Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
lukaszkowa wrote:Hej! Chciałabym się przywitać choć poczytuję was od począteczku.
Jestem w 23 tygodniu, termin na 12.12. Jestem już po połówkowych. Spodziewamy się córeczki - najpewniej Basi. Mamy już synka Janka (2 latka). Śmieję się, że synek jest z IVF a Barbara z zaskoczenia, bo zaszłam naturalnie i dość niespodziewanie. Basia waży już ponad 500g.
Najpewniej czeka mnie ponowne cc ze względu na ułożenie miednicowe, tym razem chyba nawet poprzeczne. Bobo ma jeszcze mnóstwo czasu na obrót ale ze względu na moją anotomię nikt mi tego nie wróży (mam baardzo niskie spojenie łonowe). Ułożyłam sobie już to w głowie, choć w pierwszej ciąży musiałam sobie przepracować brak sn a teraz biorę co los daje. Finalnie na koniec pierwszej ciąży miałam cc bo: waga Janka ponad 4kg, ułożony miednicowo i niskie spojenie.
Z rzeczy wyprawkowych mam juz kilka bodziaków, spodenki z szerokim pasem i śpioszki. Mam sporo rzeczy po synku. Generalnie po Janku mam takie doświadczenie, że do 1.5 roczku na chłody stawiam na wełne merino a potem jak maluch lata po dworze to softshell. Więc dla córeczki też teraz idę w merino. Z kosmetyków na początek pójdziemy z olej z pestek i waciki na wodzie. Pieluszki Bambo Nature. Potem Oillan, u Janka się sprawdził. Nie smarowałam nic pod pupkę, nie było potrzeby ale zielony linomag mam .
Jeszcze z ciekawostek dopowiem, ze chyba mi jedynej na swiecie Chicco baby hug 4w1 totalnie nie podpasował. Tzn. uzywalismy ale krotko bo jak Janek zaczal sie w tym szybko obracać na brzuszek to stracilo dla mnie racje bytu więc do pół roku i do oddania. Teraz planuję łóżeczko szczebelkowe przy naszym i kosz mojżesza. Gniazdko żeby położyć malutką na chwilę chociazby na sofie czy z nami na kocyku. Wózek mamy Oyster Zero, też po synku. Z wyprawkowych naszych hitów to może wanienka na stelażu Shnuggle no i termofor z pestek wiśni.
Na zakończenie mam już anemię. Dosłownie ostatnio zmieniłam lekarza prowadzącego i biorę Sorbifer Durules (jak się skończy to Feroplex), B12, kwas foliowy 15mg, MamaDha Premium i Acard 150. Pozdrawiam wszystkie!!
Fajnie, że w końcu się odezwałaś 🙂
To tak to wiesz co u nas się dzieje 😁
Ja mam podobny termin na poród
Wpiszę Cię na pierwszą stronę,ok? Wpisać Basię?
Fajnie, że teraz udało Wam się naturalnie
Czy próbowałaś osteopatii,fizjoterapii i obrotu zewnętrznego?
Ja niestety też miałam CC pierwsze,bo łożysko mi się odklejało... udało mi się to przepracować,mam nadzieję, że teraz uda się sn
Szkoda, że dopadła Cię anemia...
Oo u nas też merino 🥰i pieluszki bambo nature 😁Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Hej,
Fajnie, że w końcu się odezwałaś 🙂
To tak to wiesz co u nas się dzieje 😁
Ja mam podobny termin na poród
Wpiszę Cię na pierwszą stronę,ok? Wpisać Basię?
Fajnie, że teraz udało Wam się naturalnie
Czy próbowałaś osteopatii,fizjoterapii i obrotu zewnętrznego?
Ja niestety też miałam CC pierwsze,bo łożysko mi się odklejało... udało mi się to przepracować,mam nadzieję, że teraz uda się sn
Szkoda, że dopadła Cię anemia...
