X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:
    ufff.... ja jeszcze nie rodzilam, wiec nie chcialam zabierac glosu i sie wymadrzac. ale ciesze sie Amus, ze napisalas to! jak widze rozne fora (choc nasze to niebo :)) to tez widze demonizowanie cc i te teksty o wydobycinach ;/ jasne, ze cc powinno byc ze wskazan, ale kurcze - kobieta powinna miec prawo wyboru i nikt nie moze tego oceniac.
    ja nigdy w zyciu nie nazwałam ani bym nie nazwala cc "wydobycinami" i absolutnie nie demonizuje cc bardziej chodziło mi o to że gdybym miala pewnosc ze uda mi sie urodzic bez komplikacji wybralabym porod sn (JA bym wybrała i absolutnie nikomu nie narzucam zdania) niestety tez nie wiem czy znowu u mnie nie skonczy sie na cc ... cc to powazna operacja i nie powinno sie jej bagatelizowac a tym bardziej mowic "ze to pojscie na latwizne"

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w sklepie stacjonarnym wypytać o wyższość monitorów oddechów: Snuza i babysense. Na szczęście nie było dużo ludzi ( co w tym sklepie jest cudem) i pan miał dużo czasu żeby mi wszystko wytłumaczyć i wreszcie sie zdecydowałam i kupiłam. Tym samym kolejny przedmiot na liście skreślony :)

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Eli Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Eli, dzięki za odp.

U mnie nie małowodzie póki co, ale daleko nie ma :/

A rozmiary dziecka są niby OK, ale główka 2 tyg do przodu, brzuszek tydzień do tyłu, czyli rozjazd łącznie 3 tyg. Mąż ma wielki łeb, to pewnie po nim, martwi mnie trochę ten brzuszek. Ogólnie waga w 35%. Czekam jeszcze na wizytę u jednego lekarza, no i będziemy obserwować.
    U mojego tez glowa 2 tyg do przodu, a reszta 1,5 tyg do tylu ;) ale hipotrafia jest powyzej 3 tyg. A kiedy masz ta wizytę? I czy kazdy lekarz wpisuje Ci do karty ciazy swoje info?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 15:00

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • KlaraS Ekspertka

Wysłany: 11 października 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Jak juz jest jedno dziecko, to sama rozumiesz, ze szpital to meczarnia ;) fakt, ze ja pije malo plynow, wiec obowiazkowo 2,5 litra wody dziennie typu muszyna, muszynianka, do tego soki (szklanka dziennie): pomidorowy, bananowy i czerwony grejfrut, oprocz tego salatka grecka obowiazkowo codziennie ma byc w moim menu i czerwone mieso (nie cierpie miesa) 3 razy w tygodniu, i codziennie pączek. Codziennie kapusta kisZonai 2 kiszone ogorki. Nie wiem czy to pomoze, ale taka mam nadzieje;) przy cisnieniu nie wiem czy zgodzą sie na sn? A ostatnio dlugo lezalas w szpitalu? W ktorym tyg mialas cc?

Ja Rez niewiele pije jakos tak nie mam ochoty a moja lekarka każe mi słuchać swojego organizmu ale moze rzeczywiście zacznę liczyć szklanki. Przy ciśnieniu pozwalają próbować SN 3 tyg leżałam w szpitslu i od 37 tyg chodziłam na porodówkę na testy oksytocynowe które nie wykazały żadnych nieprawidłowości oprócz tego ze moje dziecko nie reaguje na nic:) w 38tyg balonik i oksy i zero reakcji anze względu na malowod ciśnienie i płaskie zapisy ktg zrobili cesarkę i mała urodziła sie w zielonych wodach

• k878 Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG przyszły wtorek, wizyta w piątek 20.10.

W karcie ciąży nie mam nic, ale u gin prowadzącej jeszcze nie byłam więc nie miała okazji. Konsultowałam się z nią elektronicznie.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Czytam Was a nic sama nie napiszę. Czuję się jak szpieg;)
    Wiem co u Was to i ja napiszę
    Tydzień temu zgłosiłam się do szpitala na celeston. Dostałam 2 dawki miałam iść do domu ale ktg troche nie podobało się lekarzom. Miałam 2 razy dziennie zapis. Później było już lepsze choć zmienne. Dziecko w 30 i 31tc ma duzo m-ca i rusza się i u mnie zapisywaly się takie artefakty jakby dziecko owijalo się lub łapalo za pepowine. Do tego przy ruchach tetno wysokie. Ale to ze występowalo to z ruchami tłumaczylo zapis
    Potem na badaniu założono mi pessar.
    Niby miałam już nie mieć bo sztjka ponad 3cm Ale miękka. Zapobiegawczo dostałam choć nadal leżenie i żeby wytrzymać do 34tc pełnego czyli 34.0.
    A chciałabym oczywiscie dłużej.
    Byłam w szpitalu prawie 2tyg.
    Teraz jak będzie w porządku to wizytea za 2tyg i zapytam dr co dalej. Bo na pewno zechce mi zdjąć pessar w szpitalu i położyć już do końca.
    Na razie oby jeszcze 3tyg i 2dni :)
    Dziecko ok, raczej małe bo 35÷ wagi w 29.4 było 1400, przepływy ok.
    Trzymam za Was wszystkie kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 15:13

Nola lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka kciukam by jak najdłuzej w brzuszku dzidzial siedział :))

a masz może normy tych przepływów?

