X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Co do całej machiny produkcji krwinek czerwonych - oprócz żelaza niezbędna jest wit.B12 - jeśli stosujecie dietę wegańska lub wegetariańska, z mniejszą ilością nabiału to zdecydowanie suplementowac! Ja suplentuje ze względu na wegetarianizm i przed zajściem w ciążę w końcu uporządkowałam sobie dzięki suplom morfologię - zawsze miałam poza normami MCV, MCHC, hemoglobina i czerwone krwinki na granicy. Przed samą ciążą już piękne normy :)
    Ooo, to mi nikt nie powiedział, a właśnie jem bardziej wege, i na nabiał mam małą ochotę od ciąży....to pomyśle o tej B12 ☺️ dzięki!

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Z tym,że biorę od miesiąca,a poprawa jest niewielka i jeszcze poniżej normy... dlatego obawiam się,że mi podwyższy dawkowanie, albo zmieni lek.

Ale wspaniale,że już taki duży Henio 🧡🧡🧡🧡
    To najwyżej zmieni lek,mi zmieniał w pierwszej ciąży jak słabo reagowałam

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Misia ja musiałam dostać ponieważ miałam skurcze i plamienia - i to było w razie "wu" jeśli miałoby się nie uspokoić
    Nie pamiętam ile zastrzyków dostałam
    Jednakże chciałam po prostu wesprzeć Sami- że u niej też się uspokoi i jakoś ją wesprzeć i będzie dobrze 🌹🥰❤️
    Tak wiem że to standard sporo w poprzedniej ciąży przeszłam ( ale nie będę tego wspominać 🙈🤣)
    Mam nadzieję że jak Dzidzia teraz będzie nabierać " masy" znowu nie będę mieć powtórki z rozrywki i że szyjka mi wytrzyma
    Finalnie mam wytrzymać minimum jeszcze 8 tyg ( aby przynajmniej donosić do 33 TC)
    Mam nadzieję że uda się dłużej i bez żadnych długotrwałych wizyt w szpitalu
    Ojej, dziękuję za ten wpis ❤
    Ja też jestem w tym teamie i sobie myślę byle jeszcze te 10 tyg.! Będziemy się wspierać, damy radę 🙏🍀🍀🍀

SamiDe, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
    2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
    3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam 4 zastrzyki ze sterydami w odstępie 12h. Dzisiaj wypuścili mnie juz do domu! W moczu już nie mam protein, ciśnienie w miarę stabilne, przechodzę na stopień 2gi, ciąża zwiększonego ryzyka, więc teraz wizyty będę miała już co 2 tygodnie. Pobrali mi jeszcze dzisiaj wymazy na GBS i inne bakterie, które mogą powodować skracanie szyjki, dzisiaj mierzyli to było niespełna 24mm, półtora tygodnia temu 25mm, ale biorę pod uwagę, że pomiary mogą się różnić, a nie, że skraca mi się szyjka. W każdym razie te skurcze, które wykryli na ktg nie powodują skracania szyjki, ale dostalam progebel, 200mg 1x dziennie i buscopan w razie skurczów. No i oszczędny tryb życia. Ale jestem dobrej myśli, bo wykluczyli stan przedrzucawkowy :)

RedTail_Rudzia, Dudka1997, Wiewioora, alex0806, Giosiek, Madeline , Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Ja dostałam 4 zastrzyki ze sterydami w odstępie 12h. Dzisiaj wypuścili mnie juz do domu! W moczu już nie mam protein, ciśnienie w miarę stabilne, przechodzę na stopień 2gi, ciąża zwiększonego ryzyka, więc teraz wizyty będę miała już co 2 tygodnie. Pobrali mi jeszcze dzisiaj wymazy na GBS i inne bakterie, które mogą powodować skracanie szyjki, dzisiaj mierzyli to było niespełna 24mm, półtora tygodnia temu 25mm, ale biorę pod uwagę, że pomiary mogą się różnić, a nie, że skraca mi się szyjka. W każdym razie te skurcze, które wykryli na ktg nie powodują skracania szyjki, ale dostalam progebel, 200mg 1x dziennie i buscopan w razie skurczów. No i oszczędny tryb życia. Ale jestem dobrej myśli, bo wykluczyli stan przedrzucawkowy :)
    Bardzo dobre wieści, że jest stabilnie! 🙂👍24 i 25 to to samo w zasadzie. Fajnie, że zostałaś tak kompleksowo zaopiekowana 🙂 Zatem trzymaj się i w miarę możliwości odpoczywaj! Polecam pozycje łokciowo-kolankową na chwilkę chociaż 🙂

