Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia - wynik po 2h wskazuje na cukrzyce, wystarczy 1 parametr przekroczony, po 1h do 180 chyba a po 2h do 140 powinno być.12.12.2017 - jestem
Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
nick nieaktualnyLunk_a wrote:A jak często masz nakaz kontroli ?
Sporo się skrocila w te 1.5tyg?
Jestem trochę zła bo w sumie leżę i leżę a tutaj i tak jest jak jest.
Dr mówi ze starczy zobaczyć te szyjke za 2tyg
I że długość jest ok. Tak jak napisałaś. Że od 2.5 można myśleć o pessarze
Sterydy to akurat mnie raczej czekają. Dr mówi że jak podane są po 30tc to wystarczy raz podać a jak wcześniej to powinno się powtórzyć , takie mają wytyczne
I że ciąża większa to szyjka na prawo się skracać
Co Nie zmienia faktu że wielu dziewczynom jednak trzyma ladnie a u wielu to- no właśnie. Nie wiedzieć czemu nie trzyma tak dobrze
W te 1,5 tygodnia z 2,9 na 2,7. Niby niewiele ale obie wartości nie są jakoś szczególnym wyczynem, więc trochę mnie to martwi. Miałam mieć przerwę 3,5tygodnia między wizytami, ale ze względu na skurcze i okropny kaszel trafiłam do lekarki awaryjnie po 1,5 tygodnia. Teraz w piątek od tamtej wizyty miną 2 tygodnie i pewnie co 2 już będę kontrolować. Dowiem się też w piątek czy idę na ten steryd czy nie, ale sądzę, że mnie wyśle. Aczkolwiek wolę go dostać i być spokojna w razie jakiejś awarii. -
Jacqueline wrote:Kamcia - wynik po 2h wskazuje na cukrzyce, wystarczy 1 parametr przekroczony, po 1h do 180 chyba a po 2h do 140 powinno być.
Kurde, a tak zwracam uwagę na dietę, żeby było zdrowo.... ;/ wizyta za tydzień w czwartek, zobaczymy co na to mój gin... -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny a wyobrazcie sobie ze ja nigdy nie mialam mierzonej szyjki. Tu tego nie robia. Bada tylko recznie czy szyjka zamknieta i tyle. Takze nie wiem nawet ile kiedykolwiek miala. Ostatnio bylam w PL i bylismy na zajeciach ze szkoly rodzenia i mielismy mierzenie miednicy. Sprzężna zewnętrzna wyszla mi ponizej normy bo 16 cm. Pytalam wczoraj gin tu w DE czy to wskazanie do ciecia to powiedziala ze jesli dziecko okaze sie duze to tak
A slyszalyscie o czyms takim jak balonik Epino? Mysle powaznie nad zakupem.
-
salenne wrote:W te 1,5 tygodnia z 2,9 na 2,7. Niby niewiele ale obie wartości nie są jakoś szczególnym wyczynem, więc trochę mnie to martwi. Miałam mieć przerwę 3,5tygodnia między wizytami, ale ze względu na skurcze i okropny kaszel trafiłam do lekarki awaryjnie po 1,5 tygodnia. Teraz w piątek od tamtej wizyty miną 2 tygodnie i pewnie co 2 już będę kontrolować. Dowiem się też w piątek czy idę na ten steryd czy nie, ale sądzę, że mnie wyśle. Aczkolwiek wolę go dostać i być spokojna w razie jakiejś awarii.
