X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola za 3 miechy to Twój Okruszek będzie dla Naszych Starszym kuzynem ;) dobrze ze tyle je :) aż się serce cieszy na te wiadomości :)

kaarolaa lubi tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis po wizycie.
    Mala ma juz 836 gr zlapalismy ja jak ssala kciuka a pozniej ruszala buzia. Smialismy sie ze spiewa sobie kolysanke zeby wkoncu usnac bo dzis 4 dzien jest jak od rana do 22 szaleje bez najmniejszej przerwy. Niestety chyba nie zasnela bo szaleje do tej pory :) 1 ppazdziernika idziemy na 3d/4d. Juz sie nie moge doczekac :)
    Na usg krecila sie jak szalona. Co ginka przylozyla glowice to juz jej tam nie bylo. Raz glowke miala po lewej stronie raz po prawej pozniej przy pepku a na koniec badania na dole.. . Jest zdrowiusienka. Moje wyniki ok tylko delikatna anemia i dostalam zelazo

Marimiko, Niespodzianek:), Ita, Daisy, julianna, Kinga.k, jedynka lubią tę wiadomość

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 03:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola bardzo się ciesze z dobrych wiadomości:) niech Maluszek je jak najwięcej i rosnie:)
    Karola88 gratuluje udanej wizyty:) kawal kobitki juz masz w brzuszku:)
    A ja spac nie mogę bo mąż chrapie ://///

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech... a mnie znów koszmary dreczyly i od 6 się nudzę :D (jak to w sobotę)

Karola rzeczywiście duza dziewczynka. Koniecznie wrzuć zdjęcia jak będziesz miała.

Kaarolaa, zuch chłopak! Na takiej ilości mleka to urośnie nie wiadomo kiedy. Każda dobra informacja od Ciebie bardzo cieszy. :)

kaarolaa, Scarlett2014 lubią tę wiadomość

atdck6nlmznf5qze.png
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola wspieram Cie bardzo mocno! Wraz z mezem bardzo przezywamy to co sie u Ciebie dzieje. Badz dobrej mysli, kazda z nas czesto o Tobie mysli, o Syneczku Twoim rowniez i na pewno przetrwasz te ciezkie chwile! :*

Kitty pozdrawiam Cie serdecznie! Podeslalabys mi troche wiruskow ;)
    Wciaz wspominam cykl, w ktorym sie poznalysmy <3
    Naprawde ciekawa historia :D

kittykate, kaarolaa lubią tę wiadomość

• Klif Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola bardzo sie ciesze,ze u maluszka lepiej

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy wrote:
    Karola wspieram Cie bardzo mocno! Wraz z mezem bardzo przezywamy to co sie u Ciebie dzieje. Badz dobrej mysli, kazda z nas czesto o Tobie mysli, o Syneczku Twoim rowniez i na pewno przetrwasz te ciezkie chwile! :*

Kitty pozdrawiam Cie serdecznie! Podeslalabys mi troche wiruskow ;)
    Wciaz wspominam cykl, w ktorym sie poznalysmy <3
    Naprawde ciekawa historia :D

Daisy Kochanie przesylam Ci moc wirusków i trzymam mocno za Ciebie kciuki wiedz to!!!!
    ja niestety nie mam dostepu do strony ovu bo nie przedluzylam abonamentu premium ze wzgledu na to ze w sumie nie jest mi to potrzebne, do najwazniejszych funkcji mam dostep, a poza tym III trym juz za progiem wiec sie nie oplaca :-) co u Was slychac kochana?? jak Twoje zdrowko ??
    Sciskam mocno !!!

Daisy lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :-)
    Ja dzis robie dzien lenie umyje naczynia i podloge i tylko zrobie obiad :-D
    Karola trzymam kciuki kochana :-*

kittykate lubi tę wiadomość

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Paula84 Ekspertka

Wysłany: 6 września 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    kochane jest dobrze :) plusko sie rozpreza i stn jest stabilny, ale atakuje go zoltaczka..u maluchow to norma, ale dla mojego skarbka moze byc bardziej niebezpieczna...juz ma lampy podlaczone i oczywiscie zaslaniete oczka...jestem z niego taka dumna, swietnie sobie radzi :)

wspaniałe wieści Karola, nasz mały Rycerz walczy :)

hchykrntrxhsbb3c.png

iv09vcqgvdf4oy0z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walczymy dzielnie :)
    3 noc i jest dobrze, zwiekszyli mu tylko znow ilosc tlenu, ale paniki nie ma...teraz ma jeszcze sade przez nos do zoladka zalozona na dluzej bo nie chca go meczyc co jakis czas wiec zalozyli mu na dluzej...troszke to strasznie wyglada bo dodatkowe rurki, ale mały daje rade :)

a i dostalam pochwale od ginekologa, ktory byl przy moim porodzie, ze neonatolodzy sa zadowoleni, tak lekko parlam i delikatnie ze mały nie ma ani jednej wybroczyny na ciele...

