Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Kropeczek, mi w poprzedniej ciąży pobrano jedynie krew do PAPPy, bez żadnego wywiadu. W sobotę jadę oddać krew to zobaczę jak będzie teraz.
Pytałaś też o brzuszek - u mnie już nie da się ukryć ciąży, bo brzuszek jest widoczny. 🤭🤰
Morelka, gratulacje. Super wiadomości. 🥰
Aga, super wieści, gratulacje synka 🎉🎊
Natash, super, że ryzyka wad są bardzo małe. 🥰
Kasiastaraczka, gratulacje, super, że USG genetyczne jest w porządku 🥰 🤩 spory już Twój dzidziuś 😍
Matleena, super, że ryzyka niskie ❤ gratulacje córeczki. 🥰
Wiadomo, że na tym etapie na podstawie USG trudno oszacować płeć i nie każdy lekarz w ogóle tak wcześnie zwraca na to uwagę . Wiadomo, że pewność uzyskamy trochę później, ale u mnie w pierwszej ciąży potwierdziło się i teraz też mimo wszystko chciałabym poznać płeć, wiedząc, że to jeszcze nic pewnego.Matleena89, Kasiastaraczka, aga255 lubią tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Kropeczek dziekuje ci bardzo właśnie wychodzę z domu na wizytę cała mokra z nerwów ☹️🙏🏻🤞🏻
Ogólnie mój mąż mówi ze mam brzuszek jak conajmniej 6 miesiąc i to prawda na prawdę ! Wszystkie sukienki nawet luźne pokazują brzuch ! Jestem osoba która ważyła około 60/63 kg zawsze i jestem wysoka ale brzuch mi wywaliło tak z tydzien temu mocno nie ważne czy zjem truskawkę czy obiad brzuch jest duży myśle ze nie jak na prawie 11 tydzien tylko 20 😂😃😃😃 nie wiem czy to genetyka 🤷🏻♀️ Nie tyle duzo bo mało jem przez mdłości moja mama mowila ze miała duże brzuszki już było widać od 4/5 miesiąca -
Dziewczyny gratulacje wizyt,u mnie brzuch już dawno jest,już tak od co najmniej tygodnia nie da rady już wciągnąć jak wcześniej , odstaje i jak idę na spacer to już czuję takie ciążowe " chodzenie," taka ciężkość ztym że ja ogólnie jestem przy kości ,u mnie wkoncu jutro druga wizyta,drugie usg 11 +2 ,dowiem się wszystko o prenatalnych i badaniach krwi pappa itd,już nie mogę się doczekać żeby usłyszeć bicie serca i zobaczyć naszą kruszynke 😍mój m wziął oczywiście specjalnie wolne w pracy,a co do płci to u nas można się dowiedzieć bodajże od 15 tygodnia ,z tym że my planujemy gender party,chcemy niespodziankę w formie balonów z rodziną i znajomymi,fajna sprawa,w poprzednich moich ciążach nie było tak jeszcze modne 😏
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Kropeczek, wszystko w porządku widziałam nawet paznokcie raczki nóżki serduszko jest, wiec się uspokoiłam pappa mam 29 to będzie jakiś 13/14 tydzien i wtedy robię nifty znaczy nie dokładnie nifty tylko lekarz zaoferowała sanco jakoś tak mówi ze to różnica firmy a tańsze i żeby takie badania tez robic koło 13/14 tyg bi wtedy jest największa szansa ze wszystko jest pewne bi już te geny itd są wykształcone wiec się posłucham i zrobię tak koło 12/13 tygodnia wiec czerwiec u mnie będzie stresujący na maksa pod koniec bo wiadomo te badania są mega ważne , wiec cóż czekamy odliczamy tygodnie 😃
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Dudka i Anakin dziś zaczynacie 2 trymestr! Gratulacje!🥳😍 Teraz tylko czekać na pierwsze ruchy dzieciątek 😊🤗
Mi według aplikacji pokazuje że już tydzień temu zaczęłam 2 trymestr 🤣 a dziś początek 15 tygodnia;) ale to prawda...czas leci jak szalony
U mnie z tym brzuchem narazie w porządku, nie widać go zbytnio xd chyba że się sporo najjem...I tak na koniec dnia to może delikatne wybrzuszenie
Zaczynałam z wagą 73.2kg zobaczymy ile przytyje nie objadam się, jem tak jak wcześniej, dużo pije wody chciałabym się zmieścić w tych widełkach i max do 13 kg przytyć ale zobaczymy co z tego wyjdzealex0806, Ann_123, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, ja obecnie w 7tc+3 i od kilku dni czuje się naprawdę tragicznie. I tak przychodzę do Was z pytaniem, bo jesteście ten +/- miesiąc do przodu. Czy to przejdzie jakoś niedługo ? Kolejne pytanie, kiedy mówiłyście/planujecie mówić pracodawcom ? Myślicie już o l4 ? A może któraś z Was już jest ?
