X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2023, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ha my przed córka też chcieliśmy jak najszybciej drugie dziecko. O córkę staralismy sie ponad 4lata. Jak się urodziła to była takim spokojnym dzieckiem, ze mówiłam do męża że ja to już bym mogla starać sie o kolejne. Nie zdecydowaliśmy sie wtedy bo przerażała mnie wizja 1trymestru (bardzo źle przechodzę) z malutkim dzieckiem, które mnie potrzebuje. No i dobrze wyszło bo córka koło 9miesiaca zaczęła być bardziej wymagajaca i bylo mi ciężko. Mąż zaangazowany ale ona tylko mama i mama 🙈 Oby u Was było inaczej Natash 🤞

SamiDe ja tez team samą wodą, czasami użyje żelu do kąpieli córki Hipp.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strona jest różowa i na górze jest napisane ovu. No w połowie strony się po prostu zaczyna belly. Jest różowy temat "w oczekiwaniu na testowanie" a później już ciążowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 19:51

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od zawsze chciałam różnice 3/4 lata tak zaplanowałam 3 dzieci i tyle ale mój mąż teraz namawia już ze to się urodzi grudzień styczeń pol roku i zaczynamy starania 😂 ja mówię ze nie półtora roku i wtedy czyli takie 2,5 toku by było ale on cały czas mi tłumaczy ze niby ok ale jak o te staraliśmy się tyle to żebym pamietała ze znowu tak może być czyli wtedy by wyszło może i na moje a żeby nie czekac żeby płaczu nie było i w sumie ma racje bo nie udane próby mnie wykanaczaly psychicznie, i umówione narazie jest tak ze jak dziecko będzie spokojnie a ja dojde do sobie i będę się czuła ok i będzie wszystko ze mną w porządku to zaczniemy szybciej starania czyli za rok ze tak powiem 😂 ale wyjdzie w praniu ja nie nastawiam się na konkretny czas ale i tak chce Maks 3 lata żeby zdążyć i 3 czy 4 zrobić hahah

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam mniejsza różnicę wieku między moimi dziećmi ale wyszło tak że straciłam dwie poprzednie ciążę. Teraz będzie 3 lata i 4 miesiące różnicy i dla mnie to już takie maksimum

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie pytanie, jak leżę sobie (albo siedzę) z podkulonymi nogami do brzucha to mogę jakoś szkodzić dziecku że nie ma tam miejsca w brzuchu albo coś?

Na ostatnim USG dziecko było zwinięte w kłębek dosłownie i trochę mnie to martwi

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Mam zjechać na dół i wcisnąć ciąża?
    Musisz zaktualizować aplikacje, wtedy zamiast ciąża będziesz mieć działy - ogólny, I trymestr itd

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Mam takie pytanie, jak leżę sobie (albo siedzę) z podkulonymi nogami do brzucha to mogę jakoś szkodzić dziecku że nie ma tam miejsca w brzuchu albo coś?

Na ostatnim USG dziecko było zwinięte w kłębek dosłownie i trochę mnie to martwi

Nie uszkodzisz. Nasze maluszki są jeszcze małe mają dużo miejsca wbrew pozorom.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od dzisiaj też biorę żelazo. O ile wiem, że nie mogę go łączyć z euthyroxem, muszę zrobić kilkugodzinną przerwę, tak nie wiem co z witaminami prenatalnymi. Mogę brać razem czy też odczekać?

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Od dzisiaj też biorę żelazo. O ile wiem, że nie mogę go łączyć z euthyroxem, muszę zrobić kilkugodzinną przerwę, tak nie wiem co z witaminami prenatalnymi. Mogę brać razem czy też odczekać?

Pamiętaj żeby żelazo brać na czczo. Lepiej się wchłania. Możesz brać razem z witaminami. Przecież nawet niektóre witaminy dla kobiet w ciąży mają odrobinę żelaza w składzie.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczek to super, że udało Ci się zdobyć śpiworek w takiej cenie 🥰
    A propos tej grafiki - dlatego polecam niby cienki śpiworek z wełny merino
    Nawet położna jak mi ubierała T. przy wyjściu ze szpitala to chwaliła i się śmiała, że mama zadbała - merynosy luksusy 🙂
    Oczywiście polecam z drugiej ręki
    Ja sukcesywnie kupowałam i sprzedawałam kolejne rozmiary
    Nie szkodzisz taką pozycją 😚

Dzella w łóżeczku to prześcieradło i śpiworek dla dziecka i...koniec! Ma być bezpiecznie 🙂
    He he plany Twojego męża trochę mnie śmieszą...zamierzasz karmić tylko piersią? Jeśli tak to z powrotem płodności może się trochę zejść...znam przypadki gdzie po 7 tygodniach wróciła,ale u mnie po roku
    Przez pół roku bobo tylko mliczko,a później rozszerzanie diety to może coś ruszyć

Też mam kłucia i ciągnięcia
    Przy wstawaniu również, muszę to robić bardzo delikatnie,bo nieprzyjemnie

Ja jeden kocyk zrobiłam na drutach z wełny merino
    Jest cieplutki,przyjemny w dotyku,dziecko się nie przegrzeje
    Inne mam bawełniane po bratankach

