Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdzia, jak byłam teraz w szpitalu, to poznałam na patologii dziewczynę w 36 tygodniu, która już 2 raz od 30 tygodnia leżała, bo płytki miała na poziomie 55 tyś! Podobno jak spadną poniżej 50 to przetaczają krew, ale u niej tylko obserwowali. Więc Twoje płytki są piękne
Amus, moja mała 30+1 miała 1525 gr. Wagowo wychodzi o 1 dzień młodsza, a z usg z wymiarów termin na 19.12, czyli 1 dzień starsza. W sumie to nie wiem dlaczego system tak dziwnie liczy. Jest dalej ciutkę pod 50 centylem, jakoś 45 % chyba było. Główka o tydzień i 2 dni starsza, reszta w terminie.
Salenne, ja zaczynam prać od poniedziałku
Byłam na pokazie thermomixa, w sumie fajna sprawa. Ma któraś z Was i używa? Szkoda, że to takie drogie cholerstwo.magdzia26 lubi tę wiadomość
31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
Lunka tak odruch moro zostaje u dzieci nie pamiętam już do którego miesiąca nasz synus miał tak zawsze przed kąpielą jak go rozbieralismy...
Często dzieci wybudza że snu dlatego niektórym dzieciom pomaga ciasne otulanie np kocykiem. Są też specjalne "spiworki" (woombie)Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 22:52
-
Iruletka wrote:Czy któraś z Was przyjmuje sorbifer?22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
Lura82 wrote:Ja teraz biorę. Poprzednio bralam tardyferon i wyniki staly w miejscu. Teraz mam zmienione na sorbifer ale nie wiem czy dziala. A w szpitalu dawali mi jeszcze cos innego 3 razy dziennie.
-
magdzia26 wrote:Lunka tak odruch moro zostaje u dzieci nie pamiętam już do którego miesiąca nasz synus miał tak zawsze przed kąpielą jak go rozbieralismy...
Często dzieci wybudza że snu dlatego niektórym dzieciom pomaga ciasne otulanie np kocykiem. Są też specjalne "spiworki" (woombie) -
k878 wrote:Coco, a jaki masz rozmiar główki? bo to chyba największa przeszkoda przy drobnych wymiarach, szacowana waga bierze pod uwagę i brzuszek, i udo, a główka jest największa.
Ja też miałam w nocy skurcze, najgorzej, jak sie obudzę do toalety i nie mogę się podnieść bo brzuch boli... ale u mnie przechodzi samo: chwilę poleżę, pooddycham i po kilku minutach odpuszcza na tyle, że da się ruszać.
I ogólnie też śpię jak kamień, mała nigdy mnie nie obudziła. Bóle pleców jak za długo stoję i coś robię w domu, noga i plecy jak za długi spacer sobie wymyślę. A tak, to jakoś się kulam -
Lunk_a wrote:Myślałam że właśnie tylko jak się boją czegoś. A to jak widać występuje czasem niezależnie od strachu
Lady Savage lubi tę wiadomość
-
Lunk_a wrote:Dziewczyny czy Wy czasem czujecie takie dziwne drgajace ruchy dziecka ?
Nie wiem jak to wytłumaczyć. Jak rybka w sieci.
Fakt że u mnie na ktg było podejrzenie konfliktu pepowinowego-ze dziecko jest w pepowinie. Ostatecznie usg tego nie wykazało. Przepływy ok. A tłumaczą to tym że obraz ktg tak wygląda bo w 30tc dziecko ma duzo m-ca i pociąga za pepowine ewentualnie tak się rusza bo u nerwowy dojrzewa.
Czasem oprócz normalnych ruchów - kopniakow uwypuklen na brzuchu, czuję te drgania. Czy mam tak tylko ja ?co do twardnien brzucha jak zrobie spacer nawet krotki to od razu mam i ogolnie co pochwila takie napiecie. Ale skoro to nie sa podobno te skorcze B-H to wychodzi na to ze co to jest ten moj bol jak przy @ staly?!
normalne czy nie Bo do tego potrafia bolec piersi plecy krzyz glowa wiec to juz przerazajace ze tak sie czuje jak luteine odstawiam i ten spadek progesteronu...
