X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta herbata z liści malin coś daje ?

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Olza Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PozMama a u ciebie jakie wskazania i jak dlugo

• taka_mama Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka, tak to położenie oznacza że dziecko już się odwróciło.

Ja mam dzisiaj dzień śpiocha, właśnie obudziłam się z drzemki ale najchętniej poszłabym spać dalej.

Dziewczyny w szpitalach, jak tam sytuacja?

Rodzynka lubi tę wiadomość

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • Martek&M Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwojakie przeżycia ludzie vs kobieta w ciąży
    Czasami dobre czasami złe

Nie wykorzystuję sama swojego stanu jeszcze więc zazwyczaj grzecznie czekam w kolejce czy stoję w tramwaju/autobusie i ewentualnie czekam aż ktoś sam ustąpi miejsce lub poprosi do przodu

W lidlu, rossmanie i tesco same kobietki w kolejce poruszyły temat i kazały iść do przodu żebym nie stała w tej długaśnej kolejce. Bardzo było to miłe. Nikt na szczęście nic nie gadał. Ja też podziękowałam za uprzejmość

Ale też są niestety przykre sytaucje - głównie w komunikacji miejskiej - gdzie stare babcie wymagają niewiadomo czego.
    Ostatnio miły Pan ustąpił mi miejsca w tramwaju. Ja już podziękowałam mu i chciałam siadać a babcia od tyłu go zaszła, odepchnęła i usiadła na miejsce :( byliśmy tak zszokowani że szok. Gostek zmieszany był ewidentnie ale powiedziałam mu że proszę się nie przejmować. A babci utarłam nosa (bo oczywiście nos w szybę i udaje że nie widzi co zrobiła) i jak wysiadałam kilka przystanków dalej, nachyliłam się lekko i powiedziałam że powinna się wstydzić.
    A druga sytaucja gdzie babcia chciała abym jej zeszła z miejsca. A słysząc moją odpowiedź że niestety tego nie zrobię bo jestem w ciąży i nie chcę krzywdy zrobić sobie lub maleństwu przy hamowaniu to usłyszałam odpowiedź "Ciąża to nie choroba". Noż rzuciłam zaklęciem sobie pod nosem i odparowałam "Starość również nie jest chorobą a jak widzę uprzejmość cechą zanikającą również u tej grupy wiekowej". Z lekka ją wryło i odeszła. Bo oczywiście było pełno innych miejsc wolnych ale ona sobie akurat moje upatrzyła :p

Starsi ludzie wymagają uprzejmości i psioczą na młodych że nie wychowani ale sami tymi cechami nie raz nie grzeszą :/

Madera2000 lubi tę wiadomość

❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
    ❤️Michaś❤️ 26.10.2021
    ❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
    ❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)

💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
    🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
    🔜 badania prenatalne - 05.08.2024
  • PozMama Ekspertka

Wysłany: 30 października 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olza ja brałam od 21 tc kiedy trafiłam do szpitala z krwawieniem i oderwaniem części tkanki. Potem jeszcze miałam plamienia ok 25 tc, potem okazało się że mam szyjke miękką a łożysko za nisko.
    Przez to wizyty co 2 tygodnie i za każdym razem badanie ginekologiczne i USG z pomiarami długości szyjki i odległości łożyska... aha na początku miałam jeszcze lekkie oddzielenie się łożyska więc od początku zawsze coś działo... W styczniu poroniłam a w kwietniu dowiedziałam się że znów jestem w ciąży....
    Więc chyba tak panikuje bo wolałabym odstawić lekarstwo dopiero po wizycie kontrolnej no ale lekarz zalecił inaczej i muszę mu zaufać... dodam tylko że praktycznie odkąd wróciłam że szpitala to praktycznie cały czas leżę zgodnie z zleceniem lekarskim.

• PozMama Ekspertka

Wysłany: 30 października 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olza a Ty czemu bierzesz od 5 tc?

• Olza Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam krwiaka ale bez plamień. I poprzednia ciąża leżąca od 26 tyg że względu na skracają szyjkę. I zapobiegawczo mam brać duphaston. A czemu tak szybko go odstawiają przecież ciąża nie jest donoszona. Ja mam wizytę za tydzien i wtedy dopytam o odstawienie.PozMama skąd jesteś?