słoneczna 85, lithe123, kasss, Ewka89, eforts, Dotty84, Niespodzianek:), Bogusiar80, Wiki81, kanapa, juska19, przedszkolanka:), zuza_3, olcia23, jedynka, Domi IRL, Ita, Paula84, Qrczak, Marimiko, HANA, anka418, Daisy lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    musi byc dobrze:) ma juz 3 dni!

atdcqtkf2affvuei.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wspaniale karola!!! cudowne wiesci!!! oby tak dalej - widzisz nie ma sily musi byc dobrze !!!! maly jest taki dzielny!!!!

Kate

np55zzc.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    walczymy dzielnie :)
    3 noc i jest dobrze, zwiekszyli mu tylko znow ilosc tlenu, ale paniki nie ma...teraz ma jeszcze sade przez nos do zoladka zalozona na dluzej bo nie chca go meczyc co jakis czas wiec zalozyli mu na dluzej...troszke to strasznie wyglada bo dodatkowe rurki, ale mały daje rade :)

a i dostalam pochwale od ginekologa, ktory byl przy moim porodzie, ze neonatolodzy sa zadowoleni, tak lekko parlam i delikatnie ze mały nie ma ani jednej wybroczyny na ciele...
    To pięknie Karola, bardzo się cieszymy :)
    I wspaniale, że udaje Ci się już tyle mleczka ściągnąć. Pijesz herbatki? Dużo czytałam o pokarmie dla wcześniaków - jest inny niż dla dzieciaczków urodzonych o czasie, ma więcej przeciwciał i składników odżywczych, wspomaga dojrzewanie układu pokarmowego - no po prostu same zalety. To naprawdę najlepsze co możesz teraz Marcelkowi dać.
    A co to znaczy że zjada 2cm? Podają mu sondą?
    Kiedy będziecie mogli go kangurować?
    Trzymajcie się mocno <3

Ja korzystam z pogody i piorę pralkę za pralką (pościele, zasłony....), ale jeszcze prać dla Helki nie zaczęłąm. Pokupowałam dla obu moich dziewczyn ciuszki w h&m ze zniżką, jeśli jeszcze coś chcecie zakupić tam to warto do jutra bo kończy się promo.
    WLidlu dla większych dzieciaczków są fajne kaloszki i ubranka przeciwdeszczowe, niedrogo a świetnej jakości.
    Zośka ma katar, co polecacie na katarek (kichanie, leci z noska bez kaszlu czy temperatury) u dwulatki?

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanko: czy któraś z Was będąc w ciąży szczepiła starszaka na ospę wietrzną?
    Mieliśmy w rodzinie wlaśnie taką sytuację, że kuzynka wrócila z noworodkiem ze szpitala i tego samego dnia starsza córka dostała wysypki ospowej. Musiała się wynieść z tatą do babci. Na szczęscie młody się nie zaraził, ale ile to nerwów i kłopotu... teraz mam ostatni dzwonek żeby zaszczepić Zosię na ospę bo trzeba podać 2 dawki, a pediatra zaleca zakończyć szczepienie na jakieś 6tyg przed rozwiązaniem, ze względu na to że szczepionka jest żywa i dziecko wydziela po niej niewielkie ilosci żywego wirusa i noworodek mógłby się zarazić. Ja przechodziłam ospę więc niby jestem niezagrozona, ale sama nie wiem - ostatnio jak moi rodzice mieli kontakt z dzieckiem z ospą to oboje dostali półpaśca :/
    Co myślicie - szczepić?

