Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola – przykro mi, że się tak dzieję. Najważniejszy, że młody walczy. Jest silny jak cholera, zobacz dawali mu mało szans, a malutki pokazał jakie z niego złote dzieciątko. Tak bardzo liczę na niego. Nie dziwie się, że ciężko jest Ci czytać informacje jakie znajdują się tutaj na tym forum, bardzo liczymy się z tym. Nie musi być tak, że mały będzie chory, są przypadki gdzie malutki niczym nie różni się od swoich rówieśników. Wyglądem jak i zdrowiem. Dlatego będę trzymała kciuki jak najmocniej się da!

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia pewnie każda z Nas byłby na Twoim miejscu przerażona, ale zobaczysz że nawet gdyby coś Małemu w przyszłości dolegało to nie musi to aż tak bardzo wpłynąc na Wasze życie. Wszystko będzie dobrze, nie ma wylewów, bakterii, przybiera na wadze to i z oddychaniem sobie poradzi jak płucka dojdą do siebie.
    życzę Nam wszystkim zdrowych dzieciaczków, ale nie powiedziane jest że te urodzone w 40 tygodniu będą zdrowsze od Twojego... Na to nie mamy wpływu. Uszy do góry, pierś do przodu, masz dzielnego Syna, bądź dumną Mamą :)

nick nieaktualny, HANA lubią tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pollyanna wrote:
    Mi się dzisiaj strasznie spało. Podbrzusze bolało, jakieś takie dziwne uciski.

Co do krwi pępowinowej, to ja się zaczęłam bardziej wczytywać po spotkaniu z przedstawicielem PBKM. I teraz myślę podobnie jak Ita, że to naciąganie trochę rodziców. A prawda jest taka, że prawie każdy zrobi wszystko, żeby zapewnić zdrowie swojemu dziecku. Sama bym zaryzykowała, gdybym miała jakiś potwierdzony dowód.

Milcia, a miałaś wcześniej coś takiego? Może to związane z trudnościami z oddychaniem w czasie ciąży?

Miałam wcześniej duszności, ale nie w takim stanie, że czułam jakby mi ktoś cegły kładł na klatkę i plecy. Byłam na tym kontrolnym posiewie u gin i zaraz ją wypytałam, co i jak i od razu zapytała kiedy było INR i APTT robione i jak wyszły wyniki, bo nie pamięta. Jak jej powiedziałam, że były poniżej normy, to powiedziała, że w takim razie jest spokojna, bo to ma związek z krzepliwością i przepływem krwi i dlatego te zastrzyki biorę. Powinno być lepiej.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Karola z cyklu pozytywne opowiesci, polozna na sr opowiadala ze jej kuzynka urodzila w kwietniu corke w 24 tc, ze szpitala wyszli w lipcu i mala jest zdrowa fakt ze miala operacje na oczy ale wszystko jest ok :)
    wiem o jakiej dziewczynce piszesz. pewnie to Zuzia, jej zdjecia wisza na scianie...a wczesniej lekarka przyniosla wlasnie jej zdjecie z podziekowaniami od rodzicow zeby podtrzymac mnie na duchu....pokazala mi ze tak male dzieci maja duze szanse na szybkie wyjscie ze szpitala...bo 3 miesiace to jest naprawde szybko i my tez tak chcemy wyjsc...

eforts lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy maly od dzisiaj dostaje steryd na pluca, co do karmienia to dostaje tak jak zawsze co 3 godziny, ale teraz do mojego mleka dosypuja mu mieszanke bialkowa wysokokaloryczna...zostalam uprzedzona, ze maluch bedzie szybciej czul glód, ale nie zwieksza mu czestotliwosci karmienia...co do CPAPu to kiedy Marcelego zdejmuja z respiratora to zostaje podpiety wlasnie pod CPAP ale nawet pod tym sobie nie radzi...

dzisiaj tez go odlaczyli i ciekawe czy tym razem da rade moj maluszek czy jeszcze jego płucka sa za slabe na taki wysilek...oby w koncu sie udalo bo wizja BPD mnie naprawde przeraza

