Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasik dobrze by było skontrolować to afi i wykonać ktg w szpitalu. Mogłabyś nawet na ip się gdzieś zgłosić. Ja leżałam z kilkoma dziewczynami na patologii z niskim afi i zawsze chociazby dla samej kontroli kładziono je na kilka dni na oddział.
-
Kasik, 2l wody to norma dla "pojedynczego" człowieka. W ciąży potrzeba około 3l, a przy małowodziu jeszcze więcej. Tak mi kiedyś tłumaczyła położna. Tętno 120 jest w normie i szyjka też w normie. Niedługo rodzisz, więc musi się skracać. Kontroluj, ale nie panikuj.
-
Przez te wasze wpisy sprawdziłam moje AFI wynosi prawie 9 a i tak lekarz chce to sprawdzić 01.11 i kazał pić dużo. Dziś tylko piję i sikam na okrągło.
Kasik ja bym to sprawdziła u jakiegoś innego lekarza bo może ten ma słaby sprzęt albo coś sobie źle pomierzył. Jakby był błąd pomiaru to przynajmniej się uspokoisz a jak się potwierdzi to myślę, że trzeba gadać z innym lekarzem bo to jest dziwne, że lekarz się tym nie przejął zbytnio.
Co do pomiarów to widziałam jak lekarz się męczył żeby pomierzyć jedną z tych przestrzeni z płynem bo młoda się ruszała i wypinała pupę i kręgosłup. Do tego lekarz mi pokazał, że mam dużo pępowiny która w okolicach brzuszka była pozwijania w kilka pętli. Tak więc nie dziwię sie, jeśli lekarze czasem się pomylą bo to nie takie łatwe złapać odpowiednie ujęcie do pomiaru.
-
U mnie wody są lekko ponad normę. Lekarz kazał spacerować to się unormuje. Ja piję dużo wody zastanawialam się czy nie zaduzo. Dziś slabo się czuję ciagle napina mi sie brzuch w okolicy nad pepkiem na wielkosc dloni odczuwam bol. Cisnienie mam w normie. Poza tym znow weszlam w etap ze nie mogę jesc slodkiego. Dwa miesiące ciaza pozwolila mi się objadac. Tak wrzesien pazdziernik. Wczesniej slodkie mi nie smakowalo, a teraZ czuję się źle, mdli mnie, i nawet jak nie mialam dotychczas tak obecnie po slodkim mam zgage.
Ja wizyty mam raz w miesiacu, przewaznie z poczatkiem tygodnia kazdego miesiąca. Sama zadecydowalam ze w listopadzie będą dwie i w grudniu dwie co tydzien do terminu. Poinformowalam o tym lekarza powiedzial ze dobrze zrobilam, powiedzialam odwolac zawsze zdaze a liczy sie moj komfort psychiczny.
Najblizsza wizyta 7.11, a ostatnio miałam 9.10. Wydaje mi się ze jak wszystko przebiega dobrze to tez nie ma co martwic sie na zapas i raz w miesiacu jest wystarczajaco. Ale koncowki ciąż przebiegaja roznie wiec lepiej czesciej tak chocby na krótką kontrolę19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
AdelaX wrote:Pola czemu masz wizyty co 6 tyg?
No właśnie nie mamzawsze miałam, co 4 tygodnie, a tym razem nie udało się mnie nigdzie wcisnąć...bez komentarza...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 18:00
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Poradzicie mi proszę? To jest opis mojego usg 3 trymestru, czy są ty wszystkie potrzebne informacje czy powinnam to powtórzyć prywatnie? Wiecie jak to jest, robiłam to na NFZ, wiec nie mam przekonania 😜 a tez nie mam z czym porównać
EDIT: dodam ze usg trwało 5 minut 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 18:27
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
ja mam jutro wizyte jutro, czyli teraz zaczynaja sie co 2 tyg
ale to wizyta na nfz, badanie reczne, zalącza usg by podejrzec (a nie mmierzyć) oraz tetno na aparacie ktg
i bedzie pobierany materiał na gbs
mam nadzieje ze umówi mi termin na cc...ale watpię...jednak nadzieja jest -
Kindziukowa, ja po każdej wizycie dostaję dokładny opis z wszystkimi wymiarami, przepływami i oceną narządów. Dla mnie to trochę mało by było.
Ja jednak pojechałam na IP. Mały cały dzień mało ruchliwy. Czekam na ktg bo akurat ktoś jest podłączony.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Kindziukowa jak dla mnie wszystko i najważniejsze się znajduję usg 3 trymestru to ocena łożyska, ilosci wód, polozenie dziecka, sprawdzają serduszko i wagę dziecka, robi pomiary i chyba tyle...19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Maxi, mam do Ciebie pytanko. Jezeli dobrze pamiętam kupiłaś fotelik avionaut pixel. Masz do niego jakiś otulacz, spiworek?
