X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia - wynik po 2h wskazuje na cukrzyce, wystarczy 1 parametr przekroczony, po 1h do 180 chyba a po 2h do 140 powinno być.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    A jak często masz nakaz kontroli ?
    Sporo się skrocila w te 1.5tyg?
    Jestem trochę zła bo w sumie leżę i leżę a tutaj i tak jest jak jest.
    Dr mówi ze starczy zobaczyć te szyjke za 2tyg
    I że długość jest ok. Tak jak napisałaś. Że od 2.5 można myśleć o pessarze
    Sterydy to akurat mnie raczej czekają. Dr mówi że jak podane są po 30tc to wystarczy raz podać a jak wcześniej to powinno się powtórzyć , takie mają wytyczne
    I że ciąża większa to szyjka na prawo się skracać
    Co Nie zmienia faktu że wielu dziewczynom jednak trzyma ladnie a u wielu to- no właśnie. Nie wiedzieć czemu nie trzyma tak dobrze

W te 1,5 tygodnia z 2,9 na 2,7. Niby niewiele ale obie wartości nie są jakoś szczególnym wyczynem, więc trochę mnie to martwi. Miałam mieć przerwę 3,5tygodnia między wizytami, ale ze względu na skurcze i okropny kaszel trafiłam do lekarki awaryjnie po 1,5 tygodnia. Teraz w piątek od tamtej wizyty miną 2 tygodnie i pewnie co 2 już będę kontrolować. Dowiem się też w piątek czy idę na ten steryd czy nie, ale sądzę, że mnie wyśle. Aczkolwiek wolę go dostać i być spokojna w razie jakiejś awarii.

• Kamcia1988 Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Kamcia - wynik po 2h wskazuje na cukrzyce, wystarczy 1 parametr przekroczony, po 1h do 180 chyba a po 2h do 140 powinno być.

Kurde, a tak zwracam uwagę na dietę, żeby było zdrowo.... ;/ wizyta za tydzień w czwartek, zobaczymy co na to mój gin...

w4sq43r8x4wdamie.png
  • Aqu Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybko macie te wyniki dziewczyny. Ja póki co nie mam, przed chwilą sprawdziłam.
    Ale spokojnie mogą być nawet jutro, wizyta dopiero w piątek. Ważne żeby było ok i bez powtórek ;-)

mhsvtv733430mtzr.png

atdcj44j15o2zkq2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    po 2h jest do 153 od 2017 roku
    co nie zmienia faktu ze 151 jest blisko ;)

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wyobrazcie sobie ze ja nigdy nie mialam mierzonej szyjki. Tu tego nie robia. Bada tylko recznie czy szyjka zamknieta i tyle. Takze nie wiem nawet ile kiedykolwiek miala. Ostatnio bylam w PL i bylismy na zajeciach ze szkoly rodzenia i mielismy mierzenie miednicy. Sprzężna zewnętrzna wyszla mi ponizej normy bo 16 cm. Pytalam wczoraj gin tu w DE czy to wskazanie do ciecia to powiedziala ze jesli dziecko okaze sie duze to tak :( A slyszalyscie o czyms takim jak balonik Epino? Mysle powaznie nad zakupem.

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    W te 1,5 tygodnia z 2,9 na 2,7. Niby niewiele ale obie wartości nie są jakoś szczególnym wyczynem, więc trochę mnie to martwi. Miałam mieć przerwę 3,5tygodnia między wizytami, ale ze względu na skurcze i okropny kaszel trafiłam do lekarki awaryjnie po 1,5 tygodnia. Teraz w piątek od tamtej wizyty miną 2 tygodnie i pewnie co 2 już będę kontrolować. Dowiem się też w piątek czy idę na ten steryd czy nie, ale sądzę, że mnie wyśle. Aczkolwiek wolę go dostać i być spokojna w razie jakiejś awarii.
    To teraz kontrola zapewne co 2tyg.
    Daj znać w pt jak długość będę śledzić wątek
    Lepiej oczywiście iść na sterydy Ty już możesz iść za kilka dni bo już zaraz 30tc
    Oby w pt wieści były dobre

