X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Serio trzeba do 21tc ale to państwowa czy prywatna ?
    Państwowa. Widziałam też w opiniach (akurat o innej szkole rodzenia), że jak kobieta zglosila się w 22tc,to już jej nie chcieli przyjąć,bo przyjmują na NFZ z wyborem położnej i to do 21tc.

Screenshot-2023-07-04-22-02-51-377-com-android-chrome.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2023, 22:05

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi1604 wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Poszukuję wsparcia...Mam mętlik w głowie i zaczynam wariować.
    Zrobiłam badania prenatalne - wiek 32. Badanie USG było wykonane tragiczne, ale mniejsza o to. Dzidzius nie bardzo chciał się pokazać. W związku z tym że to był ostatni możliwy dzień na wykonanie badania lekarz jakby na siłę wykonywał je. W wyniku wszystkie parametry ok oprócz kości nosowej. Na wyniku brak lub plastyczna. W rozmowie usłyszałam że on jej szukał ale nie widział.
    W związku z powyższym wyszło mi wysokie prawdopodobieństwo trisomii 21. Wykonałam już genetyka i zalecił amniopunkcje. Boje się strasznie tego badania i nie wiem co robić. Lekarz prowadzący ciąży powiedział że jeżeli odmowie jej to on w 16 tygodniu odmówi prowadzenia ciąży dalej. Jestem załamana.
    O matko, to okropne,że nie będzie prowadził ciąży,jeśli nie będziesz robić amniopunkcji... Rozumiem, że byłaś na badaniu prenatalnym prywatnie? Czy miałaś jakieś wskazania lub byłaś w ramach abonamentu (np.Medicover).

Jakbym coś takiego usłyszała od lekarza,to chyba zamieniłabym na innego... Może nawet dla samej konsultacji warto.

Ale też nie znam się na procedurze i możliwościach...

Przykro mi słyszeć Twoja historię... Może słabo było widać,bo badanie było tak późno (?)

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2023, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi1604, przykro mi, że musisz przechodzić to co teraz.. ja bym zasięgnęła opinii innego ginekologa, aczkolwiek bardzo trudno mi się postawić w takiej sytuacji.. robiłaś test nipt?

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi nie możesz powtorzyc u innego lekarza usg i wyjasnic mu z jakiś przyczyn chcesz zrobić plus zrób badania genetyczne przecież one mówią o ryzykach i na trisomie 21 może wyniki przyjdą dobre !ale lekarza to i tak zmień za takie teksty!

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 03:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Dzięki za poruszenie tematu szkół rodzenia. Zmotywowalam się,poszukałam I już wysłałam maila z prośbą o zapisanie, bo najpóźniej do 21tc trzeba wybrać położną środowiskową! A szkoła, którą znalazłam jest bardzo lubiana i oblegana,więc wolałam już zaklepac miejsce. Mam nadzieję,że się uda.
    Jest w innej dzielnicy,niż mieszkam, ale ti chyba nie ma wpływu?
    Nie ma to wpływu - ja mam z podwarszawskiej placówki i przyjechała do mnie na wizyty po porodzie

Madeline lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 5 lipca 2023, 03:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Serio trzeba do 21tc ale to państwowa czy prywatna ?

Na NFZ - od 21 tc przysługuje Ci edukacja przedporodowa

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 5 lipca 2023, 03:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi1604 wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Poszukuję wsparcia...Mam mętlik w głowie i zaczynam wariować.
    Zrobiłam badania prenatalne - wiek 32. Badanie USG było wykonane tragiczne, ale mniejsza o to. Dzidzius nie bardzo chciał się pokazać. W związku z tym że to był ostatni możliwy dzień na wykonanie badania lekarz jakby na siłę wykonywał je. W wyniku wszystkie parametry ok oprócz kości nosowej. Na wyniku brak lub plastyczna. W rozmowie usłyszałam że on jej szukał ale nie widział.
    W związku z powyższym wyszło mi wysokie prawdopodobieństwo trisomii 21. Wykonałam już genetyka i zalecił amniopunkcje. Boje się strasznie tego badania i nie wiem co robić. Lekarz prowadzący ciąży powiedział że jeżeli odmowie jej to on w 16 tygodniu odmówi prowadzenia ciąży dalej. Jestem załamana.
    Głowa do góry
    A co z pappa,z krwi jakie są wyniki?
    Czy wykonalas badanie nipt?
    Amniopunkcja wiąże się z ryzykiem poronienia - ja przed tym badaniem wykonalabym nieinwazyjne
    Co to za lekarz terrorysta,szukaj nowego
    Jesteś z jakiegoś większego miasta?

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 5 lipca 2023, 03:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi w ramach pocieszenia napiszę, że moja koleżanka w tym roku miała sytuację, że z pappy wyszło jej ryzyko trisomii 21 1:4
    Również byli załamani
    Po konsultacji genetyka zrobili badanie nipt i z niego wyszło, że wszystko jest dobrze, będą mieli zdrową córeczkę 💗

Nattttal lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym zrobiła badanie u kogoś innego albo te z krwi, nie od razu amnio.

