Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nesairah wrote:Ja próbowałam już kilku złotych sposobów, ale żaden nie działa tylko się przez to kłócimy. Ja myślę, że takie rzeczy wynosi się z domu, patrząc na to jak wygląda mieszkanie rodziców mojego P. Zlew wiecznie pełny brudnych naczyń (a mają zmywarkę), wszystkie rzeczy na wierzchu - ubrania, jedzenie, brudne, czyste, no wszystko razem. Pełno kurzu, okruszków itd. U nich to norma. Teraz mi ciężko dorosłego człowieka przestawić, a przecież niedługo to on będzie musiał dać dziecku dobry przykład, ja nie dopuszczę do tego, żeby moje dziecko wyniosło takie złe nawyki z domu.
-
Lady Savage wrote:mam ten sam problem i dylemat, jak się urodzi Wam dziecko zobaczysz, że kłótnie to nie jest dobre rozwiązanie, tak jak ja. Ale jestem dobrej myśli że kiedyś znajdę sposób na to moje najmłodsze dziecko (czyt. partnera).
No i tu się pojawiają moje obawy... nie chcę żeby dziecko patrzyło na kłótnie. Pozostaje mi tylko podkulić ogon i sprzątać, albo żyć w syfie No chyba, że znajdziesz jakiś magiczny sposób na bałaganiarza, chętnie przygarnęA85K lubi tę wiadomość
-
Amus87 wrote:Jooozefka moge na priv?
Jasne...ale musisz mnie zaprosić chyba i napisać bo póki co nie ogarniam wstyd wiem...ale 7 lat temu jak starałam się o dzieciaki to na forum jakoś prościej można było dojść
Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
i aniołków (*) 2009;2014 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
O nie, w Nd zaczynam 6 tydzień. Od rana boję się zrobić gwaltowniejszych ruchów w pracy bo mam wrażenie zwymiotuje. Podziwiam was. Ja wymiekam
migiem lubi tę wiadomość
27.04 - 0.22 cm
04.05 - 0.88 cm
16.05 - 2.01 cm
01.06 - 4.48 cm
14.06 - 7.02 cm
27.07 - 269 g
07.08 - 381 g
31.08 - 604 g
28.09 - 1267 g
16.10 - 1664 -
Ja właśnie skończyłam robić obiad. Dzisiaj pizza na gotowym cieście z biedronki- jedyne 3.99 zł. Dziewczyny 12 minut i obiad zrobiony. Poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się nic dzisiaj robić. Nie trzeba czekać 3h na ciasto ani nic. Gotowy placek, składniki i do piekarnika
A85K, blannkka, Zołzimagic, Tizzi, Nola lubią tę wiadomość
-
Hej dziewuszki a ja mam pytanko do bardziej doświadczonych. Czy można pić herbatki ziołowe z lukrecją? Gdzieś przeczytałam, że niekoniecznie, ale w większości ziołowych ona zawsze występuje, co prawda w minimalnych ilościach, ale jednak.
Mi osobiście właśnie na mdłości pomagają herbatko ziołowe typu verdin fix (pewnie głównie przez miętę), ale właśnie się wczytałam w skład i zaczęłam się zastanawiać czy na pewno wszystko można. Skład: mięta, kolendra, kminek, róża, zielona herbata, lukrecja, mniszek lekarski. Jak myślicie? -
Missjust wrote:Hej dziewuszki a ja mam pytanko do bardziej doświadczonych. Czy można pić herbatki ziołowe z lukrecją? Gdzieś przeczytałam, że niekoniecznie, ale w większości ziołowych ona zawsze występuje, co prawda w minimalnych ilościach, ale jednak.
Mi osobiście właśnie na mdłości pomagają herbatko ziołowe typu verdin fix (pewnie głównie przez miętę), ale właśnie się wczytałam w skład i zaczęłam się zastanawiać czy na pewno wszystko można. Skład: mięta, kolendra, kminek, róża, zielona herbata, lukrecja, mniszek lekarski. Jak myślicie?
