WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia - wynik po 2h wskazuje na cukrzyce, wystarczy 1 parametr przekroczony, po 1h do 180 chyba a po 2h do 140 powinno być.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    A jak często masz nakaz kontroli ?
    Sporo się skrocila w te 1.5tyg?
    Jestem trochę zła bo w sumie leżę i leżę a tutaj i tak jest jak jest.
    Dr mówi ze starczy zobaczyć te szyjke za 2tyg
    I że długość jest ok. Tak jak napisałaś. Że od 2.5 można myśleć o pessarze
    Sterydy to akurat mnie raczej czekają. Dr mówi że jak podane są po 30tc to wystarczy raz podać a jak wcześniej to powinno się powtórzyć , takie mają wytyczne
    I że ciąża większa to szyjka na prawo się skracać
    Co Nie zmienia faktu że wielu dziewczynom jednak trzyma ladnie a u wielu to- no właśnie. Nie wiedzieć czemu nie trzyma tak dobrze

W te 1,5 tygodnia z 2,9 na 2,7. Niby niewiele ale obie wartości nie są jakoś szczególnym wyczynem, więc trochę mnie to martwi. Miałam mieć przerwę 3,5tygodnia między wizytami, ale ze względu na skurcze i okropny kaszel trafiłam do lekarki awaryjnie po 1,5 tygodnia. Teraz w piątek od tamtej wizyty miną 2 tygodnie i pewnie co 2 już będę kontrolować. Dowiem się też w piątek czy idę na ten steryd czy nie, ale sądzę, że mnie wyśle. Aczkolwiek wolę go dostać i być spokojna w razie jakiejś awarii.

• Kamcia1988 Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Kamcia - wynik po 2h wskazuje na cukrzyce, wystarczy 1 parametr przekroczony, po 1h do 180 chyba a po 2h do 140 powinno być.

Kurde, a tak zwracam uwagę na dietę, żeby było zdrowo.... ;/ wizyta za tydzień w czwartek, zobaczymy co na to mój gin...

w4sq43r8x4wdamie.png
  • Aqu Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szybko macie te wyniki dziewczyny. Ja póki co nie mam, przed chwilą sprawdziłam.
    Ale spokojnie mogą być nawet jutro, wizyta dopiero w piątek. Ważne żeby było ok i bez powtórek ;-)

mhsvtv733430mtzr.png

atdcj44j15o2zkq2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    po 2h jest do 153 od 2017 roku
    co nie zmienia faktu ze 151 jest blisko ;)

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wyobrazcie sobie ze ja nigdy nie mialam mierzonej szyjki. Tu tego nie robia. Bada tylko recznie czy szyjka zamknieta i tyle. Takze nie wiem nawet ile kiedykolwiek miala. Ostatnio bylam w PL i bylismy na zajeciach ze szkoly rodzenia i mielismy mierzenie miednicy. Sprzężna zewnętrzna wyszla mi ponizej normy bo 16 cm. Pytalam wczoraj gin tu w DE czy to wskazanie do ciecia to powiedziala ze jesli dziecko okaze sie duze to tak :( A slyszalyscie o czyms takim jak balonik Epino? Mysle powaznie nad zakupem.

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    W te 1,5 tygodnia z 2,9 na 2,7. Niby niewiele ale obie wartości nie są jakoś szczególnym wyczynem, więc trochę mnie to martwi. Miałam mieć przerwę 3,5tygodnia między wizytami, ale ze względu na skurcze i okropny kaszel trafiłam do lekarki awaryjnie po 1,5 tygodnia. Teraz w piątek od tamtej wizyty miną 2 tygodnie i pewnie co 2 już będę kontrolować. Dowiem się też w piątek czy idę na ten steryd czy nie, ale sądzę, że mnie wyśle. Aczkolwiek wolę go dostać i być spokojna w razie jakiejś awarii.
    To teraz kontrola zapewne co 2tyg.
    Daj znać w pt jak długość będę śledzić wątek
    Lepiej oczywiście iść na sterydy Ty już możesz iść za kilka dni bo już zaraz 30tc
    Oby w pt wieści były dobre

