Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nattttal wrote:Ja robiłam badania w Krakowie i mieli czas oczekiwania dla plgf 7 dni roboczych, a dla pappa i beta od 4 do 7 dni roboczych. Też bałam się, że wyniki nie zdążą przyjść, ale były na drugi dzień. I też robiłam na 5 dni przez USG ☺️ myśle, że jest duża szansa, że będziesz mieć wyniki albo w sobotę albo w poniedziałek.
Mnie zlapala jakaś infekcja wirusowa gardła, próbuje się jej pozbyć od drugiej połowy maja. Dotychczas miałam lekkie objawy, drobne drapanie w gardle i lekki kaszel, wyniki morfologii i crp też miałam w normie więc lekarze polecali mi te tabletki na gardło dla kobiet w ciąży i odpoczynek. Gdybym nie była w ciąży, to nawet bym z tym do lekarza nie poszła. Teraz od soboty mam o wiele większy kaszel, katar, zatkane uszy, bok gardła, robiłam dziś crp i też wybiło mi je mocno do góry. Mam nadzieję, że po nowych lekach mi przejdzie, bo martwię się o dziecko. Okropne jest to, jak ograniczone możliwości leczenia takich wirusowek mamy teraz w ciąży 🤷🏻♀️
Dziękuję. ❤❤❤ Już trochę mniej się martwię. 🤭 Ja wykupuję zlecane badania przez portal badania.pl i po prostu wybieram najbliższy i najtańszy punkt, w którym dane badania mogę zrobić. Chyba zaczyna mi się udzielać stres przed prenatalnymi. Obawiam się tych wszystkich nieprawidłowości i wad... Jeszcze ta moja cukrzyca ciążowa.. Druga ciąża jest dla mnie o wiele trudniejsza i bardziej stresująca. Byle tylko maleństwo było zdrowe. 🙏🙏🙏 O niczym innym nie marzę.
Współczuję Ci choroby. Ja w poprzedniej ciąży też się leczyłam i niestety w ciąży to leczenie jest mocno ograniczone. Życzę zdrówka i trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia! 🍀
Nattttal lubi tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Mi sie wydaje ze czuje ruchy od jakiegos czasu. W pierwszej ciazy tez wczesnie czulam. Teraz ewidentnie tak z lewej strony brzucha czuje (moze z prawej mam lozysko, nie wiem). Czasem klade sie/siadam nieruchomo zeby poczuc. Ale inne uczucie niz w pierwszej ciazy, wtedy byly skrzydelka motyla, a teraz… no wiem, ze to nie motyl tylko dzidek maly xd
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
Lipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
-
Odiodi wrote:Cześć dziewczyny, ja obecnie w 7tc+3 i od kilku dni czuje się naprawdę tragicznie. I tak przychodzę do Was z pytaniem, bo jesteście ten +/- miesiąc do przodu. Czy to przejdzie jakoś niedługo ? Kolejne pytanie, kiedy mówiłyście/planujecie mówić pracodawcom ? Myślicie już o l4 ? A może któraś z Was już jest ?
To złe samopoczucie powinno przejść z końcem pierwszego trymestru. Rzadko zdarza się żeby trwało dłużej ale się zdarza. Ja powiedziałam w pracy w 5 tygodniu bo wylądowałam w szpitalu ale nadal pracuje i pewnie do końca sierpnia będę pracować. Obecnie już przekazuje obowiązki osobie która ma mnie zastępować. -
Byłam z córką u pediatry w sprawie tej infekcji czy cholera wie czego, piecze ją przy kąpieli i mało sika. Dostała jakieś do przemywania plus Tantum rosa, dafurag i zleciła badania moczu, posiew i krwi. W piątek zrobimy. Także nie olała tematu. Trochę długo nam się to ciagnie, nie raz ma czerwone wargi więc teraz mam więcej czasu na ogarnięcie tego.
Nattal dobrze że byłaś u lekarza. Antybiotyki też można brać w ciąży, nie ma się do męczyć jak nic nie pomagało.
Anakin zazdro, wiem że ruchy mnie uspokoją więc wyczekuje a to jeszcze tyle czasu. Z córką jakoś był to 16 tcLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
U mnie też już po prenatalnych. Na USG nieco starszy o 3 dni. Bardzo wyraźnie pokazał, że to ON😅. Wszystkie parametry z USG w normie, za tydzień będę mieć wyniki z krwi. Często pytacie lub piszecie o tętnie - u mnie 154.