Mnie złapał mega ból nadgarstka i ręki. Nie mogę nią ruszać, podnieść kubka, umyć naczyń, otworzyć drzwi. Nic. Już kiedyś tak miałam i przeszło po kilku dniach ale brałam wtedy Ibuprom albo nimesil.. teraz za bardzo nie wiem co robić, jedną ręką funkcjonuje. Po południu mi się to stało, po lekarzu już. Do jakiego lekarza iść z tym? A może dobijac się do mojego osteopaty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2023, 06:26

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵

Wysłany: 5 lipca 2023, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex współczuję takiego bólu,bo z jedną ręką ciężko funkcjonować...
    Może do ortopedy?
    Ale pewnie warto też do fizjo/osteopaty
    Może masz jakiś ucisk i to powoduje taki ból?

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę próbować dostać się do osteopaty. Do ortopedy terminy za tydzień 🤦 może ten mnie wciśnie, ból niesamowity. Aż do łokcia ciągnie, nadgarstka obrócić nie mogę ani nic nim dotknąć

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Sisi1604 Nowa

Wysłany: 5 lipca 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, tak miałam zrobione testy pappa i oszacowane ryzyko , wszystkie parametry z krwi ok ale wpisanie brak kości nosowej od razu wywaliło ryzyko trisomii 1:14.
    No właśnie pytałam genetyka czy warto robić te testy to on powiedział że to też jest szacowanie i nic nie da, że on zaleca amniopunkcje.
    Ale tyle jest w niej ryzyka i najgorsze że można poronić.
    Najgorsze jest to że sposób przeprowadzenia badań prenatalnych było słabe i wszyscy mówią że powinnam mieć powtórzone, nawet genetyk no ale cóż teraz jest już za późno 🫣
    Dwa dni po prenatralnych poszłam na USG do swojego prowadzącego i on widział kości bo dziecko się ładnie pokazywało. Ale wszyscy lekarze powtarzają że to niewazne bo już wpadłam w machinę systemu

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mimo wszystko bym się uparła i podważyła decyzję tego lekarza. Skoro twój kości widział. Ja miałam prenatalne w piątek a wczoraj zwykłą wizytę, lekarz sam wszystko raz jeszcze sprawdzał. Przezierność itd. Dla własnego spokoju i zdrowia dziecka, umowiłabym się raz jeszcze na USG. Jeśli wtedy będą wątpliwości, zrobiłabym jakieś nifty, sanco czy co tam zalecają. I na samym końcu amnio dopiero

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi, jeśli nie chcesz robić amniopunkcji to jej nie rób, znajdź nowego ginekologa, który poprowadzi ciążę. Moja znajoma miała robioną amniopunkcję jakiś miesiąc temu, mówiła, że ryzyko jest bardzo małe 0,1%, a przynajmniej wyniki ją uspokoiły i okazało się, że wszystko jest ok. Musisz sama zdecydować, co jest dla ciebie najlepsze.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi współczuję Ci tych przeżyć 😔 Rozumiem Twoje obawy. Ja podobnie jak dziewczyny wyżej też zaczelabym od nipt. Super, że prowadzacy widział kości ale rozumiem, że ziarno niepewności jest już zasiane, a tego ciężko się pozbyć 😔

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png

Wysłany: 5 lipca 2023, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi tym bardziej nie zgadzalabym się na amnio,no porąbało ich,jak tak można. Zrób na własną rękę nipt, naprawdę! I szukaj innego lekarza prowadzącego oraz innego genetyka
    Jeszcze po takiej sytuacji, że na kolejnym zwykłym USG były widoczne kości...
    Dużo siły i odwagi 🥰

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do testów nipt, mówię o tych, które wykrywają najwiecej wad, czy mogliby podać ich skuteczność jako 99% gdyby było to samo szacowanie? Wiem, że z krwi mogą bardzo wiele wykryć.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Sisi w ramach pocieszenia napiszę, że moja koleżanka w tym roku miała sytuację, że z pappy wyszło jej ryzyko trisomii 21 1:4
    Również byli załamani
    Po konsultacji genetyka zrobili badanie nipt i z niego wyszło, że wszystko jest dobrze, będą mieli zdrową córeczkę 💗
    Ja też mogę pocieszyć, że u mojego kuzyna wyszła trisomia 21, ale urodzila się zdrowa dziewczyna ☺️

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Będę próbować dostać się do osteopaty. Do ortopedy terminy za tydzień 🤦 może ten mnie wciśnie, ból niesamowity. Aż do łokcia ciągnie, nadgarstka obrócić nie mogę ani nic nim dotknąć
    Wbij do osteopaty, z mojego doświadczenia ortopedzi to co najwyżej dają karteczke z ćwiczeniami, czasem nawet na inną część ciała 🙄

Jeśli to nie jest urazowe,tylko coś co Ci wraca, to najpierw zrób to, co Ci ostatnio pomogło i spróbuj sprawę podrazyc i zdiagnozować, żeby wiedzieć jak do tego znowu nie doprowadzić.

Powodzenia w zostaniu szybko terminu!

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem tej "machiny systemu", skoro i tak nie ma leczenia na trisomie, to czemu pacjentką jest zmuszana do badania inwazyjnego. Niby taka ochrona dziecka nienarodzonego,że kobiety w szpitalach umierają, a jak kobieta chce chronić swoje dziecko,to zmuszają do takich badań.

Ten system jest chory wzdłuż i wszerz. 🤬

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