X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku przerazilyscie mnie troszke tymi 1 dzieciakami ze potrafią dać w kość aż się odechciewa drugiego hahah ja jak byłam w pierwszych tygodniach zreszta wiecie No przechodziłam je okropnie ciagle wymioty mdłości cały dzień wtedy zaczęłam się zastanawiam jak tu robic druga czy trzecia dzidzie jak ja nie dam rady przy takim samopoczuciu zajmować się dzieckiem a mój mąż mówię na luzie ze z każdym kolejnym będzie lepiej on marzy o 4 dzieci 😂 jesteśmy bardzo rodzinni dlatego tak marzymy sobie ale racja boje się już porodu i jak potem będzie z takim maleństwem jak ja dam radę czy dam wgl ? I mam takie myśli ze jak potem przy „trudnym „ dziecku myśleć o staraniach być w takiej ciąży jak teraz rodzic i nagle zajmować się dwójka maluchów bo chcieli przerwę na początku 3:4 lata ale przez to ze to nie okazało się hop siup to stwrdzilismy ze jakoś 2 lata Maks i zaterdzilismy to ze damy radę a teraz obawy są tak ogromne ze kompletnie nie myśle ze miało by być 2 😂 oczywscie ze chce ale obawa leki narazie skupiają sie na tej ciąży i nic po za tym gdzie ja zawsze planuje swoją przyszłość na kilka lat do przodu hahah serio, a co do wagi ja przytyłam jakieś 4 kg i potem schudłam 2 i w szpitalu znowu z 2 schudłam wiec teraz nie wiem ile wazę jutro zobaczę od poniedziałku jem więcej moja mama mi przywozi obiady lub zupy żebym jadła coś plus te jagodzinaki i batony niestety wiec myśle ze te 4 dni dały jakieś kilogramy ja sie nie boje tyć uważam ze do 15 kg będzie dobrze a narazie jest nic i to dla mnie akurat szokujące 😂

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Ja chyba raz poczułam ruchy,ale nie jestem pewna
    Muszę zerknąć do notatnika kiedy w pierwszej ciąży poczułam

Ja niestety nie pamiętam kiedy poczułam w pierwszej ciąży i chyba nigdzie nie zapisałam. Ale podobno w drugiej wiadomo czego się spodziewać i szybciej można wyłapać. Mi się też wydaje, że jak leżę to czasami coś czuję, ale bardzo delikatnie, więc pewności brak.

Nattttal lubi tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Jutro dla mnie wielki dzień, ściągam aparat ortodontyczny po prawie 3 latach,łaaaaaa, jupi 😁

Hehe znam tą radość ja od roku bez aparatu zdjęłam po 4 latach za to nadal muszę jeszcze na nic zakładać aparat retencyjny którego nienawidzę a teraz w ciąży to czasem nie jestem w stanie założyć bo mnie na wymioty bierze.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 01:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie obudził niesamowity ból. Dziewczyny ja myślałam że nie wstanę. Oczywiście kamica nerkowa się odezwała czego się bardzo obawiałam. Teraz troszkę lepiej ale leżę i nagrzewam plecy poduszką bo oczywiście w chałupie nospy nie mogę znaleźć.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 01:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchy w pierwszej ciąży poczułam w 16 tygodniu. Teraz nie czuje jeszcze.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Hehe znam tą radość ja od roku bez aparatu zdjęłam po 4 latach za to nadal muszę jeszcze na nic zakładać aparat retencyjny którego nienawidzę a teraz w ciąży to czasem nie jestem w stanie założyć bo mnie na wymioty bierze.
    Oo to długo nosilas też
    No mnie również czeka ten aparat ruchomy...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 29 czerwca 2023, 04:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    A mnie obudził niesamowity ból. Dziewczyny ja myślałam że nie wstanę. Oczywiście kamica nerkowa się odezwała czego się bardzo obawiałam. Teraz troszkę lepiej ale leżę i nagrzewam plecy poduszką bo oczywiście w chałupie nospy nie mogę znaleźć.
    Ojej, strasznie współczuję...
    Mam nadzieję, że udało Ci się zasnąć

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella- jak ryzyka niskie to wielkie gratulacje 🧡🧡🧡
    W Poznaniu jagodzianki po 18 zł, więc niewiele taniej niż w Wawie. Z drugiej strony, wiem, że mają dobrej jakości. A na targu to jeszcze jagód nie widziałam,także dobrze,że chociaż w jagodziankach ;) jeszcze nie próbowałam, od zeszłego roku poluję 😁 w tym mam mniejszy apetyt,ale chyba muszę chociaż raz wziąć.

