X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Dziewczyny czy jak będziecie jechać nad morze czy w góry to będziecie kupować obiady na mieście?
    Ja nie wyjeżdżam na wakacje jak mamsonie robić sama jedzenie. Rozumiem że boisz się zatrucia ale równie dobrze można się zatruć w domu czymś.

Nattttal lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka, będziemy 16-23 lipca w okolicach Soliny, więc do parku narodowego będziemy musieli trochę podjechać, ale teraz patrząc na okoliczności raczej w dłuższe wyprawy pieszo nie będę się wybierała, a uwielbiam chodzić, 10-13 km to dla mnie taka porządna wyprawa.
    Dodatkowo znajomi będą też z dziećmi z czego jedna dziewczynka jeszcze dość mała bo 5 lat ma bodajże, więc też dlugo nie pochodzą, a koleżanka też nie jest urodzonym piechurem, więc zostanę z nimi w razie W 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2023, 21:21

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2023, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Sprawdzacie już glukozę mi gin mowila ze od 20 tc sprawdza się glukozę hmmm
    Kasiastaraczka kosmetologię a zaczynam pielęgniarstwo, życie jest krotkie a studiów nie chce odkładać po 30 w tym wieku chce już odpoczywać

Ja już sprawdzałam glukozę z 3 razy, robię ją zazwyczaj z morfologią przed wizytą. Ginekolog mi nie zleca, ale robię sama, bo mam PCOS. Obciążenie glukozą robiłam chwilę przed ciążą, więc jestem ciekawa, jak będzie wyglądać w ciąży.

preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella gratulacje 😊
    Sisi ja bym najpierw zrobiła jakieś płatne genetyczne i koniecznie zmieniła ginekologa, nikt Cię nie musi zmuszać do amnio 😟
    My za miesiąc planujemy krótki wyjazd pod namiot ze znajomymi plus na początku września gdzieś nad morze na 3-4 dni 🙂
    Glukozę dwa razy sprawdzałam, teraz tylko następna planuje z obciążeniem .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2023, 21:35

Nattttal, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze dziecko itd ale ja wychodzę z założenia ze to studia weekendowe 5 dni w domu z dzieckiem i potem dwa nie całe bez niego to dam radę od tego jest mąż i babcia 😂 taki mam plan nie chce teraz tracić lat bo dziecko, wiec jakoś się nie boke 😃 zobaczymy co będzie ale myśle pozytywnie 💪🏻 Wgl dziś słuchałam pierwszy raz jumoerem tętna trochę średnio mnie obchodziło ile wynosi bo to watpie ze jest idealny pomiar bo czasem łapało a nie tu, najwaznjsze to było słychać te bicie ! Długo szukaliśmy już się denerwowałam ale mąż znalazł ! Normlanie miód dla uszu aż tak ciepło mi się zrobiło na serduszku 😍❤️😁 myśle ze teraz będziemy powtarzać co jakiś czas bo to jest tak urocze 🥰

Madeline lubi tę wiadomość

• Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A mnie wzięło na słodkie i wczoraj wcisnęłam jagodziankę a dziś w cukierni kupiłam takie saszetki z jabłkiem 🙈
    Mam nadzieję,że nie jestem sama? 😂
    Glukozę przed wyjazdem miałam w normie.
    Dziś 3 dzień z rzędu jadłam rybę także limit wyczerpany na ten tydzień.

W jakim sensie limit na rybę wyczerpany? Chyba ogólnie nie ma limitów, nie? ,Skoro jest tak drogocenną dla dzidzi i ja suplementujemy (w Pueria Duo to nawet podwójna dawka DHA jest).

