X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co fo męża, ja i mój mąż od początku chcieliśmy chodzić razem No ale pech chciał ze w mojej klinice jest zakaz osób towarzyszących od covida wiec chodzę sama i za każdym razem mąż czeka i prosi bym zapytała czy może wejść a ja z emocji zapominam może uda się namówić moja gin żeby chociaż raz mógł wejść gdzieś przy końcu ciąży,😀
    Anu5ia jeju kochana trzymaj się 🙏🏻 Bardzo się współczuje wiem co to znaczy szpital a jeszcze s ciąży 🙄 obyś szybko wyszła !
    Wgl zycze nam dziewczyny żeby żadna z nas nie trafiła do szpitala nie miała żadnych chorób itd to jest koszmar 😞

• Matleena89 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, czy wasi partnerzy byli już z wami na wizycie albo czy mają zamiar się wybrać przy najbliższej okazji czy chodzicie same ? Ja do tej pory chodziłam sama ale jutro zabieram swojego męża żeby zobaczyl na usg jak dzidziolka wygląda bo myślę że zdj z usg to nie to samo 😁😁

Ja prawie na każdej wizycie jestem z mężem. W klinice był na każdej, na prenatalne niestety nie mógł przyjść, ale juro mam wizytę już u lekarza, który będzie prowadził ciążę i też idę z mężem. Podczas prenatalnych pytałam czy mogę przyjść z mężem i powiedział, że nie ma żadnego problemu.

Anu5ia współczuję, najważniejsze, że z dzieckiem wszystko dobrze. Obyś szybko wyszła.

Co do pobytów w szpitalu, przy pierwszej cp spędziłam tam 3 tygodnie. Myślałam, że wyjdę z siebie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2023, 10:40

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż chodzi ze mną na każdą wizytę od samego początku ciąży i za każdym razem wchodzi do gabinetu ze mną ☺️

Ja jestem po wizycie i niestety nie dostałam samych dobrych wieści. Szyjka mi się skraca, czego się mocno obawiałam, bo jestem po konizacji i łyżeczkowaniu. Dodatkowo ryzyko cesarskiego cięcia na ten moment jest dość spore z uwagi na moje inne problemy zdrowotne, których dotychczas w ogóle nie łączyłam z ograniczeniem porodu naturalnego. Na domiar złego na siatce centylowej wielkości HC/AC są niewiele ponad minimalnymi wskazaniami, wszystkie pozostałe są w normie. Waga 150g.
    Ja jestem przerażona, natomiast lekarz póki co jest spokojny i mówi, że zobaczymy długość szyjki na następnej wizycie i podejmiemy decyzję co robić dalej. Co do wielkości dziecka nie miał zastrzeżeń, natomiast ja oczywiście jestem przerażona. Nie wiem jak dotrzymam do połowkowych, które mam 24 lipca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2023, 10:41

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattal na pewno wszystko będzie dobrze ❤️ na szyjkę to może założą pessar jeśli będzie trzeba albo szew? Radzą sobie z takimi problemami ;)

Anusia trzymam kciuki żeby było ok. Ważne że jesteś pod opieką

Nattttal lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Nattal na pewno wszystko będzie dobrze ❤️ na szyjkę to może założą pessar jeśli będzie trzeba albo szew? Radzą sobie z takimi problemami ;)

Tak, jak najbardziej. Póki co na szczęście nie ma żadnego wskazania, że się otwiera, nie ma w ogóle stożkowego/lejkowego obrazu, więc mam nadzieję, że dotrwam do następnej wizyty. W najgorszym razie będę leżeć do końca ciąży, trudno. Byle tylko przestała się skracać.

preg.png
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia wrote:
    Z tym sushi to bez przesady chyba :D wędlina w sklepie też brudnym nożem może być krojona 😜
    Ja znów w szpitalu, bakterie okazały się być bardzo niebezpieczne, bo zapalenie pęcherza doprowadziło do 39 stopni gorączki. Zrobili mi dokładne badania i dostaję antybiotyk. Nie wiem jak długo zostanę, ważne że z dzieckiem wszystko ok

Ojej ;( trzymam kciuki żebyś wytrwała tam bo szpital to okropne miejsce...wytrwałości 🫶

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę sama bo akurat partner tak pracuje że nie ma czasu ani możliwości wzięcia wolnego bo tak gonią ich terminy. Teraz za 3 tygodnie zmienia miejsce pracy i będzie miał więcej swobody więc myślę że na połówkowe się wybierzemy razem ❤

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wszystko będzie dobrze 😙
    No właśnie pessar albo szew
    Dobrze, że już to widać i można w porę zadziałać
    A ile teraz ma cm?
    Co do bobasa to na pewno nadrobi 😚

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dziewczyny trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 🥰
    Dajcie znać po 🙂
    Ja właśnie już umieram że stresu... 12.10mam mieć. Mąż spóźniony,wychodzimy. Trzymajcie kciuki:*