salenne lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny a wyobrazcie sobie ze ja nigdy nie mialam mierzonej szyjki. Tu tego nie robia. Bada tylko recznie czy szyjka zamknieta i tyle. Takze nie wiem nawet ile kiedykolwiek miala. Ostatnio bylam w PL i bylismy na zajeciach ze szkoly rodzenia i mielismy mierzenie miednicy. Sprzężna zewnętrzna wyszla mi ponizej normy bo 16 cm. Pytalam wczoraj gin tu w DE czy to wskazanie do ciecia to powiedziala ze jesli dziecko okaze sie duze to tak :( A slyszalyscie o czyms takim jak balonik Epino? Mysle powaznie nad zakupem.
    ja jestem w PL i tez nie mierzyli tylko paluchem sprawdza
    z Kuba tez nie miałam mierzonej zawsze recznie

mnie w ost czasie badało 4 różnych ginów i kazdy mówil dluga zamknieta wiec 4 sie pewnie nie myli ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha91 wrote:
    A skad zamawialyscie dziewczyny?
    Ja zamawiałam ze strony smalldesign.pl trzeba zapłacić z góry i dopiero po opłaci drukuja. Ja zamawiałam w czwartek, w piątek mi napisali,ze kasa wpłynęła, a w zeszła środę napisałam upomnienie i w poniedziałek ten wyslali

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czemu niektórzy lekarze mierzą a inni nie
    W Polsce jest zalecenie PTG zmierzyć między 18 a 22tc. To jest obowiązkowy pomiar.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:18

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    To teraz kontrola zapewne co 2tyg.
    Daj znać w pt jak długość będę śledzić wątek
    Lepiej oczywiście iść na sterydy Ty już możesz iść za kilka dni bo już zaraz 30tc
    Oby w pt wieści były dobre

Dzięki, dam znać. Mam nadzieję, że leżenie się opłaciło :)

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka - właśnie jak miałam wizytę na 18t0d na nfz lekarz mi zmierzył pierwszy raz, nie mówił nic o zaleceniach, ale, że teraz to standard i odgórnie muszą. Ciekawe czy za tydzień mi zmierzy, też na nfz mam, bo poprzednia wizyta i ta awaryjna były prywatnie, dzień po jednej z nich miałam też na nfz, ale to już nie mierzył wtedy.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie i zakupach z mamą :)

Co do wizyty - szyjka twarda i zamknięta, to najważniejsze i co ciekawe... dziś miała 3cm! Nie wiem, czy ostatnio gin coś źle pomierzył, czy jak, ale wygląda tak, jakby się wydłużyła, a to chyba nie możliwe. W każdym razie mam dalej leżeć, odpoczywać. Pobrał mi też cytologię, wynik za 2 tygodnie, mam nadzieję, że będzie ok. Najbardziej jednak zmartwiło mnie to, że mały jakby wcale nie przybrał przez tydzień :/ i teraz też nie wiem, czy to wina pomiarów, czy jak, zobaczymy za 2 tygodnie na III prenatalnych :)

Po wizycie pojechałam z mamą na zakupy - kupiłyśmy pościel i kilka ciuszków. Ahhh już chciałabym grudzień!

Aztoria, k878, Szczesliwa_mamusia, Lady Savage, magdzia26, Nola lubią tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Lunka - właśnie jak miałam wizytę na 18t0d na nfz lekarz mi zmierzył pierwszy raz, nie mówił nic o zaleceniach, ale, że teraz to standard i odgórnie muszą. Ciekawe czy za tydzień mi zmierzy, też na nfz mam, bo poprzednia wizyta i ta awaryjna były prywatnie, dzień po jednej z nich miałam też na nfz, ale to już nie mierzył wtedy.
    Tak właśnie powinno być.
    Jak Była ok nie musi już mierzyć
    Chyba że - miałaś zabiegi na szyjce. Wtedy jeslijesli powiesz lekarz powinien zmierzyć

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Ja już po wizycie i zakupach z mamą :)

Co do wizyty - szyjka twarda i zamknięta, to najważniejsze i co ciekawe... dziś miała 3cm! Nie wiem, czy ostatnio gin coś źle pomierzył, czy jak, ale wygląda tak, jakby się wydłużyła, a to chyba nie możliwe. W każdym razie mam dalej leżeć, odpoczywać. Pobrał mi też cytologię, wynik za 2 tygodnie, mam nadzieję, że będzie ok. Najbardziej jednak zmartwiło mnie to, że mały jakby wcale nie przybrał przez tydzień :/ i teraz też nie wiem, czy to wina pomiarów, czy jak, zobaczymy za 2 tygodnie na III prenatalnych :)

