X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    My przy synku mieliśmy trochę bawełnianych sliniakow na ślinę,a do jedzenia bardzo nam się sprawdza śliniak silikonowy z mushie,ma fajną giętkość, że jedzonko tam wpada, nie wylewają się płyny

A przy okazji -to ja sobie uświadomiłam,że o tej porze w przyszłym roku nasze dzieci będą już spore, rozszerzanie diety będzie w czerwcu,a wtedy jeszcze nie ma np.polskich borówek amerykańskich. Mój starszy syn bardzo lubi, więc zamówiłam na jutro owoce i będę mrozić zapasy 😁
    Co do rozszerzenia diety mrożenia i zapasów to ja np.mieszkam na wsi i tak się cieszę że mam swój ogródek i nie tylko bo z owocami też jakoś wszystko łatwo przychodzi, żeby dostać. W tym roku z mężem nawet się pokusiliśmy o kupno zamrażarki drugiej do garażu, bo też sobie pomyślałam wlasnie o dzidziusiu, że będzie w latko rozszerzanie dietki i pomrozilam mnóstwo warzyw i owoców :)

Kasiastaraczka, Giosiek lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Łoooo,a jaki region Polski?
    U nas bardzo szybko poszło z pozwoleniem w 2020, jakiś miesiąc i mieliśmy papier, zaczynaliśmy w tego największego kowida,co jeszcze nie było wiadomo co to za zaraza...
    My zaczynaliśmy budowę 3 lata temu...woj.lubelskie i też pamiętam długo czekało się na tą papierologie , nw jak jest teraz 😅

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zgagi to ja nw nigdy nie miałam i nw jak to jest nawet...mam nadzieję że się nie przekonam 😅 moja mama pamiętam straszyła mnie...poczekaj jak będziesz w ciazy zobaczysz co to zgaga 😅😅 Ale jak narazie moja ciaza jest bezobjawowa i oby tak do końca 😅

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Przepraszam! Pomyliłam z warunkami zabudowy, tu było 9 miesięcy, znajomi na pozwolenie na budowę czekali 5 miesięcy. 20 km od Gdańska 😜 ale później już stopniowo ten okres się skracał
    Boom na budowy 😁 każdy marzył o własnym ogródku 🙃

Wiewioora lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Co do rozszerzenia diety mrożenia i zapasów to ja np.mieszkam na wsi i tak się cieszę że mam swój ogródek i nie tylko bo z owocami też jakoś wszystko łatwo przychodzi, żeby dostać. W tym roku z mężem nawet się pokusiliśmy o kupno zamrażarki drugiej do garażu, bo też sobie pomyślałam wlasnie o dzidziusiu, że będzie w latko rozszerzanie dietki i pomrozilam mnóstwo warzyw i owoców :)
    Super, zazdroszczę tego 🥰i już nie mogę doczekać się przeprowadzki naszej
    Jak rozszerzalismy dietę Tadziowi to byliśmy trochę u mojej mamy, która też ma własny ogródek,a czego brakowało to do cioci lub na targ. Od kogoś też królika dostaliśmy
    Daleko macie do miasta żeby załatwiać większe sprawy?

Dudka1997 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:

My też rok temu kupiliśmy zamrażarkę rok temu, ale teraz wydaje mi się za mała 😁 już mam pomrozone truskawki, bób, wiśnie, borówki, wczoraj maliny,fasolkę, l. Robiłam też kompoty i dżemy.

Kasiastaraczka, Giosiek lubią tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zgagę najlepszy gaviscon. Brałam z córką..teraz też czasem się pojawia ale nie jest na razie tak uporczywa
    Tylko raczej brać jak już coś się dzieje a nie zapobiegawczo

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia dodaj mnie do przyjaciółek, bo ja Ciebie nie mogę nie wiem czemu. Malgo Tobie wysłałam zaproszenie, jak przyjmiesz to wyślę Ci link do grupy :)

RedTail_Rudzia, Malgo_93 lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa już wiem, prawdopodobnie Ci kiedyś wysłałam żeby Cię dodać do grupy ale nie przyjęłaś do tej pory 😁

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

• Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Super, zazdroszczę tego 🥰i już nie mogę doczekać się przeprowadzki naszej
    Jak rozszerzalismy dietę Tadziowi to byliśmy trochę u mojej mamy, która też ma własny ogródek,a czego brakowało to do cioci lub na targ. Od kogoś też królika dostaliśmy
    Daleko macie do miasta żeby załatwiać większe sprawy?
    Niee ;) 12 km więc bliziutko ;) też się cieszę z mieszkania na wsi ;) w mieście mieszkałam tylko pół roku i to było zimą...fajne doświadczenie ale jednak wolę swoje podwóreczko ;)

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    My też rok temu kupiliśmy zamrażarkę rok temu, ale teraz wydaje mi się za mała 😁 już mam pomrozone truskawki, bób, wiśnie, borówki, wczoraj maliny,fasolkę, l. Robiłam też kompoty i dżemy.
    My to mimo tego że w domu mamy taką lodówko-zamrażarkę że na dwie strony otwierana , po prawej lodówka po lewej zamrażarka to i tak się nie mieściłam 😅 ja strasznie lubię mieć wszystko posegregowane w kuchni i w zamrażarce to samo oddzielnie ryby oddzielnie mięso mielone oddzielnie warzywa itd więc kupiliśmy do garażu taką na 7 szuflad ale już znowu całą ją zapełniłam 🤣🤣 a co do zapasow sloikowych to też poszalałam w tym roku 🤣🤣 ogorki dżemy kompoty leczo i inne cuda 😅 mam dość sporą spiżarkę, porobiliśmy też więcej półek z mężem więc wszystko zapełniłam od podłogi do sufitu 😅 stwierdziłam że w przyszłym roku przy dziecku nie będę taka hop siup czasowa więc teraz robie zapasy😆😆