Kasiastaraczka, Matleena89, Morelka456, Giosiek, SamiDe lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Xoxo92 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Mój mąż chodzi ze mną na każdą wizytę od samego początku ciąży i za każdym razem wchodzi do gabinetu ze mną ☺️

Ja jestem po wizycie i niestety nie dostałam samych dobrych wieści. Szyjka mi się skraca, czego się mocno obawiałam, bo jestem po konizacji i łyżeczkowaniu. Dodatkowo ryzyko cesarskiego cięcia na ten moment jest dość spore z uwagi na moje inne problemy zdrowotne, których dotychczas w ogóle nie łączyłam z ograniczeniem porodu naturalnego. Na domiar złego na siatce centylowej wielkości HC/AC są niewiele ponad minimalnymi wskazaniami, wszystkie pozostałe są w normie. Waga 150g.
    Ja jestem przerażona, natomiast lekarz póki co jest spokojny i mówi, że zobaczymy długość szyjki na następnej wizycie i podejmiemy decyzję co robić dalej. Co do wielkości dziecka nie miał zastrzeżeń, natomiast ja oczywiście jestem przerażona. Nie wiem jak dotrzymam do połowkowych, które mam 24 lipca.

Waga dziecka 150g w 16 tygodniu wydaje się być spora, czytałam że w tym czasie takie 110 to już sporo :) wiec rozumiem ze martwisz się że bobas jest duży ? Faktycznie dużo leż, odpoczywaj nie przemęczaj się to może ochronisz tą szyjkę od skracania się.

U mnie mąż tez wchodzi na wizyty ze mną. Ale jak byłam w ciąży w covid z pierwszym dzieckiem to niestety nie mógł być na żadnym usg :( dlatego teraz chce nadrabiać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2023, 12:35

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xoxo92 wrote:
    Waga dziecka 150g w 16 tygodniu wydaje się być spora, czytałam że w tym czasie takie 110 to już sporo :) wiec rozumiem ze martwisz się że bobas jest duży ? Faktycznie dużo leż, odpoczywaj nie przemęczaj się to może ochronisz tą szyjkę od skracania się.

Nie, jest na 39 centylu, jeżeli chodzi o wagę+długość kości udowej+obwód brzuszka i główki. Natomiast wielkość główki i brzuszka jest na najniższej granicy i to mnie martwi. Lekarz za to powtarzał, że wszystko jest dobrze, moja panika się włączyła, jak zobaczyłam już po wyjściu z gabinetu te wykresy.

Jestem na L4 od 8 tygodnia, więc w zasadzie mam teraz mocno leżący tryb życia, zwłaszcza, że do 14 tyg miałam okropne mdłości, więc nawet z domu nie wychodziłam. Potem choroba, więc też tylko do lekarza się ruszałam. Mój mąż w domu robi wszystko, nawet się nie muszę schylać po nic, więc poza ciągłym leżeniem niewiele więcej moge zmodyfikować. Jeżeli trzeba będzie założyć szew albo pessar, to nie mam z tym problemu, bo wiem, że pomaga to donosic ciążę, boje się tylko czy do następnej wizyty nie skróci się tak mocno, że nie będzie w zasadzie już do poradzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2023, 12:48

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizyty chodzę bez męża, bo ktoś musi zostać z córeczką. W poprzedniej ciąży mimo czasu covida był ze mną kilka razy.

Anu5ia, trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia i do domu. 🍀 Dobrze, że z dzieckiem wszystko w porządku.

Nattttal, trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. ✊ Na szczęście na skracającą szyjkę można zadziałać. Oszczędzaj się, odpoczywaj. Rozumiem też, że stresują Cię niskie wartości obwodów (w poprzedniej ciąży moja córeczka spadła na 10 centyl i każdy wymiar był na dolnym pograniczu normy) ale jeśli nadal są w normie to trzeba myśleć pozytywnie. Maluch jeszcze nadrobi. 🤗 150g to w porządku wynik jak na ten moment.😍

Trzymam kciuki za pozostałe dziewczyny i czekam na wieści z wizyt. 🥰

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Nie, jest na 39 centylu, jeżeli chodzi o wagę+długość kości udowej+obwód brzuszka i główki. Natomiast wielkość główki i brzuszka jest na najniższej granicy i to mnie martwi. Lekarz za to powtarzał, że wszystko jest dobrze, moja panika się włączyła, jak zobaczyłam już po wyjściu z gabinetu te wykresy.

Jestem na L4 od 8 tygodnia, więc w zasadzie mam teraz mocno leżący tryb życia, zwłaszcza, że do 14 tyg miałam okropne mdłości, więc nawet z domu nie wychodziłam. Potem choroba, więc też tylko do lekarza się ruszałam. Mój mąż w domu robi wszystko, nawet się nie muszę schylać po nic, więc poza ciągłym leżeniem niewiele więcej moge zmodyfikować. Jeżeli trzeba będzie założyć szew albo pessar, to nie mam z tym problemu, bo wiem, że pomaga to donosic ciążę, boje się tylko czy do następnej wizyty nie skróci się tak mocno, że nie będzie w zasadzie już do poradzić.

