X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam za dużo grup na fejsie których nie ogarniam ;) może za jakiś czas. Po to jestem na forum żeby tu pozostać i niekoniecznie dzielić się wszystkim na tym etapie ;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A co myślicie,żeby założyć naszą grupę na Facebooku?🤔 Widziałam dużo dziewczyn tak robi tutaj i jest lepszy kontakt.
    Tak, jestem już na grupie mamusie lutowe 2022, więc mogę i być na kolejnej 😁

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak będzie grupa na FB też jestem za. Z sierpniowymi mamami miałyśmy taką prywatną ukrytą i każdego dnia dodawałyśmy zdjęcie jakieś dzieciowe i w komenatrzach pisałyśmy co i jak, zadawałyśmy pytania itd. Później też zdecydowanie łatwiej było coś odszukać. Bo za takim milionem postów to też nie jestem :)

Dudka1997, Morelka456 lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za ciepłe przyjęcie 😘

O mnie - rocznik 89 😉 w domu już jedna córeczka, o którą staraliśmy się ponad 4lata i udało się podczas 3inseminacji. Na koncie też jedna strata 😔 Tym razem to prawie złoty strzał 😂 postanowiliśmy zacząć się starać o drugie dziecko i cyk 3tygodnie później byłam w ciąży 😂😱😁
    Płci jeszcze nie znam 😔 i jeśli wszystko będzie ok to dopiero na połówkowych 1wrzesnia poznam. Mieszkam we Francji i tu są tylko 4usg w czasie ciąży. Z pierwszą córka szybko poznałam bo miałam kilka problemów i co chwile miałam usg. Testów Nifty co macie w Polsce tu nie ma 🤷 tzn jest coś podobnego ale nie podają w nich płci, a ryzyka opisują że sa niskie i to wszystko 🤷
    Pisałyscie o ruchach, w poprzedniej ciąży dopiero w 22tyg. byłam pewna, że to to. Mam nadzieję, że tym razem poczuje wcześniej 😅

alex0806, Madeline , Kasiastaraczka, Matleena89 lubią tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow jak dużo napisałyście. Miałam kilka stron do nadrobienia. 😉

Ja zawsze marzyłam o 3 dzieci i może się uda. 😊
    W pierwszej ciąży ruchy poczułam w 17 tygodniu. Teraz czekam na nie. Wiem czego się spodziewać więc chyba będzie łatwiej je rozpoznać.
    Też zdarza mi się zapominać w którym tygodniu ciąży jestem i muszę zerkać do aplikacji. 🤭

Jeśli chodzi o ból piersi to u mnie nadal się utrzymuje. Pamiętam, że w pierwszej ciąży ten objaw zniknął przed prenatalnymi, a teraz nadal trwa.

Nie wiem ile dokładnie teraz ważę, ale na pewno przytyłam. 🙈 Przed ciążą ważyłam 40 kg. Ostatnio u diabetologa ważyłam 41.8 kg, ale to było jakiś czas temu, a lekarz na prenatalnych mnie nie ważył. Muszę sobie kupić wagę żeby to kontrolować. W pierwszej ciąży przytyłam aż 16 kg. 🙊

Ja z zakupami jeszcze się wstrzymuję, ale przeglądnęłam już to co mam. Większość rzeczy takich jak wózek, łóżeczko, wanienka mamy po starszej córeczce. Muszę dokupić trochę ubranek (jeśli będzie chłopiec to więcej, bo jednak sporo mam różowych). Wiem co mi się sprawdziło i czego mi brakowało przy córce więc już powoli tworzę listę żeby rozłożyć wydatki. 🥰

Olive, witaj, fajnie, że do nas dołączyłaś. Gratulacje. 😊

Dziewczyny trzymam kciuki za wizyty i czekam na wieści po. ✊🍀

Jeśli chodzi o grupę na fb to chętnie dołączę jeśli będzie prywatna(ukryta), bo jeszcze niewiele osób wie o mojej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 13:43

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olive mamy ten sam TC ;)
    Ja jeszcze nic nie kupuje. Mam dużo rzeczy po córce więc będzie o wiele łatwiej wszystko skompletować. Jeśli będzie druga dziewczynka to już w ogóle ;) jeśli chłopiec, dużo ubrań mam unisex tych początkowych, resztę na pewno dokupie ;)
    Jeśli jutro będzie wszystko dobrze chciałabym na pewno pojechać do dziadków powiedzieć o ciąży. I do rodziny męża takiej bliskiej, z którą utrzymujemy kontakt ;)
    Stresuje się niemiłosiernie tym badaniem