Oo u nas też merino 🥰i pieluszki bambo nature 😁
Teraz i z perspektywy czasu myślę sobie, że z jakiegoś powodu maluch się tak układa i zdaję się na los. Fakt faktem ja pięknie wspominam to cc, czekaliśmy do końca czyli do 41tc i był to serio piękny dzień. Ani ja ani synek nie mieliśmy jakiś negatywnych skutków cc i wyszliśmy po 2 dniach. Dziwne byłoby marzyć o czymś lepszym, nie mogę marudzić naprawdę. Także no zobaczymy, będzie jak będzieNattttal, Madeline , Kasiastaraczka, Olive, Malgo_93 lubią tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Kochane a powiecie mi coś więcej o tych pieluszkach?
Ja używałam a to dość dawno te z Rossmana które nie są chlorowane, i niby jak najmniej sztuczne i Mała nie miała odparzeń
Ale bardzo zaciekawiło mnie to co pisałyście, bo przyznaje się że o nich nie słyszałam więc super by było jakbyście coś powiedziały na ten temat . Dziękuję 🌹 -
lukaszkowa wrote:Wiesz co w tamtym czasie lekarze i położne nie byli przekonani do obrotu. Ja robiłam ćwiczwnia a bobo obróciło się miednicowo właśnie po wizycie u fizjo. Finalnie przewazylo to, ze do najbliższego ośrodka, gdzie wykonują obrót miałam 150km więc jakby była jednak nagła cesarka to nie uśmiechało mi się wracać potem z blizną tyle km. To też były czasy covidu, byłabym całkiem sama.
Teraz i z perspektywy czasu myślę sobie, że z jakiegoś powodu maluch się tak układa i zdaję się na los. Fakt faktem ja pięknie wspominam to cc, czekaliśmy do końca czyli do 41tc i był to serio piękny dzień. Ani ja ani synek nie mieliśmy jakiś negatywnych skutków cc i wyszliśmy po 2 dniach. Dziwne byłoby marzyć o czymś lepszym, nie mogę marudzić naprawdę. Także no zobaczymy, będzie jak będzie
U mnie ćwiczenia działają u dzidziusie przekręcają się
Mieszkam też w wwa i gdyby trzeba było to spróbowałabym tego obrotu
Fajnie, że doczekaliście rąk długo
U nad skończyło się na 36+5,ale ja też wspominam dobrze i CC i pobyt w szpitalu i też wyszliśmy po 2 dniach 😁Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
RedTail_Rudzia wrote:Kochane a powiecie mi coś więcej o tych pieluszkach?
Ja używałam a to dość dawno te z Rossmana które nie są chlorowane, i niby jak najmniej sztuczne i Mała nie miała odparzeń
Ale bardzo zaciekawiło mnie to co pisałyście, bo przyznaje się że o nich nie słyszałam więc super by było jakbyście coś powiedziały na ten temat . Dziękuję 🌹
https://krabb.pl/pl/p/Zestaw-3xBambo-Nature-1-Newborn-2-4kg%2C-22-szt.-XS/135
Z Rossmann mieliśmy na początek bambiboo jak jeszcze nie znaliśmy bambo nature
Są też z babydream jakieś ekologiczne, całkiem ok jak dla mnieWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2023, 21:15
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Lukaszkowa miło że dołączyłaś! ❤
Ja dzisiaj odkąd wstałam z łóżka aż do 21 sprzątałam 🤣 chyba załączyło mi się wicie gniazdka 🤣 ale teraz ból kręgosłupa taki że ruszyć się ciężko.. Jutro cały dzień leżenia 🙃Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Witaj lukaszowa👋. Co do CC to ja też musiałam się na nie przestawić chociaż zrobiłam wszystko żeby robić sn. Córka ułożona prawidlowo a ja po operacji kręgosłupa i konsultacji z ortopeda dostałam zaświadczenie że mogę rodzic sn. Niestety w szpitalu nie pozwolili ze względu na bardzo wąską miednicę. Do szpitala zgłosiłam się w dniu terminu porodu i na drugi dzień miałam mieć CC ale w nocy złapały mnie skurcze więc CC robione na gorąco. Rozwarcie miałam tak duże że położna się dziwiła że ja dopiero zgłaszam skurcze ale ja naprawdę nic nie czułam 😅 to była tak szybką akcją że nawet nie zdążyłam zadzwonić do męża że już będę miała CC bo mnie już z łóżka nie wypuścili. A więc poczułam namiastkę porodu naturalnego i wtedy akurat dziękowałam Bogu że będę miała CC🤣. Mimo wszystko nadal gdzieś tam myślę że fajnie by było przeżyć to do końca niestety iu mnie tylko cc.