Maż był dzisiaj w 8 gwiazdkach i też sie decydujemy na ten fotelik, tylko zapomnialam zapytać czy można bezpiecznie zamontować pod wkladkę otulacz? -
Olza, tak dobrze pamietasz kupilam avionaut pixel. Pytalam się w 8 gwiazdkach czy otulacz mogę stosować. Tak ale pod wkładkę tą niemowlęca do fotelika.
Jeszcze otulacza nie kupilam. Czym dluzej szukam tym wiecej mam znaków zapytania.
Z allegro szereg ofert, ale jak nie mogę ocenic w dotyku, wygladzie, dopasowaniu, to boję się zamówić a pozniej to czego nie lubię dokonać zwrotu...
Więc idąc za tropem odpowiedniego dopasowania a nieprzeplacenia kasy znalazlam wiele ofert na smyku przez neta.
W zakladce na smyku foteliki - > akcesoria. Upolowalam tam 3 rozne wzory, otulak - kocyk chyba firmy mininu, taki śpiworek zebra lub tygrys firmy Glik oraz śpiworek polarowy sensillo, ktory wyglada cieplo a kosztuje tylko 50 pln.
Chcę zrobić tak że pójdę do sklepu zobaczę czy są i jak wyglądają w mojej ocenie. Jezeli nie to zamówię i przymierze w domu, zwrot mozna dokonac od razu w smyku i kasę od razu oddają... Trochę wersja brutalna 🙄 ale zalezy mi aby to co wybiorę było dobrze dopasowane. Ja duzo podróżuje i musi być super wygodnie i super bezpiecznie. Juz przemyslalam że potrzebuję tylko tego na jeden sezon czyli do wiosny. Bo od jesieni to sweterek kamizela i kocyk na nogi jak córce. Wiec nie potrzebuje wydać duzo kasy, ale chyba chcę zeby bylo cieplo i wygodnie. Tak jak ktos napisal tu otulacz czy spiwoorek dopasowany do fotelika to wygoda wchodzisz do sklepu i nie musisz dziecka rozbierać tylko otwierasZ / rozpinasz spiworek i jest wygodnie i szybko i komfortowo.
Napewno będę przymierzac się do zakupu w najblizszych dniach, ale tak jak napisalam wybiorę opcje bezproblemowych i darmowych wzrotow i dostaw do sklepu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 19:49
19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰
-
Maxi, ja chyba kupie takie robione na zamowienie. Bardzo podobają mi się materiały, ale to juz kwestia gustu. Ale dzieki tobie wiem ze moge zamówić bo zapomnialam dopytac w sklepie. A adaptery kupujecie do wozka? Tez zapomnialam zapytac a nie moge znaleźć pasujacych do espiro
-
Wizyta co 6 tyg. To bardzo dużo zwłaszcza teraz kiedy poród coraz bliżej ja mam co dwa tygodnie
Co do picia to ja wogole mało piję,tyle co do posiłków więc podejrzewam że nawet 2l nie wypijam gdzie 3 ? Mi lekarz nic nie mówił o wodach ,on w ogóle niewiele mi mówi ,do tej pory uważałam że sobie sprawdza a że jest wszystko w normie to nic nie mówi ,do czasu aż zapytałam o szyjkę a on stwierdził że nie kontroluje tego bo to inne USG musiałby zrobić. Ja tu sobie żyje w słodkiej nieświadomości ,przekonana że wszystko ok a może wcale nie jest
Taka mama i jak tam sytuacja ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 20:11
-
Olza ja kupiłam te adaptery:
https://babyhit.pl/product-pol-5292-Adaptery-Maxi-Cosi-do-Next-Lupo-Dotty-Husky.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN
Mam wózek babydesign dotty a one z espiro mają te same adaptery. Pytałam i dostałam odpowiedź z 3 sklepów ze pasuja do avionaut pixel. Dzisiaj mi przyszły, ale kiepsko się czułam i nie sprawdzałam czy pasują. -
Olza ja nie kupuję. Mialam przy pierwszym dziecku i uzylam chyba raz... Nie sprawdzily mi się. Przekladalam spiocha do wózka, teraz termin grudnuowy wiec moze bedzie inaczej. Adaptery mam z maxi cosi ale nie sprawdzalam czy beda pasować19.05.2017r Córeczka 🧡
3600g 56 cm 🥰