• nickky Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutne, że najczęściej właśnie kobiety tak negatywnie reagują na ciążę. A te wszystkie, co tak się ze sobą nie cackały i rodziły w polu zapominają dodać, ile w tamtych czasach było poronień i urodzin martwych dzieci na tych polach :/

Herbata z liści malin (nie mylić z herbatą z owoców malin) ma teoretycznie ułatwiać poród, ale nie ma jednoznacznych badań na ten temat. Raczej działanie z cyklu nie wiadomo czy pomoże, ale i nie zaszkodzi, więc czemu nie :)

Podobnie ma działać wiesiołek i daktyle, ja będę próbować dwóch ostatnich, ale dopiero od skończonego 37 tygodnia :)

A robicie masaż krocza? Ja trochę nie wiem, jak się do tego zabrać, położna na szkole rodzenia mówiła, żeby nie robić tak jak jest opisane w internecie, czyli wkładać kciuki do pochwy i rozciągać w dół, bo mogą powstać mikrourazy i bardziej sobie człowiek zaszkodzi niż pomoże, tylko żeby masować i delikatnie naciągać skórę krocza od pochwy do odbytu, ale tylko na zewnątrz. Nie do końca wiem, która wersja jest lepsza, a mam potrzebę zrobienia czegoś ;)

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • PozMama Ekspertka

Wysłany: 30 października 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olza ja jestem spod Poznania, ale lekarza mam w Poznaniu prywatnie. Odstawia mi leki bo 2 tygodnie temu miałam już ponad 4 cm szyjke i on przewidywał że te 2 tygodnie już wystarczą na wydłużenie do bezpiecznych 5 cm (A może to chodziło o łożysko że się podniosło do tych 4cm, pewności nie mam ale na pewno o jedną z tych 2 rzeczy). I tak jak zawsze chodziłam co 3 tygodnie stwierdził że tym razem spotkamy się za 3 tygodnie. Ale mimo odstawieniem leku mam nadal leżeć.

• PozMama Ekspertka

Wysłany: 30 października 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam napisać że zawsze chodziłam co 2 tygodnie a tym razem minie 3 tygodnie...

• Rodzynka Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie chyba daruję masaż krocza bo już ledwo dycham a jeszcze jak miałabym się gimnastykować przy tym masażu to już wgl byłby to chyba fitness w moim wykonaniu. Mała uciska mi na przeponę i ciężko mi się oddycha, lekarz pocieszył że powinno być lepiej po 36 tygodniu. Nie wiem jak ja dociągne do tego czasu toż to jeszcze miesiąc a już łapie powietrze jak te biedne karpie na święta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2019, 12:46

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja piłam tą herbatkę w 1 ciąży, no niestety ani skurczu po niej nie czułam :D

wiecie co wkurzyłam się, dziś zaspałyśmy z córką i poszła do przedszkola na 11 no i przed gadamy, ona mnie pyta jak w końcu będzie się nazywał jej braciszek, ja mówię, że Tadzik, ona kiwa głową na nie i mówi -a może Michał, pytam się a dlaczego akurat Michał? - Babcia mówiła że ma być Michał że Tadzik jest brzydko.... pytam się no i co babcia mówiła że masz mówić że Ty wymyśliłaś że ma się nazywać Michał, powiedziała zawstydzona że tak... No wiecie co... jak tak można :/ jak można się komuś tak wtryniać jak ma się czyjeś dziecko nazywać, jakie to ma dla niej znaczenie :/ w sobotę była taka kłótnia u teściowej, zaczeła sie drzeć, nie dala mi do słowa dojsć- Ma być Michał i koniec! i zaczeła się przedzezniać Tadek niejadek, Tadeusz wajchę przeloz... ona czasem zachowuje sie gorzej niż przedszkolak. Na samą wiadomość o ciazy zareagowała tak że nie wiedziałam czy mam ją z domu wyrzucić czy co a teraz jeszcze imię jej nie pasuje :/

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Olza Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja łącze się w bólu że wszystkimi których męczy zgaga. Od wczoraj pali mnie przełyk:(
    PozMama ja też jestem spod Poznania. Kto jest twoim lekarzem, gdzie planujesz rodzić,ja chyba Polna, ale zastanawiam się nad Lutycką

• AnitaK Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jak słyszę Polna to mi się włos na głowie jeży 😡

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2019, 13:02

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda Sz, nie ustąpiłabym za nic w świecie. Teściowa miała swój czas na nadawanie imion. Tadeusz jest przepięknym imieniem, mój dziadek je nosil, tym większy mam sentyment ❤️ do tego nie jest zbyt popularne więc kolejny plus.

