X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Matleena89 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję wczorajszych wizyt :)

Madeline jak bym przeniosła wizytę na Twoim miejscu. Co do TP, to nie wiem co lepsze :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2023, 10:28

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś trzymamy kciuki za Dudkę i Matleene 🥰

Matleena89, Dudka1997, Madeline lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natttal- tylko czystym palcem. W ciąży naczynka są rozszerzone i delikatne, łatwo o uszkodzenie aplikatorem.

Nattttal lubi tę wiadomość

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Cześć Dziewczyny! Wcinam Wam się w wątek, bo są dwa tematy, które szczególnie mnie dotyczą
    Aktualnie jestem w czwartej ciąży 16tydzien 4dzien
    Mam już jedna zdrowa córkę i dwa poronienie zakończone niestety lyzeczkowaniem.
    Co do wkraczającej szyjki. Nie daje ona objawów. W pierwszej ciąży czułam się super (wiadomo pierwszy trymestr mdłości zmęczenia typowo). Chodzilam na długie spacery, odpoczywałam. Lekarze badali mi szyjkę poprzez badanie ręczne. Mówili długa.ywarfa, zamknięta. Luz. Aż poszłam na badanie połówkowe do innej pani doktor. Z dzieckiem super,ale szyjka dramat,chyba było 1.5 i lekkie rozwarcie wewnętrzne, skierowanie do szpitala. Założyli mi szew, miałam też twardnienie brzucha, "stawiał mi się", więc byłam podpięta pod pompę magnezowa, dostałam luteinę. Ważne jest, aby nadać szyjkę, mierzyć ja przez USG i stale monitorować. Nie wiem czemu lekarze w pierwszej połowie ciąży to ignorują. Gdyby mi nie zmierzyła istniało ryzyko wczesnego porodu, nie odratowali by mi dziecka. Ale żeby nie było dramatycznie. Urodziłam przez CC w 38 tygodniu. Miałam prowadzić oszczędny trym życia, ale bez przesady, nie leżenie plackiem. Ważne, aby sprawdzać, badać, bo ma szyjkę są sposoby i problem znika. Po szwie, czy pessarze ważne, aby nie mieć infekcji, więc ja brałam i probiotyk i globulki zapobiegawczo, aby nie doszło do żadnej infekcji.takze głowa do góry!

Ja miałam pessar a infekcje nawracające co dwa tygodnie i wszystko jest ok. Poprostu trzeba leki potem aplikować delikatnie żeby nie naruszyć pessara.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ;)
    Ja już po wizycie ;) wszystko z dzidzią w porządku ❤ lekarz powiedział że waży już około 200g ,rośnie prawidłowo i jest nawet tydzień do przodu :) tętno 145 więc takie samo jak badam się detektorem w domku co mnie cieszy :) szyjkę też mi zbadał, wszystko w porządku, twarda itd :) rozpisałam się już na wizyty do końca ciazy ponieważ tak mi doktor kazał :) ogólnie mąż był ze mną pierwszy raz i bardzo szczęśliwy,mówi że to nie to samo co zobaczyć zdjęcia;) nasza dzidziolka nawet ssała kciuka co go bardzo rozbawiło:)
    Następna wizytę 25.07 i to już będzie usg 2 trymestru połówkowe 😉

Giosiek, SamiDe, Kasiastaraczka, Morelka456, Wiewioora, alex0806, Madeline , Nattttal, _Hope, Ann_123, e_mil_ka lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka bardzo się cieszę i gratuluję ❤️ noo leci, już połówkowe zaraz
    A termin zostaje ten sam?

Dudka1997 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dudka bardzo się cieszę i gratuluję ❤️ noo leci, już połówkowe zaraz
    A termin zostaje ten sam?
    Termin mam 6 grudnia ale ja będę miała cesarkę i myślę że do tego czasu nie wytrwam 😅 ostatnią wizytę mam 5 grudnia ale sam lekarz powiedział że raczej już na tej wizycie się nie spotkamy 😆

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Termin mam 6 grudnia ale ja będę miała cesarkę i myślę że do tego czasu nie wytrwam 😅 ostatnią wizytę mam 5 grudnia ale sam lekarz powiedział że raczej już na tej wizycie się nie spotkamy 😆
    Ha ha rozumiem,to zostaje ten termin
    To może będzie listopad 😁

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Czy teraz w ciąży zakładacie luteinę aplikatorem czy palcem? Przed ciążą zawsze używałam aplikatora i tak planowałam, ale jeszcze wczoraj przed pierwszą tabletką wyczytałam w ulotce, że w ciąży powinno się używać palca. Jak robicie?

