X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa ja jeszcze nie napisałam, że mam umowę zlecenie, ale składki odprowadzam. Dawno dawno jak byłam na l4 dostałam pieniądze prosto od zusu.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Amus, każdy z nas się cieszy inaczej, ja zrobiłam tak samo, jak tylko potwierdziłam test betą, zaraz się pochwaliła, uważam że myślenie że coś się stanie, wywołuje wilka z lasu, wiec nie myślę, myślę pozytywnie! A jak nie wychodzi to chociaż się staram, na każdym etapie może sie cos stać (odpukać) po porodzie może się coś stać, w codziennym życiu może się coś stać, uważam że jak się ta kumpela cieszy ciążą, to weź jej pogratuluj, i życz powodzenia, a nie zaraz czarne myśli, daj kobiecie się cieszyć.
    Polubilam chcialam cytowac.
    Oczywiscie jej pogratulowalam ale nie na forum na fb no sorki ale posikanego testu jej gratulowac nie bede...ciesze sie razem z nia ale nienpopieram eksybicjonizmu na fb. Wszystko z glowa. Wiadomo ze moze sie stac na kazdym etapie ale ona ledwo z wc wyszla z testem i od razu na fb ;) prosze Cie.

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko pamietaj, że zus ma 30 dni od daty wplyniecia do nich dokumentu nie od końca l4. Ja na pierwszą wypłatę z zusu czekałam 2 miesiące. Teraz (poczatek września) dostałam wypłatę za lipiec.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    aaa ja jeszcze nie napisałam, że mam umowę zlecenie, ale składki odprowadzam. Dawno dawno jak byłam na l4 dostałam pieniądze prosto od zusu.
    Aa to na zleceniu sie nie znam to opolanka w tym temacie specjalista :D

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Polubilam chcialam cytowac.
    Oczywiscie jej pogratulowalam ale nie na forum na fb no sorki ale posikanego testu jej gratulowac nie bede...ciesze sie razem z nia ale nienpopieram eksybicjonizmu na fb. Wszystko z glowa. Wiadomo ze moze sie stac na kazdym etapie ale ona ledwo z wc wyszla z testem i od razu na fb ;) prosze Cie.

Amus uważaj. Lady też ma zdjęcie testu na fejsie ;)

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja też oznaczałam toxo po raz drugi w obu klasach.
    A mnie właśnie zus zaczyna wkurw..., ostatnio odpisywałam którejś z dziewczyn, że płaci mi za zwolnienie. Do tej pory jak się kończyło to otrzymywałam kasaę. Teraz jestem już ponad tydzień na nowym zwolnieniu a nadal nie mam środków za poprzednie. Ja nie wiem o co chodzi.

dhpclr4.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwoń do zusu i zapytaj kiedy wpłynęło do nich zwolnienie. Z doświadczenia wiem, że pracodawca lubi wysłać sobie zwolnienie z opóźnieniem :/

Lady Savage lubi tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Jeżeli pracodawca dalej zatrudnia do 20 osób podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu, to teraz też zus Ci będzie wypłacał. Od pierwszego dnia przysługuje Ci zasiłek chorobowy. Bo rozumiem, że podlegasz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu? Ważne jest, jak szybko pracodawca przekazuje zwolnienia do wypłaty do ZUS. Jak się ociąga, to niestety dłużej poczekasz na pieniążki :( Zus ma 30 dni, tak jak MałaHD pisze.

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala u mnie akurat pilnują tego, kadrowa z księgową trzymają rękę na pulsie. Zus może zbiera kasę na tłumy nowych październikowych emerytów bo prźecież obniżyli wiek emerytalny

dhpclr4.png
  • Coco55 Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aztoria wrote:
    Coco to byla tylko teoria bo gimnastyke mam osobno. Byla polecona literatura. Bylo ze nerwy strach nie pomagaja w porodzie, ze pozytywne emocje sa bardzo wazne. Bylo o dbaniu o siebie w trzecim trymestrze, co spakowac do szpitala, jakie badania trzeba zrobic. I o objawach ze zbliza sie porod, jak liczyc czas i dlugosc skurczy, kiedy poznac ze odeszly wody itp. Na nastepnych zajeciach bedzie przebieg porodu.

O to wydaje się ciekawe :) Byłaś sama czy z partnerem ? :)
    My zaczynamy 25.09.

Dzisiejsza pogoda mnie dobija. Pomijam fak, że 25km jechalam prawie 2h, to ludzie jeszcze jeżdzą jak debile gdy tylko spadnie trochę deszczu.... no dramat

27 lat, udało się za pierwszym razem <3 <3 <3

f2w3rjjgw9gbj8uz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Amus uważaj. Lady też ma zdjęcie testu na fejsie ;)
    A to ja nie wiem nie ogladalam profili turaj pilam do znajomej ;) i wyrazilam swoje zdanie ktore mimo to- nie zmienia sie :)

• k878 Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem to się wypowiem :p

Pokręciłyście pojęcia płacenia i w czyj koszt to idzie.
    W każdej firmie pierwsze 33 dni idzie w koszty pracodawcy i to on je wypłaca. Potem idzie w koszty ZUS, ale duża firma (>20 osób) dalej sama przekazuje pieniądze pracownikowi, jak pisała Opolanka, potrącając sobie, a mała firma tylko przekazuje zwolnienia do ZUSu i bezpośrednio od niego dostaje się kasę.

