Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ciąża donoszona jest od skończonego 37 czy 38 tyg?
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
pola89 wrote:Taka_mama
No szkoda, że nic nie powiedziała wcześniejW ogóle jakieś tragiczne to podejście... Zamiast uspokoić, to jeszcze wprowadziła taką niepewność
Kiedy masz wizytę u swojego lekarza?
Wizytę mam 8.11. Zastanawiam się teraz czy nie iść do jakiegoś innego lekarza żeby na to spojrzał.
Kindziukowa, jak czytałam o łożysku przodującym to tam pisali że cc się robi przy ciąży donoszonej czyli skończonym 37 tygodniu.08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Dziewczyny kolejny etap przeziębienia, kaszel. Jak będę jak kaszleć to jestem pewna że wywołam poród, boli mnie całe podbrzusze od kaszlu. Codziennie jem czosnek, pije dużo herbatek z mixem: miód, malina,imbir, żurawina. dwa razy dziennie robie inhalacje solą, wczoraj pojawił się ten kaszel, początkowo duszący teraz mokry. Mam syrop córki Bobolen z prawoslazem. Czy coś jeszcze mogę brać żeby sobie pomóc?
Dziś mam wizytę i gina więc zapytam czy ma jakieś triki na takie rzeczy ale nie sadze, pozniej z córką do lekarza bo zawitała ospa... 1.10 miała szczepionke, więc może będzie chociaż łagodnie. Fajna końcówka ciąży, lepszej nie mogłam sobie wymarzyc...
Taka mama, no to Ci namieszali, mi tak na Żelaznej zrobili, też wpisali durnoty w wypisie i widzieli łożysko przódujace...którego nie było. Kiedy masz następna wizyte i gina?
Mam na liscie szpitalnej ręcznik papierowy ale powiedzcie mi do czego on ma się przy dac, rodziłam w tym szpitalu i nie było tego na liscie, nie miała tego że sobą i w sumie nie wiem do czego ma się przydać. W szpitalu w łazience są papierowe ręczniki jak coś przecież. -
Co do wywołania porodu to napisze Wam czego próbowałam przy córce w 40 tygodniu. Malowanie jej pokoiku, ścian, sufitu, mycie okien, spacery kilku km, 3 razy dziennie wchodzilam na 4 piętro truchtem, seks..chociaż to dużo powiedziane na ten czas ciąży i te gabaryty
, picie olejku rycynowego, czyszczenie fug między płytkami. Zrobiłam sobie nawet lewatywe...robilam przysiady, tanczylam krakowiaka... no i nic, nic to nie dało. Bardzo byłam zdesperowana. W szpitalu zrobili mi masaż szyjki no i w tej dobie urodziłam. Wtedy nikt nie chciał mi go zrobić wcześniej. Teraz lekarz obiecala że 19 listopada zrobi mi masaż to będzie 38/39 TC. Ja bardzo źle znosiłam psychicznie przenoszenie, jest to mega strach, ciągle się zastanawiałam czy czuję ruchy czy nie, czy mam już zielone wiedzy czy nie...codziennie ktg, teraz też się tego boje
-
Ciąża donoszona to 37+0. U mnie termin na święta więc od 5 grudnia mogę działać. Bardzo bym chciała być w domu na święta, a przynajmniej w tą Wigilię. Ze względu na syna. Także jak nic nie ruszy to potem będę zaciskac znów nogi na jeden dzień 😂 To czekanie jest najgorsze,ta niewiadoma kiedy...
-
Czy któraś z Was będzie stosować maść Lansinoh® na brodawki? Położna mi poleciła i naczytałam się w Internecie dobrych opinii. Ale jestem ciekawa Waszej opinii. Położna też coś wspominała że niby można smarować się wcześniej ale nie zapamiętałam od którego tc... na pewno jakoś pod sam koniec.
-
Łaaaa to u mnie jeszcze równe 4 tygodnie 😳😳😳
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
i jeszcze jedno pytanie do Was... od wczoraj czuje znacznie mniejsze ruchy dziecka...Ale od czasu do czasu czuję tylko że słabsze. Tak sobie myślę że może zmienił ułożenie i temu słabiej je czuje. Jestem w 30 tc więc teoretycznie ma miejsce żeby się obrócić. Miała któraś z Was tak? Taka mama byłaś nawet na KTG i zapisały się ruchy których nie czułaś, tym się pocieszam. Jak do jutra nic się nie zmieni zadzwonię do położnej żeby coś doradziła. Nie chce panikaować bo jednak coś tam czuje (słabo i rzadziej ale zawsze)
-
Ja próbowałam od 38 tygodnia zwiększyć znacznie ruch i 2 razy spróbowałam olejku rycynowego, choć o tym słyszałam różne opinie. Za pierwszym razem tylko przeczysciłam jelita 😅 Ale za drugim razem ruszyła akcja porodowa (oczywiście razem z przeczyszczeniem 😀). Być może to już była pora, a być może pomógł olejek.