Linka2019 ja miałam kombinezony Engel z wełny merino
    Śpiworek wełniany
    Przykrywalam mniej lub bardziej nim
    U nas się sprawdziło
    Będę kontynuować z drugim bobo
    Dla mnie naturalne tkaniny i wełna to złoto,nie żadne poliestry, choćby były najpiękniejsze
    Sama zmieniłam swoją szafę na naturalne tkaniny, więc dziecka w plastik ubierać nie będę

Alex wow,jakie kocyki szylas sama? Coś jeszcze?
    Fajnie mieć fach w ręku
    Sama lubię takie robótki
    Na pewno dla drugiego bobo zrobię kocyk merino - żeby każde miało swój i po latach pamiątkę po matce 😁🙃

U nas między dziećmi wyjdzie różnica prawie 23 miesiące różnicy,a tak naprawdę to będą rok po roku 😁 2022,2023

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 12 lipca 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Ja brałam żelazo w płynie, na czczo piłam
    A później przy śniadaniu już resztę witamin

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Ja brałam żelazo w płynie, na czczo piłam
    A później przy śniadaniu już resztę witamin
    Ja właśnie na czczo biorę euthyrox, żelazo mam brać najlepiej w okolicach obiadu, ale chyba będę brała na noc 🤔

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, jasne - zdaje sobie sprawę z tego, że rzeczywistość vs. oczekiwania może nas pokonać ;) Biorę pod uwagę jednak mój wiek i płodność. Plus chce sobie zostawić zapas czasu na ew. 3 dziecko ;)

Inaczej się podejmuje decyzję jak pierwsze dziecko przychodzi w pierwszej połowie 30tki nawet albo wcześniej, a inaczej jak już bliżej do magicznej 40 ;)

Pewnej duży wpływ na to ma także przypadek mojego faceta, który ma brata młodszego o 1,5 roku. Są razem świetni i zawsze byli w jednej 'paczce' - no obiecujące to ;) Stąd też wolałabym dziecko tej samej płci, co pierwsze etc. Takie trochę wyobrażenia magiczne ;) (wiadomo, że te kryteria nie determinują bezpośrednio jakości relacji)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 22:13

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Dziewczyny, polećcie mi jakiś dobry płyn do higieny intymnej, coś z prostym i dobrym składem, za duży wybór w Polsce jak dla mnie 😂
    Ja polecam Biały Jeleń, nawet w Biedronce jest, szukałam produktu,który ma kwas mlekowy, miałam wtedy ładniejszy śluz, jeszcze w czasie starań :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 22:37

Kasiastaraczka, SamiDe lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Ja właśnie na czczo biorę euthyrox, żelazo mam brać najlepiej w okolicach obiadu, ale chyba będę brała na noc 🤔
    Jakie żelazo bierzesz?
    Ostatnio słuchałam na ig właśnie o tym jak pogodzić parę supli/leków jak trzeba brać na czczo
    Babka mówiła że właśnie można rano na czczo, później w przerwie między posiłkami albo właśnie przed kolacją
    Także myślę, że tak będzie ok 🙂

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelazo wg zaleceń powinno się brać dwie godz przed albo godzinę po posiłku, nie na czczo. I nie powinno się łączyć z magnezem. Ja Euthyrox biorę zaraz po wstaniu, suple jednak później, żeby nie było żadnej interakcji. Suple to tam pół biedy, chciałabym, żeby lek - Euthyrox się dobrze wchłonął.

preg.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:

To normalna pozycja u dziecka. Jeśli Tobie tak wygodnie , bo ja mam już taki brzuch, że dla mnie taka pozycja nie jest wygodna, to siedź, jak chcesz.

kropeczek lubi tę wiadomość

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Pamiętaj żeby żelazo brać na czczo. Lepiej się wchłania. Możesz brać razem z witaminami. Przecież nawet niektóre witaminy dla kobiet w ciąży mają odrobinę żelaza w składzie.

Euthytox też się bierze na czczo, skoro żelazo także i należy zachować kilka godzin przerwy, to kiedy zjeść? 😊 A ta przerwa wynika z tego, że on się gorzej wchłania?

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Żelazo wg zaleceń powinno się brać dwie godz przed albo godzinę po posiłku, nie na czczo. I nie powinno się łączyć z magnezem. Ja Euthyrox biorę zaraz po wstaniu, suple jednak później, żeby nie było żadnej interakcji. Suple to tam pół biedy, chciałabym, żeby lek - Euthyrox się dobrze wchłonął.

Ja właśnie szukam info i piszą że na czczo bo lepiej się przyswaja chyba, że ktoś ma dolegliwości ze strony układu pokarmowego to nie.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Euthytox też się bierze na czczo, skoro żelazo także i należy zachować kilka godzin przerwy, to kiedy zjeść? 😊 A ta przerwa wynika z tego, że on się gorzej wchłania?

Ja miałam żelazo dwa razy dziennie więc to drugie brałam kiedy czułam się głodna przed kolejnym posiłkiem więc jeśli rano eutyrox to przed obiadem można wziąć żelazo.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