X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Ann_123 Koleżanka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może jakiś krwiak, trudno stwierdzić. Na pewno więcej powie wizyta u lekarza

preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Pimafucin też tylko do krótkotrwałego stosowania. Troszkę się dziwię że lekarze przepisują takie leki w ciąży kiedy mogą przepisać nystatyne która jest całkowicie bezpieczna. Ja w ciąży nie dostaje innych leków tylko i wyłącznie nystatyne.

A to pimafucin nie jest bezpieczny?

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka nie mam wskazań do sanco my z mężem po prostu od zawsze chcieliśmy mieć 100% pewności, jestem dosyć młoda 😂 ale ja lubie mieć pewność a wydać kase na takie rzeczy związane ze zdrowiem/dzieckiem to nie problem dla nas, lekarka powiedziała tez ze w ciąży powinno się jak najmniej leków brac czyli mój kwas plus wit d3 to Maks narazie pH mam 7 kwaśne, dzidzia chyba ma jakiś koło 3 cm czy tam troszke więcej i ciąża jednak narazie młodsza bo termin był na 29.12 a teraz przesunął się na 4 styczeń 😂 ale mówi żeby się nie sugerować bo i tak raczej się nie rodzi w terminie 😂 ja mam pappa usg 29 czerwca a krew mi kazała pobrać 26 czerwca i wyniki podobno na spokojnie maja być i ja wtedy mniej więcej zrobię dobie sanco, ja na przykład tez mam czasem takie lekkie swędzenie pochwy ale jak widać wszystko jest ok, okazało się tez ze z wyników wynika ze dużo chorób przebyłam wiec to dobrze, teraz dopiero wizyta za miesiąc w lipcu a potem moja gin idzie na urlop i ja tez chce lecieć sobie na wakacje powiedziała ze na luzie można lecieć 😃 a wy gdzieś lecicie w wakacje ja już marze o wakacjach w ciepłych krajach 😃

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem skąd miałam teraz krwawienie. Wcześniej z córką plamiłam ponad 2 tygodnie bez przyczyny. Możliwe że silnie ukrwiona szyjka macicy
    Ja nigdzie na wakacje się nie wybieram. We wrześniu się przeprowadzamy, także też na spokojnie, cała kasa w tym roku na nowe mieszkanie. Do tego ze swoimi chorobami i ilością leków, nie wsiądę już do samolotu w ciąży. Ani nie pojadę w dłuższą trasę.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam brązowe plamienia przez 6 dni na przełomie 6 i 7 tygodnia. Krwiaka nie było. Czasami plamienia się zdarzają, jak widać po naszych przykładach nie muszą zwiastować tragedii, natomiast zawsze dobrze jest iść do lekarza i sprawdzić co się dzieje.

preg.png
  • Enni Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dzisiaj miałam usg (10+6 dni) takie kontrolne. Wszystko ok, CRL 42 mm, tętno koło 160- więc "all good".

Badanie prenatalne mam 19 czerwca i dzisiaj pobrali mi krew na Pappa.
    Wyniki przyszły tego samego dnia...

Lekarz oczywiście mówił, aby samemu nic nie interpretować- no ale, która z nas by się posłuchała:)

Mam świadomość tego, że te dane trzeba wrzucić do jakiegoś programu i policzyć (to mój pierwszy test Pappa, w poprzedniej ciąży nie robiłam).

Moje wyniki to:
    Pappa 1,48 IU/L
    wolna podjednostka Beta 24,3 IU/L

co sądzicie o tych wynikach- jakie Wy miałyście z badania?

alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadna z nas ci tego nie wyliczy. Lekarz to wrzuca do systemu i tam wychodzą całe te ryzyka itd. to tylko statystyka. Liczy wg wieku, czynników ryzyka itd

e_mil_ka, Dudka1997 lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambola wrote:
    Cześć kochane, odnalazłam ten wątek i pragnę dołączyć 💜

Czy może któraś z Was jest w stanie pomóc?

beta z wczoraj 91.90, rowno po 24h beta wynosi 156.46. Beta robiona dzien po dniu ponieważ plamie na brazowo, progesteron dość dobry ok 24ng/ml mimo wszystko dodatkowo zażywam na te nieszczęsne plamienia. Czy to może być biochem ? Czy te wyniki choć trochę napawają optymizmem.. ?

