X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Zauważyłam właśnie ze mam więcej pieprzyków :/ ale mam 3/4 które wystają i chciałam je kiedyś wyciąć ale odkładałam to ciekawe po ciąży na pewno pójdę je zbadać
    Dokładnie ja mam to samo z pieprzykami i niektórym bym się przyjrzała bardziej dlatego dzisiaj zapisalam siebie i meza przy okazjina badanie pieprzyków;) w ciazy nie ma żadnych przeciwskazań do tego typu badań;)

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Mój mąż chodzi ze mną na każdą wizytę od samego początku ciąży i za każdym razem wchodzi do gabinetu ze mną ☺️

Ja jestem po wizycie i niestety nie dostałam samych dobrych wieści. Szyjka mi się skraca, czego się mocno obawiałam, bo jestem po konizacji i łyżeczkowaniu. Dodatkowo ryzyko cesarskiego cięcia na ten moment jest dość spore z uwagi na moje inne problemy zdrowotne, których dotychczas w ogóle nie łączyłam z ograniczeniem porodu naturalnego. Na domiar złego na siatce centylowej wielkości HC/AC są niewiele ponad minimalnymi wskazaniami, wszystkie pozostałe są w normie. Waga 150g.
    Ja jestem przerażona, natomiast lekarz póki co jest spokojny i mówi, że zobaczymy długość szyjki na następnej wizycie i podejmiemy decyzję co robić dalej. Co do wielkości dziecka nie miał zastrzeżeń, natomiast ja oczywiście jestem przerażona. Nie wiem jak dotrzymam do połowkowych, które mam 24 lipca.

Jeśli mogę pocieszyć to ja nie jestem po łyżeczkowaniu a w pierwszej ciąży w 20 tygodniu szyjka skróciła się do 2 cm. Założono pessar i kazano żyć normalnie oczywiście bez dźwigania jak to w ciąży. Do tego luteina i magnez. W 38 tygodniu zdjęto pessar szyjka poniżej 2 cm z 1 cm rozwarciem. Córka urodzona 1 dzień po terminie.

Nattttal, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    A tą obniżającą się szyjkę,to w jakiś sposób czuć? Można samemu trochę zbadać?
    Bo jak o tym usłyszałam to już po paru godzinach zaczęło pracować i mi się wydaje, że oczywiście mam to samo 🙈 a właśnie lekarza przesunęłam na koniec przyszłego tygodnia.

Ja nie mam żadnych objawów skracającej się szyjki, ale niektóre kobiety mają krwawienie/plamienie, bóle brzucha, skurcze. Tyle, że te objawy są nieswoiste i mogą oznaczać masę innych rzeczy. Niektóre kobiety badają sobie same szyjke, ja nie wiem na ile moje samobadanie coś by mi dało, bo nie robiłam go nigdy przed ciążą, więc nie mam porównania 🤷🏻‍♀️

Mam wizytę w te środę i w następną, żeby sprawdzić, czy nadal się skraca, czy może to był też błąd pomiaru, bo mam zawijająca się szyjkę (lekarz nazwał to inaczej, ale nie zapamiętałam, bo byłam zbyt przejęta długością).

Co do pieprzyków i innych znamion, to się zgadzam w 100%. Badam się co rok, ale jak dowiedziałam się o ciąży, to poszłam chyba w 10 tygodniu, po 6 miesiącach od ostatniego badania. I też pojawiło mi się od tego czasu sporo nowych. Same niespodzianki.

Madeline lubi tę wiadomość

preg.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Jeśli mogę pocieszyć to ja nie jestem po łyżeczkowaniu a w pierwszej ciąży w 20 tygodniu szyjka skróciła się do 2 cm. Założono pessar i kazano żyć normalnie oczywiście bez dźwigania jak to w ciąży. Do tego luteina i magnez. W 38 tygodniu zdjęto pessar szyjka poniżej 2 cm z 1 cm rozwarciem. Córka urodzona 1 dzień po terminie.