Nawet tak nie pisz, wiem że synuś Twój jest silny i da radę🤗
    A od kiedy robią taki pomiar? Wiem,że z córką później chyba miałam. U nas na prenatalnych główka też była na najniższej granicy,zobaczę jak się teraz zmieniło.

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, czy wasi partnerzy byli już z wami na wizycie albo czy mają zamiar się wybrać przy najbliższej okazji czy chodzicie same ? Ja do tej pory chodziłam sama ale jutro zabieram swojego męża żeby zobaczyl na usg jak dzidziolka wygląda bo myślę że zdj z usg to nie to samo 😁😁

Wcześniej zawsze chodziłam z mężem na ważniejsze usg, w tej ciąży do tej pory sama.. jakoś tak wolę, a poza tym on pracuje, pewnie teraz na połówkowe pójdziemy razem, bo wypadnie podczas naszych wakacji. Ale wcale jakoś nie mam ochoty z nim chodzić. Mam wrażenie, że on ciążę przeżywa po swojemu, za bardzo go to stresuje i aby do porodu. Nawet na zdjęcia z usg słabo entuzjastycznie podchodzi.. chociaż jak powiadomiłam, że będzie miał drugą córkę, to wtedy jakby ciut emocji w nim zauważyłam i się ucieszył..

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Nawet tak nie pisz, wiem że synuś Twój jest silny i da radę🤗
    A od kiedy robią taki pomiar? Wiem,że z córką później chyba miałam. U nas na prenatalnych główka też była na najniższej granicy,zobaczę jak się teraz zmieniło.

Dziś pierwszy raz miałam takie pomiary, to była druga wizyta po prenatalnych, ale pierwsza w II trymestrze. Lekarz mówił, że niż nie sprawdza się crl, tylko wlasnie obwód główki i brzuszka, długość kości udowej i na podstawie tego szacuje się wagę.

Matleena89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Dziś pierwszy raz miałam takie pomiary, to była druga wizyta po prenatalnych, ale pierwsza w II trymestrze. Lekarz mówił, że niż nie sprawdza się crl, tylko wlasnie obwód główki i brzuszka, długość kości udowej i na podstawie tego szacuje się wagę.

Tak,tak to pamiętam że te 3 wymiary są ważne,aby oszacować wagę 😊

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka miała zawsze mniejsza głowę a duży brzuszek..wystarczyło że się np dziecko wód opiło i nie wysikało..faktycznie urodziła się z małą główką,bo miała 31 cm. Ale wszystko jest w porządku ;) też zawsze za mała jak na wiek ciąży, za niska waga itd. Jest zdrowym, mądrym dzieckiem ;)

Za tydzień musi iść ze mną na wizyte bo mąż w pracy, a przedszkole mamy cały lipiec zamknięte. Mam nadzieję że będzie mogła wejść ;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś straszy upał, więc korzystając z drzemki córeczki zniosłam pudło z najmniejszymi ubrankami po niej. Przeglądam je i o rany 🥺🥰😍 jakie one maleńkie i śliczne. Jak będzie druga dziewczynka to praktycznie wszystko mamy. 🥰

Giosiek, SamiDe lubią tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,nadrobię zaległości co u Was w wolnej chwili, bo wróciłam do pracy ite badania i straszny młyn mam.

Ale na szybko chce Wan powiedzieć,że z USG mamy niskie ryzyka, ciąża nawet starsza o tydzień (więc już się 2 trymestr na fotce USG pojawił!), ale mam trzymać się terminu wg miesiączki,który to jest 05.01 (ja 01.01 mam wyliczony z Ovufriend,to możemy mi faktycznie zmienić na głównej.

I...przy okazji dodać 💙 bo jak to lekarz powiedział "fujarka sterczy,jak stąd do Koszalina!" 😅
    Bardzo byłam rozbawiona podczas badania, bo dzieciaczek odprawiał niesamowitą gimnastykę. Stawał na głowie, rozciągnął się w poprzek po czym jebs! Spadł w dół. Mega ruchliwy,ale dało się zbadać. Odwrócił się też swoją pupą i widziałam jego kręgosłup jak osteczki sardynki,ale jak się chwilę posmialam,to wrócił do pląsów.

Cieszę się przeogromnie, pierwszy raz widzialam naszą dzidzię z rączkami i nóżkami 🥰 ochhhhh

Kasiastaraczka, Giosiek, Dudka1997, Nattttal, Morelka456, _Hope, Ann_123, SamiDe, alex0806 lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2023, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wspaniale, gratulacje 💙😁

Madeline lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