Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy wiesz, że...
W najbliższej przyszłości prawdopodobnie będzie można rozpoznawać płeć dziecka już w pierwszych tygodniach ciąży.
Będzie to możliwe na podstawie analizy dynamiki przyrostu gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi ciężarnej. Naukowcy zauważyli, iż w przypadku płodów żeńskich przyrost wydzielanego przez łożysko hormonu jest o ok. 20 proc. wyższy niż w przypadku płodów męskich.
A to taka mała ciekawostka jaką znalazłamWachciowa, Tizzi lubią tę wiadomość
Laura
-
Ja na obiad mam makaron z sosem pomidorowym bynajmniej wiem, że zjedzą a jak nie to później nawet na kolacje sam makaron będą wcinac. Mój tak do pracy ze obiadu nie ma jak zjeść więc w takie dni najlepiej sprawdza się makaron albo coś z ryżem. Bo typowo polski obiad ziemniaki schabowy to połowę ale bym ją dojadala albo w śmietniku. A za duzo i tak jedzenia muszę przez nie wyrzucać bo ile można ciągle coś jeść po dzieciach to ja jak śmietnik się czuje
A85K, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
A85K a wiesz ze to ostatnio czytałam. A tam ja mam 2 córki mąż by wolał syna. Ja niby też trochę chociaż w sumie jak patrzę na nie jak się stroja i mnie naśladują to 3 księżniczka też fajne. Ma być zdrowy i tyle co ma między nóżkami nieważne.
A85K, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
Justya85 wrote:Na obiad?wczoraj robiłam rogala z kurczakiem, my dzisiaj z mężem powtórka a córka zupe ogórkową i makaron z serem, jutro pustka w głowie. Ja codziennie bym jadła zupe pomidorową, mam z pomidorków zrobiony zamrożony koncentrat taki ostry-na takie smaki mam ochote właśnie:)
Unikać mnie to samo rano koniecznie zupa pomidorowa i tak od 5 dni jak nie więcej:-) wogole to same zupy bym jadła! Teraz buraczkowa!
Dużo pichce ale sama tego nie jjem coś mi mięso nie podchodzi tak samo miałam z synkiem ale podobno druga ciąża jest inna...no cóż zobaczymy.
Do tej pory energia mnie rozpiera tylko wieczorami ok 19 padam jak kawkaWachciowa lubi tę wiadomość
5.12.2008r - Alanek
18.11.2017 - Bella Helena
03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
12.04 jest serduszko!❤ -
Mamabyc3 wrote:A85K a wiesz ze to ostatnio czytałam. A tam ja mam 2 córki mąż by wolał syna. Ja niby też trochę chociaż w sumie jak patrzę na nie jak się stroja i mnie naśladują to 3 księżniczka też fajne. Ma być zdrowy i tyle co ma między nóżkami nieważne.
Wachciowa lubi tę wiadomość
Laura
-
A85K heh niech uważa mojej znajomej tata też tak mówił ale skończyło się na 6 córkach.
A wogole coś dziwnego bo ja nie mam ochoty na nich tzn jeść normalnie głodna jestem, ale w poprzednich poprostu od samego początku jadłam dosłownie ciągle i wyszło co wyszło w 1 prawie 30kg a w 2 26 heh. Może jakoś po 2 córce jak naprawdę wzięłam się za siebie żeby to zgubić zdrowo z ćwiczeniami bardziej pokazało, że nie trzeba spełniać zachcianek wszytskich. Bo to zbyt wiele mnie kosztowało by to zrzucić. Bo po 1 to były głodówki dosłownie i zostało mi z cyckow co zostało ale obiecałam sobie w kolejnej ciąży chce góra do 18 przybrać. Mam zamiar się tego trzymać.Wachciowa lubi tę wiadomość
-
A85K wrote:Czy wiesz, że...
W najbliższej przyszłości prawdopodobnie będzie można rozpoznawać płeć dziecka już w pierwszych tygodniach ciąży.
Będzie to możliwe na podstawie analizy dynamiki przyrostu gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi ciężarnej. Naukowcy zauważyli, iż w przypadku płodów żeńskich przyrost wydzielanego przez łożysko hormonu jest o ok. 20 proc. wyższy niż w przypadku płodów męskich.
A to taka mała ciekawostka jaką znalazłam
Podobną teorię słyszałam od pielęgniarek w ośrodku.
Dużo pisała o tym mamagineokolog. Podsyłam linki Mamuśki.