Chyba widziałam Twój post na FB :). Na tym etapie ciężko powiedzieć. Musisz sprawdzać przyrosty. Plamienie nie musi oznaczać niczego złego. Ja w 5 tygodniu krwawiłam 3 dni potem plamilam ponad tydzień. Wszystko jest. Lekarz tłumaczył że musiało peknać naczynko w ma ich bo krwiaka rzadnego nie było widać. Bądź dobrej myśli powodzenia.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enni wrote:
    Cześć dziewczyny, dzisiaj miałam usg (10+6 dni) takie kontrolne. Wszystko ok, CRL 42 mm, tętno koło 160- więc "all good".

Badanie prenatalne mam 19 czerwca i dzisiaj pobrali mi krew na Pappa.
    Wyniki przyszły tego samego dnia...

Lekarz oczywiście mówił, aby samemu nic nie interpretować- no ale, która z nas by się posłuchała:)

Mam świadomość tego, że te dane trzeba wrzucić do jakiegoś programu i policzyć (to mój pierwszy test Pappa, w poprzedniej ciąży nie robiłam).

Moje wyniki to:
    Pappa 1,48 IU/L
    wolna podjednostka Beta 24,3 IU/L

co sądzicie o tych wynikach- jakie Wy miałyście z badania?

Posłuchaj rady lekarza i nie szukaj sama interpretacji tych wyników. To taka moja rada na podstawie własnego doświadczenia - jak odbierałam wyniki w poprzedniej ciąży to Pani nastraszyła mnie, że są złe, że powinnam szybko iść do lekarza (na szczęście odbierałam je przed wizytą). Chyba nie muszę mówić w jak ogromnym stresie czekałam na USG i na to, co powie lekarz. 😱 A po USG i skorygowaniu tych wyników w programie ryzyka wyszły bardzo małe! I urodziłam zdrową córeczkę. Najadłam się strachu i teraz nawet nie zamierzam zerkać na te wyniki.

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A to pimafucin nie jest bezpieczny?

Nie mam aż takiej wiedzy na ten temat tyle co czytałam na forach ale różnie się wypowiadają. Jedni że we wczesnej ciąży bezpieczny a potem już nie bo przenika do łożyska. W innym źródle czytałam że można stosować ale krótkotrwałe.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na wakacje jedziemy w nasze polskie góry, które bardzo kochamy. W tym roku stołowe. W poprzedniej ciąży też byliśmy w wakacje w górach. Co prawda nie wchodziliśmy na szczyty ale w dolinach też są piękne widoki.

Madeline , Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Nie mam aż takiej wiedzy na ten temat tyle co czytałam na forach ale różnie się wypowiadają. Jedni że we wczesnej ciąży bezpieczny a potem już nie bo przenika do łożyska. W innym źródle czytałam że można stosować ale krótkotrwałe.

Ja się wstrzymam z nim. Bo go ten ginekolog przepisał a tak szczerze nie ma do tego za bardzo wskazań. No bo tyle wiem,że na papierku czysto i to pomocniczo bardziej. Zobaczymy co wyjdzie w moczu.
    Ja pimafucin brałam po połowie ciąży z córką pamiętam. Teraz na samym początku ciąży też,ale wtedy wyszło na papierku,że się przypałętał grzybek.

e_mil_ka lubi tę wiadomość

• Kataja Znajoma

Wysłany: 7 czerwca 2023, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam cały czas brazowa wydzielinę,z dzidzia wszystko dobrze ,tu nic z tym nie robią,ja myślę że wszystko jest w granicach normy,nie ma co panikować,i tak nie mamy większego wpływu na to co się ma stać,ja raczej podchodzę na luzie i może dlatego wszystko jest tfu tfu ok

e_mil_ka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2023, 05:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heeeej

Kataja oo to super, że zrobicie takie party 😁
    Jak to się organizuje? Żebyście wy nie wiedzieli,a został przygotowany odpowiedni balon 🙃
    Edit.w kolejnym poście przeczytałam 🙃 szczerze to tylko na Instagramie takie rzeczy widuję 😁
    Super, że wszystko dobrze 🥰

Dzella super, że wizyta udana 🥰
    Hmmm, ja jednak brałabym dodatkowo jod i dha,poczytaj zgodnie z zaleceniami
    Wiadomo, że lepiej mniej brać niż więcej,ale... mózg czy oun bardzo ważne u dziecka
    My zostaniemy przy wakacjach w pl i to poza sezonem - ja nie lubię ludzi, tłumów
    Aktualnie mieszkamy w centrum wwa i męczę się,ale dom na wsi się buduje 😁🥰
    W zeszłym roku byliśmy w malutkiej miejscowości nad morzem we wrześniu,pogoda była super, później w październiku jeszcze na Roztoczu
    Synek w nosidle,rewelka wakacje dla mnie