A jeszcze Wam napiszę mój sposób na zgagę. Chyba to nie jest najzdrowszy pomysł, ale w sytuacji kryzysowej (jeśli już zgaga dąży u mnie do wymiotów) zjadam odrobinkę (1/3 lub 1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej i popijam wodą. Efekt prawie natychmiastowy. Znam ten sposób od mojego męża (zna go od dziadka) i pomaga również na dolegliwości żołądkowe (powoduje albo wymioty albo w jakiś sposób uspokaja żołądek).Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
U mnie 37 tydzień już 27.11., ale nie chcę urodzić w listopadzie (takie moje widzi mi się 😂) i pewnie dopiero zacznę działać od 38 tygodnia 😜
AnitaK lubi tę wiadomość
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Magda_sz, ja mam taki sam kaszel. Wczoraj miałam ataki aż do wymiotów. Jakby się coś chciało oderwać a nie mogło. Na 11:30 jadę do lekarza rodzinnego, dam znać co mi powie. Wizytę u gina mam 8.11. Zastanawiam się czy nie iść do jakiegoś innego do tego czasu.
PozMama, poniżej masz kawałek mojego ktg. Te wszytskie pionowe kreski to są ruchy dziecka. Na cały zapis ktg ja ich czułam może z 10. A jak widzisz ruchów w tym krótkim wycinku było mnóstwo. Położna powiedziała że w 30 tygodniu ruchy mogą już być mniej wyczuwalne bo dziecko ma coraz mniej miejsca żeby się ruszać. Dodatkowo wiem że mój zmienił ułożenie z miednicowego na poprzeczne więc może to też ma wpływ.
08.10.2011 Córka ❤
15.11.2014 Aniołek
26.05.2018 Aniołek
16.12.2019 Synek ❤ -
Ja mam donoszona dokładnie za 4 tygodnie i 5 dni
i to wychodzi 27 listopad
od 1 grudnia zaczynam wspomagać poród
slyszalyscie o olejku z wiesiolka? Brałam bo przed owulacja, żeby był lepszej jakości śluz a po owulacji się to nie bierze, bo wywołuje skurcze.
A herbatę z liści malin gdzie kupujecie i jaką?Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀 -
pola89 wrote:U mnie 37 tydzień już 27.11., ale nie chcę urodzić w listopadzie (takie moje widzi mi się 😂) i pewnie dopiero zacznę działać od 38 tygodnia 😜
pola89 lubi tę wiadomość
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀 -
Lansinoh lubie wkladki laktacyjne najlepsze dla mnie. Masci nie stosowalam.
Maść maltan stosowalam ale przed porodem i jest ok. Podraznien w karmieniu nie mialam bo karmilam przez nakladki.
Recznik papierowy tak jak napisala pozmama. Recznikn zwykly przenosi bakterie a chodzi o osuszanie krocza po prysznicu lub rany po cc. Jest higieniczniej i pewniej ze sie recznik nie zabrudzi.
Ja pakowalam stopki z pepko czy to byl maj czy grudzien najlepsze na moje stopy 🙂
Kosmetyki nie biore miniaturek bo jak trafi sie dluzszy pobyt to miniaturki za malo.
Podpaski, wkladki, majty, i wszystko co poporodowe, kapcie i klapki prysznicowe, kabel do telefonu i sluchawki😜
Mowia ze do sn mowili na SzR pomadka do ust bo schna, lizaki 😁, i przekaska po porodzie czyli ciasteczka. Lizaki bo nie pozwalaja jesc podczas porodu wiec na zmiane smaku a ciadteczka bo w nocy wiele kobiet glodnych i pozniej przydaja sie przekaski niekruszace. Ja wzilam wedlug zalecen ze SzR i ich nie zjadlam do wyjscia ze szpitala noe w glowie mi bylo...
Wiecie czego mi brak bylo. Suszarki😁 mam wlosy bardzo grube do pasa i przez noc nie wysychaja, a w ciagu dnia bez suszarki potrzeba ciaglego czesania by wyschly. Ale nie prosilam meza o suszarke bo nie chcialam zgrywac paniusi😜 jednak by się przydala 😁19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Ja mam termin między 26 (USG I trymestru) a 31 grudnia (USG serduszkowe) i chciałabym właśnie wtedy urodzić bardzo. W tej ciąży jestem bardziej aktywna i mam nadzieję, że nie przenoszę... Inaczej znowu będę biegnąc po schodach. Czyszczenie fug to też super pomysłSynek 16.12.2017 💙
Córeczka 26.12.2019 ❤️ -
Ja będę miała donoszona 22.11, tez bym chciała żeby wykluł się w grudniu ale chyba nie wytrzymam 🤣 już mam dosyć
AnitaK lubi tę wiadomość
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
Z tymi wykrztusnymi specyfikami to nie przesadzacie bo one właśnie nie tylko rozrzedzają żeby było łatwiej wydzielinie się oderwać ale też wzmagają kaszel dlatego syropki i innych takich nie podaje się na noc żeby kaszel nie dusił w nocy ,zwłaszcza jak ten kaszel już jest intensywny to go nie ma co wspomagać , bardziej inhalacje bo rozszerzają oskrzela .
Co do szpitalnej torby to ja np nie biorę staników bo nie noszę po porodzie to pomaga na rozkręcenie laktacji , zazwyczaj w szpitalu jeszcze nie mam nawalow więc nie muszę ściskać piersi ,mam stanik na wyjście i tyle .
Co do porodów i ich przyspieszenia to nie ma na to rady jak jeszcze nie czas to stawanie na głowie nie pomoże ale te wszystkie zabiegi nie są takie bezcelowe gdyż po pierwsze jak się ruszamy to nam łatwiej funkcjonować niż jakbyśmy siedzieli na kanapie ,po drugie pewne mięśnie pracują i się wzmacniają ,słyszałam że najlepsze ćwiczenie to szorowanie podłóg na kolanach bo w tedy pracują właśnie te mięśnie które są potrzebne przy porodziepola89, marian_the_baby lubią tę wiadomość