https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/
https://mamaginekolog.pl/najbardziej-niewiarygodna-teoria-rozpoznawania-plci-we-wczesnej-ciazy-o-jakiej-slyszalam/A85K lubi tę wiadomość
-
Tizzi wrote:Jak to możliwe, że z dnia na dzień tak mnie mdłości złapały... Teraz już naprawdę czuje, że jestem w ciąży
Chyba musimy się powoli przyzwyczajać..Tizzi lubi tę wiadomość
-
Ostatnie pół godziny siedzę w prac... już prawie nic nie ogarniam. W głowie mam jakieś okropne ciśnienie, boli i tak jakby piecze. Serio, czuję się słabo, jakbym była pod wpływem czegoś (aaaa no pod wpływem hormonów ). O wzdęciach nawet nie mówię... trzymam je w sobie, bo obok ludzie. Macie jakieś sposoby na to?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 15:29
Wachciowa lubi tę wiadomość
-
nesairah wrote:Ostatnie pół godziny siedzę w prac... już prawie nic nie ogarniam. W głowie mam jakieś okropne ciśnienie, boli i tak jakby piecze. Serio, czuję się słabo, jakbym była pod wpływem czegoś (aaaa no pod wpływem hormonów ). O wzdęciach nawet nie mówię... trzymam je w sobie, bo obok ludzie. Macie jakieś sposoby na to?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 15:39
Wachciowa, A85K lubią tę wiadomość
-
Ja w pierwszej przybrałam 20 kg w drugiej 15 kg a w trzeciej ok.12 kg....jak widać każda ciąża inna.
Pierwsza córka uridziła się tydzień po terminie wywoływany tabletkami , trzecia 2 tyg. I 2 dni przed terminem obydwie córki urodziły się w poniedziałek , trzecia córka urodziła się we wtorek termin miałam na poniedziałek a ona przyszła na świat we wtorek o 4.35.
Ternin teraz też wypada na poniedziałek
Mdłości mi nie dokuczają ake w poprzednich ciążach było tak samo.
Nie mogę jeszcze uwierzyć w ten Cud chyba dopiero po wizycie jak sama zobaczę.
A wy jak dziewczyny bo ja się denerwuje I ciągle myśle o tym czy wszystko jest dobrze.Wachciowa lubi tę wiadomość
Laura
-
nesairah wrote:Ostatnie pół godziny siedzę w prac... już prawie nic nie ogarniam. W głowie mam jakieś okropne ciśnienie, boli i tak jakby piecze. Serio, czuję się słabo, jakbym była pod wpływem czegoś (aaaa no pod wpływem hormonów ). O wzdęciach nawet nie mówię... trzymam je w sobie, bo obok ludzie. Macie jakieś sposoby na to?
A jak często jesz posiłki? Może jedz co 3 godziny mniejsze porcje i spróbuj na kilka dni przerzucić się na gotowane posiłki nie smażone?
Pomaga herbatka miętowa czy koperkowa. Z leków z apteki można stosować espumisan( jestem raczej przeciwnikiem stosowania leków poza tymi koniecznymi).
A85K lubi tę wiadomość
-
A85K wrote:Ja w pierwszej przybrałam 20 kg w drugiej 15 kg a w trzeciej ok.12 kg....jak widać każda ciąża inna.
Pierwsza córka uridziła się tydzień po terminie wywoływany tabletkami , trzecia 2 tyg. I 2 dni przed terminem obydwie córki urodziły się w poniedziałek , trzecia córka urodziła się we wtorek termin miałam na poniedziałek a ona przyszła na świat we wtorek o 4.35.
Ternin teraz też wypada na poniedziałek
Mdłości mi nie dokuczają ake w poprzednich ciążach było tak samo.
Nie mogę jeszcze uwierzyć w ten Cud chyba dopiero po wizycie jak sama zobaczę.
A wy jak dziewczyny bo ja się denerwuje I ciągle myśle o tym czy wszystko jest dobrze.
Ja też cały czas myślę ale tylko pozytywnie. Nie dopuszczam do siebie złych myśli. Uwalniajmy nasze endorfinki to i Dzieciątko poczuje się lepiej.
Wzięłam się za robienie świątecznego wianka na drzwi. Znajduję sobie coś do roboty żeby nie panikować i póki co działa.
Na rozpisce od gina mam, że muszę zrobić ponowne badanie bHcg pod koniec tego tygodnia i w przyszłym w połowie. Mamuśki później tez tak często się wykonuje to badanie? I przed usg 10.04 musze zrobic tsh i prolaktyne. Pozostale badania później, jak zobaczy serduszko.
A85K lubi tę wiadomość
-
Mamabyc3 wrote:Herbatki z kopru i Anyzu bądź espumisan. Ale niestety w ciąży to normalne i pamiętaj gdzieś to powietrze musi ujść heh. Biedne chłopy wahać muszą
Wachciowa, Mamabyc3, nesairah lubią tę wiadomość
Laura
-
agii81 wrote:Witam się i ja. Własnie się zarejestrowałam,więc jestem caałkiem nowa.Termin wychodzi mi na 04.12.
Pozdrawiam
Hej. Witaj!! Gratuluję Jest nas coraz więcej. Jak się czujesz?agii81 lubi tę wiadomość
-
Wachciowa wrote:Hej. Witaj!! Gratuluję Jest nas coraz więcej. Jak się czujesz?
Generalnie ok jak na razie,ale już zapomniałam jak to jest być w ciąży (najmłodsza córka ma 9 lat) Pobolewa mnie czasami raz po lewej,raz po prawej stronie,raz po środku i się stresuję Wiem,że pewnie niepotrzebnie,ale... Długo szukałam jakiegoś forum,kiedyś były bardziej popularne. No ale znalazłam i jestemWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 17:24
Tizzi lubi tę wiadomość