Daisy lubi tę wiadomość

• eforts Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytałam gina o liczenie ruchów to powiedział żebym wybrała trzy godz dziennie i w tym czasie liczyła ruchy, mają być min 4. No i tez nie panikować jak dziecko się trochę przestawi bo z nim jest tak jak z nami raz jesteśmy bardziej aktywni raz mniej.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola tak jak piszą dziewczyny, żadna z nas nie ma gwarancji na zdrowe dziecko. Ja mam często problemy z oddychaniem związane z astma i też boję się, że Mała jest czasem niedotleniona, a to może wpłynąć na jej rozwój. Ale wierzę, że będzie dobrze. Nie masz wyjścia trzeba brać co los daje i cieszyć się z sukcesów. Na razie Okruszek radzi sobie dobrze pomimo okoliczności!

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia, ale wszystko jest w porządku, tak?

eforts, wystarczą 4 w ciągu godziny (sprawdzane 3 razy w ciągu dnia)? To w takim razie nie muszę się martwić :)

Długo leczyłam się z niepłodności, co wiązało się z pobytami w szpitalach. Poznałam wiele dziewczyn. Nigdy nie ma pewności. Dzień przed datą planowanego porodu córka jednej okręciła się pępowiną i udusiła.

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pollyanna juz o tych 4 ruchach czytałam w necie i trochę się dziwiłam ale i lekarz i położna na sr potwierdzili a jeszcze dzisiaj mi lekarz powiedział ze trzy razy dziennie.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, Marceli to silny chłopczyk i trzeba wierzyć, że wszystko się dobrze dla Was skończy i na święta już będziecie w domu :) Różne są historie... jak dziewczyny piszą, nigdy nie ma pewności czy na pewno dziecko urodzi się zdrowe nawet jeśli w terminie. Trzeba być pozytywnej myśli :)

Dziś byłam na wizycie, mała rośnie jak na drożdżach! waży już 1500g i wg usg wypada 30tc :) trochę się niepokoję kolejną wizytą, podczas której gin będzie sprawdzał wszystkie parametry, czy dziecko dobrze się rozwija... trzecie najważniejsze usg w całej ciąży, ech... kiedy to przeleciało?!

HANA, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pollyanna teraz jest już ok. W ciągu dnia trzy razy mnie tak zaatakowało, ale o sto razy mniej niż wczoraj.

Pollyanna lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dopisać, że szyjka jak u łabędzia: 4,2 cm :)
    Miłej nocki!

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello.
    Karola twój Marcel to dzielny chłopczyk. Dacie radę:-)

A my wczoraj pierwszy raz w sezonie odpaliliśmy piec i ciepluko w domku się zrobiło....aczkolwiek mnie jest cały czas gorąco:-) W nocy odkryłam się.

Czekam na poniedziałkową wizytę,a to tak daleko.

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamuśki, trochę mnie nie było, chyba w miarę jestem na bieżąco z tematami,

karola ja rozumiem Ciebie doskonale, ból i lęk który czujesz jest na pewno straszny, ale myśl pozytywnie, to jest walka Marcela i lekarzy, muszą sobie poradzić;

dzisiaj postaram się wrzucić foteczkę mojej malej i może swoją jak uda mi się zrobić;

z zakupami jesteśmy ciut do przodu, ale daleko w tyle przy Was ;D mam trochę nowych ciuszków i sporo też z sh, obkupiliśmy się w ostatnim tygodniu, tam gdzie kupowalam cena 1 dnia to 40zł/kg, a ostatniego 1zł/szt,
    wczoraj kupilam karton pieluszek dada z biedronki,
    a kosmetyki, łóżeczko, wózek głęboki, i tysiące innych rzeczy jeszcze do kupienia;

jak lekarze mierzą szyjki to Wasze też są takie złamane? bo nic mi nie mówił że mam krzywą, ale mówił, że mierzy dwoma odcinkami bo jest załamanie...;

wczoraj byliśmy na warsztatach bezpieczny maluch, całkiem fajne, część ratowania dziecka wg mnie spoko, choć nie bylo cw. wiec nie wiem czy to wszytko spamiętam, a cala reszta to pokaz montowania fotelików i kupna wózka, bank komórek macierzystych i karmienie piersia i mlekiem modyfikowanym, parę darmowych ulotek i gadzetów, losowanie nagród;