Po wizycie pojechałam z mamą na zakupy - kupiłyśmy pościel i kilka ciuszków. Ahhh już chciałabym grudzień!
    Dobrze ze z szyjka ok.
    Dalej masz leżeć ?
    Wydłużyć się nie mogla ale inaczej ułożyć pod wpływem macicy nacisku podgiąć się itd już tak
    A co to są te 2 czy 3mm
    Błąd pomiaru z usg.
    Tak samo jak z szyjka
    Lekarz mi kiedyś powiedział ze w tydzień nie musi się nic zmienić taki jest margines błędu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:59

iv09i09katk65tr1.png
  • ara Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też po usg, szyjka ani drgnęła mimo górskich spacerów - 4,07cm ;)
    po luteinie i magnezie praktycznie nie odczuwam już skurczy ani twardnień brzucha więc też gitez :)
    nasza Marysia waży 1352g :)
    iii nie straszcie tym, że na usg widać podobieństwo do rodziców bo u nas póki co największe chyba do potwora z bagien :P chciałam mieć pamiątkę w 3D ale zdjęcia schowałam głęboko... cóż poczekamy na narodziny :P

Aztoria, k878, Szczesliwa_mamusia, Iruletka, magdzia26, Nola lubią tę wiadomość

• nesairah Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Dobrze ze z szyjka ok.
    Dalej masz leżeć ?
    Wydłużyć się nie mogla ale inaczej ułożyć pod wpływem macicy nacisku podgiąć się itd już tak
    A co to są te 2 czy 3mm
    Błąd pomiaru z usg.
    Tak samo jak z szyjka
    Lekarz mi kiedyś powiedział ze w tydzień nie musi się nic zmienić taki jest margines błędu

Tak, lekarz dalej kazał się oszczędzać i jak najwięcej leżeć, bo te 3cm to według niego dolna granica i trzeba na siebie uważać. Według niego luteina tutaj dużo zdziałała i widać poprawę, więc ja się cieszę.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka wrote:
    Zobaczysz tak naprawdę w jakim będzie stanie po tych 3 miesiącach, może nie będzie takiej konieczności. Ja kilka smoczków i butelek tak załatwiłam gotując je w garze, u nas jest twarda woda i w ciągu kilku dni miałam osad na akcesoriach. Dopiero jak kupiłam sterylizator elektryczny to pozbyłam się tego problemu

Fakt, bo może rzadziej używany wystarczy na dłużej. W Częstochowie chyba ogólne jest twarda woda. Dopóki nie kupiłam dzbanka z filtrem, to miałam kamień co chwilę w czajniku, ekspresie do kawy. Najgorzej jest z płytkami pod prysznicem. Jak dłużej nie wyszoruję porządnie, a w ciąży czasami nie mam siły, to potem muszę usuwać kładąc na noc ręczniki papierowe nasączone octem, bo tylko po tym schodzi.

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Tak, lekarz dalej kazał się oszczędzać i jak najwięcej leżeć, bo te 3cm to według niego dolna granica i trzeba na siebie uważać. Według niego luteina tutaj dużo zdziałała i widać poprawę, więc ja się cieszę.
    A masz zwykłą luteine ? Ile razy dziennie? 100mg ?
    I leżeć non stop?
    Mi lekarz pozwala 2-3 godz dziennie chodzić Ale nie naraz
    Kiedy teraz kontrola ?

Mam cytat
    Zaleca się, by w grupie niskiego ryzyka wystąpienia niewydolności cieśniowo-szyjkowej dokonać pomiaru między 18-22 tyg. ciąży, zaś w grupie wysokiego ryzyka dokonać pomiaru między 14-18 tyg. ciąży i powtarzać co dwa tygodnie do 24 tyg. ciąży.

To są zalecenia PTG.
    U nas już etap pierwszego pomiaru minął
    Wklejam żeby nie być goloslowna

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    ja też po usg, szyjka ani drgnęła mimo górskich spacerów - 4,07cm ;)
    po luteinie i magnezie praktycznie nie odczuwam już skurczy ani twardnień brzucha więc też gitez :)
    nasza Marysia waży 1352g :)
    iii nie straszcie tym, że na usg widać podobieństwo do rodziców bo u nas póki co największe chyba do potwora z bagien :P chciałam mieć pamiątkę w 3D ale zdjęcia schowałam głęboko... cóż poczekamy na narodziny :P
    Tobie To dobrze z szyjka ;)
    Z usg 3d masz rację :P

iv09i09katk65tr1.png
‹‹ 1123 1124 1125 1126 1127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