X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Sprzedałam swojego maila za taką checkliste wyprawkowa z Woman Story. Co myślicie? Coś wykreślić, coś dodać?

Screenshot-2023-07-19-09-25-59-938-pdfreader-pdfviewer-officetool-pdfscanner-2.jpg
    Screenshot-2023-07-19-09-25-55-045-pdfreader-pdfviewer-officetool-pdfscanner-2.jpg

Ja nie kupowałabym żadnych maści na pupę, może jedna na wszelki wypadek, tym bardziej nic na odparzenia. Jak pojawia się odparzenia, to kupisz.
    Ja przemywałam dziecku pupę letnią wodą i takimi większymi wacikami. Wodę miałam w termosie (jak nie masz, to polecam kupić),bo w nocy nie będziesz jej przecież grzać. Chusteczki mokre przydadzą Ci się w szpitalu albo na jakieś wyjścia, gdzie nie będzie możliwość przemyć woda.
    Nie kupowałabym żadnej myjki, dzieci myje się ręką albo zamoczoną w wodzie pieluszką. Torba do wózka będziesz miała jak kupisz wózek, są sprzedawane w komplecie, chyba, że uważasz, że potrzebujesz kolejnej.
    Ewentualnie koszule do porodu kupisz wtedy, jak zdecydujesz się na szpital i będziesz wiedziała, czy wymagają. U mnie nie wymagali koszuli, dawali szpitalna. Natomiast kup kilka koszul z bawełny, w których będziesz karmić. Najlepiej, aby można było ją prać w 60 stopniach. Czasem kobiety w ciąży się pocą, mleko cieknie, trzeba to też prac na bieżąco.

e_mil_ka lubi tę wiadomość

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Ja nie kupowałabym żadnych maści na pupę, może jedna na wszelki wypadek, tym bardziej nic na odparzenia. Jak pojawia się odparzenia, to kupisz.
    Ja przemywałam dziecku pupę letnią wodą i takimi większymi wacikami. Wodę miałam w termosie (jak nie masz, to polecam kupić),bo w nocy nie będziesz jej przecież grzać. Chusteczki mokre przydadzą Ci się w szpitalu albo na jakieś wyjścia, gdzie nie będzie możliwość przemyć woda.
    Nie kupowałabym żadnej myjki, dzieci myje się ręką albo zamoczoną w wodzie pieluszką. Torba do wózka będziesz miała jak kupisz wózek, są sprzedawane w komplecie, chyba, że uważasz, że potrzebujesz kolejnej.
    Ewentualnie koszule do porodu kupisz wtedy, jak zdecydujesz się na szpital i będziesz wiedziała, czy wymagają. U mnie nie wymagali koszuli, dawali szpitalna. Natomiast kup kilka koszul z bawełny, w których będziesz karmić. Najlepiej, aby można było ją prać w 60 stopniach. Czasem kobiety w ciąży się pocą, mleko cieknie, trzeba to też prac na bieżąco.

Faktycznie ja też myjki nie używałam kupowałam z Rossmana ściereczki bawełniane i po myciu wyrzucałam. No teraz jak córka jest starsza używam myjki bo nie da się jej domyc po dniu latania na boso w ogrodzie😅. Krem do pupy też jestem zdania że jeden wystarczy tylko wtedy smaruje jak coś się pojawia a nie jak to niektórzy robią za każdym razem. No i faktycznie ja przez okres połogu strasznie się pociłam że na noc zużywam 2-3 koszule.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat mam zamiar używać chusteczek mokrych przynajmniej spróbować takie rozwiązanie, i na pewno kupię katarka dlatego ze znam ludzi osobiscie którzy tam pracuja i jak poznałam te produkty to byłam na prawdę zaskoczona pozytywnie, a co do oczyszczacza to ja mam i moge polecić mój jestem mega zadowolona, na zimę kupimy jeszcze nawilżać i tyle, ale to już bardziej przy remoncie pokoju dla dzidzi 😃