Ja mam wizytę w poniedziałek i zobaczymy jak u mnie szyjka i ten cholerny lejek 😏

SamiDe lubi tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Bardzo dobre wieści, że jest stabilnie! 🙂👍24 i 25 to to samo w zasadzie. Fajnie, że zostałaś tak kompleksowo zaopiekowana 🙂 Zatem trzymaj się i w miarę możliwości odpoczywaj! Polecam pozycje łokciowo-kolankową na chwilkę chociaż 🙂

Ja mam wizytę w poniedziałek i zobaczymy jak u mnie szyjka i ten cholerny lejek 😏

Trzymam kciuki! 🍀🍀🍀 a masz problemy z szyjką? Coś nie mogę sobie przypomnieć.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Trzymam kciuki! 🍀🍀🍀 a masz problemy z szyjką? Coś nie mogę sobie przypomnieć.
    Oczywiście 🙄w 1 ciąży od I prenatalnych 2,7 cm i ciągle progesteron+Mg+ odciążenie. Bywala nawet 4cm i do 38+3 doczekałam, ale to wody mi odeszły, a szyjka była ok.
    A teraz od początku progesteron+Mg i oszczędzanie wzgledne i niby ciągle była >3cm, ale na II prenatalnych wyszła szyjka z cechami lejkowatości 😔 Czyli kolejny etap niewydolności... Myslalam, że będzie wzgledny spokój, ale nie. W dodatku tyje 2x szybciej niż poprzednio mimo, że mniej jem i uważam. To też nie pomaga pewnie, bo obciazenie większe 🤷‍♀️
    Także nudy nie ma 🙈

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Ojej, dziękuję za ten wpis ❤
    Ja też jestem w tym teamie i sobie myślę byle jeszcze te 10 tyg.! Będziemy się wspierać, damy radę 🙏🍀🍀🍀
    Musimy!!! Damy radę ❤️🌹🌹 chciałbym jak najdłużej wiadomo ale minimum 33 TC i już będę się czuć coraz pewniej ❤️🌹
    Dziś mnie tak kręgosłup boli że mi wchodzi w d ehhehe
    Nie wiem jak leżeć 🙈❤️

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 23 września 2023, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Oczywiście 🙄w 1 ciąży od I prenatalnych 2,7 cm i ciągle progesteron+Mg+ odciążenie. Bywala nawet 4cm i do 38+3 doczekałam, ale to wody mi odeszły, a szyjka była ok.
    A teraz od początku progesteron+Mg i oszczędzanie wzgledne i niby ciągle była >3cm, ale na II prenatalnych wyszła szyjka z cechami lejkowatości 😔 Czyli kolejny etap niewydolności... Myslalam, że będzie wzgledny spokój, ale nie. W dodatku tyje 2x szybciej niż poprzednio mimo, że mniej jem i uważam. To też nie pomaga pewnie, bo obciazenie większe 🤷‍♀️
    Także nudy nie ma 🙈

Tak ja też jak już nie daje rady to by trochę malucha do góry dać - to pozycja - kolankowo- łokciowa

Ja też mam niewydolność ciśnieniowo - szyjkowa
    Tak hmm niewidoczną, że hmm musiałam stracić synka by się okazało, że ją mam
    Tzn. Kiedy już wyszło, że jednak to jest to - to Mały był już w kanale rodnym - ja nie mialam skurczy kiedy trafiłam do szpitala było już za późno - bardzo siebie obwiniałam
    W kolejnej założony szew
    W tej też założony szew - ale nie jest dokładnie założony jak w poprzedniej - ale mimo wszystko staram się być dobrej myśli że wytrzyma mi on przynajmniej do 33 TC

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Tak ja też jak już nie daje rady to by trochę malucha do góry dać - to pozycja - kolankowo- łokciowa