-
Ja mysle, ze to jest na zasadzie, ze trawa zawsze jest bardziej zielona tam gdzie nas nie ma. Duzo moich kolezanek majac warunki do sn szukało / organizowało wskazania do cc. Drugą rzeczą jest to, ze coraz bardziej porod mam wrazenie obrasta w jakis taki głupi mistycyzm (mysle, ze to zasluga insta poloznych w duzej mierze, ktore na tych tresciach zarabiaja). Znieczulenie dla wielu tez jest be. A to nie żadna magia, tylko fizjologia. Ostatnio trafiłam na fajny wpis właśnie fizjoterapeutki o tym i bylo mnostwo komentarzy, ze zadne nauki oddechu, aromaterapia, afirmacje i inne guzik dały bo poród to jest żywioł i nie da się nic zaplanować w dużej ilości przypadków. To pomoże w pierwszej fazie może. Są dziewczyny, którym to ogólnie pomaga ale wydaje mi się, że i bez tych "dodatkow" łatwo by urodziły, bo są takie co idą i za 2 godziny jest po wszystkim. Ja z porodówki wspomnienie mam takie, że słysząc te wrzaski to pomyślałam, że aktorzy z horrorów to jednak słabi aktorzy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2023, 07:25
SamiDe, Giosiek, RedTail_Rudzia, e_mil_ka, Malgo_93 lubią tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Ja rodziłam naturalnie, nie mam jakichś złych wspomnień, bólu już nie pamiętam. Mam takie przebłyski tylko jak po znieczuleniu spalam czy drzemałam i było mi mega zimno, jak przy parciu urwałam podnóżek łóżka bo rodziłam wtedy na materacu wertykalnie. Położna mi się trafila super. Nie była w sali cały czas, ale wtedy kiedy trzeba było to przychodziła. Więc dobrze wspominam. Mąż był ze mną.
Teraz nie nastawiam się na nic. Chciałabym naturalnie ale tego nigdy się nie przewidzi.e_mil_ka lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Dziewczyny a powiedzcie jak to jest ze znieczuleniem? W moim szpitalu w 30tc trzeba się zgłosić na konsultację z anestezjologiem. Zaczęłam już o tym myśleć, czy brać znieczulenie. Co Wy o tym sądzicie, jakie macie podejście?
-
alex0806 wrote:Ja po prostu na początku wspomniałam położnej że chce dostać jak będzie już odpowiedni moment. I dostałam. Przyszedł wtedy anestezjolog. I w planie porodu miałam
-
Dziewczyny ja już po połówkowych - wszystko w porządku, będzie druga Córeczka ❤️ Debatujemy nad imieniem, ja bym chciała Anielkę ale Mąż nie jest przekonany.
Nadal mam bakterie i ponowny antybiotyk, w przyszłym tyg znowu mocz na posiew. Nie mam jeszcze nic z wyprawki, mamy bardzo napiety czas teraz i chyba dopiero we wrześniu będę kompletować.
Po starszej mam tylko duże fajne gniazdko kokon, kilka większych kurteczek i kilka pieluszek.
Ale co do kremu to polecam ten:
https://allegro.pl/oferta/aquastop-krem-dla-noworodkow-50-ml-13251114841
Poleciła nam go fizjo i jest super - bez wody wiec może być i na buźkę zimą.Dudka1997, Kasiastaraczka, alex0806, Giosiek, Olive, RedTail_Rudzia, e_mil_ka, Madeline lubią tę wiadomość
-
Ja miałam zzo przy porodzie z córką i wezmę je po raz drugi jeśli będzie możliwość, bo niestety mam przepuklinę odcinka lędźwiowego i zobaczymy co powie anestezjolog. Przed podaniem zzo miałam już potężne skurcze i cieszę się, że się zdecydowałam, bo poród trwał jakieś 9-10 godzin.