Odiodi większości przechodzi wraz z nadejściem drugiego trymestru 😙 ja od początku na L4. Przeszłam z urlopu wypoczynkowego na zwolnienie

Nattttal ojej współczuję Ci tej choroby,zdrowiej 😙 rzeczywiście w ciąży to nic prawie nie można brać
    Ja pamiętam jak chorowałam na kowida w ciąży....o mamooo
    Pewnie,jak trzeba to trzeba

Anakin magiczne uczucie czuć dzidka 😁

Ann super, gratulacje 💙

Madeline może spróbuj zakwasu,wody z ogórków kiszonych

Bambola to termin na grudzień masz?

Enni super, że wszystko dobrze 🥰
    Ja jeszcze nie mam wyników, więc nie napiszę moich

Emilka piękne plany wakacyjne 🥰 mi się marzą góry, ostatnio to jeszcze w trakcie starań,we wrześniu 2020 byliśmy w Bieszczadach
    Wiem, że można chodzić po dolinach,ale koniec końców skończyliśmy nad morzem 😁

My wczoraj przyjechaliśmy do mojej mamy i będę tu z synkiem do 18 czerwca. Mąż jutro jedzie z powrotem do wwa,w weekend ma spotkanie z kolegami ze studiów,a później zaczyna szkolenie w pracy,tygodniowe
    Moja mama przygotowała dla wnuczka piaskownicę,mamy rowerek trójkołowy, szykuje się fajny czas 🥰

Nattttal lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2023, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka udanego pobytu u mamy. Nawiązując do wakacji to ja nad morzem się nudzę i serio nie lubię tam jeździć wolę nasz mazurskie jeziora :).

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2023, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka my jedziemy w lipcu nad morze. Po powrocie córka 19 lipca ma urodziny.
    Moja przyjaciółka pytała się mnie czy nie chcemy z jej rodzina jechać w sierpniu w góry. Wynajęła tam domek cały dla nas,więc jedziemy na tydzień.
    My góry,że tak napisze mamy pod nosem,bo z godzinka niecała i jesteśmy w górach 😊
    Jedne i drugie ma swój klimat i lubię w obydwa miejsca jeździć.

Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

• Morelka456 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2023, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu co myślisz,żeby obok dziewczyn,które mają wynik z nifty i znają płeć napisać jaka płeć? 😊
    Będziemy mogli zobaczyć czy więcej będzie dziewczynek czy chłopców 😉

Kasiastaraczka, Dudka1997 lubią tę wiadomość

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2023, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My lecimy na objazdówkę samochodem po Hiszpanii w sierpniu. Na weekend jedziemy w góry w czerwcu, a w lipcu na kajaki z nocowaniem pod namiotem kilka dni. Mam jedynie nadzieję, że będę miała siły na trekking i ogólnie wysiłek fizyczny, bo lubię aktywne spędzanie czasu. Lekarz na góry czy na kajaki zareagował ok, powiedział, że nie ma żadnych przeciwwskazań, ciąża bez powikłań na ten moment. Co do wylotu, będę pytać na kolejnej wizycie, ale z tego co czytam ciąża nie jest żadnym przeciwwskazaniem (przynajmniej nie ta już bardzo zaawansowana).

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 8 czerwca 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Kasiastaraczka udanego pobytu u mamy. Nawiązując do wakacji to ja nad morzem się nudzę i serio nie lubię tam jeździć wolę nasz mazurskie jeziora :).
    Dziękuję 😚 też jesteśmy za górami,ale my nie leżymy na plaży 😁 bo też mi się nudzi. Ostatnio nasza miejscoweczka była dobrą bazą wypadową do innych miejscowości
    Ja się przekonałam do tych nadmorskich klimatów

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 8 czerwca 2023, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Emilka my jedziemy w lipcu nad morze. Po powrocie córka 19 lipca ma urodziny.
    Moja przyjaciółka pytała się mnie czy nie chcemy z jej rodzina jechać w sierpniu w góry. Wynajęła tam domek cały dla nas,więc jedziemy na tydzień.
    My góry,że tak napisze mamy pod nosem,bo z godzinka niecała i jesteśmy w górach 😊
    Jedne i drugie ma swój klimat i lubię w obydwa miejsca jeździć.
    No to super 🙂
    My też lubimy i góry i morze 🥰 Roztocze też nam się ostatnio podobało

Morelka456 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 77 78 79 80 81 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