-
_Hope wrote:Dziewczyny robiła któraś z Was może te badania w diagnostyce: PAPP-A (standard wg FMF), HCG wolna jednostka beta (standard wg FMF) i PlGF ? Jeśli tak to ile czekałyście na wyniki?
Robiłam dokładnie te badania w diagnostyce. Badanie rano w czwartek, wynik był pod wieczór w piątek ☺️
_Hope lubi tę wiadomość
-
Nattttal wrote:Robiłam dokładnie te badania w diagnostyce. Badanie rano w czwartek, wynik był pod wieczór w piątek ☺️
Dziękuję za odpowiedź. ❤
Mi pokazuje, że na wynik Papp-y (wg FMF) czeka się 5dni, tak samo na HCG (FMF). A na wynik PlGF aż 7 dni. Dodatkowo nie w każdym punkcie diagnostyki można te badania wykonać... Lekarz kazał zrobić te badania 5 dni przed USG. Miałam je robić w sobotę (wizyta 15), ale teraz obawiam się czy do wizyty będę miała wyniki. 🤦♀️ Jutro wszystko zamknięte.. Może jakimś cudem uda mi się ogarnąć to w piątek.2021 H🩷
2023 W🩵 -
_Hope wrote:Dziękuję za odpowiedź. ❤
Mi pokazuje, że na wynik Papp-y (wg FMF) czeka się 5dni, tak samo na HCG (FMF). A na wynik PlGF aż 7 dni. Dodatkowo nie w każdym punkcie diagnostyki można te badania wykonać... Lekarz kazał zrobić te badania 5 dni przed USG. Miałam je robić w sobotę (wizyta 15), ale teraz obawiam się czy do wizyty będę miała wyniki. 🤦♀️ Jutro wszystko zamknięte.. Może jakimś cudem uda mi się ogarnąć to w piątek.
Ja robiłam badania w Krakowie i mieli czas oczekiwania dla plgf 7 dni roboczych, a dla pappa i beta od 4 do 7 dni roboczych. Też bałam się, że wyniki nie zdążą przyjść, ale były na drugi dzień. I też robiłam na 5 dni przez USG ☺️ myśle, że jest duża szansa, że będziesz mieć wyniki albo w sobotę albo w poniedziałek.
Mnie zlapala jakaś infekcja wirusowa gardła, próbuje się jej pozbyć od drugiej połowy maja. Dotychczas miałam lekkie objawy, drobne drapanie w gardle i lekki kaszel, wyniki morfologii i crp też miałam w normie więc lekarze polecali mi te tabletki na gardło dla kobiet w ciąży i odpoczynek. Gdybym nie była w ciąży, to nawet bym z tym do lekarza nie poszła. Teraz od soboty mam o wiele większy kaszel, katar, zatkane uszy, bok gardła, robiłam dziś crp i też wybiło mi je mocno do góry. Mam nadzieję, że po nowych lekach mi przejdzie, bo martwię się o dziecko. Okropne jest to, jak ograniczone możliwości leczenia takich wirusowek mamy teraz w ciąży 🤷🏻♀️_Hope lubi tę wiadomość