Chyba, że nasz na myśli którąś z tych z rtęcią (makrelę,tuńczyka).
    Z tego, co czytałam to DHA i kwasy omega 3 zawarte w rybach świetnie wpływają na inteligencję dziecka. Natomiast rtęć ją obniża właśnie;))

Jeśli chodzi o słodkie,też ostatnio bardziej mam ochotę,staram się owocami zajadać,ale wiadomo, że nie zawsze będą pod ręką... Nektarynki mogę bez limitu wciągać:D ale jagodzianka o tak,już kolejna za mną chodzi. Apetyt też ogromny miałam na barszcz na zakwasie, w końcu dziś mój mężu pamiętał i mi chodziaz zakwas z buraka kupił 🥰mmm,jakie to było pyszne. Dosypalam na zimno majeranku 😄

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Też nie wyczuwam 😀 mam wrażenie, że ją przegapie nawet jak będzie wielkości dyni
    Rozbroilas mnie 😂

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Wiem ze dziecko itd ale ja wychodzę z założenia ze to studia weekendowe 5 dni w domu z dzieckiem i potem dwa nie całe bez niego to dam radę od tego jest mąż i babcia 😂 taki mam plan nie chce teraz tracić lat bo dziecko, wiec jakoś się nie boke 😃 zobaczymy co będzie ale myśle pozytywnie 💪🏻 Wgl dziś słuchałam pierwszy raz jumoerem tętna trochę średnio mnie obchodziło ile wynosi bo to watpie ze jest idealny pomiar bo czasem łapało a nie tu, najwaznjsze to było słychać te bicie ! Długo szukaliśmy już się denerwowałam ale mąż znalazł ! Normlanie miód dla uszu aż tak ciepło mi się zrobiło na serduszku 😍❤️😁 myśle ze teraz będziemy powtarzać co jakiś czas bo to jest tak urocze 🥰
    Kusicie tymi jumperami, już byłam o krok od zakupu, ale trochę boję się,że to pieniądze w błoto, z drugiej strony dopóki nie czuję ruchów dziecka to jakoś tak nie do końca wierzę,że jestem w ciąży, więc się.miotam z decyzją... Czuję, że mężu obawiałby się, że zeswiruje z tym sprzętem...

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2023, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella, ja glukozę sprawdziłam teraz,ale to przy okazji innych badań,bo miałam za darmo w pakiecie. Z tym, że to była ta zwykła z krwi. To trzypunktowe oznaczenie stężenia to właśnie w tym 21tc chyba najszybciej.

Nattttal lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam kupić mimo wszystko 😃 tu chodzi tylko o te słuchanie jest to przyjemne bardzo , a Oki to ja z glukoza tez poczekam już do 21tc jak nikt nie każe robic 😂

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2023, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj położnej powiedziałam, że wacham się nad kupnem dopplera, stanowczo mi odradziła. Po pierwsze za 2-3 tyg powinnam już czuć ruchy codziennie i to ma być dla mnie dowodem na to, że wszystko ok 😉 po drugie jeśli sprzęt by zawiódł, a ja bym nie znalazła tętna to być może niepotrzebnie pojechałabym na sor, a po trzecie zastanawiałabym się czy aby nie za wolno, albo nie za szybko serduszko bije, bo gdy dzidzia śpi bije dużo wolniej niż gdy jest aktywna, więc uznałam, że jak już tyle czasu się obeszłam bez to już tak zostanie i poczekam na ruchy, które powinny być najważniejszym parametrem do sprawdzenia :) położna powiedziała, że czasami brak ruchów dziecka powinien być sygnałem, że należy to sprawdzić u specjalisty, jeśli coś by mnie zaniepokoiło i użyłabym dopplera, uznałabym, że serce bije więc jest ok, a mogłoby się okazać, że powinnam się udać do szpitala. Więc odpuszczam, czekam na regularne ruchy 😊

Nattttal, Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie uspokaja jak znajdę serduszko. Na tym etapie oczywiście. Jak już będę czuła ruchy to pewnie nie będę sprawdzać detektorem tylko właśnie na ruchy zwracać uwagę. Także jak ktoś tak schizuje jak ja to polecam. Z córką nie miałam, teraz mnie to naprawdę uspokaja. Uśmiecham się gdy słyszę jego serce, już nie szukam go długo bo siedzi w jednym miejscu po lewej stronie

A z córką idę dziś do pediatry. Od 2 tygodni jak nie dłużej kaszle. Byłam z nią tydzień temu to zdrowa niby, osłuchowo czysto, nic się nie dzieje. Ale ona dalej kaszle jak gruźlik. Oprócz tego żadnych objawów. Ogólnie to jest alergiczką i pylą teraz trawy na które ma uczulenie, ale nigdy aż tak się nie dusiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2023, 09:02