Ja też mam niewydolność ciśnieniowo - szyjkowa
    Tak hmm niewidoczną, że hmm musiałam stracić synka by się okazało, że ją mam
    Tzn. Kiedy już wyszło, że jednak to jest to - to Mały był już w kanale rodnym - ja nie mialam skurczy kiedy trafiłam do szpitala było już za późno - bardzo siebie obwiniałam
    W kolejnej założony szew
    W tej też założony szew - ale nie jest dokładnie założony jak w poprzedniej - ale mimo wszystko staram się być dobrej myśli że wytrzyma mi on przynajmniej do 33 TC
    Ojej, bardzo mi przykro 😔
    A jakie mialas objawy jak sie coś zaczęło dziać?
    Kochana, nie masz się co obwiniać, takie sytuacje są niezależne od nas niestety 😔

Mi ogólnie nikt nie mówił o niewydolności, ale cechy jakby nie patrzeć mam 🤷‍♀️🤔
    Natomiast ciaża z zeszłego roku, rozwijała się nieprawidlowo i ponad miesiąc czekałam aż się poroni, a trzymała się i musiałam iść na indukcję do szpitala, taka przekora 🤷‍♀️

Będziemy odliczać razem i codziennie chociaz chwile odciążania 😇
    A czy szew mogą na każdym etapie założyć? To jest w narkozie?
    Musze sobie plany awaryjnie układać w głowie 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 20:54

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Musimy!!! Damy radę ❤️🌹🌹 chciałbym jak najdłużej wiadomo ale minimum 33 TC i już będę się czuć coraz pewniej ❤️🌹
    Dziś mnie tak kręgosłup boli że mi wchodzi w d ehhehe
    Nie wiem jak leżeć 🙈❤️
    A na kręgosłup bardzo mi pomogła joga dla kobiet w ciąży, mogę polecić kanał na YT z czystym sumieniem. Mam pozwolenie na takie ćwiczenia teraz, ale i tak nie robie 🤦‍♀️ przy moim rozbrykanym dwulatku... musze się wziąć, bo w końcu nie wstanę 🤪

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 23 września 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Także nudy nie ma 🙈

Ojej to faktycznie z przygodami! Ciśnienie masz ok? Bo mi powiedzieli, że przy nadcisnieniu i bialkomoczu szybko sie tyje, bo zatrzymuje sie wode w organizmie, dlatego robilam ten bilans hydrologiczny czy jakos tak to sie nazywa i dlatego mnie tez wazyli codziennie, no ale nastepnego dnia na innej wadze 2kg mniej, takie to ważenie 🙈
    Dawaj znać jak Twoja szyjka i chętnie skorzystam z polecajki na jogę z YT! 😊

Baby girl 🩷
    preg.png

Wysłany: 24 września 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    A na kręgosłup bardzo mi pomogła joga dla kobiet w ciąży, mogę polecić kanał na YT z czystym sumieniem. Mam pozwolenie na takie ćwiczenia teraz, ale i tak nie robie 🤦‍♀️ przy moim rozbrykanym dwulatku... musze się wziąć, bo w końcu nie wstanę 🤪

Dziękuję Kochana - ja nie mogę :(

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 24 września 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    Ojej, bardzo mi przykro 😔
    A jakie mialas objawy jak sie coś zaczęło dziać?
    Kochana, nie masz się co obwiniać, takie sytuacje są niezależne od nas niestety 😔

Mi ogólnie nikt nie mówił o niewydolności, ale cechy jakby nie patrzeć mam 🤷‍♀️🤔
    Natomiast ciaża z zeszłego roku, rozwijała się nieprawidlowo i ponad miesiąc czekałam aż się poroni, a trzymała się i musiałam iść na indukcję do szpitala, taka przekora 🤷‍♀️

Będziemy odliczać razem i codziennie chociaz chwile odciążania 😇
    A czy szew mogą na każdym etapie założyć? To jest w narkozie?
    Musze sobie plany awaryjnie układać w głowie 🤔

