigdy nie wybiorę tego wózka, to jest jakiś kosmos!!

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczaku musisz uważać co piszesz, bo mało się nie posikałam! Pacha.. serio?! :D
    To ja Ciebie chyba nie przebiję.
    Zakochałam się w imieniu Leon, ale mąż się stawia, więc ostatnio uzgodniliśmy, że syn będzie NapoLEON i małżyk będzie do niego mówił Napcio a ja Leoś :D (i wszyscy będą szczęśliwi poza biednym Napoleonkiem).

Z wózków to ja szaleję za maxi cosi. Tyle, że myślałam o używanym, bo wtedy zamknę się w 800zł. A jak już kiedyś wspominałam i tak chcę chustować malucha wiec wózek raczej na upały albo dla babć. Z kolei chusty też swoje kosztują a są tak piękne, że w zamian za kolejną jestem gotowa na prawdę mocno okroić budżet na wózek :D

Ostatnio macałam u koleżanki Peg Perego Book Plus i szczerze polecam! Leciutki i bardzo zwrotny! Właściwie to sam się prowadzi na spacerze :)

atdck6nlmznf5qze.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola ostatnio sąsiad coś mnie zagadał o wózkach on miał jakiegoś x landera to zapytałam czy zadowolony bo koleżanka nie bardzo to zaczął go chwalic ze tak super się prowadzi i kazał mi spróbować się ze jakąś drazliwa się zrobiłam i nie lubię jak ktoś mi się narzuca to podziękowałam i powiedziałam ze my juz wybraliśmy.

Ita napoleonek cudownie :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane, znow temat wozkow mi obcy poruszacie...ja nie czytalam zadnych opini nie ogladalam wozkow w sklepach, bo od poczatku wiedzialam, ze wezme ten od kuzynki... dobre opinie slyszalam od niej i od kolegi, ktory go pozyczyl i tez go wzielam...

Qrczak imie swietne, ale zobaczysz teraz sie klocicie i nie zgadzacie, a jak juz sie urodzi nie bedzie wyjscia i imie samo sie do malucha dopoasuje :)

zuza jak fajnie, ze malutkie tak sobie rosna i naprawde spore dziewczynki, to moj tez juz kolo 400g powienien miec :) zobaczymy na wizycie w czwartek jak urosł :)

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza super, ze dziewuszki rosna :)
    Pacha ladnie :-P
    My jeszcze o imieniu nie myslimy. Ja wybieralam do synka, teraz maz ma wybrac. Ale to ja podaje poloznej imiona, ktore oni przekazuja do usc :-D wiec ja mam ostateczne zdanie haha

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha mówiłam, że się śmiać będziecie jak wam napiszę jakie to imię :P Ale TŻ stwierdził, że jest uniwersalne i zarówno dla chłopca jak i dziewczynki pasuje :P A typowo dla dziewczynki wymyślił Herezja :P Mam nadzieję, że nikogo tym nie uraziłam. Po prostu mój A. jest niewierzący i tak sobie czasem żartuje ;)
    Zresztą doszedł do wniosku, ze dzieci z takimi imionami, jeśli przetrwają przedszkole, to będą największymi twardzielami na świecie :D
    Wie to z własnego doświadczenia, bo w prawdzie imię ma w miarę normalne, ale jako syn panny z dzieckiem; bez ojca - nasłuchał się już w przedszkolu, że jest patologiczny :/

Co do wózków, to macałam ostatnio: SOLAM polskiej firmy Prampol i jestem pełna podziwu dla tego wózka. Bardzo fajny, przystępna cena. W prawdzie nie podnosiłam go, bo wolę nie dźwigać teraz ciężarów, tym bardziej że w wózku było 4,5 kg dziecko, ale użytkownicy chwalą go za lekkość m.in.

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak, moja młodsza siostra urodziła się 1 maja i ojciec chciał ją nazwać Komuna ; P Ja z kolei miałam być Honoratą, bo się urodziłam w Honoraty. Nie, żebym miała coś przeciwko, ale dość rzadkie imię.
    Pacha... to się czyta Pacza? Bo tylko takie imię kojarzę, południowoamerykańskie X)

fgplku1.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pacha całkiem spoko :D tylko jakoś z imieniem mi się nie kojarzy ;P, ale jest oryginalne,

a dziewczyny wracając do wózków to przy wyborze opcji wielofunkcyjnej gondola ze spacerówką... ile planujecie wykorzystać spacerówkę, gondola pewnie do poł roku, dla wytrwałych do roku, a spacerówka?? da rade do 3 roku zycia

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejaaa :> ja odzywam się z opóźnieniem - jakoś weny nie miałam. W środę była wizyta - wszystko dobrze - mały zdrowy i wszystkie parametry ma jak należy. Waży ok 540 g ;) Szyjka zdaniem lekarza długa i zamknięta - więc w szczegóły się nie wdawałam.