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz odpal teściowej tym samym ,jak ona się zachowuje jak dziecko to może przyłącz się do zabawy zamiast się denerwować przecież do każdego imienia da się coś dorobić ,do Michała też ,a wogole to pogadać sobie może tyle jej ,bo wpływu na imię nie ma . A jak chcesz jej dopiec to zamów literki z imieniem i powiedziała nad łóżeczkiem. Albo kocyk z nadrukowanym imieniem ,albo dla ciebie podkoszulkę z napisem na brzuszku "tu mieszka Tadzik" i nos po domu ,mnostwo takich rzeczy jest na Allegro

cf409fc7e7.png
  • Olza Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK, ja również mam nie najlepsze wspomnienia z Polną, a ty który szpital wybrałaś?
    Jeszcze mam pytanie do dziewczyn rodzących w Poznaniu, wiecie czy w którymś szpitalu można wykupić prywatną salę poporodową?

• PozMama Ekspertka

Wysłany: 30 października 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój lekarz nazywa się Krzysztof Hadaś...
    Ja pierwsze dziecko rodziłam w Św Rodzinie i te też chciałabym tam rodzić, ale to jest tylko wersja gdy donoszę ciążę. Jakby się miało coś dziać przed 37 tc to zdecyduje się najpewniej na Polną ze względu na referencyjność pod względem wcześniaków lub Lutycką. Olza i AnitaK dlaczego nie polecacie Polną? Ja nic nie wiem o tym szpitalu tylko tyle że się tam rodziłam 😏

• Maxi Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dalej Bobo. Jezeli mąż chce niech mówi Mikołaj... Ale ja na niego tak mowic nie będę! Powiedzialam ze jak mam byc w tej sytuacji tylko urodzić i go wykarmic to niech się zacznie angazowac w przygotowania i zakupy.
    Z rodziną urwalam temat imienia definitywnie. Niech sobie urodza wychowaja i nadadzą imie jakie chcą skoro mają takie parcie na dyrygenture. Ale niech nie mieszaja w moim życiu. Bo im też nie pasował odstep czasu miedzy dziecmi, bo im wiecej tym lepiej, to ze nie wrocilam do pracy, ale jak skoro gdy corka miala skonczony rok mialam operacje i 6 mc rehabilitacji, w polowie marca okazalo się ze muszę przejść kolejną operacje a pod koniec marca że jestem w ciąży. Takie było z mezem zalozenie 3 cykle starań na ten rok i wyszlo w 3 cyklu no i co za miesiac grudniowe dziecko będzie! Tak mialo widocznie być. Jeszcze najgorsze jest to ze corki nie dalam do żłobka bo nie było miejsc, jak wszedł projekt prywatne zlobki robią na publiczne w warszawie. To wycofalam się bo po co mi dziecko na koniec ciazy ze zlobkowymi wirusami... Wszystkie moje decyzje są złe, a wszystkich w rodzinie rady są najlepsze...
    Wiec u mnie to samo, pozostawiam bez kometarza. Staram się odciąć bo jak myślę o tym to płynie ze mnie wulkaniczna lawa poprostu kipie złością. 😠

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 30 października 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olza wrote:
    AnitaK, ja również mam nie najlepsze wspomnienia z Polną, a ty który szpital wybrałaś?
    Jeszcze mam pytanie do dziewczyn rodzących w Poznaniu, wiecie czy w którymś szpitalu można wykupić prywatną salę poporodową?
    Ja miałam córkę w zeszłym roku rodzić na Polnej ze względu na cukrzycę ciążowa. Jednak doba w tym szpitalu uświadomiła mi, że mam uciekać z tego szpitala gdzie pieprz rośnie. Dlatego rodzilam w Bydgoszczy i teraz przez cukrzycę ciążowa też tam będę rodziła :)

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀
‹‹ 535 536 537 538 539 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