X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Życzę Wam Dziewczyny tyle dzieci, ile chcecie 😊 ale mi okres przyszedł dopiero po ponad roku! A potem cykle mogą być bezowulacyjne, także tego..... Ale są dziewczyny, które nawet przy karmieniu piersią dostają okresy niedługo po porodzie, zazwyczaj po połogu.

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca 2023, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak, ja nie biorę na czczo, bo to za ciężka sprawa dla układu pokarmowego. Ale przed lub po posiłku (z odczekaniem tych kilku h) jest ok - jest dobre wchłanianie.

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Żelazo wg zaleceń powinno się brać dwie godz przed albo godzinę po posiłku, nie na czczo. I nie powinno się łączyć z magnezem. Ja Euthyrox biorę zaraz po wstaniu, suple jednak później, żeby nie było żadnej interakcji. Suple to tam pół biedy, chciałabym, żeby lek - Euthyrox się dobrze wchłonął.
    Ja przyjmowałam Feroplex w fiolkach i rano wypijalam przed jedzeniem,na czczo - tak zalecił lekarz i tak było napisane w ulotce...hmm

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2023, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta ciąża mnie dobije totalnie. Siedzę i myślę co jeszcze może mnie spotkać, bo zbieram wszystko co jest możliwe.
    Byłam z mężem na wyjeździe i budzę się o 3 nad ranem z wymiotami i biegunką. Myślałam że przejdzie ale dosłownie wszystkim wymiotowałam, nawet małą łyżeczkę wody zwróciłam podwójnie. A co za tym idzie ogromne odwodnienie. Stwierdziliśmy że nie ma co i wracamy do domu. Pojechaliśmy do pierwszego wolnego gine bo mojeo dziś nie było i dostałam skierowanie.......na szpital. Po prostu już za nim teskniłam po dwóch tygodniach.
    Nasiedziałam się w poczekalni 4h zanim cokolwiek zrobili mi ale było bardzo dużo kobiet. Od pani w rejestracji usłyszałam "bo panie wszystkie z małymi brzuszkami to nagle się źle czują przez tą pogodę, a to jedna ma plamienie a druga jelitówkę". Dobrze że pod ręką nic nie miałam bo bym ją rzuciła czymś.
    Koniec końców czekając tam na głodnego objawy mi przeszły oprócz nawracającego już zapalenia pęcherza. A 5 dni temu skończyłam brać antybiotyk..... i teraz kolejny...
    Dostałam Cipronex. Wiecie coś może o nim? Bo w ciąży czytam że średnio... niby lekarzowi powinno się ufać ale noo zastanawiam się :(
    W piątek mam wizytę u swojego to może go zapytam.
    Mam też crp40 nie bardzo to ogarniam, z tego co wiem to crp lubi sobie skakać. Ale czy wiecie może czy jest jakoś to bardzo niebezpieczne?

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2023, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Ja przyjmowałam Feroplex w fiolkach i rano wypijalam przed jedzeniem,na czczo - tak zalecił lekarz i tak było napisane w ulotce...hmm

Bo najlepiej byłoby na czczo ze względu na wchłanianie, ale jest duże ryzyko u wielu osób, że doświadcza przez to skutków ubocznych - bóle w okolicach brzucha, zaparcia etc. Wtedy dobre wchłanianie nadal można zachować jak się bierze żelazo samo, ale kilka h przed/po posiłku. Można popić czymś z witaminą C np.sokiem z żurawiny dodatkowo. Na mnie źle działało żelazo, od razu po kilku dniach brania bolały mnie 'wnętrzności'. Teraz dbam, żeby nie brać na czczo, tylko między posiłkami i wersję chelowaną (mniej obciążająca) - jest ok.

preg.png
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 01:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia bardzo współczuje trzymaj się
    A co fantazji mojego męża to mówię ja się z nim zgadzam ale zobaczymy w każdym razie nie zamierzam długo karmić m, dla mnie to nic „fajnego” i nie uważam ze jak ktoś nie chce karmią wgl to jest zła matka myśle ze tyle ile będę w stanie pokarmów jeżeli wgl będę miała pokarm ale długo i tak nie chce No ciekawe tez kiedy ten okres wróci, nienawidzę okresu mój niestety jest tak bolesny ze umieram z bólu 2 dni i wtedy siedzę w domu i rycze serio nawet do pracy noe dawałam rady chodzić dlatego brałam hormony bez przerw albo go przesuwałam na weekend i żyłam No cóż, łatwo nie było wiec zobaczymy jak wróci będzie ok ze mną można zacząć starania zobaczymy narazie plany są wstępne bo wiadomo to tylko życie a życie lubi zaskakiwać 😂

e_mil_ka lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 lipca 2023, 04:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Bo najlepiej byłoby na czczo ze względu na wchłanianie, ale jest duże ryzyko u wielu osób, że doświadcza przez to skutków ubocznych - bóle w okolicach brzucha, zaparcia etc. Wtedy dobre wchłanianie nadal można zachować jak się bierze żelazo samo, ale kilka h przed/po posiłku. Można popić czymś z witaminą C np.sokiem z żurawiny dodatkowo. Na mnie źle działało żelazo, od razu po kilku dniach brania bolały mnie 'wnętrzności'. Teraz dbam, żeby nie brać na czczo, tylko między posiłkami i wersję chelowaną (mniej obciążająca) - jest ok.
    Rozumiem..
    Ja robię teraz dużo rzeczy, żeby nie mieć anemii - mam nadzieję, że wyjdzie mi to
    W poprzedniej ciąży miałam i nie wpłynęła pozytywnie na Bobo plus poród przedwczesny...
    Syn też miał anemię - bardzo silną.. przez ponad pół roku musiał przyjmować żelazo i witaminy z grupy B
    Przez to często był kłuty -nic przyjemnego..