salenne lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny a wyobrazcie sobie ze ja nigdy nie mialam mierzonej szyjki. Tu tego nie robia. Bada tylko recznie czy szyjka zamknieta i tyle. Takze nie wiem nawet ile kiedykolwiek miala. Ostatnio bylam w PL i bylismy na zajeciach ze szkoly rodzenia i mielismy mierzenie miednicy. Sprzężna zewnętrzna wyszla mi ponizej normy bo 16 cm. Pytalam wczoraj gin tu w DE czy to wskazanie do ciecia to powiedziala ze jesli dziecko okaze sie duze to tak :( A slyszalyscie o czyms takim jak balonik Epino? Mysle powaznie nad zakupem.
    ja jestem w PL i tez nie mierzyli tylko paluchem sprawdza
    z Kuba tez nie miałam mierzonej zawsze recznie

mnie w ost czasie badało 4 różnych ginów i kazdy mówil dluga zamknieta wiec 4 sie pewnie nie myli ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha91 wrote:
    A skad zamawialyscie dziewczyny?
    Ja zamawiałam ze strony smalldesign.pl trzeba zapłacić z góry i dopiero po opłaci drukuja. Ja zamawiałam w czwartek, w piątek mi napisali,ze kasa wpłynęła, a w zeszła środę napisałam upomnienie i w poniedziałek ten wyslali

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czemu niektórzy lekarze mierzą a inni nie
    W Polsce jest zalecenie PTG zmierzyć między 18 a 22tc. To jest obowiązkowy pomiar.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:18

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    To teraz kontrola zapewne co 2tyg.
    Daj znać w pt jak długość będę śledzić wątek
    Lepiej oczywiście iść na sterydy Ty już możesz iść za kilka dni bo już zaraz 30tc
    Oby w pt wieści były dobre

Dzięki, dam znać. Mam nadzieję, że leżenie się opłaciło :)

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka - właśnie jak miałam wizytę na 18t0d na nfz lekarz mi zmierzył pierwszy raz, nie mówił nic o zaleceniach, ale, że teraz to standard i odgórnie muszą. Ciekawe czy za tydzień mi zmierzy, też na nfz mam, bo poprzednia wizyta i ta awaryjna były prywatnie, dzień po jednej z nich miałam też na nfz, ale to już nie mierzył wtedy.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie i zakupach z mamą :)

Co do wizyty - szyjka twarda i zamknięta, to najważniejsze i co ciekawe... dziś miała 3cm! Nie wiem, czy ostatnio gin coś źle pomierzył, czy jak, ale wygląda tak, jakby się wydłużyła, a to chyba nie możliwe. W każdym razie mam dalej leżeć, odpoczywać. Pobrał mi też cytologię, wynik za 2 tygodnie, mam nadzieję, że będzie ok. Najbardziej jednak zmartwiło mnie to, że mały jakby wcale nie przybrał przez tydzień :/ i teraz też nie wiem, czy to wina pomiarów, czy jak, zobaczymy za 2 tygodnie na III prenatalnych :)

Po wizycie pojechałam z mamą na zakupy - kupiłyśmy pościel i kilka ciuszków. Ahhh już chciałabym grudzień!

Aztoria, k878, Szczesliwa_mamusia, Lady Savage, magdzia26, Nola lubią tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Lunka - właśnie jak miałam wizytę na 18t0d na nfz lekarz mi zmierzył pierwszy raz, nie mówił nic o zaleceniach, ale, że teraz to standard i odgórnie muszą. Ciekawe czy za tydzień mi zmierzy, też na nfz mam, bo poprzednia wizyta i ta awaryjna były prywatnie, dzień po jednej z nich miałam też na nfz, ale to już nie mierzył wtedy.
    Tak właśnie powinno być.
    Jak Była ok nie musi już mierzyć
    Chyba że - miałaś zabiegi na szyjce. Wtedy jeslijesli powiesz lekarz powinien zmierzyć

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Ja już po wizycie i zakupach z mamą :)

Co do wizyty - szyjka twarda i zamknięta, to najważniejsze i co ciekawe... dziś miała 3cm! Nie wiem, czy ostatnio gin coś źle pomierzył, czy jak, ale wygląda tak, jakby się wydłużyła, a to chyba nie możliwe. W każdym razie mam dalej leżeć, odpoczywać. Pobrał mi też cytologię, wynik za 2 tygodnie, mam nadzieję, że będzie ok. Najbardziej jednak zmartwiło mnie to, że mały jakby wcale nie przybrał przez tydzień :/ i teraz też nie wiem, czy to wina pomiarów, czy jak, zobaczymy za 2 tygodnie na III prenatalnych :)

