Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Natash88 wrote:Co do całej machiny produkcji krwinek czerwonych - oprócz żelaza niezbędna jest wit.B12 - jeśli stosujecie dietę wegańska lub wegetariańska, z mniejszą ilością nabiału to zdecydowanie suplementowac! Ja suplentuje ze względu na wegetarianizm i przed zajściem w ciążę w końcu uporządkowałam sobie dzięki suplom morfologię - zawsze miałam poza normami MCV, MCHC, hemoglobina i czerwone krwinki na granicy. Przed samą ciążą już piękne normy
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Madeline wrote:Z tym,że biorę od miesiąca,a poprawa jest niewielka i jeszcze poniżej normy... dlatego obawiam się,że mi podwyższy dawkowanie, albo zmieni lek.
Ale wspaniale,że już taki duży Henio 🧡🧡🧡🧡Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
RedTail_Rudzia wrote:Misia ja musiałam dostać ponieważ miałam skurcze i plamienia - i to było w razie "wu" jeśli miałoby się nie uspokoić
Nie pamiętam ile zastrzyków dostałam
Jednakże chciałam po prostu wesprzeć Sami- że u niej też się uspokoi i jakoś ją wesprzeć i będzie dobrze 🌹🥰❤️
Tak wiem że to standard sporo w poprzedniej ciąży przeszłam ( ale nie będę tego wspominać 🙈🤣)
Mam nadzieję że jak Dzidzia teraz będzie nabierać " masy" znowu nie będę mieć powtórki z rozrywki i że szyjka mi wytrzyma
Finalnie mam wytrzymać minimum jeszcze 8 tyg ( aby przynajmniej donosić do 33 TC)
Mam nadzieję że uda się dłużej i bez żadnych długotrwałych wizyt w szpitalu
Ja też jestem w tym teamie i sobie myślę byle jeszcze te 10 tyg.! Będziemy się wspierać, damy radę 🙏🍀🍀🍀SamiDe, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
Ja dostałam 4 zastrzyki ze sterydami w odstępie 12h. Dzisiaj wypuścili mnie juz do domu! W moczu już nie mam protein, ciśnienie w miarę stabilne, przechodzę na stopień 2gi, ciąża zwiększonego ryzyka, więc teraz wizyty będę miała już co 2 tygodnie. Pobrali mi jeszcze dzisiaj wymazy na GBS i inne bakterie, które mogą powodować skracanie szyjki, dzisiaj mierzyli to było niespełna 24mm, półtora tygodnia temu 25mm, ale biorę pod uwagę, że pomiary mogą się różnić, a nie, że skraca mi się szyjka. W każdym razie te skurcze, które wykryli na ktg nie powodują skracania szyjki, ale dostalam progebel, 200mg 1x dziennie i buscopan w razie skurczów. No i oszczędny tryb życia. Ale jestem dobrej myśli, bo wykluczyli stan przedrzucawkowy
RedTail_Rudzia, Dudka1997, Wiewioora, alex0806, Giosiek, Madeline , Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
SamiDe wrote:Ja dostałam 4 zastrzyki ze sterydami w odstępie 12h. Dzisiaj wypuścili mnie juz do domu! W moczu już nie mam protein, ciśnienie w miarę stabilne, przechodzę na stopień 2gi, ciąża zwiększonego ryzyka, więc teraz wizyty będę miała już co 2 tygodnie. Pobrali mi jeszcze dzisiaj wymazy na GBS i inne bakterie, które mogą powodować skracanie szyjki, dzisiaj mierzyli to było niespełna 24mm, półtora tygodnia temu 25mm, ale biorę pod uwagę, że pomiary mogą się różnić, a nie, że skraca mi się szyjka. W każdym razie te skurcze, które wykryli na ktg nie powodują skracania szyjki, ale dostalam progebel, 200mg 1x dziennie i buscopan w razie skurczów. No i oszczędny tryb życia. Ale jestem dobrej myśli, bo wykluczyli stan przedrzucawkowy
Ja mam wizytę w poniedziałek i zobaczymy jak u mnie szyjka i ten cholerny lejek 😏SamiDe lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Sto_krotka wrote:Bardzo dobre wieści, że jest stabilnie! 🙂👍24 i 25 to to samo w zasadzie. Fajnie, że zostałaś tak kompleksowo zaopiekowana 🙂 Zatem trzymaj się i w miarę możliwości odpoczywaj! Polecam pozycje łokciowo-kolankową na chwilkę chociaż 🙂
Ja mam wizytę w poniedziałek i zobaczymy jak u mnie szyjka i ten cholerny lejek 😏
Trzymam kciuki! 🍀🍀🍀 a masz problemy z szyjką? Coś nie mogę sobie przypomnieć. -
SamiDe wrote:Trzymam kciuki! 🍀🍀🍀 a masz problemy z szyjką? Coś nie mogę sobie przypomnieć.
