X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Tak,teraz miałam hodowle- test antygenowy. Zastanawiam się czy jest napewno wiarygodny. Ja już wariuje. Mój partner wykonywał w cewki razem ze mną teraz (nie brał antybiotyku) i też test antygenowy i wyszedł mu ujemny. Byłam w szoku,bo byłam przekonana że go zaraziłam.

A mówił Ci czy wymaz z cewki moczowej metoda pcr czy antygenowa?

Myślę, że są wiarygodne. Mój ginekolog powiedział, że hodowla wystarczy. Mnie nawet nie pytali, jaka chce i teraz zobaczyłam, że mam PCR. Wiesz, jak to jest z chorobami przenoszonymi drogą płciową - możesz czasami uprawiać seks 30 razy i partner nic nie złapie, wiec może stąd różne wyniki.

preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Myślę, że są wiarygodne. Mój ginekolog powiedział, że hodowla wystarczy. Mnie nawet nie pytali, jaka chce i teraz zobaczyłam, że mam PCR. Wiesz, jak to jest z chorobami przenoszonymi drogą płciową - możesz czasami uprawiać seks 30 razy i partner nic nie złapie, wiec może stąd różne wyniki.

A ile płaciłaś? Bo ogólnie jest tam w tym ureoplasma,mycoplasma i chlamydia,jeśli metoda PCR. Czyli mogli Ci jednak wykonać posiew z pochwy a nie z szyjki pcr. Chyba jednak wykonam,bo męczy mnie ta hodowla czy jest wiarygodna

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A ile płaciłaś? Bo ogólnie jest tam w tym ureoplasma,mycoplasma i chlamydia,jeśli metoda PCR. Czyli mogli Ci jednak wykonać posiew z pochwy a nie z szyjki pcr. Chyba jednak wykonam,bo męczy mnie ta hodowla czy jest wiarygodna

Wymaz z pochwy - 90
    Chlamydia PCR - 140
    Mykoplazma, ureoplazma PCR - 140
    W pakiecie było 50 zł taniej, więc 320 zapłaciłam. Nie robiłam antybiogramu, bo mi nie kazał robić. Na te bakterie było tylko z cewki. Ja robiłam w Krakowie w centrum badań mikrobiologicznych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2023, 11:55

preg.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja ogólnie mam problemy z bólami głowy od kręgosłupa szyjnego. U osteopaty byłam w grudniu po tygodniu na oddziale neurologicznym, myśleli że mam udar jak mi zaczęło wszystko drętwieć. Ostatecznie wyszło że właśnie ucisk na nerwy i osteopata pomógł na pół roku. Teraz znów się pojawiają bóle głowy. Czekałam na 2 trymestr z wizytą ale termin mam dopiero na 20.11🤷 mają dzwonić jak cos się zwolni albo ja jak będzie tragedia. Więc próbuje się dodzwonic

Z racji ciąży powinni znalezc szybszy termin. Jeśli Cię stać, to idź prywatnie jak najszybciej z wszystkimi wynikami do tej pory np. rezonans jak masz itd
    Szkoda cierpieć.

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli szyjka się skraca, to seks nie jest wskazany. Uprawiając seks podrażnia się szyjkę, więc nie wiem czy jest różnica, czy przerywany, czy nie.
    Jeśli nie masz przeciwskazan, seks można uprawiać normalnie.

Nattttal lubi tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Z racji ciąży powinni znalezc szybszy termin. Jeśli Cię stać, to idź prywatnie jak najszybciej z wszystkimi wynikami do tej pory np. rezonans jak masz itd
    Szkoda cierpieć.
    Ale ja tam chodzę prywatnie. Nie widziałam jeszcze osteopaty na NFZ. Tyle że pierwszy trymestr jest przeciwwskazaniem więc mówił żebym czekała jeszcze z tydzień, dwa i mnie przyjmie
    Po maści jest lepiej i opasce uciskowej

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczek jak ta koleżanka? Ma już wyniki?

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ale ja tam chodzę prywatnie. Nie widziałam jeszcze osteopaty na NFZ. Tyle że pierwszy trymestr jest przeciwwskazaniem więc mówił żebym czekała jeszcze z tydzień, dwa i mnie przyjmie
    Po maści jest lepiej i opasce uciskowej

Ok, rozumiem. Mam nadzieję, że trochę Ci ulży. A.jak nie to moze fizjoterapia? Ja od początku ciąży chodzę do fuzjo, tak raz w miesiącu.jesten po operacji kręgosłupa.

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra udało mi się przeczytać wszystko 😃 tak jak pisałam SIsi zrób serio badania genetyczne i powtórz usg, co do seksu my normalnie tylko mam pytanie od wczoraj czy przedwczoraj mój śluz jest gesty taki glutki/grudki się robią zapach jest ok jest dość biały śluz wcześniej był rzadszy czy to może hyc infekcja posiew robiłam tydzien temu wiec na pewno mie wyjdzie to co ewentualnie mam teraz :/ w poatek do gin czy on może sterdzic infekcje ?
    A tak wgl dziewczyny dziś rano obroniłam magistra na 5 😃 tak ze był stresik ale dla dzidzi na prawdę się opanowała😃

