X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    A co to za fajne wyprawki warszawiacy dostają? 🤩 To jakaś miejska akcja, czy kto organizuje? Co macie w zestawie?
    Dla mieszkających i płacących podatki w wwa,po złożeniu wniosku otrzymuje się body z napisem Jestem z Ciebie dumna – Warszawa,jest też ubranko z długim rękawem, z krótkim rękawem,1 para skarpet i spodenki koc dwuwarstwowy, pięć kolorowych chust tetrowych,ręcznik kąpielowy z kapturem i paczka chusteczek nawilżanych,kosz Mojżesza

Przy synku nie załapaliśmy się,bo wtedy jeszcze nie rozliczaliśmy tu podatku,ale kosz Mojżesza mieliśmy z olx ;)

Madeline , RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella, generalnie jest to stan zagrażający życiu płodu przy porodzie na przykład... ja o tym przeczytałam na jakimś forum i niestety z tego co dziewczyny pisały, to nie zawsze to badają, gdyż jest to bardzo rzadka przypadłość...
    https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Naczynia_przoduj%C4%85ce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2023, 23:12

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline o super dzieki za link bo ja właśnie będę porównywać marki bo chciałam z chicco ta dostawkę ale jak np ta by była mega podobna a jest 500 zł tańsza to bym wzięła tą, wiec muszę się zagłębić jeszcze w te tematy dostawek, łóżeczko zwykle na pewno i tak kupię i na pewno chicco 4w1, ten kosz Mojżesza to miła niespodzianka od Warszawy ale ja jakoś nie nastawiam się na używanie go 😂
    Jezu Samide No nastraszylas ja akurat nie słyszałam kompletnie a pytałaś lub bedziesz pytać swojego lekarza o to ?

Madeline lubi tę wiadomość

• Paulina_98 Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 04:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Cieszę się
    Ci planujesz włączyć na polepszenie żelaza? Lekarz coś polecał?
    Jaką masz hemoglobinę przy jakich widełkach?
    Zacznę jeść więcej mięsa, bo od początku ciąży mam duże trudności, kasza gryczana, szpinak, pietruszka z natka i jeszcze będę sprawdzać.
    Bardziej nastawiam się na warzywa, bo mogę je wrzucić łatwo do soku ale zobaczymy
    Hemoglobina jeszcze w normie 11,50 przy widełkach 11,20-15,70
    Oby się udało naturalnie, bo problemy z zaparciami mam już a podobno żelazo w suplementacji sztucznej powoduje zaparcia ehh

HCG
    20.04.23- 1131,9
    18.04.23- 543
    Pozytywny test
    11.04.23
    💔25.12.23
    💔 14.02.22 cp laparoskopia

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_98 wrote:
    Zacznę jeść więcej mięsa, bo od początku ciąży mam duże trudności, kasza gryczana, szpinak, pietruszka z natka i jeszcze będę sprawdzać.
    Bardziej nastawiam się na warzywa, bo mogę je wrzucić łatwo do soku ale zobaczymy
    Hemoglobina jeszcze w normie 11,50 przy widełkach 11,20-15,70
    Oby się udało naturalnie, bo problemy z zaparciami mam już a podobno żelazo w suplementacji sztucznej powoduje zaparcia ehh
    Fajny jest jeszcze amarantus
    No i polecam zakwas z buraka, sok z młodej pokrzywy
    Ja też mam jeszcze w widełkach i walczę właśnie do następnej morfologii
    Też mam już problem z zaparciami,to pewnie też efekt przyjmowanego progesteronu
    Ja muszę więcej jeść i w ogóle wrócić do potraw z ebook pełnego żelaza - stosowaliśmy jak synek miał anemię, wcale nie łatwo podnieść...
    Trzymam kciuki za Ciebie 😙