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithe, tak wczoraj pilam herbatke, ktora przyniosla mi eforts...i normalnie mam tyle mleka, ze buteleczki te szpitalne sa za male...po nocy sciagam jakies 80ml jak nie wiecej...dzisiaj nawet o 3 obudzilam sie z plama na piersi, ale czekalam ze sciaganiem do rana, kazali mi sciagac ostatni pokarm po 22 i rano o 6 a pozniej co 3 godziny i tak w kolko...tak maly ma sonde wprowadzona przez nos do zoladka...oczywiscie dostaje tez kroplowki dozylnie ale moj pokarm jest dla niego jak lekarstwo...caly czas tez podaja mu antybiotyk przez te zielone wody zeby infekcja go nie zlapala...2 cm to bardzo duzo dla takiego malucha, zazwyczaj takie wczesniaki jedza najwyzej 1 cm a on ma apetyt i toleruje wiec jest dobrze, tylko boje sie zeby go nie przekarmili bo takie ilosci to sporo jednak na malusi zoladek...z kangurowaniem to jeszcze dlugo, moze za miesiac jesli wszytsko bedzie dobrze, narazie nawet dotknac go nie mozemy, bo jest za malutki za kruchy i kazdy dotyk sprawia mu ogromny bol...jednak wierze, ze niedlugo poczuje pod swoimi palcami jego skore...mialam okazje dotknac go tylko na 5 sekund kiedy polozyli mi go na brzuchu, a pozniej szybko zabrali...

kittykate, lithe123, Paula84, Qrczak, Marimiko, HANA, aga.just lubią tę wiadomość

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola rosnie nasz ksiaze :-D super idzie wszystko w jak najlepszym kierunku :-)

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia dzis tez zadzwonilam do mamy z tymi informacjami! ona tez bardzo sie ucieszyla ze macie sie coraz lepiej!!! to wspaniale, az mam łzy w oczach!!!
    kochana powoli powoli jeszcze troszke przed Wami ale kazdy dzien z maluszkiem na pewno dodaje Wam wiary i sily bo milosci to Wam na pewno nie zabraknie nigdy!
    Cale belly zyje Twoja historia !!! to niesamowite !!! i musi byc dobrze po prostu innej opcji nie ma :-)
    mama dzis mi przypomniala o naszej sasiadce ktora urodzila chlopaka w 6 miesiacu ciazy, lezal w Prokocimiu w Krakowie, dzis ma 20 lat !! Ty wiesz 20 lat temu lekarze uratowali wczesniaka gdzie medycyna nie byla az tak rozwinieta ! a co dopiero teraz :-) takze glowa do gory teraz juz musi byc wszystko dobrze ! <3

kaarolaa, Qrczak lubią tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    lithe, tak wczoraj pilam herbatke, ktora przyniosla mi eforts...i normalnie mam tyle mleka, ze buteleczki te szpitalne sa za male...po nocy sciagam jakies 80ml jak nie wiecej...dzisiaj nawet o 3 obudzilam sie z plama na piersi, ale czekalam ze sciaganiem do rana, kazali mi sciagac ostatni pokarm po 22 i rano o 6 a pozniej co 3 godziny i tak w kolko...tak maly ma sonde wprowadzona przez nos do zoladka...oczywiscie dostaje tez kroplowki dozylnie ale moj pokarm jest dla niego jak lekarstwo...caly czas tez podaja mu antybiotyk przez te zielone wody zeby infekcja go nie zlapala...2 cm to bardzo duzo dla takiego malucha, zazwyczaj takie wczesniaki jedza najwyzej 1 cm a on ma apetyt i toleruje wiec jest dobrze, tylko boje sie zeby go nie przekarmili bo takie ilosci to sporo jednak na malusi zoladek...z kangurowaniem to jeszcze dlugo, moze za miesiac jesli wszytsko bedzie dobrze, narazie nawet dotknac go nie mozemy, bo jest za malutki za kruchy i kazdy dotyk sprawia mu ogromny bol...jednak wierze, ze niedlugo poczuje pod swoimi palcami jego skore...mialam okazje dotknac go tylko na 5 sekund kiedy polozyli mi go na brzuchu, a pozniej szybko zabrali...
    Na mnie tez herbatki dobrze działały.
    No, skoro w nocy kiedy nie ściągalas samo mleko leciało to znaczy ze laktacja sie ładnie rozkręca :) pamiętaj o odżywianiu, funduje sobie rybkę jak najcześciej, dha w Twoim mleczku jest ważne dla Marcelka a jego poziom zależy od Twojej diety.
    A jak Ty sie czujesz psychicznie?