A teraz od początku progesteron+Mg i oszczędzanie wzgledne i niby ciągle była >3cm, ale na II prenatalnych wyszła szyjka z cechami lejkowatości 😔 Czyli kolejny etap niewydolności... Myslalam, że będzie wzgledny spokój, ale nie. W dodatku tyje 2x szybciej niż poprzednio mimo, że mniej jem i uważam. To też nie pomaga pewnie, bo obciazenie większe 🤷♀️
Także nudy nie ma 🙈RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Sto_krotka wrote:Ojej, dziękuję za ten wpis ❤
Ja też jestem w tym teamie i sobie myślę byle jeszcze te 10 tyg.! Będziemy się wspierać, damy radę 🙏🍀🍀🍀
Dziś mnie tak kręgosłup boli że mi wchodzi w d ehhehe
Nie wiem jak leżeć 🙈❤️ -
Sto_krotka wrote:Oczywiście 🙄w 1 ciąży od I prenatalnych 2,7 cm i ciągle progesteron+Mg+ odciążenie. Bywala nawet 4cm i do 38+3 doczekałam, ale to wody mi odeszły, a szyjka była ok.
A teraz od początku progesteron+Mg i oszczędzanie wzgledne i niby ciągle była >3cm, ale na II prenatalnych wyszła szyjka z cechami lejkowatości 😔 Czyli kolejny etap niewydolności... Myslalam, że będzie wzgledny spokój, ale nie. W dodatku tyje 2x szybciej niż poprzednio mimo, że mniej jem i uważam. To też nie pomaga pewnie, bo obciazenie większe 🤷♀️
Także nudy nie ma 🙈
Tak ja też jak już nie daje rady to by trochę malucha do góry dać - to pozycja - kolankowo- łokciowa
Ja też mam niewydolność ciśnieniowo - szyjkowa
Tak hmm niewidoczną, że hmm musiałam stracić synka by się okazało, że ją mam
Tzn. Kiedy już wyszło, że jednak to jest to - to Mały był już w kanale rodnym - ja nie mialam skurczy kiedy trafiłam do szpitala było już za późno - bardzo siebie obwiniałam
W kolejnej założony szew
W tej też założony szew - ale nie jest dokładnie założony jak w poprzedniej - ale mimo wszystko staram się być dobrej myśli że wytrzyma mi on przynajmniej do 33 TC -
RedTail_Rudzia wrote:Tak ja też jak już nie daje rady to by trochę malucha do góry dać - to pozycja - kolankowo- łokciowa
Ja też mam niewydolność ciśnieniowo - szyjkowa
Tak hmm niewidoczną, że hmm musiałam stracić synka by się okazało, że ją mam
Tzn. Kiedy już wyszło, że jednak to jest to - to Mały był już w kanale rodnym - ja nie mialam skurczy kiedy trafiłam do szpitala było już za późno - bardzo siebie obwiniałam
W kolejnej założony szew
W tej też założony szew - ale nie jest dokładnie założony jak w poprzedniej - ale mimo wszystko staram się być dobrej myśli że wytrzyma mi on przynajmniej do 33 TC
A jakie mialas objawy jak sie coś zaczęło dziać?