Ogólnie tylko trochę mi się przykro zrobiło, bo rano jak się w środę ważyłam było 86,5 (czyli moim zdaniem ok, bo przybrane ok. 4,5 kg od początku ciąży). A u lekarza wchodzę na wagę i 87,8! W ciągu kilku godzin prawie 1,5 kg więcej! i lekarza na to: że za dużo przytyłam w ciągu miesiąca! Że powinnam zrezygnować z ziemniaków, makaronu, ryżu, każdy, owoców, soków owocowych...i tak zaczął wymieniać a na koniec ja do niego: to co mam jeść? Na to on: mięso, warzywa i popijać wodą. No rewelacja - już to widzę. Ogólnie przykro mi się zrobiło - i w drodze powrotnej do domu ryczałam jak najęta, że gruba świnia ze mnie. No ale potem jak hormony się uspokoiły to stwierdziłam, że mam to w dupie - będę jadła normalnie tak jak do tej pory - nie zamierzam się katować - bo wyjdę na tym jeszcze gorzej pewnie, jak bo miesiącu diety zobaczę makaron to surowy zacznę wciągać :P jak na odwyku :P

Wiem, że lekarz chciał dobrze, nie mówił tego z przekąsem - raczej z troski - ale i tak mam to gdzieś :P

Poprosiłam lekarza o magnez, bo czasami jakiś skurcz mnie łapie a to powieka dra i chciałam coś brać "doraźnie" na to dostałam "Aspargin 3 razy dziennie po 1 tabletce...jak nic doraźnie... no i powiedział, że kwasu foliowego nie muszę już brać i żebym sobie jakieś witaminy kupiła dla cieżarnych. Na następną wizytę badanie ogólne moczu, morfologia i glukoza z obciążeniem 75g - do zrobienia po 24 tyg. ciąży.

Po za tym wczoraj byliśmy ze znajomymi na plaży na koncercie Dawida Podsiadło i wracając tam mnie plecy bolały, że masakra. Dziś rano to już powrót rwy kulszowej był i miałam problem z chodzeniem i poruszaniem się :/ masakra

Ita - z moim mężem i jego grami komputerowymi - mam to samo. Stwierdziałam, że woli je ode mnie- a jak chcę, żeby ze mną porozmawiał to mói "to mów". Dialog jak 150... no ale widziały gały co brały - mąż jest typem cichociemnego (małomówny i mało emocjonalny). Ale dałam mu czas do końca roku z tymi jego grami i wtedy ma totalnego bana na nie :> albo on przestanie grać albo sama mu wszystko pokasuje :D

zuza - piękne dziewczynki! i jakie duże !

A co do cycków jeszcze - to ja jak byłam szczuła to miałam nieduże B. Potem przytyłam i jedyny plus z tego był taki że robiło mi się ładne C. Teraz mam duże C albo i D (zależy od stanika) Są pełne i duże - mąż mówi, że mam sutki jak wentyle od stara :D i obawiam się właśnie jamników po karmieniu - bo kurcze to chyba jedyne co w moim celulitowo-rozstępowym ciele lubie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 14:28

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale się rozpisałam - jakoś nie umiem pisać krótkich postów:P zawsze długaśne mi wychodzą :D

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaa Milciaaa - co do ruchów to ja w 90 % czuje ruchy dziecka bardzo nisko. Rzadko kiedy w okolicach pępka..mimo, że na usg lekarz latał tą głowicą w okolicach poniżej pępka to ja czuje ruchy tak przynajmniej z 7 cm niżej...kwestia ułożenia dziecka :)

a nie wiem czy widziałyście post z fb od jednej dziewczyny: wklejam wam dw:

http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty-rejestracja.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 14:29

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
  • Kinga.k Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna ja kupujac wozek kierowalam sie szczegolnie lekkoscia spacerowki, bo przeciez nikt oprocz mnie nie bedzie mi tego wozka pchal, skladal, dzwigal i wnosil gdzie chce... Mam nadzieje z niej korzystac mniej wiecej od momentu kiedy mala bedzie siedziec juz stabinie, az do wiosny 2016 roku :P pozniej kupie sobie taka zwykla spacerowke parasolke :) chyba, ze jakos mega bede zadowolona z tej z wozka 3w1, a ogolnie mam zamiar wozic dziecko w wozku do ok 2-2,5 lat ;)chyba ze wybierzemy sie na jakas dluga wycieczke, gdzie mala nie da rady tak duzo chodzic to wtedy wozek :) dziecko tez ma nogi a specjalnie na wyjscie do sklepu po bulki nie bede ja pchala do wozka :P
    34bw43r836g6ojbx.png

julianna lubi tę wiadomość

‹‹ 820 821 822 823 824 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