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna wrote:

jak lekarze mierzą szyjki to Wasze też są takie złamane? bo nic mi nie mówił że mam krzywą, ale mówił, że mierzy dwoma odcinkami bo jest załamanie...;

U mnie mierzy w linii prostej. A nie pytałaś go dlaczego tak jest?

MoniaP lubi tę wiadomość

vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też mierzył dwoma odcinkami.

Po USG trzeciego trymestru - Napoleonek rośnie. Waży już 1400g, wszystkie parametry w normie :)

Byłam z mamą i rodzeństwem oglądać wózki i mam wrażenie, że oni najchętniej dokonali by wyboru za nas :D Pan w tym sklepie na dzielnej ewidentnie promuje jedo fyn. Ma na stanie wszystkie kolory tęczy! Tyle że jak chciałam obejrzeć np baby design to mruczał z niezadowoleniem, że to sprzęt z niższej półki. Hmm... w innym sklepie jak byliśmy wcześniej to sprzedawca bardzo chwalił baby design.

Chyba czeka nas wyprawa do jeszcze jednego sklepu :D

Kaarolaa niestety żadna z nas nie ma gwarancji na zdrowe dziecko czy na to ze poród będzie bez komplikacji. Ty już swojego Okruszka masz ze sobą i walczycie razem! Całe forum trzyma za was kciuki :)

Daisy, julianna, Marimiko, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

atdck6nlmznf5qze.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita ten Jedo jest ogólnie droższy od Baby. Ale jak my porównywaliśmy te dwa, to naprawdę amortyzatory w Jedo chodzą tak ciężko, że szok. A w Baby jednym palcem można to zrobić.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby ma troche gorszy materiał, ale za to składa się w taką mikrokosteczke. U nas jedo musielibysmy chyba do dachu samochodu przywiązywać.

W ogóle wózek to najchętniej jak najmniejszym kosztem chciałam załatwić, bo skoro uparłam sie na chusty to syncio będzie chustowy. Natomiast wózek ma być dla babć i cioć których nie będę przecież zmuszała do obwiazywania się :D
    Brat mi zaimponował - stwierdził, że on też chce nosić siostrzenca w chuście :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 09:53

atdck6nlmznf5qze.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi koleżanka polecała Baby. Mówiła, że sprawdzili z mężem milion wózków i Baby wypadł najlepiej. Ja chciałabym znaleźć w jakimś komisie właśnie taki, ale jak na złość nie ma.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gdzie czujecie swoje maleństwa? Ja od trzech dni czuje niektóre ruchy bardzo nisko, potem trochę wyżej. Ale martwią mnie te niskie.

ltCGp1.png HZoWp2.png
‹‹ ‹ 934 935 936 937 938 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowy rok - Nowy plan na świadomą ciążę. Kluczowe 90 dni przed poczęciem czyli jak świadomie przygotować organizm.

Nowy Rok sprzyja planom, nowym początkom i drobnym decyzjom, które z czasem mają realne znaczenie. To także dobry moment, by świadomie przygotować organizm do ciąży - spokojnie, bez presji i krok po kroku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację folianów co najmniej 12 tygodni przed planowaną koncepcją1, aby umożliwić osiągnięcie ich optymalnego poziomu w organizmie. Dlatego wspólnie z Partnerem Akcji Femibion zachęcamy do rozpoczęcia 90-dniowego planu przygotowania organizmu przed poczęciem. Twoje codzienne wybory dziś mogą mieć znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w przyszłości.2 Sprawdź naszą noworoczną checklistę i zobacz, jak świadomie przygotować się do ciąży jeszcze przed pojawieniem się dwóch kresek.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