e_mil_ka, Olive lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze swojej strony mogę polecić serię sylveco dla dzieci -korzystamy z płynu do kąpieli,oliwki z betuliną oraz z balsamu do ciała
    Mają naprawdę super skład
    Do pielęgnacji pępka używaliśmy soli fizjologicznej lub przecieraliśmy na sucho - różne są szkoły pielęgnacji- na sucho,na mokro
    Octeniseptu wcale nie polecam - warto poczytać głębiej,a nie na sztampowych stronkach. Babrają sie od tego rany itd.
    Chusteczki nawilżone używamy,ale tylko waterwipes ( kupione na dobrych promkach,bo drogie) i h2o wipes -sporo tańsze. Na początku chciałam używać wacików i wody,ale mężowi nie wychodziło 🤣 zimą kładliśmy opakowanie na kaloryfer i były cieplutkie 😁
    Na początku korzystaliśmy z wielopielo,ale jak synek miał jakieś 1,5 miesiąca zaczęły się alergie pokarmowe i musiałam sie tym porządnie zająć,a nie praniem pieluch,niestety...korzystamy z bambibo, bambo nature lub mummi - bardzo dobre pieluchy,a nie jak te inne chlorowane itp.
    Nie miewamy problemu z odparzeniem pupy,ale kilka razy okolice były zaczerwienione i pomogła zwykła mąka ziemniaczana,to jest hit! Do smarowania pupy linomag zielony jest fajny
    Nie korzystaliśmy z rękawiczek,w kombinezonie były zakładki na rączki i to wystarczało
    Mamy aspirator do nosa taki do ust,ale on nie nadaje się na katar. Tylko z doskoku na kozę w nosie. Na katar tylko katarek do odkurzacza, odpadliśmy również w nocy. Ogólnie nie zaleca się zbyt często odciągać kataru,bo to tylko wzmaga go...my odciagalismy tylko,gdy synek miał problem z jedzeniem podczas kataru
    U nas niestety to, że synkowi przecieraliśmy dziąsła i używamy szczoteczki od pierwszego ząbka nie dało gwarancji, że będzie lubił myć zęby... wręcz nie lubi... parę razy skończyło się to płaczem 😥 ale myjemy, chociażby chwilkę się udało
    Czasami uda się dłużej jak mu przypomnę jak Pucio myje albo Babcia 😁teraz coraz więcej da się przetłumaczyć synkowi
    Krem na mróz -zeby nie miał wody w składzie
    Filtry - rzadko teraz korzystamy, składy pozostawiają dużo do życzenia 🙁 to mineralne również...na szczęście mamy mądrą pediatrę, która nas tylko uświadomiła, że jeśli spacerujemy nie w pełnym słońcu,w bezpieczniejszych godzinach,pod drzewami to nie musimy korzystać. Warto nad morzem,gdy jest wietrznie i słonecznie
    Maść na brodawki - tylko czysta lanolina!
    Okłady multimum to złoto,ja zużyłam tylko kilka,ale bardzo mnie podarowały
    Do tego mam okłady silikonowe
    I kapusta super, naprawdę,w pierwszym tygodniu mąż leciał na sygnale do biedronki 🤣 schłodzone, stłuczone liście z lodówki, polecam
    Ogólnie warto uprać też swoje ubrania czy pościel w proszku dla dzieci,bo później bobasek do nas się przytula, kładziemy go na naszej pościeli i mogą pojawić sie podrażnienia,alergie
    Ja również do szpitala zabrałam płyn do kąpieli z sylveco, żeby moja skóra nie była super pachnąca jakimś "dove" czy "nivea"
    Później też długo z niego korzystałam,teraz naturalne z sylveco,vianek
    Myjka do mycia nam się nie przydała,najlepiej myć reka
    Na początku do kąpieli dodawaliśmy trochę oleju ze słodkich migdałów
    W ogóle synka wykapalismy w drugim tygodniu jego życia,tylko krew z włosków usunęliśmy
    To samo leżaczki do kąpieli - tylko stabilna ręką taty 😁 jest fajny chwyt do kąpieli,nie ma opcji, że dziecko nam z niego ucieknie do wody
    My nie mamy miejsca na śmietnik na zużyte pieluszki, u nas sprawdziły się małe woreczki, które zostają po zakupach ( nie kupujemy tego specjalnie), a później do ogólnego kosza, który i tak wynosimy codziennie lub co 2 dni
    Uwielbiam koszule do spania,mam dużo rozpinanych albo z głębszymi dekoltami
    W połogu strasznie się pociłam,fajnie mieć zapas
    Jak byłam w pierwszej ciąży to kupiliśmy oczyszczacz powietrza z nawilzaczem do sypialni,na Marszałkowskiej w wwa to wręcz obowiązek