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A co myślicie,żeby założyć naszą grupę na Facebooku?🤔 Widziałam dużo dziewczyn tak robi tutaj i jest lepszy kontakt.
    To chyba nam się namiesza,która co,ja mam zupełnie inne imię w rzeczywistości i zdjęcie xD

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Olive mamy ten sam TC ;)
    Ja jeszcze nic nie kupuje. Mam dużo rzeczy po córce więc będzie o wiele łatwiej wszystko skompletować. Jeśli będzie druga dziewczynka to już w ogóle ;) jeśli chłopiec, dużo ubrań mam unisex tych początkowych, resztę na pewno dokupie ;)
    Jeśli jutro będzie wszystko dobrze chciałabym na pewno pojechać do dziadków powiedzieć o ciąży. I do rodziny męża takiej bliskiej, z którą utrzymujemy kontakt ;)
    Stresuje się niemiłosiernie tym badaniem
    Oddychaj i ćwicz relaksację, ćwiczenia nie pójdą na marne,bo i do porodu się przydadzą. Bo na pewno wszystko będzie dobrze 🤗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 15:55

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka już wracam do was, ale pisaliście wow 🤣 a wiec tak wizytę miałam z rana i to był duży błąd ze tak się umówiłam bo ja rano nic nie moge załatwiać, a wiec wstałam już było mi mocno nie dobrze i nie dojadam śniadania i zaczęłam wymiotować jak kot, obrzygalam sobie włosy jak by koniec kucyka wiec jeszcze na szybkości myłam No porażka , akurat śmieszna trochę sytuacja bo mojego pieska brzuch boli i jak ja lecę do łazienki to on często idzie za mną i siedzi i się patrzy i ja zaczęłam wymiotować i on razem ze mną wiec mój mąż tak się śmiał mi wtedy do śmiechu nie było 😂, potem jazda na badania i co hmm byłam trochę zła bo u mnie zakaz partnerów a ta pani lekarz bo to nie moja mówi ze mogłam dziś akurat przyjść z nim a miałam SMS ze cały czas zakazy są wiec przykro mi było, bo potem byl w poczekalni pani z panem i mój mąż na dworze to widział i mu tez było mega przykro ale już powiedziałam ze na półkowe będzie, ryzyka wyszły niskie, termin z usg to jednak 5 stycznia 😂 dzidzia podobno duza jak na teraz wiec dobrze, ale nie współpracowała kręciła się zasłaniała pani tam ruszała jakoś żeby się uspokoił hahah ale u niej to tylko właśnie ocena tego wszystko na koniec dopiero uświadomiłam ją ze robiłam nifty wiec dałam zerknęła powiedziała se są w porządku i ze jej przypuszczenia do płci się tu potwierdziły hahah jest żołądek jelitka mozg serduszko tak ze super,, jedynie co nie mogą mojej chyba to żyła czy tętnica sprawdzić z lewej i strony bo była bardzo słabo zauważalna w końcu jakoś się udało ale trzeba to skontrolować, a i w tych wynikach jedynie co jest taki dla mnie słaby wynik to jest poród przedwczesny 1:160 nie wiem czy to takie ok, miałam przygotowana cała listę pytan ale sterdzilam ze bez sensu i zadam je we wtorek u mojej gin bo ona fajniejsza i czuje się lepiej przy niej

SamiDe, Dudka1997, e_mil_ka, Madeline lubią tę wiadomość

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozpisałam się wiem ale już kończę hahah a wiec wróciłam czułam się okropnie i poszłam spac wstałam po 13 zjadłam pierogi niestety po nich piecze mnie gardło wiec masakra leżę i się nie ruszam trochę mniej mi już nie dobrze ale dzisiejszy dzień zaliczam do tych gorszych a pro po dolegliwości, ciesze się ze z dzieckiem jest wszystko ok bo stresu było tyle ze dramat

Dudka1997 lubi tę wiadomość

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak ze wychodzi 12+6 jutro 13 tydzien i mam pytanie powinnam jeszcze tydzien brac kwas jak by ten pierwszy a ja mam 3 tabletki trochę szkoda kupować całe opakowanie i wykorzystać z nich 5 tabletek a jutro przyjdą mi te od drugiego trymestru to nie brac przez 5 dni żadnych tabletek ?