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • jedynka Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:
    kuzynka wrócila z noworodkiem ze szpitala i tego samego dnia starsza córka dostała wysypki ospowej. Musiała się wynieść z tatą do babci. Na szczęscie młody się nie zaraził, ale ile to nerwów i kłopotu... teraz mam ostatni dzwonek żeby zaszczepić Zosię na ospę bo trzeba podać 2 dawki, a pediatra zaleca zakończyć szczepienie na jakieś 6tyg przed rozwiązaniem, ze względu na to że szczepionka jest żywa i dziecko wydziela po niej niewielkie ilosci żywego wirusa i noworodek mógłby się zarazić.

Dziwne, ja słyszałam, że zdrowe niemowlę do 6 miesiąca życia ospą nie powinno się w ogóle zarazić, a jeśli zaraziłoby się niewiele później, to powinno przejść ją bardzo lekko.
    Mój kuzyn miał taką sytuację: w wieku 4 miesięcy ciężko przeszedł ospę, leczony był w szpitalu, a potem, jak miał 10 miesięcy i miał mieć operację usunięcia zaćmy wrodzonej w Centrum Zdrowia Dziecka, wyszedł mu zły posiew z oka i operację przełożono. Badano go długo, ale nikt nie wiedział, skąd ten zły wynik. W końcu pani doktor usiadła z moją ciocią i poprosiła, żeby opowiedzieć jej całą historię dziecka, od urodzenia. Wtedy ciocia powiedziała o tej ospie w dzieciństwie, a lekarka zdziwiła się, powiedziała jej o tej granicy 6 miesięcy i stwierdziła, że jeśli czteromiesięczne dziecko tak ciężko przeszło ospę, to znaczy, że skrzyżowały się ze sobą dwa wirusy. I rzeczywiście, wykryto u niego wirusa cytomegalii, którego prawdopodobnie przetoczono mu z krwią w trzeciej dobie życia. Wyleczono wirus i przeprowadzono operację. Niestety, sam wirus wpłynął na słuch kuzyna, ale to już inna historia.

Ale córkę tak czy siak bym zaszczepiła. Nie zaszkodzi, a jej może pomóc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2014, 13:36

fgplku1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithe123 wrote:
    Na mnie tez herbatki dobrze działały.
    No, skoro w nocy kiedy nie ściągalas samo mleko leciało to znaczy ze laktacja sie ładnie rozkręca :) pamiętaj o odżywianiu, funduje sobie rybkę jak najcześciej, dha w Twoim mleczku jest ważne dla Marcelka a jego poziom zależy od Twojej diety.
    A jak Ty sie czujesz psychicznie?
    tutaj w szpitalu ciezko o rybke wiec suplementuje sie dha...najgorzej czuje sie rano, bo jak po nocy ide do niego i wracam to pozniej wyje jak bobr, nie moge tego powstrzymac...psychicznie jest mi bardzo ciezko ale dobre wiadomosci bardzo mnie uspokajaja...

a bylam u niego przed 13 i akurat lekarz przyszedl robic maluchom usg serduszka i mozgu i poczekalam, popatrzymal i popytalam troche...wiec w serduszku jedna zylka sie nie zamknela ale u wczesniakow to norma i jesli nic sie nie zmieni czeka go pozniej operacja...pozniej sprawdzil mozg...jest slabo rozwiniety ale to tez jest normalne no i pojawily sie lekkie krwawienia ale nie jest zle i nie powinno to zaszkodzic mojemu Okruszkowi...infekcja niestety jest obecna we krwi ale caly czas dostaje antybiotyk i powinno mu pomoc...

a jaki balagan zrobili razem z lekarzem w tym inkubatorze, maly sie wkurzyl i wyrwal sobie sonde z zoladka, a lekarz zdjał mu pampersa i maly obsikal wszystko w srodku...ale naprawde nie podobalo mu sie to badanie, byl bardzo wkurzony, ale szybko sie uspokoil :)

no i znow pytalam sie o to karmienie ile razy dostaje i chlopak ma apetyt...8 razy jest karmiony co 3 godzinyi dzisiaj juz dostaje 4 cm :) wiec prawdziwy glodomorek :)

Domi IRL, Lanusia93, Daisy lubią tę wiadomość

‹‹ 893 894 895 896 897 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