X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Co do całej machiny produkcji krwinek czerwonych - oprócz żelaza niezbędna jest wit.B12 - jeśli stosujecie dietę wegańska lub wegetariańska, z mniejszą ilością nabiału to zdecydowanie suplementowac! Ja suplentuje ze względu na wegetarianizm i przed zajściem w ciążę w końcu uporządkowałam sobie dzięki suplom morfologię - zawsze miałam poza normami MCV, MCHC, hemoglobina i czerwone krwinki na granicy. Przed samą ciążą już piękne normy :)
    Ooo, to mi nikt nie powiedział, a właśnie jem bardziej wege, i na nabiał mam małą ochotę od ciąży....to pomyśle o tej B12 ☺️ dzięki!

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Z tym,że biorę od miesiąca,a poprawa jest niewielka i jeszcze poniżej normy... dlatego obawiam się,że mi podwyższy dawkowanie, albo zmieni lek.

Ale wspaniale,że już taki duży Henio 🧡🧡🧡🧡
    To najwyżej zmieni lek,mi zmieniał w pierwszej ciąży jak słabo reagowałam

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Misia ja musiałam dostać ponieważ miałam skurcze i plamienia - i to było w razie "wu" jeśli miałoby się nie uspokoić
    Nie pamiętam ile zastrzyków dostałam
    Jednakże chciałam po prostu wesprzeć Sami- że u niej też się uspokoi i jakoś ją wesprzeć i będzie dobrze 🌹🥰❤️
    Tak wiem że to standard sporo w poprzedniej ciąży przeszłam ( ale nie będę tego wspominać 🙈🤣)
    Mam nadzieję że jak Dzidzia teraz będzie nabierać " masy" znowu nie będę mieć powtórki z rozrywki i że szyjka mi wytrzyma
    Finalnie mam wytrzymać minimum jeszcze 8 tyg ( aby przynajmniej donosić do 33 TC)
    Mam nadzieję że uda się dłużej i bez żadnych długotrwałych wizyt w szpitalu
    Ojej, dziękuję za ten wpis ❤
    Ja też jestem w tym teamie i sobie myślę byle jeszcze te 10 tyg.! Będziemy się wspierać, damy radę 🙏🍀🍀🍀

SamiDe, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
    2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
    3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam 4 zastrzyki ze sterydami w odstępie 12h. Dzisiaj wypuścili mnie juz do domu! W moczu już nie mam protein, ciśnienie w miarę stabilne, przechodzę na stopień 2gi, ciąża zwiększonego ryzyka, więc teraz wizyty będę miała już co 2 tygodnie. Pobrali mi jeszcze dzisiaj wymazy na GBS i inne bakterie, które mogą powodować skracanie szyjki, dzisiaj mierzyli to było niespełna 24mm, półtora tygodnia temu 25mm, ale biorę pod uwagę, że pomiary mogą się różnić, a nie, że skraca mi się szyjka. W każdym razie te skurcze, które wykryli na ktg nie powodują skracania szyjki, ale dostalam progebel, 200mg 1x dziennie i buscopan w razie skurczów. No i oszczędny tryb życia. Ale jestem dobrej myśli, bo wykluczyli stan przedrzucawkowy :)

RedTail_Rudzia, Dudka1997, Wiewioora, alex0806, Giosiek, Madeline , Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Ja dostałam 4 zastrzyki ze sterydami w odstępie 12h. Dzisiaj wypuścili mnie juz do domu! W moczu już nie mam protein, ciśnienie w miarę stabilne, przechodzę na stopień 2gi, ciąża zwiększonego ryzyka, więc teraz wizyty będę miała już co 2 tygodnie. Pobrali mi jeszcze dzisiaj wymazy na GBS i inne bakterie, które mogą powodować skracanie szyjki, dzisiaj mierzyli to było niespełna 24mm, półtora tygodnia temu 25mm, ale biorę pod uwagę, że pomiary mogą się różnić, a nie, że skraca mi się szyjka. W każdym razie te skurcze, które wykryli na ktg nie powodują skracania szyjki, ale dostalam progebel, 200mg 1x dziennie i buscopan w razie skurczów. No i oszczędny tryb życia. Ale jestem dobrej myśli, bo wykluczyli stan przedrzucawkowy :)
    Bardzo dobre wieści, że jest stabilnie! 🙂👍24 i 25 to to samo w zasadzie. Fajnie, że zostałaś tak kompleksowo zaopiekowana 🙂 Zatem trzymaj się i w miarę możliwości odpoczywaj! Polecam pozycje łokciowo-kolankową na chwilkę chociaż 🙂