A jak odłożysz zakupy na po wakacjach to już będziesz prawie w 3 trymestrze - to też się możesz gorzej czuć. Weź to pod uwagę;) ja chciałabym w wakacje, jak zacznę L4 rozpocząć porządki i gromadzenie. I skończyć do 3 trymestru (idealny plan,który na pewno będzie miał poślizg 😁)

Kropeczek - ja właśnie dziś szukałam też informacji,czy trzeba być na czczo do morfologii, bo chce zrobić przy okazji TSH, ale no niestety raczej trzeba...

Paulina - gratulacje dziewczynki i pozytywnych wyników 🩷🩷🩷 to jesteśmy ten sam rocznik '89 😁 to stereotypy,że stare, jesteśmy w najlepszym momencie życia 😉

Nattal,Emilka - ja też myślałam ciągle o tym,że się cieszę, że w upały będę w 2 trymestrze, już teraz ciężko je znoszę,nie wyobraź sobie być w 3 trymestrze w nich. A zimą chyba będzie lżejsza w tym roku,bo taka rotacja jest co dwa lata i globalne ocieplenie, to może się nie będziemy ślizgać,a będziemy mieć czym oddychać chociaż (?)

Dzella,Nattal - święta to wcale nie jest uroczy czas na poród oraz świętowanie urodzin, mówię na podstawie własnego przykładu;) wszyscy świętują,nie ma położnych,moją mamę w końcu chciały zostawić "na chwilę" samą,bo zaraz przyjdzie druga zmiana. W kurtkach czekały już. A tu - poród. A świętowanie urodzin jest takie,że znajomych na imprezkę to nie miałam kiedy zapraszać,bo to czas rodzinny.

SamiDe - mnie bolą piersi od prawie początku, też wyrosłam że staników,chodzę bez,muszę zrobić jakieś zakupy,bo te ciążowe piersi są takie w moim odczuciu "mniej apetyczne" przez duże brodawki, więc nie chce straszyć ludzi,choć z drugiej strony,co im do tego,takie mam ciało, które przechodzi wiele zmian ☺️

Wagą bym się nie przejmowała, jeśli jesz normalnie,nie dietetycznie. Ja raczej przybrałam, niestety widzę, że majtki nawet mnie cisną niektóre... Chociaż jem normalnie,tego się będę trzymać. A wagi dobrej nie mam,jak coś polecacie,dajcie znać,bo moja czaruje 🙈

KasiaStaraczka - super,że się pozbywasz drutów 😁 Będziesz jeszcze bardziej promienieć w ciąży i olśniewać pięknym uśmiechem 🧡🧡🧡
    Ja nosiłam jakieś 3 lata, mega ulga po zdjęciu,tym bardziej że siedziałam na Erasmusie zagranicą przez 1 rok i to była udręka, wbijały mi się druty w wargi przy gwałtownym śmiechu, a wizyty miałam tylko przy okazji przyjazdu do Polski.
    Och, widzę,że i Ty od 4.rano nie śpisz. Mnie bezsenność bierze ostatnio...

(O rety ile tu się wydarzyło przez ostatnie kilkanaście godzin!!!)
    A ja odbierałam nadgodziny i odwiedziłam rodziców i się cieszę,bo pojadlam pyszne owocki prosto z drzew i z krzaczka. Pierwszy raz jadłam agresto-aronie i mi tak wchodziła,że wszystkie dojrzałe im zebrałam 🤤 pychota! Jak miło było zjeść z pewnego źródła,wiedząc, że owoce nie pryskane 🥰

Nattttal, SamiDe lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w pierwszej ciąży i jeszcze nie czuje ruchów. Wczoraj mnie lekarka o nie zapytała i jak zobaczyła moją minę, to od razu szybko powiedziała, że większość kobiet w pierwszej ciąży czuje je koło 20 tygodnia. Już się ich nie mogę doczekać. Wiem, że potem to dodatkowy stres, jak się dziecka chwilę nie czuje, ale póki co o nich marzę.