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 13 lipca 2023, 04:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia ojej...masz przejścia... współczuję...
    Ja niestety w kwestii antybiotyku nie pomogę...
    Natomiast szukałabym dobrego probiotyku i brałabym do końca ciąży - skoro ciągle coś 😥
    Przytulam 😚
    Może coś z narum lub omni biotic?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2023, 04:57

Anu5ia lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po moich ostatnich rewolucjach wczoraj bolał żołądek, dzisiaj też obudziłam się z tym bólem 😵😵😵

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia pewnie jakas jelitowka i dlatego też crp wysokie. Dużo zdrówka

Co do szycia to zrobiłam młodej kokon, kocyki, rożki. Pieluch też trochę tetrowych. Miałam wolne to robiłam. Teraz już dawno maszyny nie używałam bo przy córce to się nie da

Madeline , Kasiastaraczka, Anu5ia lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2023, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Woda woda i jeszcze raz woda. Te wszystkie specyfiki są nic nie warte. Ja cierpię na nawracające infekcje i lekarz zalazł mi tego uzywać. Kiedys tego nie było i ludzie zyli a teraz nagle pełno tego.

Ja na powracające infekcje nie cierpię, a nie wyobrażam sobie myć się samą wodą, czułabym się brudna.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia trzymaj się! Dobrze, że po porodzie się zapomina o wszystkich tych minusach ciąży. Trzeba się pocieszać, że mimo wszystko to jest warte tych naszych cierpień i wyrzeczeń 😊

Anu5ia lubi tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Jakie żelazo bierzesz?
    Ostatnio słuchałam na ig właśnie o tym jak pogodzić parę supli/leków jak trzeba brać na czczo
    Babka mówiła że właśnie można rano na czczo, później w przerwie między posiłkami albo właśnie przed kolacją
    Także myślę, że tak będzie ok 🙂
    Dostałam Tardyferon-fol.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia, współczuję, może powinnaś pić sok z żurawiny, tak profilaktycznie? Ja na szczęście ze strony układu moczowego mam spokój, ale pierwszy trymestr to co chwilę jakieś globulki brałam na infekcje :/

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora biorę żurawinę w kapsułkach. Może tamten antybiotyk za słaby dali w szpitalu. Postanowiłam że poczekam do wizyty lekarza i niech on mi powie czy brać ten czy inny

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję wam tych infekcji i pęcherzowych dolegliwości. Mi najbardziej dokucza głową w tej ciąży, ale to też zależy od pogody. Dzisiaj leje, jest chłodniej a ja wreszcie czuje że żyje. Robimy z młodą leczo z cukinii i jagodzianki. A właściwie z borówek bo akurat miałam zamrożone

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszedł ekspresowo 😍😍 takie cudo 🤍🤍
    7e0fcc7875176.jpghttps://zapodaj.net/plik-sOrJpYWyc7

alex0806, Kasiastaraczka, Olive, Madeline , Morelka456, _Hope, Nattttal, e_mil_ka, SamiDe, Giosiek lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na przykład jak wylądowałam w szpitalu przez żołądek i dostałam osłonkę biorę ja cały czas dziś rano wstaje i patrze ze już wszystkie wypadłam przerażona zaczęłam szukać w apteczce i znalazłam jakiś probiotyk i od razu psychiczna ulga przeczytałam w necie żeby nie było ze on jest ok dla kobiet w ciąży, lekarze mi mówili ze nie powinno się brac osłonek w ciąży szczególnie pierwszy trymestr ale jak trzeba to trzeba jedna lekarka tez to powtórzyła a po chwili dodała ze ona brała prawie cała ciąże bo inaczej by nie dała rady i ze bez przesady bo to nie są przeciwbólowe i żebym nie panikowa tylko brała, jak teraz była u gin powiedziałam jej ze nadal biorę osłonki i czy to ok czy mam już przestać a ona mówi narazie bierz cały czas jak masz takie problemy z żołądkiem nie ma co ryzykować nawrotu i ja ok 😃

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczek jeju jaki śliczny ja tez chyba kupię z tej firmy przejadę się do ich sklepu bo chyba są w wawie i się nakupie podejrzewam dziewczyny chłopaczka takie mam przeczucie 😂 wcześniej byłam pewna dziewczyneczki i już miałam w głowie pokój, ubranka wózek wybrane imię z mężem a mąż upierał się na chłopaka i to chyba przyciągnął jakoś tak czuje ze tak będzie i jak z ciekawości oglądam ubranka na stronach to czuje dyskryminacje 😂 dla dziewczynek są takie przepiękne rzeczy ze o matko bosko !

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Życzę Wam Dziewczyny tyle dzieci, ile chcecie 😊 ale mi okres przyszedł dopiero po ponad roku! A potem cykle mogą być bezowulacyjne, także tego..... Ale są dziewczyny, które nawet przy karmieniu piersią dostają okresy niedługo po porodzie, zazwyczaj po połogu.

Tak to prawda ja jestem w tej grupie. Miesiąc po połogu miesiączka i dalej już normalnie co miesiąc.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