Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
ja sie doczytalam ze herbata z lisci malin i wlasnie lipy moze powododwac skurcze a dziewczyny pisaly na forum ze zajadaly sie malinami jak byl sezon i oily robiony domowy sok z malin i bylo wszystko ok
poza tym nie sadze ze 1-2 lyzeczki do hernaty az tak mocno wplywaly na skurcze...
tak czy tak czyms sie trzeba kurowac a mleka nie znosze !!! Jedynie do kawy i platkow czekoladowychDaisy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnywitam...kochane moje sloneczko dalej pieknie sobie radzi
jest na tlenie okolo 25% czyli niski bo taki nie szkodzi oczkom mojego okruszka
dzisiaj nawet mial probe bez tlenu, ale nie dal rady...i tak sobie slicznie radzi...a dzisiaj znow troszke pokanguruje...
kittykate, Pollyanna, Lola83, Malenq, Agusia ;), anka418, kasiakuzniki, Daisy, kanapa, Qrczak, Eve, Marimiko, Bogusiar80, HANA lubią tę wiadomość
-
Karola z dnia na dzień coraz lepsze wiadomości
jeszcze troche i Marceliś nie będzie potrzebował tlenu w ogóle, a jedyne miejsce w którym będzie spędzał czas to Twoje objęcia
fajnie że możesz go dzis też poprzytulac
z jednej strony zazdroszcze Ci ze masz już go przy sobie, ale z drugiej tyle strachu co przezyłaś.... jeszcze troche i my będziemy tulic swoje maluchy
kaarolaa lubi tę wiadomość
-
kittykate wrote:ja sie doczytalam ze herbata z lisci malin i wlasnie lipy moze powododwac skurcze a dziewczyny pisaly na forum ze zajadaly sie malinami jak byl sezon i oily robiony domowy sok z malin i bylo wszystko ok
poza tym nie sadze ze 1-2 lyzeczki do hernaty az tak mocno wplywaly na skurcze...
tak czy tak czyms sie trzeba kurowac a mleka nie znosze !!! Jedynie do kawy i platkow czekoladowych
Bo skurcze może powodować napar z LIŚCI malin, a nie z samych malinDaisy lubi tę wiadomość
-
Ja ostatnio tez zmagałam się z przeziębieniem. W aptece zaopatrzyłam się w syrop i tabletki na gardło Prenalen (dla babeczek w ciąży), z tej serii jest również środek na katar. Prócz tego piłam duże ilości herbaty malinowej słodzonej miodem (blee) i z cytrynką. Przeszło
co do herbaty z liści malin to koleżanka piła by przyspieszyć poród, bo była po terminie
-
nick nieaktualnyHej grudniówki:)
Zaglądam do Was czasami bo mi się termin na 5stycznia przesunął, a gin dodatkowo kazał być gotowym na około 20grudnia:-/
Karolaa tak bardzo mocno się ucieszyłam, jak doszły do mnie wiadomości, że przytulasz maluszka:) duuuuużo zdrówka i modlę się za Was:)
dziewczyny a co do malin: mój gin: maliny tak, sok z owoców tak, NAPAR z liści, łodyg itp stanowczo NIE.....więc w sezonie (a mam swoich około 20krzaków) zjadałam po 300-400gr malin, narobiłam soków, zajadałam się dżemikiem:)kaarolaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kaarola super wiadomosci!!!
Sciskam Marcelka i całuje w czułko
Tak wlasnie o naparach z lisci malin wyczytalam ale ze sok z malin lub same maliny szkodzily to raczej pierwsze slysze...