-
Iruletka wrote:A jak go przyjmujesz? Bo mam ulotkę z 2016, tam nie ma info czy przed posiłkiem, czy po, czy w trakcie. Natomiast znalazłam w necie z 2017 i w niej jest napisane, że jak komu pasuje. No i teraz nie wiem.
Najlepiej 30 min przed posiłkiem. Należy zrobić jak największą przerwe miedzy jedzeniem produktów pelnoziarnistych, jaj, błonnika. I nie wolno łączyć z magnezem ani niczym na tarczyce. Żeby poprawić wchłanianie brać razem z witamona C lub popić np sokiem pomarańczowym. Ja biorę razem sorbifer, C500 plus biofer. Wyniki stoją w miejscu, hemoglobina 10. Ale dr mówił, że najważniejsze, że nie spada. -
Iruletka wrote:A jak go przyjmujesz? Bo mam ulotkę z 2016, tam nie ma info czy przed posiłkiem, czy po, czy w trakcie. Natomiast znalazłam w necie z 2017 i w niej jest napisane, że jak komu pasuje. No i teraz nie wiem.
Szczerze, to nie czytałam ulotki. Biorę go tak jak te poprzednie. Na czczo od pol godziny do godziny przed posiłkiem.22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
Formalnie od dziś zaczynam 34 tydzień ciąży !!! Juz 3 tygodnie ciagne z ta biedną szyjka, jeszcze 3 i będzie bardzo dobrze.
Koncze pranie dzis i jutro. Od poniedziałku prasowanie i pakowanie torby.
Muszę mieć 2 kpl dla siebie. Jedena do szpitala przez cukrzycę, więc beda 2 tyg wczasów. Druga na porodowke.Szczesliwa_mamusia, Lady Savage, ara, Petitka lubią tę wiadomość
22.03.2017 beta hcg 34 10.04.2017 ❤
-
Lunk_a wrote:Amus
Dzięki
To te drgania zostają po porodzie.
Myślałam że moro to jako reakcja na bodziec jakim jest strach. Ale że tak bez powodu
Wcześniej niż Amus wyjaśniłam Ci że są to ruchy moro, tak zostają po porodzie i nie ma się czego obawiać, normalna reakcja.
-
nick nieaktualnyLura-super. Jak już 3pociagnelas, to i kolejne 3tez dasz radę. Zlecą szybciutko.
Mi się udało przespać spokojnie noc, nawet siku tylko 1, czy 2wstawalam. Ale na noc zaaplikowalam sobie scopolan. Wczoraj tak byliśmy w aptece, też dostałam skurczy, aż P zauważył, bo mówił,ze się wykrzywilam.
Ja po niedzieli też pakuje już torbę. Bo puki co mam przygotowane rzeczy -
Lunk_a wrote:Myślałam że właśnie tylko jak się boją czegoś. A to jak widać występuje czasem niezależnie od strachu
Nie nie, takie małe dzieci nie wiedzą co to strach, reagują tymi ruchami moro na coś gwałtownego, czy to dzwiek czy to ruch, nie oznacza to też, że trzeba łazić na palcach bo noworodek tak reaguje, to są normalne ruchy, młody organizm musi się przystosować do nowego środowiska a to troszkę potrwa, jedne dzieci szybko sie tego pozbywają inne dłużej, ale są to normalne ruchyOpolanka 85 lubi tę wiadomość
-
Ja sobie wczoraj wypiłam mniej soczku pomidorowego niż litr i już miałam skurcz w jednej nodze ;/ masakra, nie taki silny jak w środę ale jednak, nie uśmiecha mi się picie 1 litra soku dziennie, ale skurczów nóg nie chcę.
-
Hej dziewczyny, wczoraj tak okropnie bolała mnie głowa, że położyłam się spać o 20. W nocy budziłam się kilka razy, ale nie przez małego. Nie umiem spać sama, a mój P w delegacji, wraca dopiero jutro
Jestem jakaś przewrażliwiona w tej ciąży i wczoraj normalnie się popłakałam jak do mnie dzwonił. Emikey, współczuję Ci bardzo tych ciągłych rozstań z rodzicami i mężem!