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Trzymamy kciuki za Kataje i Madeline 🥰

Madeline , SamiDe lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2023, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie - czy zauważacie u siebie większą pigmentację na skórze twarzy, przebarwienia? Mam bardzo jasna karnację i zawsze latem miałam ją trochę centkowaną, taka uroda, ale teraz mam o wiele bardziej przebarwione czoło :( Wiem, że to norma, ale szukam sposobów na jakieś małe rozjaśnienie bezpieczne w ciąży (oprócz oczywiście profilaktyki, czyli filtrów SPF50+).

Kciuki za dzisiejsze wizyty!

preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dzień dobry,
    Trzymamy kciuki za Kataje i Madeline 🥰
    Kataja, Ty masz dzisiaj imprezkę,gdzie poznajesz płeć🤩,czy wizytę?

Ja mam testuje dziś nowego gina (znam go tylko z porady tel.),więc kciuki jak najbardziej na miejscu! Dzięki!

Natash88 - nie mam tego problemu,nie umiem pomoc,jedynie pamiętam,że dermatolog mówiła mi,żeby używać kremów do cery naczynkowej w ciąży,ale to chyba nie będzie miało wpływu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2023, 08:14

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex, może te alergie się nasiliły, mam nadzieję, że sobie z tym poradzicie. Trzymam kciuki!
    Natash ja nie mam przebarwień, ale słyszałam, że cenione są produkty typu serum z wit C. Moze poczytaj o tym? Serum którego ja używam też jest podobno dobre na przebarwienia, tu cytat z google
    "EFFACLAR SERUM
    Aktywuje odnowę skóry, zapewniając jej promienność i jest szczególnie skuteczny w przypadku przebarwień. Głęboko odblokowuje pory i zapobiega nagromadzeniu sebum. Delikatnie mikrozłuszcza skórę i zmniejsza pory."
    Co prawda ja przebarwień nigdy nie miałam, ale potwierdzam, że jeśli chodzi o pory to super działa i koloryt skóry mam bardziej jednolity. Używa się go tylko na noc, bo nie wolno go wystawiać na działanie promieni UV. Juz pisałam, że moja dermatolog mi je poleciła na trądzik ciążowy i pomogło. Nawilżająco używam też kremu z tej serii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2023, 08:37

e_mil_ka lubi tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie - czy zauważacie u siebie większą pigmentację na skórze twarzy, przebarwienia? Mam bardzo jasna karnację i zawsze latem miałam ją trochę centkowaną, taka uroda, ale teraz mam o wiele bardziej przebarwione czoło :( Wiem, że to norma, ale szukam sposobów na jakieś małe rozjaśnienie bezpieczne w ciąży (oprócz oczywiście profilaktyki, czyli filtrów SPF50+).

Kciuki za dzisiejsze wizyty!

Osobiście nie, ale jak byłam u dermatologa parę tygodniu temu sprawdzić wszystkie znamiona, to powiedziała, że moze pojawić się problem z większą pigmentacją, ale ze poza wysokim SPF, serum z witaminą C i zasłanianiem twarzy, niewiele więcej mogę zrobić.

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    a z Polski tak w ogóle to jestem z Podlasia :)
    Jest ktoś z okolic Bialegostoku?
    Też jestem z Podlasia, ale z Suwalszczyzny 😁
    Obecnie Niemcy - Niedersachsen 😊
    Byłam na studiach na Erasmusie w Belgii. W Gent 😁

SamiDe, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

age.png
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2023, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Też jestem z Podlasia, ale z Suwalszczyzny 😁
    Obecnie Niemcy - Niedersachsen 😊
    Byłam na studiach na Erasmusie w Belgii. W Gent 😁
    Swiatowa dziewczyna z Ciebie 😉

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Swiatowa dziewczyna z Ciebie 😉
    A no! 😬
    Wyłapałam parę łączących nas punktów 😉

SamiDe lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