Jedyny minus to miałam problem z parciem, bo nie czułam prawie skurczy partych i musili użyć proznociagu.
Mnie przy porodzie zapytali czy chce znieczulenie, ale rodzilam za granicą. Wtedy mi pobrali krew i po godzinie przyszedl anestezjolog zrobic zastrzyk.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2023, 10:29
-
Malgo gratulacje 😊 mam nadzieję, że w końcu pozbędziesz się bakterii 🙂
SamiDe, a czy bez wcześniejszej konsultacji z anestezjologiem też w razie czego podadzą znieczulenie?
Morelka, myślę że jeżeli jesz z umiarem a nie codziennie to nie zaszkodzi. Nie można też zwariować totalnie w ciąży.e_mil_ka, Malgo_93 lubią tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Dziewczyny czy przyprawiacie swoje potrawy curry? W paście na chleb jest troszkę tej przyprawy, zjadłam. Doczytałam,że ma działanie poronne.
Swoją drogą Hindusi jedzą curry na potęgę, chilli to używają na tony, to główne składniki ich kuchni, a jest to najbardziej ludny kraj Nie dajmy się zwariować. Smacznego! (Ja uwielbiam kuchnie hinduska i co róż jem. Uwielbiam w ogóle ostre potrawy i potrawy bardzo aromatyczne, może dlatego, że jestem wege i po prostu w kuchni wege używa się przypraw na maksa).Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2023, 10:41
Morelka456, e_mil_ka, Madeline lubią tę wiadomość
-
Wiewioora wrote:Czyli to nie jest tak, że bez wcześniejszej konsultacji nie dostanę w razie czego?
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Czytam Was na bieżąco, ale nie zawsze znajduję czas żeby coś napisać.
Hej, lukaszkowa. Fajnie, że do nas dołączyłaś. Gratulacje córeczki.🎉🎊.
Co do CC, to ja zanim zaszłam w ciążę wiedziałam, że nie będę rodzić naturalnie, a podczas ciąży doszły do tego wskazania ginekologiczne. Teraz czeka mnie druga cesarska i mam nadzieję, że nie będzie gorzej niż za pierwszym razem i że w miarę szybko dojdę do siebie, bo teraz w domu mam już rozbieganą 2,5 latkę. 🥰
Jeśli chodzi o wyprawkę to sporo ubranek mam po córce, kilka kupiłam i jeszcze troszkę dokupię. 🙈 Mamy też łóżeczko, wózek, wanienkę. Przy córce dostaliśmy kokon i chociaż nie byłam do niego przekonana, to przydał się i teraz dla małego też kupię. No i kupiliśmy leżaczek, wiem, że nie jest polecany i że dziecko nie powinno długo w nim przebywać, ale myślę, że teraz przy córce odłożenie na chwilę maluszka będzie konieczne i ułatwi mi to trochę funkcjonowanie.
Z tego co pamiętam córeczce nie smarowałam niczym pupci, w razie odparzeń miałam sudocrem. Jeszcze nie zdecydowałam jakie kosmetyki kupię małemu, ale powoli staram się domknąć listę wyprawkową i kupować żeby rozłożyć wydatki.
Już nie mogę się doczekać moich połówkowych, które dopiero za 10 dni. Nadzieja i radość mieszają się z obawami, czy wszystko w porządku. W pierwszej ciąży to badanie miałam robione w 22+3, teraz będzie 22+2. Helenka wtedy miała przekroczone 500g , ciekawe ile będzie miał synek. Z powodu cukrzycy obawiam się, że będzie za duży. Brzuszek mam na pewno większy niż przy córci. 🤭
Jutro jadę zrobić badania przed wizytą.
Dni z córeczką mam bardzo intensywne. Dziś ponownie wybieramy się na grzyby. 😊
Malgo, super, że wszystko w porządku 🥰 trzymam kciuki żeby tym razem w końcu udało się pozbyć bakterii. ✊Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2023, 12:41
e_mil_ka, Malgo_93 lubią tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