Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam serdecznie,
Na tym forum spędziłam mnóstwo czasu będąc w ciąży. Już mi szkrab wyrósł z wózka i mam do sprzedania w dobrej cenie wózek 3w1 Kinderkraft veo. Mieszkam w Warszawie (ursus). Wózek jest w bardzo dobrym stanie i dorzucam gratisy typu folia do wózka. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to proszę o wiadomość. Jest fotelik (nosidełko), wózek z gondolą, która przekształca się w spacerówkę. Wózek jest bardzo lekki. Pozdrawiam serdecznie -
A te pieczenie masz cały czas? Ja znowu miałam kilka dni temu i dzisiaj znowu.U mnie tak fazami przychodzi. Za tydzień prenatalne to poproszę,żeby mnie zbadał albo pobrał wymaz,jeśli tam wykonują. Za następny tydzień mam wizytę u swojego ginekologa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2023, 09:03
-
Hej, co do infekcji - nie pomogę, bo miałam, ale bezobjawową, właśnie wracam z badań moczu, żeby sprawdzić czy już ok po antybiotyku. Przy okazji oddałam krew na SANCO, jednak się zdecydowałam dla swojego spokoju, mimo że prenatalne wyszły b.dobrze jak na mój wiek.
Co do zachcianek: Tak, niestety jem gorzej. Przed ciążą jadłam zdrowo, teraz mam ochotę bardziej na pszenne buły, pizze etc. Długo też walczyłam z uzależnieniem od słodyczy i od 2 lat bardzo je ograniczyłam, teraz w końcówce trymestru znowu mam mega ochotę na nie -
Dziewczyny mam pytanie odnośnie dentysty. Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej. Ogólnie nie mam problemów z zębami,żadnych kanałowych jedynie wyleczyć próchnicę czy raz miałam piaskowanie. Okazało się,że mam na siódemce u góry próchnicę taką średnią. Chciała mi robić,ale powiedziałam że lepiej robić w 2 trymestrze. Tak robiłam z córką-nie brałam też wtedy znieczulenia,byłam dwa razy w 2 trymestrze. Piaskowanie akurat miałam przed ciążą a zaraz po tym zaszłam.
Czy wy też czekacie do 2 trymestru czy któraś robiła w 1?
I co myślicie na temat znieczulenia? Czy tylko ja taki hardcore,że miałam bez? -
Morelka456 wrote:Dziewczyny mam pytanie odnośnie dentysty. Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej. Ogólnie nie mam problemów z zębami,żadnych kanałowych jedynie wyleczyć próchnicę czy raz miałam piaskowanie. Okazało się,że mam na siódemce u góry próchnicę taką średnią. Chciała mi robić,ale powiedziałam że lepiej robić w 2 trymestrze. Tak robiłam z córką-nie brałam też wtedy znieczulenia,byłam dwa razy w 2 trymestrze. Piaskowanie akurat miałam przed ciążą a zaraz po tym zaszłam.
Czy wy też czekacie do 2 trymestru czy któraś robiła w 1?
I co myślicie na temat znieczulenia? Czy tylko ja taki hardcore,że miałam bez?
Ja miałam wizytę zaplanowaną na kwiecień - dokładnie w tygodniu, w którym dowiedziałam się, że jestem w ciąży (4 tydzień) i przełożyłam ją na lipiec, bo nic mnie nie bolało, miała być to odbudowa zęba po leczeniu kanałowym. Wiedziałam, że nie ma żadnej próchnicy, bo miałam wizytę parę tygodni wczesniej. Gdyby jednak ząb mnie bolał na pewno bym poszła, podobnie z większą próchnicą. I na pewno wzięłabym znieczulenie! Wydaje mi się, że więcej złego zrobiłby ból podczas zabiegu i stres haha. Podobnie więcej złego może zrobić czekanie z próchnicą i stanem zapalnym ☺️ Mój dentysta powiedział, że nie ma żadnych przeciwwskazań do leczenia w I trymestrze, ale jeżeli nie jest to wizyta bólowa, to mogę dla.wlasnego spokoju poczekać i tak też zrobiłam ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2023, 11:20
-
Mój dentysta akurat ma na tyle długie terminy, że moja wizyta przypadnie już w drugim trymestrze. Ale gdyby nie to to bym poczekała i tak do drugiego.
Morelka456 lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o dentystę, to są bezpieczne znieczulenia dla kobiet w ciąży. Ja częściej leczyłam zęby bez znieczulania, ale to były maleńkie ubytki. Jeśli bolałby mnie ząb to poszłabym jak najszybciej, a jeśli to nic pilnego to na spokojnie w drugim trymestrze.
Co do zachcianek to za mną też ostatnio chodzi pizza 🤤 niestety ze względu na dietę nie mogę, ale planuję wykombinować jakąś zdrowszą wersję 🤭 na słodycze też mam ochotę i zastępuję to owocami 🍓
Udało mi się pobrać dziś tą krew na Pappę i PlGF. Może wyniki będą do czwartku.Morelka456, kropeczek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
_Hope wrote:Jeśli chodzi o dentystę, to są bezpieczne znieczulenia dla kobiet w ciąży. Ja częściej leczyłam zęby bez znieczulania, ale to były maleńkie ubytki. Jeśli bolałby mnie ząb to poszłabym jak najszybciej, a jeśli to nic pilnego to na spokojnie w drugim trymestrze.
Co do zachcianek to za mną też ostatnio chodzi pizza 🤤 niestety ze względu na dietę nie mogę, ale planuję wykombinować jakąś zdrowszą wersję 🤭 na słodycze też mam ochotę i zastępuję to owocami 🍓
Udało mi się pobrać dziś tą krew na Pappę i PlGF. Może wyniki będą do czwartku.
_Hope lubi tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:A Ciebie co czeka?
-
kropeczek wrote:Dziewczyny może wy mi doradzicie coś. Mianowicie od 2 tygodni męczę się z jakąś infekcją intymną. Przez 10dni brałam macmirror ale totalnie nic mi to nie pomogło, cały czas czuje zewnętrzne pieczenie, śluz jest w porządku. Używam teraz maści clotrimazolum od 3 dni. Ale może polecicie mi coś sprawdzonego? Albo coś do przemywania 🤔😥
A bierzesz luteinę dopochwową? Spróbuj multi-gyn żel.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2023, 12:25