Daj znać w pt jak długość będę śledzić wątek
Lepiej oczywiście iść na sterydy Ty już możesz iść za kilka dni bo już zaraz 30tc
Oby w pt wieści były dobresalenne lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZołzimagic wrote:Dziewczyny a wyobrazcie sobie ze ja nigdy nie mialam mierzonej szyjki. Tu tego nie robia. Bada tylko recznie czy szyjka zamknieta i tyle. Takze nie wiem nawet ile kiedykolwiek miala. Ostatnio bylam w PL i bylismy na zajeciach ze szkoly rodzenia i mielismy mierzenie miednicy. Sprzężna zewnętrzna wyszla mi ponizej normy bo 16 cm. Pytalam wczoraj gin tu w DE czy to wskazanie do ciecia to powiedziala ze jesli dziecko okaze sie duze to tak
A slyszalyscie o czyms takim jak balonik Epino? Mysle powaznie nad zakupem.
z Kuba tez nie miałam mierzonej zawsze recznie
mnie w ost czasie badało 4 różnych ginów i kazdy mówil dluga zamknieta wiec 4 sie pewnie nie myliWiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:17
-
nick nieaktualnymycha91 wrote:A skad zamawialyscie dziewczyny?
-
nick nieaktualnyLunk_a wrote:To teraz kontrola zapewne co 2tyg.
Daj znać w pt jak długość będę śledzić wątek
Lepiej oczywiście iść na sterydy Ty już możesz iść za kilka dni bo już zaraz 30tc
Oby w pt wieści były dobre
Dzięki, dam znać. Mam nadzieję, że leżenie się opłaciło -
Lunka - właśnie jak miałam wizytę na 18t0d na nfz lekarz mi zmierzył pierwszy raz, nie mówił nic o zaleceniach, ale, że teraz to standard i odgórnie muszą. Ciekawe czy za tydzień mi zmierzy, też na nfz mam, bo poprzednia wizyta i ta awaryjna były prywatnie, dzień po jednej z nich miałam też na nfz, ale to już nie mierzył wtedy.12.12.2017 - jestem
Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Ja już po wizycie i zakupach z mamą
Co do wizyty - szyjka twarda i zamknięta, to najważniejsze i co ciekawe... dziś miała 3cm! Nie wiem, czy ostatnio gin coś źle pomierzył, czy jak, ale wygląda tak, jakby się wydłużyła, a to chyba nie możliwe. W każdym razie mam dalej leżeć, odpoczywać. Pobrał mi też cytologię, wynik za 2 tygodnie, mam nadzieję, że będzie ok. Najbardziej jednak zmartwiło mnie to, że mały jakby wcale nie przybrał przez tydzieńi teraz też nie wiem, czy to wina pomiarów, czy jak, zobaczymy za 2 tygodnie na III prenatalnych
Po wizycie pojechałam z mamą na zakupy - kupiłyśmy pościel i kilka ciuszków. Ahhh już chciałabym grudzień!Aztoria, k878, Szczesliwa_mamusia, Lady Savage, magdzia26, Nola lubią tę wiadomość
-
Jacqueline wrote:Lunka - właśnie jak miałam wizytę na 18t0d na nfz lekarz mi zmierzył pierwszy raz, nie mówił nic o zaleceniach, ale, że teraz to standard i odgórnie muszą. Ciekawe czy za tydzień mi zmierzy, też na nfz mam, bo poprzednia wizyta i ta awaryjna były prywatnie, dzień po jednej z nich miałam też na nfz, ale to już nie mierzył wtedy.
Jak Była ok nie musi już mierzyć
Chyba że - miałaś zabiegi na szyjce. Wtedy jeslijesli powiesz lekarz powinien zmierzyć -
nesairah wrote:Ja już po wizycie i zakupach z mamą
Co do wizyty - szyjka twarda i zamknięta, to najważniejsze i co ciekawe... dziś miała 3cm! Nie wiem, czy ostatnio gin coś źle pomierzył, czy jak, ale wygląda tak, jakby się wydłużyła, a to chyba nie możliwe. W każdym razie mam dalej leżeć, odpoczywać. Pobrał mi też cytologię, wynik za 2 tygodnie, mam nadzieję, że będzie ok. Najbardziej jednak zmartwiło mnie to, że mały jakby wcale nie przybrał przez tydzieńi teraz też nie wiem, czy to wina pomiarów, czy jak, zobaczymy za 2 tygodnie na III prenatalnych
Po wizycie pojechałam z mamą na zakupy - kupiłyśmy pościel i kilka ciuszków. Ahhh już chciałabym grudzień!
Dalej masz leżeć ?