Linka2019 - mam takie samo zdanie co do samobadania. Przez to, że nigdy nie kontrolowałam szyjki, zupełnie nie mam świadomości co powinnam czuć/czego nie. Moje gmeranie ogranicza się się założenia tabletki, bo pewnie jeszcze byn wyczuła coś czego nie ma i panika.

Swoją drogą, ta ciąża to moment, kiedy bardzo doceniam swoje niskie ciśnienie haha. Nawet podczas największych stresów nie przekracza 120/80. Oczywiście tętno, to inna historia, skacze jak szalone.

Tylko palcem.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka, też wolałabym styczeń! Sama jestem z końca grudnia;) mama nie wspomina dobrze porodu -kadra na urlopach, brak ludzi, massakra.

Wizytę jeszcze wczoraj przesunęłam, mam na 06.07 i potem 14.07 / 17.07 jeszcze nie wiem do którego lekarza iść :Do a chciałabym wtedy pójść po zwolnienie. Cisną że mnie siódme poty w tej pracy. Wysysają z wszelkiej wiedzy,padam już po drugim dniu od powrotu. No i chciałabym mieć czas na zorganizowanie się trochę.

Szyjkę sobie sprawdziłam sama (czy wysoko czy nisko),bo raz mąż po seksie mówił,że czuł ja nisko i te wczorajsze tematy mnie zaniepokoiły. No więc jest tak wysoko, że jej sięgnąć nie mogłam,także spoko ☺️ufff. Ja badałam sobie podczas starań, także trochę ją znam.

Dudka - cieszę się z udanej wizyty 🫶 tętno mojego było 149 także też w normie. Ale musiałam sobie sama sprawdzić,bo zaniepokojona zapytałam "czy to nie za wolno?" to lekarz odpowiedział "chyba niee" - to kto ma to wiedzieć,jak nie on?😳
    Ale może taki styl ma. Wygoglalam sobie,że w 13.tc zwalnia,także okay;)

Dudka1997, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju jak czytam wasze przypadki z ta szynka to już sama jestem przerażona i już chce moja wizytę
    Tak wgl dziewczyny od dwóch trzy trzech dni bardziej ciągnie w mnie w podbrzuszu i mam tak ze jak ze tak powiem za szybko i mocno usiądę to czuje przeszywające rozciąganie w podbrzuszu i taki ucisk przy siadaniu jak by np nacisk na pęcherz i podbrzusze ? Miałyście tak ?
    Kasiastaraczka to mieszkasz w samym centrum ja akurat współczuje bo zawsze mieszkałam na obrzeżach wawy ale nie dawno mieszkałam w centrum 2 lata i jedyny plus to ze blisko miałam do pracy 😂 ale nie wytrzymałam i kupiliśmy mieszkanie na wawrze jak wiesz jest tu bardzo zielono spokojnie a są i pociągi i autobusy kocham to miejsce a jeszcze mieszkam w bloku obok lasu wiec jest super nawet na przyszłe spacery z dzieckiem.
    Madeline ! Mamy tak samo widze ja akurat według wszystkich wyliczeń mam 29.12 ale gin powiedziała ze wychodzi 05.01 ja akurat jak widze w porównaniu do was chciałabym urodzić w grudniu, kocham grudzień za magię świat itd wiec liczę ze urodzę wcześniej żeby tez nie 31.12 bo to ciężka data hahha No i jak tyle się staraliśmy to marzyłam żeby udało się w tym roku wiec dosłownie w ostatniej chwili zobaczyłam 2 kreski i nagle zerknęłam ze grudzień i marzenie się spełniło ale jak będzie styczeń to trudno, dla mnie liczy się żeby wszystko było w porządku i dzieciątko było zdrowe ❤️