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Lunka kciukam by jak najdłuzej w brzuszku dzidzial siedział :))

a masz może normy tych przepływów?
    niestety nie znam norm
    To są przepływy w tętnicach mózgowych i pepowinowych
    Jedne są nisko drugie wysokooporowe
    Usg mi chyba nie wydali a ja i tak ide do swojego gin od usg za tydzień .
    Położna też mówił a ze ktg w 30tc często jest niemiarodajne więc raz wyjdzie lepiej raz gorzej. Ważne żeby nie było jakiejś konkretnej patologii na ktg.
    Mam nadzieję że jeszcze trochę posiedzi.
    Jak leżałam rodziły dziewczyny w 29 30tc i wszystko ok z dziećmi.
    U nas jest ogromny oddział z oiomem niemowlęcym więc wcześniaków rodzi się tam mnóstwo.
    Pani prof na obchodzie mówił a ze od 34tc dziecko oddycha samo ma zwykle ponad 2kg i czasem leży w inkubatorze tylko 2-3 dni.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas chyba cos nie tak z tą mózgową bo jest wysoki wskaźnik co prawda gin przy badaniu gadał ze cos jest graniczne ale nie wiem co ....
    na necie niby znalazłam norme do 2 a u nas 2,68 ale nie wiem czy dobrze znalazłam (MCA PI)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 15:39

• KlaraS Ekspertka

Wysłany: 11 października 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus gdyby było cos nie tak lekarze by cie poinformowali nie sądzisz?:)

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraS wrote:
    Amus gdyby było cos nie tak lekarze by cie poinformowali nie sądzisz?:)
    Ja tez tak myślę. Chyba że szpital byłby totalnie dziwny.
    Gdybyś miała jakieś nieprawidłowości nie wyusciliby Cię ze szpitala.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    racja:P
    schowam juz ten wypis hehe:P
    ale wiem ze któas tu podawała wyniki tych pomairów tutaj albo na FB chyba szczęśliwa_mamusia :P i byłam ciekawa

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te kolorowe pieluszki tetrowe czy flanelowe w jakies temperaturze prac?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prałam w 60 stopniach

dhpclr4.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Te kolorowe pieluszki tetrowe czy flanelowe w jakies temperaturze prac?

Ja prałam wszystko w 40° i pozniej prasowałm. Co do tetrowych pieluch - takie najzwyklejsze z pepco po praniu wyglądały jak stare gałgany :/ serio, całe pomarszczone, okropne. za to te ze smyka (firma smiki) jak przed praniem, nic się z nimi nie stało. Flanelki też w idealnym stanie :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    racja:P
    schowam juz ten wypis hehe:P
    ale wiem ze któas tu podawała wyniki tych pomairów tutaj albo na FB chyba szczęśliwa_mamusia :P i byłam ciekawa
    Nie. Nie ma umieszczalam :)

Ale tak czytam i trochę widzę efekt domina. Że to tak nazwę. Jak coś się u którejs coś dzieje, to od razu druga doszukuje się podobieństwa ;) a czy ze mną jeść wszystko w porządku?

Kochane- myślę,ze na tym etapie ciąży, trzeba mieć zaufanie do swojego lekarza, skoro tak długo do niego chodzimy. Ja i owszem mam swoje problemy i również mysle,czy wszystko jest dobrze,ale po wizycie Jak mnie lekarz uspokaja,ze jest wszystko dobrze,to ja mu wierzę. Nie porównuje, bo zglupiec by można. Ufam,ze gdyby coś było nie tak, to by zareagował. Gdybym nie miała do niego zaufania, to już dawno bym go zmieniła :)

Edit: oczywiście nie chodzi Mi o to,zeby nie dzielić się swoimi zmartwieniami. I sobie nie ponarzekać, tylko żeby nie doszukiwać się u siebie na siłę problemów, które ktoś inny ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 17:52

magdzia26, Nola, editchen lubią tę wiadomość

• nesairah Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka, wczoraj lekarz na wizycie powiedział mi, że mam wytrzymać minimum do 34 tygodnia skończonego, a później mały sobie poradzi w razie czego :) Ja jednak trochę wyżej stawiam sobie poprzeczkę i mam nadzieję dotrwać do 36 tygodnia.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pieluchy pralam w 60st. Owszem, tetrowe z pepco po praniu nie wyglądały świetnie. Trochę jak stara szmata, Ale jak Wyprasowalam,to wróciły do swojego pierwotnego wyglądu :) ja wszystko leciałam na 60st. plus żelazko. Nawet ochraniacz do łóżeczka wyprałam w szescdziesiatce

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 12:21

• MagO31 Ekspertka

Wysłany: 11 października 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie bąbel kopie po zebrach, masakra jakas, nie moge siedziec ;)

Karol 1.09.2010
    Gosia 21.11.2012
    Wojtek 21.12.2017
‹‹ 1344 1345 1346 1347 1348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