Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ha ha my przed córka też chcieliśmy jak najszybciej drugie dziecko. O córkę staralismy sie ponad 4lata. Jak się urodziła to była takim spokojnym dzieckiem, ze mówiłam do męża że ja to już bym mogla starać sie o kolejne. Nie zdecydowaliśmy sie wtedy bo przerażała mnie wizja 1trymestru (bardzo źle przechodzę) z malutkim dzieckiem, które mnie potrzebuje. No i dobrze wyszło bo córka koło 9miesiaca zaczęła być bardziej wymagajaca i bylo mi ciężko. Mąż zaangazowany ale ona tylko mama i mama 🙈 Oby u Was było inaczej Natash 🤞
SamiDe ja tez team samą wodą, czasami użyje żelu do kąpieli córki Hipp.Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Strona jest różowa i na górze jest napisane ovu. No w połowie strony się po prostu zaczyna belly. Jest różowy temat "w oczekiwaniu na testowanie" a później już ciążowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 19:51
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Ja od zawsze chciałam różnice 3/4 lata tak zaplanowałam 3 dzieci i tyle ale mój mąż teraz namawia już ze to się urodzi grudzień styczeń pol roku i zaczynamy starania 😂 ja mówię ze nie półtora roku i wtedy czyli takie 2,5 toku by było ale on cały czas mi tłumaczy ze niby ok ale jak o te staraliśmy się tyle to żebym pamietała ze znowu tak może być czyli wtedy by wyszło może i na moje a żeby nie czekac żeby płaczu nie było i w sumie ma racje bo nie udane próby mnie wykanaczaly psychicznie, i umówione narazie jest tak ze jak dziecko będzie spokojnie a ja dojde do sobie i będę się czuła ok i będzie wszystko ze mną w porządku to zaczniemy szybciej starania czyli za rok ze tak powiem 😂 ale wyjdzie w praniu ja nie nastawiam się na konkretny czas ale i tak chce Maks 3 lata żeby zdążyć i 3 czy 4 zrobić hahah
-
Ja chciałam mniejsza różnicę wieku między moimi dziećmi ale wyszło tak że straciłam dwie poprzednie ciążę. Teraz będzie 3 lata i 4 miesiące różnicy i dla mnie to już takie maksimum♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Mam takie pytanie, jak leżę sobie (albo siedzę) z podkulonymi nogami do brzucha to mogę jakoś szkodzić dziecku że nie ma tam miejsca w brzuchu albo coś?
Na ostatnim USG dziecko było zwinięte w kłębek dosłownie i trochę mnie to martwi♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Morelka456 wrote:Mam zjechać na dół i wcisnąć ciąża?
-
kropeczek wrote:Mam takie pytanie, jak leżę sobie (albo siedzę) z podkulonymi nogami do brzucha to mogę jakoś szkodzić dziecku że nie ma tam miejsca w brzuchu albo coś?
Na ostatnim USG dziecko było zwinięte w kłębek dosłownie i trochę mnie to martwi
Nie uszkodzisz. Nasze maluszki są jeszcze małe mają dużo miejsca wbrew pozorom. -
Od dzisiaj też biorę żelazo. O ile wiem, że nie mogę go łączyć z euthyroxem, muszę zrobić kilkugodzinną przerwę, tak nie wiem co z witaminami prenatalnymi. Mogę brać razem czy też odczekać?
-
Wiewioora wrote:Od dzisiaj też biorę żelazo. O ile wiem, że nie mogę go łączyć z euthyroxem, muszę zrobić kilkugodzinną przerwę, tak nie wiem co z witaminami prenatalnymi. Mogę brać razem czy też odczekać?
Pamiętaj żeby żelazo brać na czczo. Lepiej się wchłania. Możesz brać razem z witaminami. Przecież nawet niektóre witaminy dla kobiet w ciąży mają odrobinę żelaza w składzie. -
Kropeczek to super, że udało Ci się zdobyć śpiworek w takiej cenie 🥰
A propos tej grafiki - dlatego polecam niby cienki śpiworek z wełny merino
Nawet położna jak mi ubierała T. przy wyjściu ze szpitala to chwaliła i się śmiała, że mama zadbała - merynosy luksusy 🙂
Oczywiście polecam z drugiej ręki
Ja sukcesywnie kupowałam i sprzedawałam kolejne rozmiary
Nie szkodzisz taką pozycją 😚
Dzella w łóżeczku to prześcieradło i śpiworek dla dziecka i...koniec! Ma być bezpiecznie 🙂
He he plany Twojego męża trochę mnie śmieszą...zamierzasz karmić tylko piersią? Jeśli tak to z powrotem płodności może się trochę zejść...znam przypadki gdzie po 7 tygodniach wróciła,ale u mnie po roku
Przez pół roku bobo tylko mliczko,a później rozszerzanie diety to może coś ruszyć
Też mam kłucia i ciągnięcia
Przy wstawaniu również, muszę to robić bardzo delikatnie,bo nieprzyjemnie
Ja jeden kocyk zrobiłam na drutach z wełny merino
Jest cieplutki,przyjemny w dotyku,dziecko się nie przegrzeje
Inne mam bawełniane po bratankach
Linka2019 ja miałam kombinezony Engel z wełny merino
Śpiworek wełniany
Przykrywalam mniej lub bardziej nim
U nas się sprawdziło
Będę kontynuować z drugim bobo
Dla mnie naturalne tkaniny i wełna to złoto,nie żadne poliestry, choćby były najpiękniejsze
Sama zmieniłam swoją szafę na naturalne tkaniny, więc dziecka w plastik ubierać nie będę
Alex wow,jakie kocyki szylas sama? Coś jeszcze?
