X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Mala to mąż nie ma mozliwosci byc nawet przy porodzie?

Może być przy porodzie ale na sali później juz nie. I np dziewczyny po cc mogą oddać dziecko jak nie mają siły się ruszyć a może też być cały czas z Toba.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak, Carrefour super wymyślił z tą kolejką :)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:

Lady-mozna kupić takie specjalne flamastry, którymi można malować skore i ładnie zmywają sie pod woda :)

No takie mamy właśnie, mówiłam jej że są to zmywalne, że wystaczy wodą zrobić, mi wczoraj po kąpieli wszystko z nóg i rąk zeszło, z ciuchów schodzi, i jej tłumaczyłam, ale się mnie nie słucha, i zaczęła ją cytryną szorować.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny planujecie pisać plan porodu? Położna dała nam taki do wypełnienia na SR. Jest tam punkt: absolutnie nie wyrażam zgody na nacięcie krocza (chyba, że będzie konieczne). Jak to z tym nacięciem jest? Nie ukrywam, że mnie to przeraża.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zamiar się nie zgodzić, Ale jak mam ostro pęknąć, to już wolę to nacięcie. Choć mam nadzieję, ze pójdzie gładko. Nastawiam się w każdym razie pozytywnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    No takie mamy właśnie, mówiłam jej że są to zmywalne, że wystaczy wodą zrobić, mi wczoraj po kąpieli wszystko z nóg i rąk zeszło, z ciuchów schodzi, i jej tłumaczyłam, ale się mnie nie słucha, i zaczęła ją cytryną szorować.
    Ja bym mocno zaprotestowała i pokazała, że delikatnie można zmyć woda

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Dziewczyny planujecie pisać plan porodu? Położna dała nam taki do wypełnienia na SR. Jest tam punkt: absolutnie nie wyrażam zgody na nacięcie krocza (chyba, że będzie konieczne). Jak to z tym nacięciem jest? Nie ukrywam, że mnie to przeraża.

Ja mam plan porodu. Co do nacięcia krocza to mam zaznaczone, że chcę rodzić z ochroną krocza, ale zgadzam się na nacięcie jeśli będzie konieczne.

Minionkowa lubi tę wiadomość

• k878 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę pisać plan porodu, ale to poczekam do końca SR i do USG w 34 tc, bo jak się nie obróci to d* i będzie CC.
    Mówią, że nacięcie gorzej się goi niż pęknięcie, ale to też zależy jak zszyją :)
    No i czasami podobno lepiej trochę naciąć, niż pęknąć po... wiadomo co

dagii lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 12:20

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak wyglada bezalkoholowe wino z Piotra i Pawła i gdzie to stoi bo byłam i nie widziałam żadnego.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Lura82 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Jest fajny i do siedzenia wygodny ( mamy tez podnóżek ). Czy będzie nadawał sie do karmienia to sie zobaczy a jak nie to będzie stał w salonie bo teraz tam stoi i właśnie sobie na nim siedzę :)
    To u nas jest identyczny plan. Jak cos to do salonu będzie. Ale moje marzenie o fotelu sie spelnilo :)

22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:

ja przy Zuzi nie miałam, bo to było coś co dopiero wchodziło, a teraz mam aż dwa, jedno położna mi dała, a drugie mi kazała wypełnić moja ginekolog i ma to u siebie.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym mocno zaprotestowała i pokazała, że delikatnie można zmyć woda

zrobiłam tak, poszłam do toalety, bo mi się zachciało, wracam a ona ją cytryną szoruje, bo mimo wszystko wg niej były plamy na ciele,

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    zrobiłam tak, poszłam do toalety, bo mi się zachciało, wracam a ona ją cytryną szoruje, bo mimo wszystko wg niej były plamy na ciele,
    Szkoda Zuzi . Matkę bym porządnie ochrzanila

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 13:34

• Edith Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    U mnie juz pala w piecach smog az glowa boli okna sie nie da otworzyc...nowy bloczek mam ale na wprost stare domy „z tradycjami”. Czy ktoras ma ten sam problem? Bo mysle pod katem dziecka i spacerow pierwszych...