Takie wiadomości są bardzo pocieszające ❤️ dziś mam chyba najgorszy dzien psychicznie od początku ciąży, a mam za sobą skurcze, plamienie, podejrzenie sączenia wód. Po wizycie u mojego lekarza rozmawiałam jeszcze z lekarzem, do którego chodziłam parę lat temu (przeprowadziłam się do innego miasta) i przepisał mi luteinę 2x dziennie. Rozmawiałam też przez telefon jeszcze raz z moim lekarzem i on akurat nie uważa, że na ten moment leki są niezbędne, bo po konizacji szyjka ma prawo być krótka. Mimo wszystko wezmę chyba luteinę, skoro mam receptę, żeby nie zwariować. W środę mam innego lekarza, żeby druga osoba mi ją zmierzyła, skoro jest problem z jej budową. Ten dzidziuś wpędzi mnie do grobu.

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Takie wiadomości są bardzo pocieszające ❤️ dziś mam chyba najgorszy dzien psychicznie od początku ciąży, a mam za sobą skurcze, plamienie, podejrzenie sączenia wód. Po wizycie u mojego lekarza rozmawiałam jeszcze z lekarzem, do którego chodziłam parę lat temu (przeprowadziłam się do innego miasta) i przepisał mi luteinę 2x dziennie. Rozmawiałam też przez telefon jeszcze raz z moim lekarzem i on akurat nie uważa, że na ten moment leki są niezbędne, bo po konizacji szyjka ma prawo być krótka. Mimo wszystko wezmę chyba luteinę, skoro mam receptę, żeby nie zwariować. W środę mam innego lekarza, żeby druga osoba mi ją zmierzyła, skoro jest problem z jej budową. Ten dzidziuś wpędzi mnie do grobu.

Jeśli będziesz spokojniejsza biorąc luteinę to pewnie że weź. Na pewno nie zaszkodzi. Wierzę, że rownież u Ciebie będzie dobrze.

Nattttal lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline ja bym przeniosła tę wizytę
    Warto mówić o takich rzeczach,bo nie wszyscy wiedzą

Ann_123 super 🥰 oby tylko szybko przeszła anemia

Morelka super 🥰 nie pamiętam czy pytałam,ale gdzie jedziecie nad morze?

Alex mi jest bardzo ciężko w te upały... szczególnie w mieszkaniu w bloku...
    Na spacery chodzimy dość późno, dziś wróciliśmy o 20,w parku ciut przyjemniej
    Pijemy wodę,ubieramy się lekko i w sumie tyle
    W piątek jadę z synkiem do mojej mamy na prawie 3 tygodnie
    Będziemy w domu z ogromnym ogrodem i wiem, że tam odżyję
    Mój mąż ma wyjazd służbowy do usa, więc nie chcę siedzieć sama w wwa,w bloku z synkiem

Emilka napisz jak po Twojej wizycie
    Dawno Cię nie było, już się martwiłam
    Tp nie zmienił się,jak dzidziuś?

Nattttal oj nie możesz narzekać na nudę w ciąży
    Dużo pozytywnej energii 🥰

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super ze można to zbadać w ciąży w takim razie przejdę się któregoś dnia warto badać, dziewczyny mimo tych trudnych chwil i upałów panujących 😂 musimy myśleć ze będzie dobrze tylko to nas ratuje ja codziennie mam wahania nastroju i raz się tak przejmuje ze prawie płacze a potem myśle zd wszystko musi być dobrze, to jest okropne ze my aż tyle czasu bo prawie 9 miesięcy musimy żyć w takim obawach, jednak my kobiety jesteśmy silne na prawdę aż za !

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Alex mi jest bardzo ciężko w te upały... szczególnie w mieszkaniu w bloku...
    Na spacery chodzimy dość późno, dziś wróciliśmy o 20,w parku ciut przyjemniej
    Pijemy wodę,ubieramy się lekko i w sumie tyle
    W piątek jadę z synkiem do mojej mamy na prawie 3 tygodnie
    Będziemy w domu z ogromnym ogrodem i wiem, że tam odżyję
    Mój mąż ma wyjazd służbowy do usa, więc nie chcę siedzieć sama w wwa,w bloku z synkiem

Emilka napisz jak po Twojej wizycie
    Dawno Cię nie było, już się martwiłam
    Tp nie zmienił się,jak dzidziuś