Ja dostaję od mojej firmy pieniądze i zawsze w terminie, kiedy są płacone pensje, więc co do zasady nie obchodzi mnie kiedy przekazują moje L4 do ZUSu. No, ale sądzę, że terminowo, bo firma nie należy do takich co kredytują kogokolwiek :)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Jeżeli pracodawca dalej zatrudnia do 20 osób podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu, to teraz też zus Ci będzie wypłacał. Od pierwszego dnia przysługuje Ci zasiłek chorobowy. Bo rozumiem, że podlegasz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu? Ważne jest, jak szybko pracodawca przekazuje zwolnienia do wypłaty do ZUS. Jak się ociąga, to niestety dłużej poczekasz na pieniążki :( Zus ma 30 dni, tak jak MałaHD pisze.

Dzięki już wszystko jasne :) teraz mamy fajną księgową, która załatwia wszystko.na czas, więc liczę, że nie będzie opóźnień :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo z zasady pracodawca powinien niezwłocznie przekazać wszelką dokumentację do ZUS. I większość tak robi, np. ja :) My jesteśmy ogromną instytucją, ale często zdarzają się nam osoby, którym kończy się umowa i ZUS przejmuje płatność zasiłku. Nigdy nie zwlekam z przekazywaniem tego typu dokumentów. Choć zdarza się, że ZUS występuje o dodatkowe informacje, wtedy wszystko się przedłuża. Ogólnie, ZUS to trudna instytucja, ale już dwie kontrole przeżyłam i modlę się, aby więcej nas nie wylosowali :P

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coco55 wrote:
    O to wydaje się ciekawe :) Byłaś sama czy z partnerem ? :)
    My zaczynamy 25.09.

Dzisiejsza pogoda mnie dobija. Pomijam fak, że 25km jechalam prawie 2h, to ludzie jeszcze jeżdzą jak debile gdy tylko spadnie trochę deszczu.... no dramat

Bylam z mezem. Trzecie zajecia maja byc o porodzie z pomoca medyczna (bo te drugie to o porodzie fizjologicznym), czwarte o pielegnacji noworodka a piate o laktacji bo moj szpital bardzo promuje karmienie piersia. A jesli beda wolne sale porodowe to na trzecich zajeciach bedzie zwiedzanie porodowki ale nie jest to pewne bo jest bardzo duzo porodow :)

Dzis ide na gimnastyke i tez jest w parach bo partner ma pomagac :)

Coco55 lubi tę wiadomość

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się obawiam kontroli, zwłaszcza, że w poprzednim miesiącu dostałam sporą premię (wysokości wypłaty). Muszę też podać w ZUSie adres pod którym będę przebywać, bo adres zameldowania jest inny od tego pod którym mieszkam obecnie. A do tego moje L4 jest leżące :(

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • [m]alina Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Propo testow ciazowych publikowanych na facebooku, to dla mnie na tyle imtymna sprawa, ze nigdy bym czegos takiego nie opublikowala. Poza tym tez jestem zdania, ze w pierwsxych tygodniach wszystko sie moze zdarzyc. Potem co... oficjalne tlumaczenie dla wszystich, ze juz dziecka nie bedzie?

Szczesciary, ktory problem utraconych ciaz niedotycza... Ja pierwsza stracilam, a druga byla biochemiczna, dlatego uwazam, ze nie ma co sie spieszyc z dzieleniem takimi nowinami ze wzgledu na wlasne doświadczenia.

omii, Opolanka 85 lubią tę wiadomość

11.12.2017 syn Adaś
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udalo mi sie przetrwac badanie, myslalam ze mi bedzie niedobrze z glodu a chyba ta glukoza mnie zapchala :)

Moja kolezanka dzwonila, da mi laktator reczny, kombinezon zimowy i troche ubranek, bardzo sie ciesze :)

nesairah, [m]alina, Opolanka 85, k878, Lady Savage, Szczesliwa_mamusia, Iruletka, ara, magdzia26 lubią tę wiadomość

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję Aztoria! :) oby wynik był prawidłowy.

Co do zdjęć testu... ja nie lubię w ogóle na facebooku się chwalić niczym :D w ogóle zdjęć nie wstawiam od dawna, jestem tylko oznaczona na zdjęciach innych, no i jakieś syatare dawno dodane mam na profilu. nawet nie wiem, czy zdjęcie małego wstawię jak się urodzi. No może jakąś rączkę lub nóżkę, tak troche tajemniczo będzie. Z tych facebookowych znajomych mało kto wie o ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 10:44

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=[m]alina]Propo testow ciazowych publikowanych na facebooku, to dla mnie na tyle imtymna sprawa, ze nigdy bym czegos takiego nie opublikowala. Poza tym tez jestem zdania, ze w pierwsxych tygodniach wszystko sie moze zdarzyc. Potem co... oficjalne tlumaczenie dla wszystich, ze juz dziecka nie bedzie?
    Szczesciary, ktory problem utraconych ciaz niedotycza... Ja pierwsza stracilam, a druga byla biochemiczna, dlatego uwazam, ze nie ma co sie spieszyc z dzieleniem takimi nowinami ze wzgledu na wlasne doświadczenia.[/QUOTE]

Koleżanka na fb opublikowała zdjęcie z usg z 6 tygodnia ciąży, z informacją, że zostaną rodzicami, a za 2 tygodnie napisała, że niestety tym razem się nie udało i nie życzy sobie kondolencji... Myślałam, że padnę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 10:45

iv09cwa10kyx03d3.png
‹‹ 1074 1075 1076 1077 1078 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