Ja mam wizytę w poniedziałek i zobaczymy jak u mnie szyjka i ten cholerny lejek 😏

SamiDe lubi tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Bardzo dobre wieści, że jest stabilnie! 🙂👍24 i 25 to to samo w zasadzie. Fajnie, że zostałaś tak kompleksowo zaopiekowana 🙂 Zatem trzymaj się i w miarę możliwości odpoczywaj! Polecam pozycje łokciowo-kolankową na chwilkę chociaż 🙂

Ja mam wizytę w poniedziałek i zobaczymy jak u mnie szyjka i ten cholerny lejek 😏

Trzymam kciuki! 🍀🍀🍀 a masz problemy z szyjką? Coś nie mogę sobie przypomnieć.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Trzymam kciuki! 🍀🍀🍀 a masz problemy z szyjką? Coś nie mogę sobie przypomnieć.
    Oczywiście 🙄w 1 ciąży od I prenatalnych 2,7 cm i ciągle progesteron+Mg+ odciążenie. Bywala nawet 4cm i do 38+3 doczekałam, ale to wody mi odeszły, a szyjka była ok.
    A teraz od początku progesteron+Mg i oszczędzanie wzgledne i niby ciągle była >3cm, ale na II prenatalnych wyszła szyjka z cechami lejkowatości 😔 Czyli kolejny etap niewydolności... Myslalam, że będzie wzgledny spokój, ale nie. W dodatku tyje 2x szybciej niż poprzednio mimo, że mniej jem i uważam. To też nie pomaga pewnie, bo obciazenie większe 🤷‍♀️
    Także nudy nie ma 🙈

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Ojej, dziękuję za ten wpis ❤
    Ja też jestem w tym teamie i sobie myślę byle jeszcze te 10 tyg.! Będziemy się wspierać, damy radę 🙏🍀🍀🍀
    Musimy!!! Damy radę ❤️🌹🌹 chciałbym jak najdłużej wiadomo ale minimum 33 TC i już będę się czuć coraz pewniej ❤️🌹
    Dziś mnie tak kręgosłup boli że mi wchodzi w d ehhehe
    Nie wiem jak leżeć 🙈❤️

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 23 września 2023, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Oczywiście 🙄w 1 ciąży od I prenatalnych 2,7 cm i ciągle progesteron+Mg+ odciążenie. Bywala nawet 4cm i do 38+3 doczekałam, ale to wody mi odeszły, a szyjka była ok.
    A teraz od początku progesteron+Mg i oszczędzanie wzgledne i niby ciągle była >3cm, ale na II prenatalnych wyszła szyjka z cechami lejkowatości 😔 Czyli kolejny etap niewydolności... Myslalam, że będzie wzgledny spokój, ale nie. W dodatku tyje 2x szybciej niż poprzednio mimo, że mniej jem i uważam. To też nie pomaga pewnie, bo obciazenie większe 🤷‍♀️
    Także nudy nie ma 🙈

Tak ja też jak już nie daje rady to by trochę malucha do góry dać - to pozycja - kolankowo- łokciowa

Ja też mam niewydolność ciśnieniowo - szyjkowa
    Tak hmm niewidoczną, że hmm musiałam stracić synka by się okazało, że ją mam
    Tzn. Kiedy już wyszło, że jednak to jest to - to Mały był już w kanale rodnym - ja nie mialam skurczy kiedy trafiłam do szpitala było już za późno - bardzo siebie obwiniałam
    W kolejnej założony szew
    W tej też założony szew - ale nie jest dokładnie założony jak w poprzedniej - ale mimo wszystko staram się być dobrej myśli że wytrzyma mi on przynajmniej do 33 TC

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Tak ja też jak już nie daje rady to by trochę malucha do góry dać - to pozycja - kolankowo- łokciowa

