X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Ja robiłam badania w Krakowie i mieli czas oczekiwania dla plgf 7 dni roboczych, a dla pappa i beta od 4 do 7 dni roboczych. Też bałam się, że wyniki nie zdążą przyjść, ale były na drugi dzień. I też robiłam na 5 dni przez USG ☺️ myśle, że jest duża szansa, że będziesz mieć wyniki albo w sobotę albo w poniedziałek.

Mnie zlapala jakaś infekcja wirusowa gardła, próbuje się jej pozbyć od drugiej połowy maja. Dotychczas miałam lekkie objawy, drobne drapanie w gardle i lekki kaszel, wyniki morfologii i crp też miałam w normie więc lekarze polecali mi te tabletki na gardło dla kobiet w ciąży i odpoczynek. Gdybym nie była w ciąży, to nawet bym z tym do lekarza nie poszła. Teraz od soboty mam o wiele większy kaszel, katar, zatkane uszy, bok gardła, robiłam dziś crp i też wybiło mi je mocno do góry. Mam nadzieję, że po nowych lekach mi przejdzie, bo martwię się o dziecko. Okropne jest to, jak ograniczone możliwości leczenia takich wirusowek mamy teraz w ciąży 🤷🏻‍♀️

Dziękuję. ❤❤❤ Już trochę mniej się martwię. 🤭 Ja wykupuję zlecane badania przez portal badania.pl i po prostu wybieram najbliższy i najtańszy punkt, w którym dane badania mogę zrobić. Chyba zaczyna mi się udzielać stres przed prenatalnymi. Obawiam się tych wszystkich nieprawidłowości i wad... Jeszcze ta moja cukrzyca ciążowa.. Druga ciąża jest dla mnie o wiele trudniejsza i bardziej stresująca. Byle tylko maleństwo było zdrowe. 🙏🙏🙏 O niczym innym nie marzę.

Współczuję Ci choroby. Ja w poprzedniej ciąży też się leczyłam i niestety w ciąży to leczenie jest mocno ograniczone. Życzę zdrówka i trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia! 🍀

Nattttal lubi tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattal zdrówka życzę! 🤗
    A ja po oddaniu moczu czuje szczypanie,nie mocne ale jest. Więc dobrze,że się zdecydowałam,żeby iść do lekarza dziś.

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh miałam wizytę i jednak skończyło się antybiotykiem 😔 miałam wielką nadzieję, że wystarczą te leki ziołowe i naturalne. No ale nic, jak trzeba to trzeba.

preg.png
  • Anakin Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje ze czuje ruchy od jakiegos czasu. W pierwszej ciazy tez wczesnie czulam. Teraz ewidentnie tak z lewej strony brzucha czuje (moze z prawej mam lozysko, nie wiem). Czasem klade sie/siadam nieruchomo zeby poczuc. Ale inne uczucie niz w pierwszej ciazy, wtedy byly skrzydelka motyla, a teraz… no wiem, ze to nie motyl tylko dzidek maly xd

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Lipiec 2018 - synek ♥️
    Październik 2020 - poronienie 6tc
    Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
    Listopad 2021 - puste jajo 9tc
    Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odiodi wrote:
    Cześć dziewczyny, ja obecnie w 7tc+3 i od kilku dni czuje się naprawdę tragicznie. I tak przychodzę do Was z pytaniem, bo jesteście ten +/- miesiąc do przodu. Czy to przejdzie jakoś niedługo ? Kolejne pytanie, kiedy mówiłyście/planujecie mówić pracodawcom ? Myślicie już o l4 ? A może któraś z Was już jest ?

To złe samopoczucie powinno przejść z końcem pierwszego trymestru. Rzadko zdarza się żeby trwało dłużej ale się zdarza. Ja powiedziałam w pracy w 5 tygodniu bo wylądowałam w szpitalu ale nadal pracuje i pewnie do końca sierpnia będę pracować. Obecnie już przekazuje obowiązki osobie która ma mnie zastępować.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam z córką u pediatry w sprawie tej infekcji czy cholera wie czego, piecze ją przy kąpieli i mało sika. Dostała jakieś do przemywania plus Tantum rosa, dafurag i zleciła badania moczu, posiew i krwi. W piątek zrobimy. Także nie olała tematu. Trochę długo nam się to ciagnie, nie raz ma czerwone wargi więc teraz mam więcej czasu na ogarnięcie tego.

Nattal dobrze że byłaś u lekarza. Antybiotyki też można brać w ciąży, nie ma się do męczyć jak nic nie pomagało.
    Anakin zazdro, wiem że ruchy mnie uspokoją więc wyczekuje a to jeszcze tyle czasu. Z córką jakoś był to 16 tc

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Ann_123 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też już po prenatalnych. Na USG nieco starszy o 3 dni. Bardzo wyraźnie pokazał, że to ON😅. Wszystkie parametry z USG w normie, za tydzień będę mieć wyniki z krwi. Często pytacie lub piszecie o tętnie - u mnie 154.