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierz te od 2 trymestru po prostu ;) ja mam jeszcze na jakieś 2 tyg te z pierwszego trymestru i wybiorę do końca, a dopiero wtedy kupię nowe
    Dobrze że ryzyka niskie i jesteś spokojniejsza ;)

e_mil_ka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam odnośnie grupy na FB. Później już fajnie jest się podzielić zdjęciem maluszka w takim prywatnym gronie, a no tutaj żadna z nas nie wstawi nic bo jest to forum ogólnodostępne i publiczne i strach gdzie mogłoby się to znaleźć

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może niech grupa na fb bedzie dla chetnych i do dzielenia się fotkami na przyklad? Ale glownym komunikatorem niech pozostanie forum.. 🤔
    Ja juz jestem na jednej na fb z marcowek 2011, z dziewczynami pododawalysmy sie na fb do znajomych, ale grupa sama w sobie umarla smiercia naturalną 😂

Dudka1997, _Hope lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Może niech grupa na fb bedzie dla chetnych i do dzielenia się fotkami na przyklad? Ale glownym komunikatorem niech pozostanie forum.. 🤔
    Ja juz jestem na jednej na fb z marcowek 2011, z dziewczynami pododawalysmy sie na fb do znajomych, ale grupa sama w sobie umarla smiercia naturalną 😂

Z doświadczenia wiem że jak FB powstanie to tu na grupie będzie się mało kto udzielał z tych osób które zostaną tylko na forum.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem już na grupie FB marcowe mamy i fajnie bo już ponad 3 lata się znamy. Grupa jest prywatna zamknięta i nikt nie ma do niej wstępu nawet chyba u mnie na profilu nie jest widoczne że do niej należę. Ja jestem za. Bardziej się wtedy kojarzy osoby niż jak się tutaj pisze bo ja czasem nie mogę spamiętać kto co.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 17:46

Kasiastaraczka, Matleena89 lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olive wrote:
    Dziękuję za ciepłe przyjęcie 😘

O mnie - rocznik 89 😉 w domu już jedna córeczka, o którą staraliśmy się ponad 4lata i udało się podczas 3inseminacji. Na koncie też jedna strata 😔 Tym razem to prawie złoty strzał 😂 postanowiliśmy zacząć się starać o drugie dziecko i cyk 3tygodnie później byłam w ciąży 😂😱😁
    Płci jeszcze nie znam 😔 i jeśli wszystko będzie ok to dopiero na połówkowych 1wrzesnia poznam. Mieszkam we Francji i tu są tylko 4usg w czasie ciąży. Z pierwszą córka szybko poznałam bo miałam kilka problemów i co chwile miałam usg. Testów Nifty co macie w Polsce tu nie ma 🤷 tzn jest coś podobnego ale nie podają w nich płci, a ryzyka opisują że sa niskie i to wszystko 🤷
    Pisałyscie o ruchach, w poprzedniej ciąży dopiero w 22tyg. byłam pewna, że to to. Mam nadzieję, że tym razem poczuje wcześniej 😅

Ja też rocznik 89 i też mam córkę ;) witamy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 17:47

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Bierz te od 2 trymestru po prostu ;) ja mam jeszcze na jakieś 2 tyg te z pierwszego trymestru i wybiorę do końca, a dopiero wtedy kupię nowe
    Dobrze że ryzyka niskie i jesteś spokojniejsza ;)
    Ja mam z kolei aż na miesiąc te na 1 trymestr. Sprawdziłam różnice między nimi a tymi od 2 trymestru i od 2 trymestru nie ma Wit.B6 i B12 i chyba choliny i jodu. Za to jest podwójna DHA. Zastanawiam się,czy nie brać dalej tego co mam,ew.brac dwa razy więcej DHA...
    Czy wiecie,czy są jakieś przeciwwskazania do brania wit.B od 2 trymestru?

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z córką brałam wszystkie Wit osobno i brałam b12.
    W pueria Duo jest kwas foliowy, d3, jod i cholina. I 2 x dha

Dziewczyny co mogę stosować na wypryski w ciąży? Nigdy nie miałam trądziku a teraz to jakiś dramat, czoło tragedia i plecy. Nie miałam z tym problemu nigdy i już źle się z tym czuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 19:19

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie wiedzialam, ze sa takie witaminy na 1, 2 trymestr, to nie jest trochę taki chwyt marketingowy? W Belgii witaminy dla kobiet w ciazy to witaminy dla kobiet w ciazy, ja biore od początku do konca te same, na opakowaniu napisane, ze dla kobiet w ciazy i karmiących. I jest w nich witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B12. I mam w tym zestawie 2 tabletki, jedna z witaminami, druga z omega.
    Do tego oddzielnie wit d3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2023, 19:29

Madeline lubi tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