Ale się rozpisalam...jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę

Oczywiście jest to moje zdanie, którym dzielę się z Wami
    To , że u nas soe to sprawdziło nie musi sprawdzić się u Was- warto o tym pamiętać
    Ja nie lubię narzucać niczego nikomu,ale lubię też podzielić się moim doświadczeniem

I pamiętajcie, cokolwiek zrobicie i tak będziecie najlepszymi mamami dla swoich dzieci 🥰

Olive, Nattttal lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co powiecie na markę la roshe posay , hipp i emolium ?

• e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    My używamy HiPP jak dla mnie super

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411

Wysłany: 19 lipca 2023, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Polecam stronę srokao o składach kosmetyków
    I aplikację INCI beauty

Ja nie używam żadnej z tych marek

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Polecam stronę srokao o składach kosmetyków
    I aplikację INCI beauty

Ja nie używam żadnej z tych marek
    Wg srokao HiPP jest ok :)

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411

Wysłany: 19 lipca 2023, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Wg srokao HiPP jest ok :)
    Tak,i na aplikacji też widzę, że ok 🙂

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też używamy HiPP.
    Co do jakiegoś dodatkowego śmietnika, czy specjalnych woreczków,to szkoda kasy. No chyba, że ktoś mieszka w domu i na poddaszu ma sypialnie,to może kosz jest okej. Ale ogólnie pampersy śmierdzą, a małe dziecko robi kupę za kupa, więc trzeba wyrzucać do zmieszanych i wynosić na bieżąco.

Kasiustaraczko- jakieś formy/jaki model macie nawilżacz z oczyszczaczem?

Wysłany: 19 lipca 2023, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:

Mamy taki
    Sharp UA-HD50E-L

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Enni Znajoma

Wysłany: 19 lipca 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc! Dzisiaj miałam kontrolna wizytę z usg. Wg lekarza all good, ale potem w domu doczytałam, że tętno plodu wynosi 129.
    Czy to nie za mało? Jakie Wy miałyście? U mnie do tej pory na wizytach było zawsze kolo 145-155. Dzieki!

Olive, Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

• Olive Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez uzywamy Hipp, ja ogolnie lubie kosmetyki z la roche posay.
    Jesli chodzi o kosmetyki dla dzieci to korzystam z polecajek matki aptekarki.
    Dzisiaj zmobilizowalyscie mnie do zerkniecia n'a swoja stara liste wyprawkowa 😃

e_mil_ka, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zawsze HiPP, jak miala problemy ze skórą przy alergii to dermedic linum. Każdemu dziecku coś innego może podpasowac ;)

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enni, za bardzo analizujesz 😜 lekarz powiedzial, ze wszystko jest OK? To jest OK!

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    My też używamy HiPP.
    Co do jakiegoś dodatkowego śmietnika, czy specjalnych woreczków,to szkoda kasy. No chyba, że ktoś mieszka w domu i na poddaszu ma sypialnie,to może kosz jest okej. Ale ogólnie pampersy śmierdzą, a małe dziecko robi kupę za kupa, więc trzeba wyrzucać do zmieszanych i wynosić na bieżąco.

Też jestem tego zdania jeśli chodzi o kosz. U nas i tak wyrzucamy kosz codziennie.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enni wrote:
    Czesc! Dzisiaj miałam kontrolna wizytę z usg. Wg lekarza all good, ale potem w domu doczytałam, że tętno plodu wynosi 129.
    Czy to nie za mało? Jakie Wy miałyście? U mnie do tej pory na wizytach było zawsze kolo 145-155. Dzieki!
    Może dzidzia spala. Lekarza to nie zaniepokoiło więc Ciebie też nie powinno.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:

Co do emolium to emolientow nie powinno się używać jeśli nie ma problemów skórnych.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie a czemu nie można używać emolientów?

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2023, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo skóra się przyzwyczaja i pózniej może być przesuszona a emolientu już nie użyjesz skoro nie działa. Moja miała dopiero wtedy gdy skóra była wysypana alergicznie, miała aż ranki. To wtedy używaliśmy dermedic linum różowego

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