Madeline lubi tę wiadomość

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak się sprawdza szyjkę ale ja ostatnio miałam tak przy stosunku ze czułam jak by taki lekki opór jak by bie wiem macica była spuchnięta i uciskała, ciężko to opisać ale nie czułam tak zwanego luzu tylko ucisk dlatego teraz myśle czy to macica spuchnięta czy ta szyjka 🙄

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella ja mam teraz takie bóle, ciągnące, czasami kłujące. Ogólnie jak za szybko coś zrobię to tak czuję
    Jak już swoje mieć to tylko na obrzeżach, żeby było zielono. Wawer chyba fajny jest? Ja akurat tam tylko przejazdem czasami jestem,ale tak to nie bywam. Większość znajomych to ursus, Ursynów, Białołęka
    Mój pierwszy Synek jest ze stycznia i to fajne być urodzonym na początku roku
    A tak to taki cały rok przypisany
    Teraz te dzieci urodzone w styczniu 23 będą miały prawie rok,z nasze będą noworodkami 🙃
    Ha ha mam kuzynkę urodzoną 31 grudnia 😁

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Matleena89 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja wizytę planowo mam na 16:30, ale pewnie jak zwykle będą opóźnienia, więc odezwę się wieczorem. Chciałabym być już po, bo stresik zaczyna się wkradać i nic w pracy zrobić nie mogę 🙄

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O No ja tez takie kłucia często jak usiądę to jak by mnie coś tam przeszywało od razu,
    Wawer piękny polecam kiedyś nawet na spacer po lasach itd , ja akurat bardziej ta strona od małego 😃 do 18 fajnie ze stycznia a potem cały czas jesteśmy młodsi o przysłowiowy rok 😂 ja tez mam kuzyna akurat z 31.12 hahah a moja siostra rodziła dwa lata temu i miała termin jak ja na 29.12 i zaczęła rodzic 31.12 i tak przetrzymywała z podjechaniem zaciskała i urodziła 01.01 tak jak sobie wymarzyła 😂 u mnie w rodzinie wszyscy mowila ze na pewno urodzę w styczniu i ze lepiej, ja jakoś ten grudzień bo nie wiem matczyna intuicja może 😂 kiedyś zawsze chciałam mieć dziecko albo czerwiec/lipiec albo grudzień to są moje ulubione miesiące 😂

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży miałam problem z szyjką dopiero po 30tc, w 32 miałam założony pessar. Teraz póki co szyjką u mnie długa, twarda więc lekarz jest zadowolony. Ale co będzie dalej też jestem ciekawa.

Leki dopochwowo tak jak dziewczyny piszą najlepiej aplikować palcem. Często po tych aplikatorach pojawia się różowy śluz czy nawet delikatnie nitki krwi bo właśnie nie ciężko o jakieś podrażnienie.

A dziewczyny jeszcze mam takie pytanie, jak się wspomóc w załatwieniu? Można jakieś syropy czy czopki? Jak tak to pewnie te glicerynowe?

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczek gin mi ostatnio polecał Lactulose w syropie. Jeszcze nie stosowałam bo nieco lepiej mi ale jak tylko znowu poczuje że jest źle to kupie

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczek jakieś wieści od Twojej koleżanki? Udało jej się wyleczyć z tej ureoplasmy?

• Madeline Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Mój pierwszy Synek jest ze stycznia i to fajne być urodzonym na początku roku
    A tak to taki cały rok przypisany
    Teraz te dzieci urodzone w styczniu 23 będą miały prawie rok,z nasze będą noworodkami 🙃
    Ha ha mam kuzynkę urodzoną 31 grudnia 😁
    Dokładnie,ja jako osoba z 25.12, mająca kuzynkę z jednej szkolnej ławki ze stycznia, czuję to tak samo. Lepiej mieć rok więcej dla siebie.

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z racji tego ze jesteście już po pappie, prosze jeżeli macie możliwość napiszcie jaki mieliście wybij pappy te wyniki w diagnostyce to jakiś kosmos wgl nie mieliście się w żadnych przedziale co tam pisze ani tez w becie hcg dostałam właśnie wyniki i czytam w internecie tam są wgl inne wyniki prawidłowe a jakie nie prawidłowe wiec ja już oczywscie serce w gardle i masakra plus zadzwonili z nift ze już są wyniki po 4 dniach roboczych wiec tez jestem już tak zestresowana ze masakra

‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