Nattttal, Dudka1997, _Hope, alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
_Hope wrote:Dziewczyny robiła któraś z Was może te badania w diagnostyce: PAPP-A (standard wg FMF), HCG wolna jednostka beta (standard wg FMF) i PlGF ? Jeśli tak to ile czekałyście na wyniki?
Ja miałam zrobić te badanie 5 dni przed usg I w dniu usg nie było jeszcze wyników;) lekarz powiedział że to nie problem i wyniki kazał przesłać sms a później wklepał sobie w system i liczył to prawdopodobieństwo chorób itd na szczęście odpisał że w porządku I z usg też było wszystko w porządku;)_Hope, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Dudka1997 wrote:Ja miałam zrobić te badanie 5 dni przed usg I w dniu usg nie było jeszcze wyników;) lekarz powiedział że to nie problem i wyniki kazał przesłać sms a później wklepał sobie w system i liczył to prawdopodobieństwo chorób itd na szczęście odpisał że w porządku I z usg też było wszystko w porządku;)
Dziękuję za odpowiedź. ❤ Właśnie tego się obawiam, że nie będzie wyników do USG 😔🥺pewnie moj lekarz bez problemu skonsultuje je po przesłaniu w SMS, bo już kilka razy wysyłałam mu wyniki badań, ale wolałabym żeby od razu skorygował wszystkie wyniki razem. Może jakimś cudem uda się i będą gotowe przed USG...
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Byłam u ginekologa. Dostałam pimafucin i urosept. Kazał mi dziś zrobić mocz.
On nie widzi infekcji, niestety przez to,że biorę luteinę ciężko mógł cokolwiek zobaczyć. Wziął jedynie papierkiem sprawdził i jest ok. Zobaczymy jak wyniki moczu.alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Hej,ja po wizycie,dzidxius ma 4,6 cm,słyszeliśmy serduszko,był bardzo aktywny 😅prenatalne USG będę mieć ,23 czerwca,i w tym samym dniu badania krwi na nipt itd
I na 6 lipca mamy umówione USG na sprawdzenie płci ,położna zadzwoni do znajomej a ta zorganizuje nam niespodziankę,czy w Polsce też jest to popularne?alex0806, Ann_123, _Hope, Dudka1997, Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Byłam u ginekologa. Dostałam pimafucin i urosept. Kazał mi dziś zrobić mocz.
On nie widzi infekcji, niestety przez to,że biorę luteinę ciężko mógł cokolwiek zobaczyć. Wziął jedynie papierkiem sprawdził i jest ok. Zobaczymy jak wyniki moczu.
Pimafucin też tylko do krótkotrwałego stosowania. Troszkę się dziwię że lekarze przepisują takie leki w ciąży kiedy mogą przepisać nystatyne która jest całkowicie bezpieczna. Ja w ciąży nie dostaje innych leków tylko i wyłącznie nystatyne. -
Morelka456 wrote:Aga spróbuj zakwasić organizm. U mnie teraz waha się między 6,5 a 7.
Może to pomoże. Wizytujesz razem ze mną, ciekawe ile nasze dzidziusie mają,bo mamy te same dni i tygodnie 😊
Mi niestety jeszcze wzrosło do pH 8,5 -
Cześć kochane, odnalazłam ten wątek i pragnę dołączyć 💜
Czy może któraś z Was jest w stanie pomóc?
beta z wczoraj 91.90, rowno po 24h beta wynosi 156.46. Beta robiona dzien po dniu ponieważ plamie na brazowo, progesteron dość dobry ok 24ng/ml mimo wszystko dodatkowo zażywam na te nieszczęsne plamienia. Czy to może być biochem ? Czy te wyniki choć trochę napawają optymizmem.. ? -
Na tak wczesnym etapie ciężko coś powiedzieć. Ile dpo?
Przyrost bety sprawdza się po 48h, teoretycznie jest wzrost ale nie wiadomo czy się podwoił. Zrób może jeszcze w piątek badanie
Ja krwawiłam na początku ciąży a wszystko jest ok także plamienia się zdarzająLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
alex0806 wrote:Na tak wczesnym etapie ciężko coś powiedzieć. Ile dpo?
Przyrost bety sprawdza się po 48h, teoretycznie jest wzrost ale nie wiadomo czy się podwoił. Zrób może jeszcze w piątek badanie
Ja krwawiłam na początku ciąży a wszystko jest ok także plamienia się zdarzają
Jestem ok 15dpo, wzrost z dnia na dzień wyszedł około 70% więc nawet sporo, natomiast nie mogę odnaleźć przyczyny plamienia