Wydłużyć się nie mogla ale inaczej ułożyć pod wpływem macicy nacisku podgiąć się itd już tak
A co to są te 2 czy 3mm
Błąd pomiaru z usg.
Tak samo jak z szyjka
Lekarz mi kiedyś powiedział ze w tydzień nie musi się nic zmienić taki jest margines błęduWiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:59
-
ja też po usg, szyjka ani drgnęła mimo górskich spacerów - 4,07cm
po luteinie i magnezie praktycznie nie odczuwam już skurczy ani twardnień brzucha więc też gitez
nasza Marysia waży 1352g
iii nie straszcie tym, że na usg widać podobieństwo do rodziców bo u nas póki co największe chyba do potwora z bagienchciałam mieć pamiątkę w 3D ale zdjęcia schowałam głęboko... cóż poczekamy na narodziny
Aztoria, k878, Szczesliwa_mamusia, Iruletka, magdzia26, Nola lubią tę wiadomość
-
Lunk_a wrote:Dobrze ze z szyjka ok.
Dalej masz leżeć ?
Wydłużyć się nie mogla ale inaczej ułożyć pod wpływem macicy nacisku podgiąć się itd już tak
A co to są te 2 czy 3mm
Błąd pomiaru z usg.
Tak samo jak z szyjka
Lekarz mi kiedyś powiedział ze w tydzień nie musi się nic zmienić taki jest margines błędu
Tak, lekarz dalej kazał się oszczędzać i jak najwięcej leżeć, bo te 3cm to według niego dolna granica i trzeba na siebie uważać. Według niego luteina tutaj dużo zdziałała i widać poprawę, więc ja się cieszę. -
Iruletka wrote:Zobaczysz tak naprawdę w jakim będzie stanie po tych 3 miesiącach, może nie będzie takiej konieczności. Ja kilka smoczków i butelek tak załatwiłam gotując je w garze, u nas jest twarda woda i w ciągu kilku dni miałam osad na akcesoriach. Dopiero jak kupiłam sterylizator elektryczny to pozbyłam się tego problemu
Fakt, bo może rzadziej używany wystarczy na dłużej. W Częstochowie chyba ogólne jest twarda woda. Dopóki nie kupiłam dzbanka z filtrem, to miałam kamień co chwilę w czajniku, ekspresie do kawy. Najgorzej jest z płytkami pod prysznicem. Jak dłużej nie wyszoruję porządnie, a w ciąży czasami nie mam siły, to potem muszę usuwać kładąc na noc ręczniki papierowe nasączone octem, bo tylko po tym schodzi.Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
nesairah wrote:Tak, lekarz dalej kazał się oszczędzać i jak najwięcej leżeć, bo te 3cm to według niego dolna granica i trzeba na siebie uważać. Według niego luteina tutaj dużo zdziałała i widać poprawę, więc ja się cieszę.
I leżeć non stop?
Mi lekarz pozwala 2-3 godz dziennie chodzić Ale nie naraz
Kiedy teraz kontrola ?
Mam cytat
Zaleca się, by w grupie niskiego ryzyka wystąpienia niewydolności cieśniowo-szyjkowej dokonać pomiaru między 18-22 tyg. ciąży, zaś w grupie wysokiego ryzyka dokonać pomiaru między 14-18 tyg. ciąży i powtarzać co dwa tygodnie do 24 tyg. ciąży.
To są zalecenia PTG.
U nas już etap pierwszego pomiaru minął
Wklejam żeby nie być goloslowna -
ara wrote:ja też po usg, szyjka ani drgnęła mimo górskich spacerów - 4,07cm
po luteinie i magnezie praktycznie nie odczuwam już skurczy ani twardnień brzucha więc też gitez
nasza Marysia waży 1352g
iii nie straszcie tym, że na usg widać podobieństwo do rodziców bo u nas póki co największe chyba do potwora z bagienchciałam mieć pamiątkę w 3D ale zdjęcia schowałam głęboko... cóż poczekamy na narodziny
Z usg 3d masz rację