Emilka, mam nadzieję,że udało Ci się zasnąć i czujesz się już lepiej ❤️

Medeline, ja akurat termin mam na początek grudnia, więc jak dobrze pójdzie, to w święta będę już pod choinką tulić synka, ale mam nadzieję, że jednak czasy się trochę zmieniły i w święta też można mieć pozytywne doświadczenia z porodu ☺️

Ja bezpośrednio przed ciążą ważyłam 60 kg przy wzroście 168cm (chociaż wydaje mi się, że trochę przytyłam w trakcie stymulacji albo zajadalam smutki, kto to wie haha). Zawsze byłam szczupła, przez większość dorosłego życia moja waga była raczej w okolicach 56-58. Teraz mam 64 kg na wadze i też myślę, że trochę szybko, patrząc na to, że zupełnie nie jem za dwoje, a nawet trochę mniej niż przed ciążą. Mam nadzieję, że zmieszczę się w 15-17 kg ☺️

Też chciałam mieć zawsze 3 dzieci, natomiast na ten moment jestem przekonana, że będziemy mieć maksymalnie 2 dzieci, oczywiście jeżeli los będzie dla nas łaskawy i uda nam się zajść znów w ciążę. Dla mnie ten czas nie jest aż tak bardzo ciężki fizycznie,co psychicznie, więc nie wiem, jak sobie jeszcze z tym radzić mając malucha na stanie. Inną sprawa jest to, że z uwagi na mój zawód i to na jakim etapie jestem i tak muszę poczekać co najmniej 2 lata z planowaniem ciąży od momentu powrotu z urlopu, więc zobaczymy jakie wtedy będziemy mieć nastawienie ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 07:16

Madeline , e_mil_ka lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline ojaciee to niezła cena jagodzianki...
    Moja mama widziała jagody na targu po 23 zł za słoik ten 900 ml,to cena z lubelskiego
    W niedzielę planuje się wybrać do lasu pozbierać,bo tam są dobre miejsca na zbiory

Noo urodziny w przerwie świątecznej to... rodzinne imprezy 🙃

Ojej to miałaś przekichane z aparatem na wymianie...
    U mnie jesz w grę wchodziłaby operacja, żeby założyć aparat hyrax,ale ja rezygnuję z tego. Najpierw zaszłam w pierwszą ciążę, później kazali mi zostawić dziecko na tydzień...synek miał 9 mcy, więc i kp by poleciało,teraz druga ciąża i taka decyzja, że ściągam,mam tego dość..
    Przebudzilam się na karmienie synka i zajrzałam na forum 😁 później jeszcze slodko spalam
    Oo ciekawy owoc, nawet o takim nie słyszałam

Madeline lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś trzymamy kciuki za Dzelle i Madeline 😚

SamiDe lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Xoxo92 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w 14+ 5 dni i ja od paru dni czuje ruchy bobaska, choć akurat wczoraj tego nie doświadczyłam niestety. One raz się pojawiają a raz nie co mnie niepokoi ale wiem ze tak jest :). W pierwszej ciąży czułam od 16 tygodnia ciąży. Ale wiem ze większość kobiet czuje ruchy w okolicach 20 tygodnia i to normalką ;) dużo zależy od budowy ciała, ułożenia bobaska.

Mi w pierwszej i tej ciąży waga leci niestety dość szybko :( tym razem startowałam z wagi 56,5kg przy wzroście 173,a już na liczniku 60kg. A. Wcale nie jem „za dwoje” choć muszę uważać bo wczoraj zjadłam 3 kanapeczki z twarożkiem i byłam tak najedzona że ledwo oddychałam wiec okazuje się ze muszę zjadać np. Max 2 kanapki.

e_mil_ka lubi tę wiadomość

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie chciałam mieć dzieci. W wieku 34 lat po długim zastanawianiu się podjęliśmy jednak decyzję o dzieciach (mój partner był zawsze bardziej chętny do ich posiadania). Nadal mam dużo wątpliwości i dotyczą one bardziej świata, i tego co się z nim dzieje, niż lęku o trudy mojego życia. Miesiąc odpowiadałby mi jedynie ze względów zawodowych (wrzesień/październik), ale zeszło ponad rok na starania, więc planowanie idealnego terminu mogłam między książki włożyć ;) A chcemy 2jkę dzieci, bo jedynaka obecnie trudniej wychować niż kiedyś nie zatracając się w 'projekcie dziecko' (ciągła koncentracja na dziecku, animowanie dziecka przez rodziców zamiast ciągłej obecności innych dzieci, bo jest do nich trudniej dotrzeć - każdy mieszka w innej części wielkich miast czy są jedynacze dzieci na całe rodziny). Co z planów wyjdzie, zobaczymy. Bardziej martwi mnie biologia mojego wieku niż trudność przypadku pierwszego dzieciaka ;)

Moja mama urodziła mnie w wieku 21 lat, mam z nią bardzo bliski acz burzliwy kontakt, i myślę, że bardziej w wyniku tego, że jestem jedynaczką niż z powodu jej wieku. Zawsze była prodzieciowa/prorodzinna, ja nie - bardzo pozytywnie się zaskoczyła, że jednak się na dziecko zdecydowałam, bo zna moje poglądy.