Nattttal, Dudka1997, _Hope, alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Ann_123 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was ma stwierdzone łożysko na przedniej ścianie? Faktycznie ruchy dziecka są słabiej i później wyczuwalne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2023, 15:59

preg.png
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Dziewczyny robiła któraś z Was może te badania w diagnostyce: PAPP-A (standard wg FMF), HCG wolna jednostka beta (standard wg FMF) i PlGF ? Jeśli tak to ile czekałyście na wyniki?

Ja miałam zrobić te badanie 5 dni przed usg I w dniu usg nie było jeszcze wyników;) lekarz powiedział że to nie problem i wyniki kazał przesłać sms a później wklepał sobie w system i liczył to prawdopodobieństwo chorób itd ;) na szczęście odpisał że w porządku I z usg też było wszystko w porządku;)

_Hope, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Ja miałam zrobić te badanie 5 dni przed usg I w dniu usg nie było jeszcze wyników;) lekarz powiedział że to nie problem i wyniki kazał przesłać sms a później wklepał sobie w system i liczył to prawdopodobieństwo chorób itd ;) na szczęście odpisał że w porządku I z usg też było wszystko w porządku;)

Dziękuję za odpowiedź. ❤ Właśnie tego się obawiam, że nie będzie wyników do USG 😔🥺pewnie moj lekarz bez problemu skonsultuje je po przesłaniu w SMS, bo już kilka razy wysyłałam mu wyniki badań, ale wolałabym żeby od razu skorygował wszystkie wyniki razem. Może jakimś cudem uda się i będą gotowe przed USG...

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u ginekologa. Dostałam pimafucin i urosept. Kazał mi dziś zrobić mocz.
    On nie widzi infekcji, niestety przez to,że biorę luteinę ciężko mógł cokolwiek zobaczyć. Wziął jedynie papierkiem sprawdził i jest ok. Zobaczymy jak wyniki moczu.

alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

• Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz czytam,że uroseptu się nie stosuje w ciąży 🤦 Poczekam na wyniki moczu lepiej.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz raczej sprawdza czy może dany lek przepisać. Także jeśli to ginekolog to powinien wiedziec

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Kataja Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,ja po wizycie,dzidxius ma 4,6 cm,słyszeliśmy serduszko,był bardzo aktywny 😅prenatalne USG będę mieć ,23 czerwca,i w tym samym dniu badania krwi na nipt itd
    I na 6 lipca mamy umówione USG na sprawdzenie płci ,położna zadzwoni do znajomej a ta zorganizuje nam niespodziankę,czy w Polsce też jest to popularne?

alex0806, Ann_123, _Hope, Dudka1997, Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Byłam u ginekologa. Dostałam pimafucin i urosept. Kazał mi dziś zrobić mocz.
    On nie widzi infekcji, niestety przez to,że biorę luteinę ciężko mógł cokolwiek zobaczyć. Wziął jedynie papierkiem sprawdził i jest ok. Zobaczymy jak wyniki moczu.

Pimafucin też tylko do krótkotrwałego stosowania. Troszkę się dziwię że lekarze przepisują takie leki w ciąży kiedy mogą przepisać nystatyne która jest całkowicie bezpieczna. Ja w ciąży nie dostaje innych leków tylko i wyłącznie nystatyne.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Aga spróbuj zakwasić organizm. U mnie teraz waha się między 6,5 a 7.
    Może to pomoże. Wizytujesz razem ze mną, ciekawe ile nasze dzidziusie mają,bo mamy te same dni i tygodnie 😊
    Jak zakwasilas organizm?
    Mi niestety jeszcze wzrosło do pH 8,5 :(

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • bambola Debiutantka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane, odnalazłam ten wątek i pragnę dołączyć 💜

Czy może któraś z Was jest w stanie pomóc?

beta z wczoraj 91.90, rowno po 24h beta wynosi 156.46. Beta robiona dzien po dniu ponieważ plamie na brazowo, progesteron dość dobry ok 24ng/ml mimo wszystko dodatkowo zażywam na te nieszczęsne plamienia. Czy to może być biochem ? Czy te wyniki choć trochę napawają optymizmem.. ?

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tak wczesnym etapie ciężko coś powiedzieć. Ile dpo?
    Przyrost bety sprawdza się po 48h, teoretycznie jest wzrost ale nie wiadomo czy się podwoił. Zrób może jeszcze w piątek badanie
    Ja krwawiłam na początku ciąży a wszystko jest ok także plamienia się zdarzają

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • bambola Debiutantka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Na tak wczesnym etapie ciężko coś powiedzieć. Ile dpo?
    Przyrost bety sprawdza się po 48h, teoretycznie jest wzrost ale nie wiadomo czy się podwoił. Zrób może jeszcze w piątek badanie
    Ja krwawiłam na początku ciąży a wszystko jest ok także plamienia się zdarzają

Jestem ok 15dpo, wzrost z dnia na dzień wyszedł około 70% więc nawet sporo, natomiast nie mogę odnaleźć przyczyny plamienia

‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