Ja też mam niewydolność ciśnieniowo - szyjkowa
    Tak hmm niewidoczną, że hmm musiałam stracić synka by się okazało, że ją mam
    Tzn. Kiedy już wyszło, że jednak to jest to - to Mały był już w kanale rodnym - ja nie mialam skurczy kiedy trafiłam do szpitala było już za późno - bardzo siebie obwiniałam
    W kolejnej założony szew
    W tej też założony szew - ale nie jest dokładnie założony jak w poprzedniej - ale mimo wszystko staram się być dobrej myśli że wytrzyma mi on przynajmniej do 33 TC
    Ojej, bardzo mi przykro 😔
    A jakie mialas objawy jak sie coś zaczęło dziać?
    Kochana, nie masz się co obwiniać, takie sytuacje są niezależne od nas niestety 😔

Mi ogólnie nikt nie mówił o niewydolności, ale cechy jakby nie patrzeć mam 🤷‍♀️🤔
    Natomiast ciaża z zeszłego roku, rozwijała się nieprawidlowo i ponad miesiąc czekałam aż się poroni, a trzymała się i musiałam iść na indukcję do szpitala, taka przekora 🤷‍♀️

Będziemy odliczać razem i codziennie chociaz chwile odciążania 😇
    A czy szew mogą na każdym etapie założyć? To jest w narkozie?
    Musze sobie plany awaryjnie układać w głowie 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 20:54

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Musimy!!! Damy radę ❤️🌹🌹 chciałbym jak najdłużej wiadomo ale minimum 33 TC i już będę się czuć coraz pewniej ❤️🌹
    Dziś mnie tak kręgosłup boli że mi wchodzi w d ehhehe
    Nie wiem jak leżeć 🙈❤️
    A na kręgosłup bardzo mi pomogła joga dla kobiet w ciąży, mogę polecić kanał na YT z czystym sumieniem. Mam pozwolenie na takie ćwiczenia teraz, ale i tak nie robie 🤦‍♀️ przy moim rozbrykanym dwulatku... musze się wziąć, bo w końcu nie wstanę 🤪

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Także nudy nie ma 🙈

Ojej to faktycznie z przygodami! Ciśnienie masz ok? Bo mi powiedzieli, że przy nadcisnieniu i bialkomoczu szybko sie tyje, bo zatrzymuje sie wode w organizmie, dlatego robilam ten bilans hydrologiczny czy jakos tak to sie nazywa i dlatego mnie tez wazyli codziennie, no ale nastepnego dnia na innej wadze 2kg mniej, takie to ważenie 🙈
    Dawaj znać jak Twoja szyjka i chętnie skorzystam z polecajki na jogę z YT! 😊

Baby girl 🩷
    preg.png

Wysłany: 24 września 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    A na kręgosłup bardzo mi pomogła joga dla kobiet w ciąży, mogę polecić kanał na YT z czystym sumieniem. Mam pozwolenie na takie ćwiczenia teraz, ale i tak nie robie 🤦‍♀️ przy moim rozbrykanym dwulatku... musze się wziąć, bo w końcu nie wstanę 🤪

Dziękuję Kochana - ja nie mogę :(

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 24 września 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Ojej, bardzo mi przykro 😔
    A jakie mialas objawy jak sie coś zaczęło dziać?
    Kochana, nie masz się co obwiniać, takie sytuacje są niezależne od nas niestety 😔

Mi ogólnie nikt nie mówił o niewydolności, ale cechy jakby nie patrzeć mam 🤷‍♀️🤔
    Natomiast ciaża z zeszłego roku, rozwijała się nieprawidlowo i ponad miesiąc czekałam aż się poroni, a trzymała się i musiałam iść na indukcję do szpitala, taka przekora 🤷‍♀️

Będziemy odliczać razem i codziennie chociaz chwile odciążania 😇
    A czy szew mogą na każdym etapie założyć? To jest w narkozie?
    Musze sobie plany awaryjnie układać w głowie 🤔