Kochana, nie masz się co obwiniać, takie sytuacje są niezależne od nas niestety 😔
Mi ogólnie nikt nie mówił o niewydolności, ale cechy jakby nie patrzeć mam 🤷♀️🤔
Natomiast ciaża z zeszłego roku, rozwijała się nieprawidlowo i ponad miesiąc czekałam aż się poroni, a trzymała się i musiałam iść na indukcję do szpitala, taka przekora 🤷♀️
Będziemy odliczać razem i codziennie chociaz chwile odciążania 😇
A czy szew mogą na każdym etapie założyć? To jest w narkozie?
Musze sobie plany awaryjnie układać w głowie 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 20:54
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
RedTail_Rudzia wrote:Musimy!!! Damy radę ❤️🌹🌹 chciałbym jak najdłużej wiadomo ale minimum 33 TC i już będę się czuć coraz pewniej ❤️🌹
Dziś mnie tak kręgosłup boli że mi wchodzi w d ehhehe
Nie wiem jak leżeć 🙈❤️2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Sto_krotka wrote:Oczywiście 🙄w 1 ciąży od I prenatalnych 2,7 cm i ciągle progesteron+Mg+ odciążenie. Bywala nawet 4cm i do 38+3 doczekałam, ale to wody mi odeszły, a szyjka była ok.
Także nudy nie ma 🙈
Ojej to faktycznie z przygodami! Ciśnienie masz ok? Bo mi powiedzieli, że przy nadcisnieniu i bialkomoczu szybko sie tyje, bo zatrzymuje sie wode w organizmie, dlatego robilam ten bilans hydrologiczny czy jakos tak to sie nazywa i dlatego mnie tez wazyli codziennie, no ale nastepnego dnia na innej wadze 2kg mniej, takie to ważenie 🙈
Dawaj znać jak Twoja szyjka i chętnie skorzystam z polecajki na jogę z YT! 😊 -
Sto_krotka wrote:A na kręgosłup bardzo mi pomogła joga dla kobiet w ciąży, mogę polecić kanał na YT z czystym sumieniem. Mam pozwolenie na takie ćwiczenia teraz, ale i tak nie robie 🤦♀️ przy moim rozbrykanym dwulatku... musze się wziąć, bo w końcu nie wstanę 🤪
Dziękuję Kochana - ja nie mogę -
Sto_krotka wrote:Ojej, bardzo mi przykro 😔
A jakie mialas objawy jak sie coś zaczęło dziać?
Kochana, nie masz się co obwiniać, takie sytuacje są niezależne od nas niestety 😔
Mi ogólnie nikt nie mówił o niewydolności, ale cechy jakby nie patrzeć mam 🤷♀️🤔
Natomiast ciaża z zeszłego roku, rozwijała się nieprawidlowo i ponad miesiąc czekałam aż się poroni, a trzymała się i musiałam iść na indukcję do szpitala, taka przekora 🤷♀️
Będziemy odliczać razem i codziennie chociaz chwile odciążania 😇
A czy szew mogą na każdym etapie założyć? To jest w narkozie?