Madeline , Olive, Kasiastaraczka, Sisi1604, e_mil_ka, Giosiek lubią tę wiadomość

• Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Dobra udało mi się przeczytać wszystko 😃 tak jak pisałam SIsi zrób serio badania genetyczne i powtórz usg, co do seksu my normalnie tylko mam pytanie od wczoraj czy przedwczoraj mój śluz jest gesty taki glutki/grudki się robią zapach jest ok jest dość biały śluz wcześniej był rzadszy czy to może hyc infekcja posiew robiłam tydzien temu wiec na pewno mie wyjdzie to co ewentualnie mam teraz :/ w poatek do gin czy on może sterdzic infekcje ?
    A tak wgl dziewczyny dziś rano obroniłam magistra na 5 😃 tak ze był stresik ale dla dzidzi na prawdę się opanowała😃
    Gratulacje mgr 🎓💐💐💐

Ginekolog może to określić, czy jest infekcja. Jeśli masz tylko grudki,to może być chwilowa zmiana, może np.mniej wody piłaś (?) nie stresowałabym się tym jeszcze. Jak za chwilę masz gina,to zapytaj może o prewencyjnie probiotyk, może brać jakiś czas, żeby poprawić florę i odpuścić.

Ja bralam Invag (dopochwowo) 2 tygodnie, chociaż już po 1szym było lepiej. Teraz kupiłam synbiotyk doustny Lactinova Mama (trafiło się,że w ogóle jest przeznaczony dla kobiet w 2 i 3 trymestrze i karmiących, więc postaram się brać wspierająco, bo kefirów i takich rzeczy mało piję.

To,co na pewno możesz od razu zrobić to zadbać o probiotyk w diecie - kefiry,kiszonki.

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Kropeczek jak ta koleżanka? Ma już wyniki?

Dopiero dzisiaj miała pobrany wymaz. Oj bardzo długo u niej z tym zwlekali

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella gratulacje ❤️

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella gratulacje 😊😊

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo pogadam z nią😃
    Dzieki dziewczyny teraz trochę spokoju ale oczywscie ja nie umiem żyć w spokoju i zaczynam kolejne studia w październiku 😃 myślałam ze 5 lat mi wystarczy w jednak życie jest przewrotne 😂

alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella gratuluję magistra💐

Ja dzisiaj mam zabiegany dzień, muszę nadrobić to co pisałyście :)
    Rano miałam wizytę, niuńka rośnie i bryka w brzuszku, wszystko jest ok. Co do moczu, na każdej wizycie bada mi tym testem paskowym, myślicie, że wykrywa on infekcje? Po co go w ogóle robią? W każdym razie mocz "czysty".
    Później miałam zakończenie roku szkolnego u córki, została absolwentką szkoły podstawowej, zdała egzaminy, jeden stres z głowy 😅 Generalnie zadziwia mnie ten system belgijski, gdzie moja 12 latka idzie od września już do liceum ogólnokształcącego, które tu trwa kolejne 6 lat 😄 z okazji zdanych egzaminów zabrałam ją na shopping, zjadłam woka, ale był mega ostry, możemy jeść ostre rzeczy w ciąży? 🙃

alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, umiecie wyczuć macicę pod palcami? Bo właśnie coś takiego przeczytałam . Ja mam problem 😂
    Screenshot-2023-07-05-16-58-06-496-com-google-android-googlequicksearchbox.png
    dodawanie grafiki html

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella- o rety! Podziwiam, że jakoś ogarniesz 3 trymestr, poród, połóg I niemowlę ze studiami! Czy od razu bierzesz dziekankę lub... L4? Yyy,bo nie wiem jak to jest w sumie...🤔

SamiDe - ten paskowy test to do pochwy wkłada, czy że sikasz na niego? Bo ten do pochwy to sprawdza czy odczyn w pochwie jest zasadowy czy kwaśny i to się łączy z moczem tak, że jak masz np.podwyzszone pH moczu, to może spowodować infekcję i zaburzyć pH w pochwie - i do tego nie należy doprowadzić, samo pH podwyższone nie jest groźne, ale jest większa możliwość infekcji. Jeśli obawiasz się, to może zrób na własną rękę zwykłe badanie moczu, w PL to koszt 8 zł chyba, a bezpieczniej mieć pod kontrolą, niż doprowadzić się do infekcji - takie mam zdanie. :)

Co do ostrego - to słyszałam, że wzbudza ruchy dziecka,więc nie ma chyba przeciwskazań na tym etapie, chyba że masz podwyższone ryzyko poronienia,to wtedy się nie wypowiadam.

Cudownie,że z córką świętowałyście, gratulacje dla niej (i dla mamy, która w tle na pewno mocno wspierała) ☺️

SamiDe, Nattttal lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • alex0806 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzela gratulacje ;)
    Też tak miałam swego czasu. Zrobiłam licencjat, magistra i podyplomowke. Do tego milion szkoleń, kursów. Jeszcze się do prawka nie mogę przekonać, zawsze się bałam, ale teraz chyba będę musiała..tzn jak dziecko się urodzi bo na l4 to nie bardzo

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • SamiDe Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Laski, umiecie wyczuć macicę pod palcami? Bo właśnie coś takiego przeczytałam . Ja mam problem 😂
    Screenshot-2023-07-05-16-58-06-496-com-google-android-googlequicksearchbox.png
    dodawanie grafiki html

Tak, ja wyczuwam.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline, to ten paskowy, który wkłada do próbki moczu.

Baby girl 🩷
    preg.png
‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