Fajnie mieć fach w ręku
Sama lubię takie robótki
Na pewno dla drugiego bobo zrobię kocyk merino - żeby każde miało swój i po latach pamiątkę po matce 😁🙃
U nas między dziećmi wyjdzie różnica prawie 23 miesiące różnicy,a tak naprawdę to będą rok po roku 😁 2022,2023Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Wiewioora wrote:Od dzisiaj też biorę żelazo. O ile wiem, że nie mogę go łączyć z euthyroxem, muszę zrobić kilkugodzinną przerwę, tak nie wiem co z witaminami prenatalnymi. Mogę brać razem czy też odczekać?
A później przy śniadaniu już resztę witaminSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Ja brałam żelazo w płynie, na czczo piłam
A później przy śniadaniu już resztę witamin -
Nie no, jasne - zdaje sobie sprawę z tego, że rzeczywistość vs. oczekiwania może nas pokonać Biorę pod uwagę jednak mój wiek i płodność. Plus chce sobie zostawić zapas czasu na ew. 3 dziecko
Inaczej się podejmuje decyzję jak pierwsze dziecko przychodzi w pierwszej połowie 30tki nawet albo wcześniej, a inaczej jak już bliżej do magicznej 40
Pewnej duży wpływ na to ma także przypadek mojego faceta, który ma brata młodszego o 1,5 roku. Są razem świetni i zawsze byli w jednej 'paczce' - no obiecujące to Stąd też wolałabym dziecko tej samej płci, co pierwsze etc. Takie trochę wyobrażenia magiczne (wiadomo, że te kryteria nie determinują bezpośrednio jakości relacji)Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 22:13
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
SamiDe wrote:Dziewczyny, polećcie mi jakiś dobry płyn do higieny intymnej, coś z prostym i dobrym składem, za duży wybór w Polsce jak dla mnie 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 22:37
Kasiastaraczka, SamiDe lubią tę wiadomość
-
Wiewioora wrote:Ja właśnie na czczo biorę euthyrox, żelazo mam brać najlepiej w okolicach obiadu, ale chyba będę brała na noc 🤔
Ostatnio słuchałam na ig właśnie o tym jak pogodzić parę supli/leków jak trzeba brać na czczo
Babka mówiła że właśnie można rano na czczo, później w przerwie między posiłkami albo właśnie przed kolacją
Także myślę, że tak będzie ok 🙂Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Żelazo wg zaleceń powinno się brać dwie godz przed albo godzinę po posiłku, nie na czczo. I nie powinno się łączyć z magnezem. Ja Euthyrox biorę zaraz po wstaniu, suple jednak później, żeby nie było żadnej interakcji. Suple to tam pół biedy, chciałabym, żeby lek - Euthyrox się dobrze wchłonął.
-
kropeczek wrote:Mam takie pytanie, jak leżę sobie (albo siedzę) z podkulonymi nogami do brzucha to mogę jakoś szkodzić dziecku że nie ma tam miejsca w brzuchu albo coś?
Na ostatnim USG dziecko było zwinięte w kłębek dosłownie i trochę mnie to martwi
To normalna pozycja u dziecka. Jeśli Tobie tak wygodnie , bo ja mam już taki brzuch, że dla mnie taka pozycja nie jest wygodna, to siedź, jak chcesz.kropeczek lubi tę wiadomość
-
e_mil_ka wrote:Pamiętaj żeby żelazo brać na czczo. Lepiej się wchłania. Możesz brać razem z witaminami. Przecież nawet niektóre witaminy dla kobiet w ciąży mają odrobinę żelaza w składzie.
Euthytox też się bierze na czczo, skoro żelazo także i należy zachować kilka godzin przerwy, to kiedy zjeść? 😊 A ta przerwa wynika z tego, że on się gorzej wchłania? -
Natash88 wrote:Żelazo wg zaleceń powinno się brać dwie godz przed albo godzinę po posiłku, nie na czczo. I nie powinno się łączyć z magnezem. Ja Euthyrox biorę zaraz po wstaniu, suple jednak później, żeby nie było żadnej interakcji. Suple to tam pół biedy, chciałabym, żeby lek - Euthyrox się dobrze wchłonął.
Ja właśnie szukam info i piszą że na czczo bo lepiej się przyswaja chyba, że ktoś ma dolegliwości ze strony układu pokarmowego to nie. -
Linka2019 wrote:Euthytox też się bierze na czczo, skoro żelazo także i należy zachować kilka godzin przerwy, to kiedy zjeść? 😊 A ta przerwa wynika z tego, że on się gorzej wchłania?
Ja miałam żelazo dwa razy dziennie więc to drugie brałam kiedy czułam się głodna przed kolejnym posiłkiem więc jeśli rano eutyrox to przed obiadem można wziąć żelazo.