Dziękuję, że pytasz. Ostatnio nie mam czasu żeby zaglądać. Córka była chora do tego remonty łazienek i praca. Wyników badań jeszcze pełnych nie mam bo na NFZ to inaczej się odbywa niż jak byłam w pierwszej ciąży. Wstępnie z USG prenatalnego wszystko jest ok.
    Termin porodu jest taki sam jak z OM ani jednego dnia różnicy.
    Co do upałów to też mieszkam w bloku ale jakoś nie odczuwam tego zbytnio. Rano wietrze potem zamykam okna zasłaniam rolety i naprawdę mieszkanie się tak nie nagrzewa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2023, 06:40

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu do Władysławowa z moimi rodzicami, w sierpniu w góry do Milówki ze znajomymi( przyjaciółka z mężem i córką 4 letnią) 😊
    Nie wiem tak szczerze czy zmieniać termin na pierwszej stronie,bo mój ginekolog mówił wcześniej,że ważne z usg prenatalnego a wczoraj jak nie ma ponad tygodnia różnicy to ma być termin z om. U mnie cały czas wychodzi na usg 25/26 grudzień.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Wcinam Wam się w wątek, bo są dwa tematy, które szczególnie mnie dotyczą
    Aktualnie jestem w czwartej ciąży 16tydzien 4dzien
    Mam już jedna zdrowa córkę i dwa poronienie zakończone niestety lyzeczkowaniem.
    Co do wkraczającej szyjki. Nie daje ona objawów. W pierwszej ciąży czułam się super (wiadomo pierwszy trymestr mdłości zmęczenia typowo). Chodzilam na długie spacery, odpoczywałam. Lekarze badali mi szyjkę poprzez badanie ręczne. Mówili długa.ywarfa, zamknięta. Luz. Aż poszłam na badanie połówkowe do innej pani doktor. Z dzieckiem super,ale szyjka dramat,chyba było 1.5 i lekkie rozwarcie wewnętrzne, skierowanie do szpitala. Założyli mi szew, miałam też twardnienie brzucha, "stawiał mi się", więc byłam podpięta pod pompę magnezowa, dostałam luteinę. Ważne jest, aby nadać szyjkę, mierzyć ja przez USG i stale monitorować. Nie wiem czemu lekarze w pierwszej połowie ciąży to ignorują. Gdyby mi nie zmierzyła istniało ryzyko wczesnego porodu, nie odratowali by mi dziecka. Ale żeby nie było dramatycznie. Urodziłam przez CC w 38 tygodniu. Miałam prowadzić oszczędny trym życia, ale bez przesady, nie leżenie plackiem. Ważne, aby sprawdzać, badać, bo ma szyjkę są sposoby i problem znika. Po szwie, czy pessarze ważne, aby nie mieć infekcji, więc ja brałam i probiotyk i globulki zapobiegawczo, aby nie doszło do żadnej infekcji.takze głowa do góry!

Nattttal, Madeline lubią tę wiadomość

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A druga sprawa to pieprzyki. Oczywiście ważne teraz sprawdzić, ale także po ciąży i ewentualnym karmieniu piersią, kiedy hormonu szaleją.ja miała. Mi się w ciąży na ciele robiły różne tzw. pieprzyki, o różnym kształcie. W większości były to zmiany łojotokowe, które później błędną, znikają, takie brodawki. Ale jedna zmiana na plecach była niepokojąca i wycięłam w całości. Ale badałam się już po urodzeniu dziecka.

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry na długie wywody, ale jeszcze w temacie szyjki. Ja osobiście sama bym jej nie badała. Nie mam takiej samoświadomości ciała. W ciąży wszystko jest inaczej i raczej nie wymagacie, czy jest wewnętrzne rozwarcie chociaż na milimetr i jaki ma kształt szyjka. Chyba lepiej tam nie gmerać,bo to zwiększa ryzyko infekcji