Kasiastaraczka, _Hope, Giosiek lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Ale suuuper 🥰

Linka2019 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Niee ;) 12 km więc bliziutko ;) też się cieszę z mieszkania na wsi ;) w mieście mieszkałam tylko pół roku i to było zimą...fajne doświadczenie ale jednak wolę swoje podwóreczko ;)
    To super,my będziemy mieli podobną odległość od miasta powiatowego
    Mnie warszawa bardzo męczy
    Studiowałam w Lublinie,a pochodzę też z małego miasteczka na Lubelszczyźnie 😁

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    To super,my będziemy mieli podobną odległość od miasta powiatowego
    Mnie warszawa bardzo męczy
    Studiowałam w Lublinie,a pochodzę też z małego miasteczka na Lubelszczyźnie 😁
    Oo też studiowałam w Lublinie ale super :)

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    My to mimo tego że w domu mamy taką lodówko-zamrażarkę że na dwie strony otwierana , po prawej lodówka po lewej zamrażarka to i tak się nie mieściłam 😅 ja strasznie lubię mieć wszystko posegregowane w kuchni i w zamrażarce to samo oddzielnie ryby oddzielnie mięso mielone oddzielnie warzywa itd więc kupiliśmy do garażu taką na 7 szuflad ale już znowu całą ją zapełniłam 🤣🤣 a co do zapasow sloikowych to też poszalałam w tym roku 🤣🤣 ogorki dżemy kompoty leczo i inne cuda 😅 mam dość sporą spiżarkę, porobiliśmy też więcej półek z mężem więc wszystko zapełniłam od podłogi do sufitu 😅 stwierdziłam że w przyszłym roku przy dziecku nie będę taka hop siup czasowa więc teraz robie zapasy😆😆
    Ja właśnie mieszkań w bloku, więc nie mogę sobie pozwolić na tak dużo miejsca jak wy 😔 mrozilam bardziej nie w kontekście rozszerzania diety, ale do ciast i tego, że moja córka baaardzo lubi owoce. Ona zjada nawet takie rozmrożone truskawki, czy z kompotu, robię jej też babeczki czy placuszki z owocami.
    A powiedz mi, do leczo dodajesz cebuli jak go wekujesz? Ile Ci w słoiku wytrzymuje? Ja właśnie dziś kończę jeść leczo, jedliśmy je chyba z 4 dni 🤦 też myślałam o wekowaniu, ale gdzieś słyszałam (nie pamiętam i nie wiem czy to prawda), że jak cebula jest w środku to szybciej się psuje i jest taki dziwny smak.
    W tamtej ciąży z 2tygidbie przed porodem narobiliśmy z mezem- głównie on, że 180 szt.pierogow ruskich i też mrozilismy. To był strzał w dziesiątkę jak nie ma czasu/ochoty/siły na robienie obiadu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2023, 09:16

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Na pewno wszystko Wam się przyda 🙂

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Ja właśnie mieszkań w bloku, więc nie mogę sobie pozwolić na tak dużo miejsca jak wy 😔 mrozilam bardziej nie w kontekście rozszerzania diety, ale do ciast i tego, że moja córka baaardzo lubi owoce. Ona zjada nawet takie rozmrożone truskawki, czy z kompotu, robię jej też babeczki czy placuszki z owocami.
    A powiedz mi, do leczo dodajesz cebuli jak go wekujesz? Ile Ci w słoiku wytrzymuje? Ja właśnie dziś kończę jeść leczo, jedliśmy je chyba z 4 dni 🤦 też myślałam o wekowaniu, ale gdzieś słyszałam (nie pamiętam i nie wiem czy to prawda), że jak cebula jest w środku to szybciej się psuje i jest taki dziwny smak.
    W tamtej ciąży z 2tygidbie przed porodem narobiliśmy z mezem- głównie on, że 180 szt.pierogow ruskich i też mrozilismy. To był strzał w dziesiątkę jak nie ma czasu/ochoty/siły na robienie obiadu.
    Tak dodaje cebuli i zawsze wszystko pasteryzuje w piekarniku,każde przetwory w sumie na około 20 min na 120 z termoobiegiem i spoko ;] leczo z tamtego roku przetrwało takim sposobem ,zresztą nie tylko leczo ale ogorki kompoty itd też, nic mi się nie popsuło na szczęście;)

_Hope lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A planujecie przed porodem porobić sobie jakieś dania i pomrozić? Ja się trochę obawiam jak z dwójką dzieci dam radę też dom ogarnąć 😃

Malgo_93 lubi tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    A planujecie przed porodem porobić sobie jakieś dania i pomrozić? Ja się trochę obawiam jak z dwójką dzieci dam radę też dom ogarnąć 😃
    Tak, planuję coś zrobić i poproszę mamę o jakieś pyszności 😁

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Ja nie ;) generalnie jestem dobrej myśli że razem z mężem podołamy;) mój mąż na szczęście też potrafi gotować więc tu jest plus bo czasami słyszę od koleżanek że mają facetow co dwie lewe ręce i ani nie posprząta ani nie ugotuje No to z takim to ciężko...
    Mój mąż też ma fajny system pracy , 2 dni chodzi 6-14, 2 dni 14-22 i 2 dni 22-6 a później 4 dni wolnego i tak w kółko :) także sporo ma tego wolnego czasu i myślę że razem ogarniemy temat dom kuchnia dziecko 😉😉

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
‹‹ 219 220 221 222 223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