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz wyczytałam że zielony linomag już na pupe kiedy się coś dzieje dopiero używamy. Drugie dziecko a zgłupiałam 🤣 ze starszą nigdy nie miałam problemów żadnych i mogłabym zliczyć na palcach u obu rąk ile razy czegoś użyłam i teraz totalnie ciemna jestem. Chociaż faktycznie miałam ten linomag i smarowałam już na jakieś zaczerwienia i zaraz schodziło

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie pamiętam że kazali tym linomagiem już w szpitalu smarować i w ogóle. To jako świeża i niedoświadczona matka smarowalam. Teraz to chyba nic nie kupuje na zapas, w sumie jak się nic nie dzieje to teraz też nie smaruje.
    Myśmy też walczyły praktycznie od początku z silnymi alergiami nie wiadomo na co, jak miała 11 tygodni lezalysmy nawet w szpitalu, więc wiecznie problem z kupą, odparzeniami. Ja na diecie eliminacyjnej multum czasu, nie jadłam praktycznie nic. Mam nadzieję że młody będzie łaskawszy ;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Madeline o super dzieki za link bo ja właśnie będę porównywać marki bo chciałam z chicco ta dostawkę ale jak np ta by była mega podobna a jest 500 zł tańsza to bym wzięła tą, wiec muszę się zagłębić jeszcze w te tematy dostawek, łóżeczko zwykle na pewno i tak kupię i na pewno chicco 4w1, ten kosz Mojżesza to miła niespodzianka od Warszawy ale ja jakoś nie nastawiam się na używanie go 😂
    Jezu Samide No nastraszylas ja akurat nie słyszałam kompletnie a pytałaś lub bedziesz pytać swojego lekarza o to ?

Dzisiaj spytam.

Baby girl 🩷
    preg.png

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja właśnie pamiętam że kazali tym linomagiem już w szpitalu smarować i w ogóle. To jako świeża i niedoświadczona matka smarowalam. Teraz to chyba nic nie kupuje na zapas, w sumie jak się nic nie dzieje to teraz też nie smaruje.
    Myśmy też walczyły praktycznie od początku z silnymi alergiami nie wiadomo na co, jak miała 11 tygodni lezalysmy nawet w szpitalu, więc wiecznie problem z kupą, odparzeniami. Ja na diecie eliminacyjnej multum czasu, nie jadłam praktycznie nic. Mam nadzieję że młody będzie łaskawszy ;)
    Jej,u nas też takie były alergie...kupa z krwią,na szczęście bez odparzeń
    Ale ja na diecie swojej bezglutenowej plus synkowej bez bmk,bj, orzechów,kakao....dieta cud po prostu....też mam nadzieję, że drugi synek nie będzie miał
    Na szczęście już przy rd nie mieliśmy alergii

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dla mieszkających i płacących podatki w wwa,po złożeniu wniosku otrzymuje się body z napisem Jestem z Ciebie dumna – Warszawa,jest też ubranko z długim rękawem, z krótkim rękawem,1 para skarpet i spodenki koc dwuwarstwowy, pięć kolorowych chust tetrowych,ręcznik kąpielowy z kapturem i paczka chusteczek nawilżanych,kosz Mojżesza

Przy synku nie załapaliśmy się,bo wtedy jeszcze nie rozliczaliśmy tu podatku,ale kosz Mojżesza mieliśmy z olx ;)
    U nas też dziecko dostaje wyprawkę od miasta czapeczkę , body spochy i śliniak z fajnymi napisami dotyczavymi naszego miasta.

Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Matleena89 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, wczoraj robiłam badania krwi na najbliższą wizytę i mam do Was prośbę o interpretację wyników, bo ja już zielona jestem. Wydaje mi się, że jest ok, ale wolę się upewnić :)

Glukoza na czczo: 77,00 mg/dl
    Glukoza po 1 godz.: 103,00 mg/dl
    Glukoza po 2 godz.: 89,00 mg/dl

W morfologi niby wszystko ok, poza MCV - 95,8 fl (79.4 - 94.8). Co oznacza ten podwyższony parametr? Internety mówią coś o niedokrwistości o charakterze makrocytarnym (???), wynikającej np. z niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12.