Nattttal, e_mil_ka lubią tę wiadomość

Wysłany: 27 czerwca 2023, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Dziękuję, że pytasz. Ostatnio nie mam czasu żeby zaglądać. Córka była chora do tego remonty łazienek i praca. Wyników badań jeszcze pełnych nie mam bo na NFZ to inaczej się odbywa niż jak byłam w pierwszej ciąży. Wstępnie z USG prenatalnego wszystko jest ok.
    Termin porodu jest taki sam jak z OM ani jednego dnia różnicy.
    Co do upałów to też mieszkam w bloku ale jakoś nie odczuwam tego zbytnio. Rano wietrze potem zamykam okna zasłaniam rolety i naprawdę mieszkanie się tak nie nagrzewa.
    Rozumiem, na pewno masz sporo roboty
    Mam nadzieję, że córka już lepiej,ci jej było?
    Ja też robiłam na NFZ i najpierw miałam usg
    To zależy gdzie jest to mieszkanie, na którą stronę są okna i czy da się przewietrzyć
    My mieszkamy w samym centrum,na skrzyżowaniu ulic Marszałkowska/Świętokrzyska ( żalę się,nie chwalę). Okna mamy na jedną stronę,na ulicę, południowo zachodni kierunek. Nie da się przewietrzyć...
    Na szczęście nie jest to nasze mieszkanie, czekamy na nasz dom, wtedy będzie inny komfort 🙂

e_mil_ka lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy tylko okna na zachód także rano jest znośnie a później zdycham. W nowym mieszkaniu będzie już lepiej ;)

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczku co z tą Twoją koleżanką? Czy wyleczyła tą bakterię ureoplasme?

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2023, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy teraz w ciąży zakładacie luteinę aplikatorem czy palcem? Przed ciążą zawsze używałam aplikatora i tak planowałam, ale jeszcze wczoraj przed pierwszą tabletką wyczytałam w ulotce, że w ciąży powinno się używać palca. Jak robicie?

Linka2019 - mam takie samo zdanie co do samobadania. Przez to, że nigdy nie kontrolowałam szyjki, zupełnie nie mam świadomości co powinnam czuć/czego nie. Moje gmeranie ogranicza się się założenia tabletki, bo pewnie jeszcze byn wyczuła coś czego nie ma i panika.

Swoją drogą, ta ciąża to moment, kiedy bardzo doceniam swoje niskie ciśnienie haha. Nawet podczas największych stresów nie przekracza 120/80. Oczywiście tętno, to inna historia, skacze jak szalone.

preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Kasiu do Władysławowa z moimi rodzicami, w sierpniu w góry do Milówki ze znajomymi( przyjaciółka z mężem i córką 4 letnią) 😊
    Nie wiem tak szczerze czy zmieniać termin na pierwszej stronie,bo mój ginekolog mówił wcześniej,że ważne z usg prenatalnego a wczoraj jak nie ma ponad tygodnia różnicy to ma być termin z om. U mnie cały czas wychodzi na usg 25/26 grudzień.
    Mi wczoraj powiedział właśnie, że mimo,że ciąża jest bardziej rozwinięta, żeby trzymać się terminu z OM. Mówiłam,że wiem dokładnie kiedy byla owulacja i zapłodnienie i że z tego mi wychodzi termin na 01.01, więc czy tak czy inaczej mamy się tego trzymać, ale mówił,że tak, bo to jest taki nieprzekraczalny termin,tj.7doba po to z OM już powinno się najpóźniej rodzić (u mnie to 05.01, więc poniżej tygodnia).

No to ja się spodziewam,że będzie grudzień, ale może uda się styczeń:D

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc

Wysłany: 27 czerwca 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal ja mam cyclogest i nie mam aplikatora, więc palcem

Madeline osobiście wolałabym styczeń 😁 zaciskaj nogi 😂

Ej wchodzę do kuchni po nocy z deszczem i niską temperaturą, całą noc było otwarte okno w kuchni i salonie,w sypialni się nie da,bo tak głośno i... temperatura 23,9
    To chyba nie jest normalne...już jest 25,wrr

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2023, 09:41

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka, u nas to samo, na ten moment termometr pokazuje 24,6. Oba okna otwarte całą noc, w nocy cały czas padało. Ale my mieszkamy na poddaszu, salon i kuchnia od strony południowej. Przy dużych upałach zamykamy okna i zaciągamy rolety, inaczej można się ugotować :/ na szczęście sypialnia jest po drugiej stronie, ale i tak jest ciepło.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluje Wam wszystkich wczorajszych wizyt ❤

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