Musze sobie plany awaryjnie układać w głowie 🤔
Wiesz co nie lubię tego wspominać ale mam to już przerobione w głowie w piątek byłam na wizycie było wporzadku - we wtorek urodziłam
Kiedy trafiłam do szpitala to spinał mi się mocno brzuch ale to już było za późno - oczywiście u mnie przetrzymali mnie - zanim trafiłam do szpitala innego - i jak usłyszałam " niechcący" że jakbym trafiła szybciej to możliwe że taki specjalnym balonikiem ( jeden lekarz się chciał tego podjąć ) by wypchnęli dziecko - to w głowie beznadziejna pustka - ale hmm bylo za późno Mały był w kanale rodnym akcja porodowa w trakcie mimo brakuje skurczy - pękły wody - szybko na stół - CC - lekarze dzielnie walczyli o życie Synka - nikomu nie życzę patrzeć jak dziecko walczy o każdy dzień w inkubatorze - ( nie będę śmiecila o tym 🥺)
No i później przez to co się stało w kolejnej miałam profilaktyczny szew założony
Oczywiście niektórzy lekarze komentowali, że dlaczego ja mam mieć szew założony skoro nie widać u mnie cech
Mówię że nagłe mi szyjka nie wytrzymuje otwiera się i jak trafiam do szpitala jest już za późno ( więc spojrzenia w tamtych czasach były czasem naprawdę nie do pojęcia )
Pamiętaj każdy przypadek z Nas jest inny - ja jestem dość niespotykanym by nie mając niby cech niewydolności na pierwszy rzut oka - je posiadam
Moja doktor mnie zna i wie jak to się objawia - dzieki niej Mam córeczkę która ma 9 lat
I teraz mam porównanie co było ponad 10 lat temu a dziś
Więc teraz mam założony szew profilaktyczny przez moje doświadczenia i poronienia w poprzednich ciążach
Zmienione podejście lekarzy, położnych - które często wbrew pozorom kibicują takim Mamom by się nie poddawały - życzą powodzenia - niektóre z nich są młode położne, niektóre starsze podejście całkiem inne - coraz więcej kobiet ginekologów jest - więc jak ponad 10 lat patrzyli niektórzy na mnie jak na ufoludka to teraz wiem, że jest nas coraz więcej i podejście się zmieniło -
SamiDe wrote:Ja dostałam 4 zastrzyki ze sterydami w odstępie 12h. Dzisiaj wypuścili mnie juz do domu! W moczu już nie mam protein, ciśnienie w miarę stabilne, przechodzę na stopień 2gi, ciąża zwiększonego ryzyka, więc teraz wizyty będę miała już co 2 tygodnie. Pobrali mi jeszcze dzisiaj wymazy na GBS i inne bakterie, które mogą powodować skracanie szyjki, dzisiaj mierzyli to było niespełna 24mm, półtora tygodnia temu 25mm, ale biorę pod uwagę, że pomiary mogą się różnić, a nie, że skraca mi się szyjka. W każdym razie te skurcze, które wykryli na ktg nie powodują skracania szyjki, ale dostalam progebel, 200mg 1x dziennie i buscopan w razie skurczów. No i oszczędny tryb życia. Ale jestem dobrej myśli, bo wykluczyli stan przedrzucawkowy
SamiDe lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Linka2019 wrote:Ja też mam nie zdolność szyjki i założony pessar. Ale ja nie mam niestety możliwości leżenia i odpoczywania. 😔 mam nadzieję, że pessar mnie uchroni, jutro mam wizytę u lekarza, jestem ciekawa jak tam moja dziewczynka w brzuchu.
Linka2019 lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
U mnie okej. Miałam USG 3trymestru. Dziewczynka jest nadal dziewczynka 🙂 waży 1400 gramów, wody w normie, przepływy okej, szyjka ma już 17mm, ale pessar trzyma i to najważniejsze. Była bardzo ruchliwa i niestety trudno było uchwycić buzię, cały czas zasłaniala się rękami, więc widziałam bardziej takie mszy, zamiast buzi, ale to nic, najważniejsze, że jej dobrze w brzuchu.
Kasiastaraczka, _Hope, Juśka88, Dudka1997, alex0806, Madeline , Giosiek, SamiDe lubią tę wiadomość
-
Linka2019 wrote:U mnie okej. Miałam USG 3trymestru. Dziewczynka jest nadal dziewczynka 🙂 waży 1400 gramów, wody w normie, przepływy okej, szyjka ma już 17mm, ale pessar trzyma i to najważniejsze. Była bardzo ruchliwa i niestety trudno było uchwycić buzię, cały czas zasłaniala się rękami, więc widziałam bardziej takie mszy, zamiast buzi, ale to nic, najważniejsze, że jej dobrze w brzuchu.
Linka2019 lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87