Po wizycie pojechałam z mamą na zakupy - kupiłyśmy pościel i kilka ciuszków. Ahhh już chciałabym grudzień!
    Dobrze ze z szyjka ok.
    Dalej masz leżeć ?
    Wydłużyć się nie mogla ale inaczej ułożyć pod wpływem macicy nacisku podgiąć się itd już tak
    A co to są te 2 czy 3mm
    Błąd pomiaru z usg.
    Tak samo jak z szyjka
    Lekarz mi kiedyś powiedział ze w tydzień nie musi się nic zmienić taki jest margines błędu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:59

iv09i09katk65tr1.png
  • ara Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też po usg, szyjka ani drgnęła mimo górskich spacerów - 4,07cm ;)
    po luteinie i magnezie praktycznie nie odczuwam już skurczy ani twardnień brzucha więc też gitez :)
    nasza Marysia waży 1352g :)
    iii nie straszcie tym, że na usg widać podobieństwo do rodziców bo u nas póki co największe chyba do potwora z bagien :P chciałam mieć pamiątkę w 3D ale zdjęcia schowałam głęboko... cóż poczekamy na narodziny :P

Aztoria, k878, Szczesliwa_mamusia, Iruletka, magdzia26, Nola lubią tę wiadomość

• nesairah Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Dobrze ze z szyjka ok.
    Dalej masz leżeć ?
    Wydłużyć się nie mogla ale inaczej ułożyć pod wpływem macicy nacisku podgiąć się itd już tak
    A co to są te 2 czy 3mm
    Błąd pomiaru z usg.
    Tak samo jak z szyjka
    Lekarz mi kiedyś powiedział ze w tydzień nie musi się nic zmienić taki jest margines błędu

Tak, lekarz dalej kazał się oszczędzać i jak najwięcej leżeć, bo te 3cm to według niego dolna granica i trzeba na siebie uważać. Według niego luteina tutaj dużo zdziałała i widać poprawę, więc ja się cieszę.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka wrote:
    Zobaczysz tak naprawdę w jakim będzie stanie po tych 3 miesiącach, może nie będzie takiej konieczności. Ja kilka smoczków i butelek tak załatwiłam gotując je w garze, u nas jest twarda woda i w ciągu kilku dni miałam osad na akcesoriach. Dopiero jak kupiłam sterylizator elektryczny to pozbyłam się tego problemu

Fakt, bo może rzadziej używany wystarczy na dłużej. W Częstochowie chyba ogólne jest twarda woda. Dopóki nie kupiłam dzbanka z filtrem, to miałam kamień co chwilę w czajniku, ekspresie do kawy. Najgorzej jest z płytkami pod prysznicem. Jak dłużej nie wyszoruję porządnie, a w ciąży czasami nie mam siły, to potem muszę usuwać kładąc na noc ręczniki papierowe nasączone octem, bo tylko po tym schodzi.

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Tak, lekarz dalej kazał się oszczędzać i jak najwięcej leżeć, bo te 3cm to według niego dolna granica i trzeba na siebie uważać. Według niego luteina tutaj dużo zdziałała i widać poprawę, więc ja się cieszę.
    A masz zwykłą luteine ? Ile razy dziennie? 100mg ?
    I leżeć non stop?
    Mi lekarz pozwala 2-3 godz dziennie chodzić Ale nie naraz
    Kiedy teraz kontrola ?

Mam cytat
    Zaleca się, by w grupie niskiego ryzyka wystąpienia niewydolności cieśniowo-szyjkowej dokonać pomiaru między 18-22 tyg. ciąży, zaś w grupie wysokiego ryzyka dokonać pomiaru między 14-18 tyg. ciąży i powtarzać co dwa tygodnie do 24 tyg. ciąży.

To są zalecenia PTG.
    U nas już etap pierwszego pomiaru minął
    Wklejam żeby nie być goloslowna

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    ja też po usg, szyjka ani drgnęła mimo górskich spacerów - 4,07cm ;)
    po luteinie i magnezie praktycznie nie odczuwam już skurczy ani twardnień brzucha więc też gitez :)
    nasza Marysia waży 1352g :)
    iii nie straszcie tym, że na usg widać podobieństwo do rodziców bo u nas póki co największe chyba do potwora z bagien :P chciałam mieć pamiątkę w 3D ale zdjęcia schowałam głęboko... cóż poczekamy na narodziny :P
    Tobie To dobrze z szyjka ;)
    Z usg 3d masz rację :P

iv09i09katk65tr1.png
‹‹ 1123 1124 1125 1126 1127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