X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Ja robiłam badania w Krakowie i mieli czas oczekiwania dla plgf 7 dni roboczych, a dla pappa i beta od 4 do 7 dni roboczych. Też bałam się, że wyniki nie zdążą przyjść, ale były na drugi dzień. I też robiłam na 5 dni przez USG ☺️ myśle, że jest duża szansa, że będziesz mieć wyniki albo w sobotę albo w poniedziałek.

Mnie zlapala jakaś infekcja wirusowa gardła, próbuje się jej pozbyć od drugiej połowy maja. Dotychczas miałam lekkie objawy, drobne drapanie w gardle i lekki kaszel, wyniki morfologii i crp też miałam w normie więc lekarze polecali mi te tabletki na gardło dla kobiet w ciąży i odpoczynek. Gdybym nie była w ciąży, to nawet bym z tym do lekarza nie poszła. Teraz od soboty mam o wiele większy kaszel, katar, zatkane uszy, bok gardła, robiłam dziś crp i też wybiło mi je mocno do góry. Mam nadzieję, że po nowych lekach mi przejdzie, bo martwię się o dziecko. Okropne jest to, jak ograniczone możliwości leczenia takich wirusowek mamy teraz w ciąży 🤷🏻‍♀️

Dziękuję. ❤❤❤ Już trochę mniej się martwię. 🤭 Ja wykupuję zlecane badania przez portal badania.pl i po prostu wybieram najbliższy i najtańszy punkt, w którym dane badania mogę zrobić. Chyba zaczyna mi się udzielać stres przed prenatalnymi. Obawiam się tych wszystkich nieprawidłowości i wad... Jeszcze ta moja cukrzyca ciążowa.. Druga ciąża jest dla mnie o wiele trudniejsza i bardziej stresująca. Byle tylko maleństwo było zdrowe. 🙏🙏🙏 O niczym innym nie marzę.

Współczuję Ci choroby. Ja w poprzedniej ciąży też się leczyłam i niestety w ciąży to leczenie jest mocno ograniczone. Życzę zdrówka i trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia! 🍀

Nattttal lubi tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattal zdrówka życzę! 🤗
    A ja po oddaniu moczu czuje szczypanie,nie mocne ale jest. Więc dobrze,że się zdecydowałam,żeby iść do lekarza dziś.

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh miałam wizytę i jednak skończyło się antybiotykiem 😔 miałam wielką nadzieję, że wystarczą te leki ziołowe i naturalne. No ale nic, jak trzeba to trzeba.

preg.png
  • Anakin Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje ze czuje ruchy od jakiegos czasu. W pierwszej ciazy tez wczesnie czulam. Teraz ewidentnie tak z lewej strony brzucha czuje (moze z prawej mam lozysko, nie wiem). Czasem klade sie/siadam nieruchomo zeby poczuc. Ale inne uczucie niz w pierwszej ciazy, wtedy byly skrzydelka motyla, a teraz… no wiem, ze to nie motyl tylko dzidek maly xd

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Lipiec 2018 - synek ♥️
    Październik 2020 - poronienie 6tc
    Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
    Listopad 2021 - puste jajo 9tc
    Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odiodi wrote:
    Cześć dziewczyny, ja obecnie w 7tc+3 i od kilku dni czuje się naprawdę tragicznie. I tak przychodzę do Was z pytaniem, bo jesteście ten +/- miesiąc do przodu. Czy to przejdzie jakoś niedługo ? Kolejne pytanie, kiedy mówiłyście/planujecie mówić pracodawcom ? Myślicie już o l4 ? A może któraś z Was już jest ?

To złe samopoczucie powinno przejść z końcem pierwszego trymestru. Rzadko zdarza się żeby trwało dłużej ale się zdarza. Ja powiedziałam w pracy w 5 tygodniu bo wylądowałam w szpitalu ale nadal pracuje i pewnie do końca sierpnia będę pracować. Obecnie już przekazuje obowiązki osobie która ma mnie zastępować.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam z córką u pediatry w sprawie tej infekcji czy cholera wie czego, piecze ją przy kąpieli i mało sika. Dostała jakieś do przemywania plus Tantum rosa, dafurag i zleciła badania moczu, posiew i krwi. W piątek zrobimy. Także nie olała tematu. Trochę długo nam się to ciagnie, nie raz ma czerwone wargi więc teraz mam więcej czasu na ogarnięcie tego.

Nattal dobrze że byłaś u lekarza. Antybiotyki też można brać w ciąży, nie ma się do męczyć jak nic nie pomagało.
    Anakin zazdro, wiem że ruchy mnie uspokoją więc wyczekuje a to jeszcze tyle czasu. Z córką jakoś był to 16 tc

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Ann_123 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też już po prenatalnych. Na USG nieco starszy o 3 dni. Bardzo wyraźnie pokazał, że to ON😅. Wszystkie parametry z USG w normie, za tydzień będę mieć wyniki z krwi. Często pytacie lub piszecie o tętnie - u mnie 154.