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    U nas też dziecko dostaje wyprawkę od miasta czapeczkę , body spochy i śliniak z fajnymi napisami dotyczavymi naszego miasta.
    Super inicjatywa

e_mil_ka lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena89 wrote:
    Hej Dziewczyny, wczoraj robiłam badania krwi na najbliższą wizytę i mam do Was prośbę o interpretację wyników, bo ja już zielona jestem. Wydaje mi się, że jest ok, ale wolę się upewnić :)

Glukoza na czczo: 77,00 mg/dl
    Glukoza po 1 godz.: 103,00 mg/dl
    Glukoza po 2 godz.: 89,00 mg/dl

W morfologi niby wszystko ok, poza MCV - 95,8 fl (79.4 - 94.8). Co oznacza ten podwyższony parametr? Internety mówią coś o niedokrwistości o charakterze makrocytarnym (???), wynikającej np. z niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12.
    Oo już robiłaś krzywą cukrową? Dlaczego tak wcześnie?
    Z tą morfologia to nie pomogę,ale ja też mam czasami coś niżej, wyżej - lekarz mówi że ok...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Matleena89 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Oo już robiłaś krzywą cukrową? Dlaczego tak wcześnie?
    Z tą morfologia to nie pomogę,ale ja też mam czasami coś niżej, wyżej - lekarz mówi że ok...

Lekarz kazał zrobić na kolejną wizytę, więc zrobiłam. Wizyta w poniedziałek 14.08.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja krzywą cukrową mam zrobić w 24tc. Bo równo 25+0 (według OM) mam wizytę kolejną a kazał na tą wizytę już mieć wyniki

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo, lekarz mówił żeby krzywą robić nie wcześniej niż 24tc.
    Jeżeli chodzi o morfologię to w ciąży niektóre parametry są wyższe lub niższe niż normy. Być może z tym wskaźnikiem też tak jest.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam zrobić po 24 tc krzywą cukrową, pytałam na ostatniej wizycie

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Chciałabym się przywitać choć poczytuję was od począteczku.
    Jestem w 23 tygodniu, termin na 12.12. Jestem już po połówkowych. Spodziewamy się córeczki - najpewniej Basi. Mamy już synka Janka (2 latka). Śmieję się, że synek jest z IVF a Barbara z zaskoczenia, bo zaszłam naturalnie i dość niespodziewanie. Basia waży już ponad 500g.
    Najpewniej czeka mnie ponowne cc ze względu na ułożenie miednicowe, tym razem chyba nawet poprzeczne. Bobo ma jeszcze mnóstwo czasu na obrót ale ze względu na moją anotomię nikt mi tego nie wróży (mam baardzo niskie spojenie łonowe). Ułożyłam sobie już to w głowie, choć w pierwszej ciąży musiałam sobie przepracować brak sn a teraz biorę co los daje. Finalnie na koniec pierwszej ciąży miałam cc bo: waga Janka ponad 4kg, ułożony miednicowo i niskie spojenie.
    Z rzeczy wyprawkowych mam juz kilka bodziaków, spodenki z szerokim pasem i śpioszki. Mam sporo rzeczy po synku. Generalnie po Janku mam takie doświadczenie, że do 1.5 roczku na chłody stawiam na wełne merino a potem jak maluch lata po dworze to softshell. Więc dla córeczki też teraz idę w merino. Z kosmetyków na początek pójdziemy z olej z pestek i waciki na wodzie. Pieluszki Bambo Nature. Potem Oillan, u Janka się sprawdził. Nie smarowałam nic pod pupkę, nie było potrzeby ale zielony linomag mam :).
    Jeszcze z ciekawostek dopowiem, ze chyba mi jedynej na swiecie Chicco baby hug 4w1 totalnie nie podpasował. Tzn. uzywalismy ale krotko bo jak Janek zaczal sie w tym szybko obracać na brzuszek to stracilo dla mnie racje bytu więc do pół roku i do oddania. Teraz planuję łóżeczko szczebelkowe przy naszym i kosz mojżesza. Gniazdko żeby położyć malutką na chwilę chociazby na sofie czy z nami na kocyku. Wózek mamy Oyster Zero, też po synku. Z wyprawkowych naszych hitów to może wanienka na stelażu Shnuggle no i termofor z pestek wiśni.
    Na zakończenie mam już anemię. Dosłownie ostatnio zmieniłam lekarza prowadzącego i biorę Sorbifer Durules (jak się skończy to Feroplex), B12, kwas foliowy 15mg, MamaDha Premium i Acard 150. Pozdrawiam wszystkie!!