U mnie zimą (Kraków) ten sam problem. Już na wakacjach zakupiliśmy oczyszczacz powietrza (firmy Daikin), a na końcówkę ciąży maski Respro. To duży wydatek, ale dla nas jeden z priorytetowych :)

aZzmp1.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda Zuzi . Matkę bym porządnie ochrzanila

no porządnie to się boję ją ochrzanic, bo kiedyś tak zrobiłam, to wyjechała i nie odzywała się 3 miechy ;/ a jest mi potrzebna, bo jednak mały się urodzi i wiem że z Zuzią czy z gotowaniem mi pomoże. A jak się obrazi, to będę w czarnej du.. bo kto mi pomoże? Moja mama urlopu nie dostanie. Teściowa jest na rencie, siedzi całe dnie w domu, i mimo że mnie denerwuje to jednak pomaga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 13:42

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do "pomocy" najgorzej jak mama albo teściowa tą pomoc rozumie jako zajęcie sie noworodkiem (który potrzebuje najbardziej mamy) a nie posprzatanie , ugotowanie czy zrobienie zakupów.... bo jakby mi mama albo tesciowa zaproponowała pomoc przy sprzataniu, praniu czy gotowaniu to na pewno chetnie bym sie zgodziła ale one chciałyby zajac sie dzieckiem a Ty lataj jeszcze wokól nich i im usługuj itp... wiec ja dziekuje

Minionkowa, aga1402, Lady Savage, Petitka lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam nacinana bo uwaga.. Chciałam :D czułam, że pękne jak główka przejdzie więc powiedziałam, żeby nacięła. Nic nie czułam, nacina się podczas skurczu i skalpelem, więc nie da rady poczuć. Miałam 5 szwów w środku rozpuszczalnych i 3 na zewnątrz do zdjęcia po tygodniu i tylko te 3 mnie mocno denerwowały i po tygodniu mega ulga bo to one "ciągnęły". Nie żałuje decyzji. Moja znajoma pękła i miała 20 szwów :/
    Planu porodu nie miałam, teraz myślę nad tym, ale i tak możemy napisać co chcemy, najważniejsze zdrowie dziecka i szybka reakcja położnej, np mnie przeraża wizja cc, ale jeżeli byłoby konieczne to niech mnie biorą jak najszybciej i rozcinają

Nola lubi tę wiadomość

• Nola Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Witam się po średnio przespanej nocy. Zaraz coś sobie upichcę na śniadanko :)

Ja też nie chcę gości przez pierwszy miesiąc. W sumie moi rodzice są na tyle taktowni, że pewnie przyjadą na godzinę zobaczyć małego i pojadą. Gorzej z teściami... nie chcę ich odwiedzin, ale pewnie P będzie chciał się pochwalić, więc przyjdą. Powiem mu żeby uprzedził rodziców, że wizyta ma być krótka. w szpitalu w ogóle nie chcę odwiedzin. No a później święta... nie wiem jak to będzie. Pewnie będziemy jechać z małym do jednych i do drugich rodziców w Wigilię. A resztę dni to nie wiem... ja nie dam rady nic przygotować, więc u nas odpada. Zobaczymy. Dobrze, że chociaż nikt nie będzie spał u nas na 100%, w 4 miesiącu mieliśmy takich gości na kilka dni, okropnie się wymęczyłam. Wtedy jeszcze chodziłam do pracy, a po pracy goście. Ja jestem nauczona, że gośćmi trzeba się zająć - nakarmić, dotrzymać towarzystwa. Teraz sobie już nie wyobrażam, mam nadzieję, że nikt nam się nie zwali na głowę, bo nawet krótkie wizyty mnie już męczą, zwłaszcza, że muszę większość czasu leżeć.

Smog - mieszkam na śląsku i tutaj jest z tym masakra. Rok temu już prawie kupiłam sobie maseczkę, ale zima się skończyła :P ja ogólnie przez smog źle się czuje, mam migreny itp. W tym roku dodatkowo martwię się, bo przecież jak tu wyjść z dzieckiem na spacer w ten smog?

Nola dziewczyny opisywały w innych wątkach czop jako kawałek galarety np 1cm x 1cm, więc myŝlę, że to może zwykły śluz? Bierzesz luteinę lub coś dopochwowo?
    Ja też na Śląsku :) tutaj sasiedzi sa niereformowalni nie pomagaja grzeczne uwagi ani straż. Naprawde psuje mi to ochote na spacery z malenstwem ktorych przeciez tak pragne. Tez juz sie dowiedzialam ze czop to bardzizej kwadrat lub okrag u mnie to byl ciagnacy pasek ale szok pierwszy raz takie cos widzialam galaretka zelatyna :/ mam nadzieje ze wszystko dobrze. Jutro mam wizyte ale juz chce co dwa tygodnie miesiac to za dlugo bylo czekac. W ogole to chcilabym juz urodzic :) zazdroszcze wszystkim tu ktore maja zaplanowane cesarki na dana date.

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że wszystkie ustawiamy łóżeczka wzdłuż ściany. U mnie jeszcze pokoik w remoncie i jest malutki, ale kombinuję, jakby iść za radą mojej fizjoterapeutki i ustawić łóżeczko tak, by mieć do niego dostęp z dwóch stron. Ponoć po dłuższym czasie ciągłego schylania się w jedną stronę dużo dziewczyn ma problemy bólowe. Chciałabym tego uniknąć.

aZzmp1.png
‹‹ 1323 1324 1325 1326 1327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