Nattttal, Dudka1997, _Hope, alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Ann_123 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was ma stwierdzone łożysko na przedniej ścianie? Faktycznie ruchy dziecka są słabiej i później wyczuwalne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2023, 15:59

preg.png
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Dziewczyny robiła któraś z Was może te badania w diagnostyce: PAPP-A (standard wg FMF), HCG wolna jednostka beta (standard wg FMF) i PlGF ? Jeśli tak to ile czekałyście na wyniki?

Ja miałam zrobić te badanie 5 dni przed usg I w dniu usg nie było jeszcze wyników;) lekarz powiedział że to nie problem i wyniki kazał przesłać sms a później wklepał sobie w system i liczył to prawdopodobieństwo chorób itd ;) na szczęście odpisał że w porządku I z usg też było wszystko w porządku;)

_Hope, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Ja miałam zrobić te badanie 5 dni przed usg I w dniu usg nie było jeszcze wyników;) lekarz powiedział że to nie problem i wyniki kazał przesłać sms a później wklepał sobie w system i liczył to prawdopodobieństwo chorób itd ;) na szczęście odpisał że w porządku I z usg też było wszystko w porządku;)

Dziękuję za odpowiedź. ❤ Właśnie tego się obawiam, że nie będzie wyników do USG 😔🥺pewnie moj lekarz bez problemu skonsultuje je po przesłaniu w SMS, bo już kilka razy wysyłałam mu wyniki badań, ale wolałabym żeby od razu skorygował wszystkie wyniki razem. Może jakimś cudem uda się i będą gotowe przed USG...

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u ginekologa. Dostałam pimafucin i urosept. Kazał mi dziś zrobić mocz.
    On nie widzi infekcji, niestety przez to,że biorę luteinę ciężko mógł cokolwiek zobaczyć. Wziął jedynie papierkiem sprawdził i jest ok. Zobaczymy jak wyniki moczu.

alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

• Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz czytam,że uroseptu się nie stosuje w ciąży 🤦 Poczekam na wyniki moczu lepiej.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz raczej sprawdza czy może dany lek przepisać. Także jeśli to ginekolog to powinien wiedziec

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Kataja Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,ja po wizycie,dzidxius ma 4,6 cm,słyszeliśmy serduszko,był bardzo aktywny 😅prenatalne USG będę mieć ,23 czerwca,i w tym samym dniu badania krwi na nipt itd
    I na 6 lipca mamy umówione USG na sprawdzenie płci ,położna zadzwoni do znajomej a ta zorganizuje nam niespodziankę,czy w Polsce też jest to popularne?

alex0806, Ann_123, _Hope, Dudka1997, Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Byłam u ginekologa. Dostałam pimafucin i urosept. Kazał mi dziś zrobić mocz.
    On nie widzi infekcji, niestety przez to,że biorę luteinę ciężko mógł cokolwiek zobaczyć. Wziął jedynie papierkiem sprawdził i jest ok. Zobaczymy jak wyniki moczu.

Pimafucin też tylko do krótkotrwałego stosowania. Troszkę się dziwię że lekarze przepisują takie leki w ciąży kiedy mogą przepisać nystatyne która jest całkowicie bezpieczna. Ja w ciąży nie dostaje innych leków tylko i wyłącznie nystatyne.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Aga spróbuj zakwasić organizm. U mnie teraz waha się między 6,5 a 7.
    Może to pomoże. Wizytujesz razem ze mną, ciekawe ile nasze dzidziusie mają,bo mamy te same dni i tygodnie 😊
    Jak zakwasilas organizm?
    Mi niestety jeszcze wzrosło do pH 8,5 :(

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • bambola Debiutantka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane, odnalazłam ten wątek i pragnę dołączyć 💜

Czy może któraś z Was jest w stanie pomóc?

beta z wczoraj 91.90, rowno po 24h beta wynosi 156.46. Beta robiona dzien po dniu ponieważ plamie na brazowo, progesteron dość dobry ok 24ng/ml mimo wszystko dodatkowo zażywam na te nieszczęsne plamienia. Czy to może być biochem ? Czy te wyniki choć trochę napawają optymizmem.. ?

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tak wczesnym etapie ciężko coś powiedzieć. Ile dpo?
    Przyrost bety sprawdza się po 48h, teoretycznie jest wzrost ale nie wiadomo czy się podwoił. Zrób może jeszcze w piątek badanie
    Ja krwawiłam na początku ciąży a wszystko jest ok także plamienia się zdarzają

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • bambola Debiutantka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Na tak wczesnym etapie ciężko coś powiedzieć. Ile dpo?
    Przyrost bety sprawdza się po 48h, teoretycznie jest wzrost ale nie wiadomo czy się podwoił. Zrób może jeszcze w piątek badanie
    Ja krwawiłam na początku ciąży a wszystko jest ok także plamienia się zdarzają

Jestem ok 15dpo, wzrost z dnia na dzień wyszedł około 70% więc nawet sporo, natomiast nie mogę odnaleźć przyczyny plamienia

‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