Wiesz co nie lubię tego wspominać ale mam to już przerobione w głowie w piątek byłam na wizycie było wporzadku - we wtorek urodziłam
    Kiedy trafiłam do szpitala to spinał mi się mocno brzuch ale to już było za późno - oczywiście u mnie przetrzymali mnie - zanim trafiłam do szpitala innego - i jak usłyszałam " niechcący" że jakbym trafiła szybciej to możliwe że taki specjalnym balonikiem ( jeden lekarz się chciał tego podjąć ) by wypchnęli dziecko - to w głowie beznadziejna pustka - ale hmm bylo za późno Mały był w kanale rodnym akcja porodowa w trakcie mimo brakuje skurczy - pękły wody - szybko na stół - CC - lekarze dzielnie walczyli o życie Synka - nikomu nie życzę patrzeć jak dziecko walczy o każdy dzień w inkubatorze - ( nie będę śmiecila o tym 🥺)
    No i później przez to co się stało w kolejnej miałam profilaktyczny szew założony
    Oczywiście niektórzy lekarze komentowali, że dlaczego ja mam mieć szew założony skoro nie widać u mnie cech
    Mówię że nagłe mi szyjka nie wytrzymuje otwiera się i jak trafiam do szpitala jest już za późno ( więc spojrzenia w tamtych czasach były czasem naprawdę nie do pojęcia )
    Pamiętaj każdy przypadek z Nas jest inny - ja jestem dość niespotykanym by nie mając niby cech niewydolności na pierwszy rzut oka - je posiadam
    Moja doktor mnie zna i wie jak to się objawia - dzieki niej Mam córeczkę która ma 9 lat

I teraz mam porównanie co było ponad 10 lat temu a dziś
    Więc teraz mam założony szew profilaktyczny przez moje doświadczenia i poronienia w poprzednich ciążach
    Zmienione podejście lekarzy, położnych - które często wbrew pozorom kibicują takim Mamom by się nie poddawały - życzą powodzenia - niektóre z nich są młode położne, niektóre starsze podejście całkiem inne - coraz więcej kobiet ginekologów jest - więc jak ponad 10 lat patrzyli niektórzy na mnie jak na ufoludka to teraz wiem, że jest nas coraz więcej i podejście się zmieniło

Rudzia ❤️
    preg.png

Wysłany: 24 września 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Cieszę się, że jesteś już w domu 😙 wierzę, że pomyślnie donosisz bobaska do bezpiecznego momentu ❤️

SamiDe lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam nie zdolność szyjki i założony pessar. Ale ja nie mam niestety możliwości leżenia i odpoczywania. 😔 mam nadzieję, że pessar mnie uchroni, jutro mam wizytę u lekarza, jestem ciekawa jak tam moja dziewczynka w brzuchu.

Wysłany: 24 września 2023, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Ja też mam nie zdolność szyjki i założony pessar. Ale ja nie mam niestety możliwości leżenia i odpoczywania. 😔 mam nadzieję, że pessar mnie uchroni, jutro mam wizytę u lekarza, jestem ciekawa jak tam moja dziewczynka w brzuchu.
    Trzymam kciuki 😙o której masz jutro wizytę?

Linka2019 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 24 września 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano, 8.20 dam znać 😊

Kasiastaraczka, Dudka1997 lubią tę wiadomość

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 25 września 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie okej. Miałam USG 3trymestru. Dziewczynka jest nadal dziewczynka 🙂 waży 1400 gramów, wody w normie, przepływy okej, szyjka ma już 17mm, ale pessar trzyma i to najważniejsze. Była bardzo ruchliwa i niestety trudno było uchwycić buzię, cały czas zasłaniala się rękami, więc widziałam bardziej takie mszy, zamiast buzi, ale to nic, najważniejsze, że jej dobrze w brzuchu.

Kasiastaraczka, _Hope, Juśka88, Dudka1997, alex0806, Madeline , Giosiek, SamiDe lubią tę wiadomość

Wysłany: 25 września 2023, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    U mnie okej. Miałam USG 3trymestru. Dziewczynka jest nadal dziewczynka 🙂 waży 1400 gramów, wody w normie, przepływy okej, szyjka ma już 17mm, ale pessar trzyma i to najważniejsze. Była bardzo ruchliwa i niestety trudno było uchwycić buzię, cały czas zasłaniala się rękami, więc widziałam bardziej takie mszy, zamiast buzi, ale to nic, najważniejsze, że jej dobrze w brzuchu.
    Najważniejsze, że wszystko dobrze i pessar trzyma szyjkę 🥰

Linka2019 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 245 246 247 248 249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