Wiesz co nie lubię tego wspominać ale mam to już przerobione w głowie w piątek byłam na wizycie było wporzadku - we wtorek urodziłam
    Kiedy trafiłam do szpitala to spinał mi się mocno brzuch ale to już było za późno - oczywiście u mnie przetrzymali mnie - zanim trafiłam do szpitala innego - i jak usłyszałam " niechcący" że jakbym trafiła szybciej to możliwe że taki specjalnym balonikiem ( jeden lekarz się chciał tego podjąć ) by wypchnęli dziecko - to w głowie beznadziejna pustka - ale hmm bylo za późno Mały był w kanale rodnym akcja porodowa w trakcie mimo brakuje skurczy - pękły wody - szybko na stół - CC - lekarze dzielnie walczyli o życie Synka - nikomu nie życzę patrzeć jak dziecko walczy o każdy dzień w inkubatorze - ( nie będę śmiecila o tym 🥺)
    No i później przez to co się stało w kolejnej miałam profilaktyczny szew założony
    Oczywiście niektórzy lekarze komentowali, że dlaczego ja mam mieć szew założony skoro nie widać u mnie cech
    Mówię że nagłe mi szyjka nie wytrzymuje otwiera się i jak trafiam do szpitala jest już za późno ( więc spojrzenia w tamtych czasach były czasem naprawdę nie do pojęcia )
    Pamiętaj każdy przypadek z Nas jest inny - ja jestem dość niespotykanym by nie mając niby cech niewydolności na pierwszy rzut oka - je posiadam
    Moja doktor mnie zna i wie jak to się objawia - dzieki niej Mam córeczkę która ma 9 lat

I teraz mam porównanie co było ponad 10 lat temu a dziś
    Więc teraz mam założony szew profilaktyczny przez moje doświadczenia i poronienia w poprzednich ciążach
    Zmienione podejście lekarzy, położnych - które często wbrew pozorom kibicują takim Mamom by się nie poddawały - życzą powodzenia - niektóre z nich są młode położne, niektóre starsze podejście całkiem inne - coraz więcej kobiet ginekologów jest - więc jak ponad 10 lat patrzyli niektórzy na mnie jak na ufoludka to teraz wiem, że jest nas coraz więcej i podejście się zmieniło

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 24 września 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Cieszę się, że jesteś już w domu 😙 wierzę, że pomyślnie donosisz bobaska do bezpiecznego momentu ❤️

SamiDe lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam nie zdolność szyjki i założony pessar. Ale ja nie mam niestety możliwości leżenia i odpoczywania. 😔 mam nadzieję, że pessar mnie uchroni, jutro mam wizytę u lekarza, jestem ciekawa jak tam moja dziewczynka w brzuchu.

Wysłany: 24 września 2023, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Ja też mam nie zdolność szyjki i założony pessar. Ale ja nie mam niestety możliwości leżenia i odpoczywania. 😔 mam nadzieję, że pessar mnie uchroni, jutro mam wizytę u lekarza, jestem ciekawa jak tam moja dziewczynka w brzuchu.
    Trzymam kciuki 😙o której masz jutro wizytę?

Linka2019 lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano, 8.20 dam znać 😊

Kasiastaraczka, Dudka1997 lubią tę wiadomość

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 25 września 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie okej. Miałam USG 3trymestru. Dziewczynka jest nadal dziewczynka 🙂 waży 1400 gramów, wody w normie, przepływy okej, szyjka ma już 17mm, ale pessar trzyma i to najważniejsze. Była bardzo ruchliwa i niestety trudno było uchwycić buzię, cały czas zasłaniala się rękami, więc widziałam bardziej takie mszy, zamiast buzi, ale to nic, najważniejsze, że jej dobrze w brzuchu.

Kasiastaraczka, _Hope, Juśka88, Dudka1997, alex0806, Madeline , Giosiek, SamiDe lubią tę wiadomość

Wysłany: 25 września 2023, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    U mnie okej. Miałam USG 3trymestru. Dziewczynka jest nadal dziewczynka 🙂 waży 1400 gramów, wody w normie, przepływy okej, szyjka ma już 17mm, ale pessar trzyma i to najważniejsze. Była bardzo ruchliwa i niestety trudno było uchwycić buzię, cały czas zasłaniala się rękami, więc widziałam bardziej takie mszy, zamiast buzi, ale to nic, najważniejsze, że jej dobrze w brzuchu.
    Najważniejsze, że wszystko dobrze i pessar trzyma szyjkę 🥰

Linka2019 lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
‹‹ 245 246 247 248 249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