Ja przytyłam już 4,5kg (z BMI wyjściowego 21), bo przez hiperstymulację w pierwszym trymestrze i wywalony w kosmos progesteron miałam ciągły apetyt i ciągle mdłości, które mijały tylko po jedzeniu na jakiś czas. Teraz paradoksalnie mam mniejszy apetyt (porównując do I trymestru).

Co do ruchów - zorientujcie się na pewno na jakiej ścianie macie łożysko. Ja mam na przedniej, więc ginekolog uprzedził, że ruchy poczuje raczej bliżej 20tc, a mogę i później - do 25/26tc. Jest to sprawa indywidualna i nie ma co się nakręcać doświadczeniami innych osób.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 07:39

preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeja dziewczyny,ale żeście naskrobały 😂
    Ja rocznik 90' ktoś tu jest z tego rocznika? Ja wyprawkę planuje powoli ogarniać albo przed połówkowymi albo zaraz po nich. Wózek, fotelik samochodowy,ciuszki takie neutralne po córci mam,więc coś już mam.
    Ja jakoś 2-3 kg na plusie.

Dziewczyny ja mam straszny kaszel,przed ciążą miałam teraz też,raz jest go mniej a raz więcej. Zastanawiam się skąd?

Ruchy w pierwszej ciąży czułam w 18 tyg, teraz może mi się wydaje, że czasami coś czuję ciężko stwierdzić.

Nattttal aż muszę zapytać mojego ginekologa,bo my jedziemy nad morze z 8 godzin autem,więc sporo i mam nadzieję,że będę mogła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 07:51

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Dziewczyny ja mam straszny kaszel,przed ciążą miałam teraz też,raz jest go mniej a raz więcej. Zastanawiam się skąd?

Jak nie masz żadnych innych dolegliwości, to może po prostu masz sucha śluzówkę i jakaś Isla albo fiorda pomogą? Na pewno inhalacje solą 0,9 też nie zaszkodza. Ja się męczyłam ponad miesiąc z taką infekcją, miałam duży kaszel, ale u mnie było to jakieś bakteryjne nadkażenie kataru alergicznego (nigdy nie miałam żadnych alergii, kolejna ciążowa niespodzianka haha).

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale żeście naprodukowały ;) z córką ruchy czułam koło 16 tc, łożysko na tylnej ścianie więc szybciej. Na przedniej działa jak poduszka i później ruchy czuć. Teraz nawet nie wiem, na prenatalnych jutro się pewnie dowiem ;)
    Ja chciałam mieć 3 dzieci, ale moje choroby sprawiły że starania były długie i burzliwe. Córkę urodziłam w wieku 27 lat. Teraz mam 31, na kolejne już się nie zdecydujemy. Byle to drugie zdrowo się urodziło;)
    Moja córka była bardzo wymagająca, nadal jest. Dała nam w kość więc wstrzymywalismy się z decyzją czy w ogóle chcemy drugie

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie moje łożysko jest umiejscowione z przodu, więc chyba nie mam co liczyć na czucie ruchów w najbliższej przyszłości 🤷🏻‍♀️

preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe,że już wiecie bo mi na prenatalnych nic nie chciał powiedzieć,mówił, że dopiero na połówkowych się dowiem. Mój też narazie nic nie mówi 🤔

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Ciekawe,że już wiecie bo mi na prenatalnych nic nie chciał powiedzieć,mówił, że dopiero na połówkowych się dowiem. Mój też narazie nic nie mówi 🤔

Ja nie dowiedziałam się na prenatalnych (11t2d), tylko teraz na wizycie miesiąc później (15t6d). Dopytaj na najbliższej wizycie :) Na prenatalnych łożysko nie jest jeszcze wykształcone, do 16tc ono się formuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 08:18

preg.png
  • Xoxo92 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm jak zawsze miałam na przedniej ścianie i szybko czułam ruchy 🤷🏻‍♀️

‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