Udowodniono że nadmierne spożywanie lukrecji wpływa na układ nerwowy u dziecka. Kwas zawarty w ziele osłabia ścianę łożyska A dzidzia jest bardziej narażona na działanie kortyzolu. Tylko nie pamiętam jakie są dawki Max spożywania lukrecji. Nie lubiłam zajęć z zielarstwa -
Missjust wrote:to już wiem, że nie będę piła ;p na wszelki wypadek. szkoda. w takim razie przerzucam się na samą miętę
Dzięki :*
Nie ma za co. mi pomaga herbatka rooibos "sen nocy letniej". Ja akurat za miętą nie przepadam- odbija mi się zgniłymi jajamimigiem lubi tę wiadomość
-
Missjust wrote:Hej dziewuszki a ja mam pytanko do bardziej doświadczonych. Czy można pić herbatki ziołowe z lukrecją? Gdzieś przeczytałam, że niekoniecznie, ale w większości ziołowych ona zawsze występuje, co prawda w minimalnych ilościach, ale jednak.
Mi osobiście właśnie na mdłości pomagają herbatko ziołowe typu verdin fix (pewnie głównie przez miętę), ale właśnie się wczytałam w skład i zaczęłam się zastanawiać czy na pewno wszystko można. Skład: mięta, kolendra, kminek, róża, zielona herbata, lukrecja, mniszek lekarski. Jak myślicie?
A to znalazłam :
Zioła zakazane w ciąży
Oprócz ziół bezpiecznych w ciąży, są również takie, których stosowanie przez kobiety ciężarne jest niewskazane. Zioła te mogą powodować pobudzenie macicy do akcji skurczowej, co grozi we wczesnym etapie ciąży poronieniem, a w późnych miesiącach – porodem przedwczesnym. Warto zatem zwrócić uwagę, czy w mieszankach ziołowych do picia nie znajdują się takie zioła, jak: hibiskus, lukrecja, jemioła, tymianek, rozmaryn, szałwia, żeń-szeń, aloes, chmiel, krwawnik pospolity, serdecznik pospolity, tasznik pospolity, pluskwica groniasta, mięta polna czy liście malin. Napar z liści malin czasami wykorzystywany jest do przyspieszenia porodu, ponieważ uelastycznia szyjkę macicy. Większość lekarzy zaleca jednak jego picie dopiero po 38. tygodniu ciąży.
Rodzaj zioła
Działanie
Tymianek
Ma działanie poronne.
Rozmaryn
Ma działanie rozkurczające i może prowadzić do poronienia.
Żeń-szeń
Substancje czynne żeń-szenia mogą spowalniać rozwój płodu i skutkować jego wrodzonymi wadami rozwojowymi.
Aloes
Powoduje przekrwienie miednicy mniejszej i przedwczesne skurcze macicy.
Chmiel
Pobudza produkcję estrogenów, których nadmiar w ciąży jest szkodliwy dla płodu i może powodować jego wady wrodzone.
Cząber
Mogą odwadniać organizm kobiety i powodować przekrwienie narządów rodnych.Wachciowa, Missjust lubią tę wiadomość
Laura
-
Missjust tak dla ciekawości
Zioła bezpieczne w ciąży
Rodzaj zioła
Działanie
Pokrzywa zwyczajna
Zawiera żelazo i wapń. Wzmacnia organizm i działa lekko moczopędnie.
Mniszek lekarski
Źródło witaminy A, potasu i żelaza. Wspomaga procesy trawienne, pobudzając wydzielanie żółci. Ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, zapobiegając obrzękom ciała.
Imbir
Zapobiega nudnościom w ciąży. Ma działanie rozgrzewające, antyseptyczne i pobudzające krążenie krwi. Polecany przy przeziębieniu.
Rumianek
Ma działanie uspokajające. Łagodzi stany zapalne. Wspomaga trawienie.
Melisa
Działa uspokajająco, koi nerwy. Zmniejsza ból głowy. Ułatwia zasypianie.
Nagietek
Zawiera magnez oraz witaminę C. Zmniejsza ryzyko poronienia.
Mięta pieprzowa
Łagodzi poranne nudności oraz pomaga przy dolegliwościach trawiennych.
Poziomka (liście)
Ma właściwości podobne do pochodzącej z tej samej rodziny maliny. W czasie ciąży napar może być używany jako środek uspokajający.
W ciąży można również bez obaw stosować takie zioła, jak koper włoski, anyż, czy kminek. Są one pomocne w zaburzeniach układu pokarmowego i wspomagają laktację. Należy jednak pamiętać, że zioła mogą być jedynie uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety.Wachciowa, Missjust lubią tę wiadomość
Laura
-
Jak byłam u lekarza rodzinnego na kontroli zakazał mi picia soku z czarnego bzu. Spotkałyście się z czymś takim? Podobno trzeba tez się wystrzegać pietruszki w ciąży? Pierwszy raz słyszałam.