na internecie teraz rozne bzdury mozna znalezc
na pewno z niego nie zrezygnuje bo jesienia i zima uwielbiam go dodawac wlasnie do herbaty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2014, 14:02
-
Tak jak tu dziewczyny piszą, też mam potwierdzone info od położnej. Z malin pić można sok, syrop, wcinać maliny. Nie można jedynie z LIŚCI malin. Z tego co mówiła to też nie tyle na skurcze działa co zmiękcza szyjkę macicy, dzięki czemu mamy łatwiejszy poród, temu picie takiego naparu już z LIŚCI malin wskazane jest w 36 tyg ciąży. Na SR notowałam nawet jakie dawki są wskazane
aga.just lubi tę wiadomość
-
Może napiszę info, które dostałam na szkole rodzenia. Być może się komuś przyda
Położna powiedziała, że statystycznie pierworódki przenoszą ciążę (czyli dojdziemy do 40 tyg.- być może nawet będziemy 2 tyg po terminie czyli 42 tydz)
Powiedziała, że miłe to nie będzie, bo jednak na koniec jest już pewien dyskomfort i nie jedna z nas będzie chciała mieć ten poród za sobą.
Jeśli chcemy się przygotować wcześniej do takiego porodu w terminie (37-40 tydz ciazy) (chociaż nie zawsze jest gwarancja, że te zabiegi pomogą) należy:
- Od 36 tygodnia pić herbatę z liści malin (do zakupienia w zielarskich lub aptece) 3x 1 łyżeczka- zalewamy wrzątkiem
- stosować olej z wiesiołka (OEPAROL- do kupienia w aptece) też od 36 tygodnia 2x2 tab. dziennie, od 37 tyg. 3x3 tab. dziennie
- masaż szyjki stosować od 34 tygodnia 4 razy w tygodniu 1x10 min
- wywołać poród i skurcze może również drażnienie brodawek- ale tego zbytnio nie polecała
oczywiście wszystkie porady do skonsultowania z lekarzem/położna, ja tylko przekazuję info ze Szkoły rodzenia.
Sama zamierzam zacząć pić herbatkę z liści malin od skończonego 36 tyg ciaży. Położna zapewniała, że poród jest szybszy i mniej bolesny. Z oeparolem bym już nie przesadzała- nie lubie łykać leków, bo uważam, że co za dużo to nie zdrowo.
natomiast co do przeziębienia również mnie złapało i popijam herbatkę z sokiem z malinWiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2014, 14:11
Pollyanna lubi tę wiadomość
-
Aniar dzieki za info! Dokladnie tak jest - pierworodki zadko rodza przed terminem czesto przenosza ciaze !!
Dlatego ja od 36 tyg tez zamierzam pic ten napar z lisci malin i na pewno sie w niego zaopatrze
do tego zapytam moja ginke o te inne sposoby i co ona poleca...
nie chce czekac do 42 tyg na pewno! dziecko rosnie caly czas i moja druga siostra 3 lata temu urodzila sn bez znieczulenia corke po terminie wazaca 4200 g !!!!! nie wyobrazam sobie tego:D no i oczywiscie nasze samopoczucie to juz naprawde jest dyskomfort, dziecko uciska wszystko, trudno juz nawet oddychac... nie mowiac juz o samej presji porodu
jakby co moja ginka wie ze bede chciala kroplowe jak bede po terminie
-
ja wciąż cicho liczę, że się rozpakuję po 37 tygodniu, mam taką nadzieję
Dlatego herbatkę będę popijać
Kitty jak Twoja da jakieś porady to napisz koniecznie
-
Heloo moje drogie. My dzis jeszcze zostajemy w szpitalu.
Co do tych malin jestem tego samego zdania co wy piszecie wiec nie bede sie powtarzacja jestem anty lekowa, anty ziolowa i wogole wszystkie takie specyfiki za mna nie przemawiaja.
Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm
Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm -
KURDE po 37 tyg sie rozpakowac to tez moje marzenie!!!ale jak bedzie to zobaczymy :)tez bym chciala !!!
kurcze to Ty juz niedaleko bo 6 tyg ! u mnie jeszcze 8 ! ale nic to szybko zlecialo masakra dopiero jak dzis pamietam jak zaznaczylam zielonego kropka na ovu!!!!!! jejku az niewiarygodne a my juz do porodu sie bedziemy szykowaly!aniar, HANA lubią tę wiadomość