Kasiastaraczka, Dudka1997, Linka2019, SamiDe, Nattttal, Madeline , Wiewioora, e_mil_ka lubią tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Hej! Chciałabym się przywitać choć poczytuję was od począteczku.
    Jestem w 23 tygodniu, termin na 12.12. Jestem już po połówkowych. Spodziewamy się córeczki - najpewniej Basi. Mamy już synka Janka (2 latka). Śmieję się, że synek jest z IVF a Barbara z zaskoczenia, bo zaszłam naturalnie i dość niespodziewanie. Basia waży już ponad 500g.
    Najpewniej czeka mnie ponowne cc ze względu na ułożenie miednicowe, tym razem chyba nawet poprzeczne. Bobo ma jeszcze mnóstwo czasu na obrót ale ze względu na moją anotomię nikt mi tego nie wróży (mam baardzo niskie spojenie łonowe). Ułożyłam sobie już to w głowie, choć w pierwszej ciąży musiałam sobie przepracować brak sn a teraz biorę co los daje. Finalnie na koniec pierwszej ciąży miałam cc bo: waga Janka ponad 4kg, ułożony miednicowo i niskie spojenie.
    Z rzeczy wyprawkowych mam juz kilka bodziaków, spodenki z szerokim pasem i śpioszki. Mam sporo rzeczy po synku. Generalnie po Janku mam takie doświadczenie, że do 1.5 roczku na chłody stawiam na wełne merino a potem jak maluch lata po dworze to softshell. Więc dla córeczki też teraz idę w merino. Z kosmetyków na początek pójdziemy z olej z pestek i waciki na wodzie. Pieluszki Bambo Nature. Potem Oillan, u Janka się sprawdził. Nie smarowałam nic pod pupkę, nie było potrzeby ale zielony linomag mam :).
    Jeszcze z ciekawostek dopowiem, ze chyba mi jedynej na swiecie Chicco baby hug 4w1 totalnie nie podpasował. Tzn. uzywalismy ale krotko bo jak Janek zaczal sie w tym szybko obracać na brzuszek to stracilo dla mnie racje bytu więc do pół roku i do oddania. Teraz planuję łóżeczko szczebelkowe przy naszym i kosz mojżesza. Gniazdko żeby położyć malutką na chwilę chociazby na sofie czy z nami na kocyku. Wózek mamy Oyster Zero, też po synku. Z wyprawkowych naszych hitów to może wanienka na stelażu Shnuggle no i termofor z pestek wiśni.
    Na zakończenie mam już anemię. Dosłownie ostatnio zmieniłam lekarza prowadzącego i biorę Sorbifer Durules (jak się skończy to Feroplex), B12, kwas foliowy 15mg, MamaDha Premium i Acard 150. Pozdrawiam wszystkie!!
    Hej ;) fajnie że dołączyłaś do nas ;)

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj fajnie że jesteś 🌹🥰
    Sorbifer Durules też brałam po nim czasem są zaparcia - no i daleko w buzi trzeba umieszczać od razu popić wodą bo odbarwia ząbki :)

Rudzia ❤️
    preg.png
‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