Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Tizzi wrote:Czy któraś będzie może zamawiać płytę Lewandowskiej z tymi ćwiczeniami? Jestem ciekawa jak to wygląda i fajnie byłoby coś w II trymestrze się poruszać bardziej
Wczoraj pytałam gina o zajęcia na siłowni, ćwiczenia i zabronił mi na razie do końca I trymestru. Pozwolił na krótkie spacery.
Przed wizytą tak się denerwowalam że ciśnienie miałam 149/96. Wpisał mi w kartę ciąży nadciśnienie. Dobrze że mierze sobie w domu i nigdy nie przekracza 120/70. Muszę założyć zeszyt i nosić przy sobie.
Dostałam bezpłatne skierowanie na badanie prenatalne. NFZ refunduje przy niedoczynności tarczycy. -
Aha, czyli ja bede musiala za takie badania placic... Extra...
No nic, trudno
Wlasnie troche mnie to zdziwilo, ze czesc kolezankek mowi ze mialy te badania w standardzie, a czesc mowila ze placila. troche to bylo nielogiczne-teraz juz wszystko jasne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2017, 11:32
-
nick nieaktualny
-
k878 wrote:nie, np. jak poprzednie dziecko miało mutację genetyczną (abberracja to nazywają) albo wiek mamy >35 roku.
A to ciekawe z tą tarczycę, nie wiedziałam.
Innych powodów nie znam
Ja wczoraj się dowiedziałam bo byłam nastawiona na płatne badanie A tu taka miła niespodzianka. -
A nie jest tak że 3 usg przysługują każdej kobiecie na NFZ za darmo? To nie są te najważniejsze usg prenatalne?
Trochę się pogubiłem. Tzn ja i tak chodzę prywatnie bo mam już zaufanego lekarza ale myślałam że za darmo każda na NFZ może na takie liczyć
Aha i czy genetyczne a prenatalne to to samo czy to różne badanie?
Nie wiem czy dobrze to rozumiemWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2017, 11:36
Lea
-
Ja poprzednio dostałam skierowanie na prenatalne z dopiskiem 'plamienia we wczesnej ciąży'. Mam poniżej 35 lat, to była moja pierwsza ciąża, nie stwierdzono u mnie żadnych chorób. Moja gin zrobiła mi taką przysługę, dając skierowanie. Teraz chodzę do innego gina... no i zobaczymy.
mycha91 lubi tę wiadomość
-
Hey Dziewczyny ja już po wizycie. W sumie jestem jeszcze bardziej skołowana niż wcześniej. Przez ten mój brak @ i to całe zagmatwanie nawet nie wiedziałam dobrze w którym mogę być tygodniu. W każdym razie lekarka długo na usg szukała i nic, chciała mnie wysłać na betę skoro testy pozytywne ale w ostatniej chwili znalazła pęcherzyk. Póki co tylko tyle. Powiedziała, że to bardzo wcześnie, dopiero 5 tydzień i za tydzień mam przyjść jeszcze raz, wtedy powinno już być dziecko. Mam w czwartek za tydzień wizytę. Zupełnie nie wiem co myśleć, czy wszystko jest ok czy powinnam się martwić, czy rzeczywiście zobaczymy cokolwiek na ekranie i wgl. Gdybym wiedziała, że jest tak wcześnie w życiu nie poszłabym póki co. Więcej nerwów niż to warte. Yh. No i w sumie tyle.
ah no i termin siłą rzeczy się zmienił i to już nie będzie 16. Póki co wychodzi 25 ale poczekam na to co wyjdzie z usg za tydzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2017, 11:48
-
Wachciowa wrote:Nie. Lekarza mam w Toruniu a dlaczego pytasz?
-
nick nieaktualnynesairah wrote:Ja poprzednio dostałam skierowanie na prenatalne z dopiskiem 'plamienia we wczesnej ciąży'. Mam poniżej 35 lat, to była moja pierwsza ciąża, nie stwierdzono u mnie żadnych chorób. Moja gin zrobiła mi taką przysługę, dając skierowanie. Teraz chodzę do innego gina... no i zobaczymy.
-
nick nieaktualny
-
AnaR wrote:Bo widziałam nazwisko lekarza. A powiedz ty chodzisz do niego prywatnie?? Bo zastanawiam się czy ja też bym mogła dostać od mojego gina skierowanie na bezpłatne prenatalne z racji niedoczynnosc i tarczycy.
Chodzę prywatnie. To badanie będę miała bezpłatnie tylko potrzebuję dokument o leczeniu u Endo A z tym mam póki co problem. Robią mi pod górkę w przychodni. badania krwi i moczu już będę wykonywać prywatnie. Nie dostałam skierowania tylko karteczkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2017, 11:54
-
nesairah wrote:Ja poprzednio dostałam skierowanie na prenatalne z dopiskiem 'plamienia we wczesnej ciąży'. Mam poniżej 35 lat, to była moja pierwsza ciąża, nie stwierdzono u mnie żadnych chorób. Moja gin zrobiła mi taką przysługę, dając skierowanie. Teraz chodzę do innego gina... no i zobaczymy.
czyli jak ze wszystkim w tym państwie;
"Skierowanie na bezpłatne badania prenatalne dostają kobiety znajdujące się w grupie ryzyka czyli spełniające przynajmniej jedno z poniższych kryteriów:
wiek powyżej 35 lat,
wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej dziecka,
występowanie aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,
nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych, wskazujący na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby u płodu"
źródło:
http://badaniaprenatalne.pl/czeste_pytania/
ta niedoczynność się mieści chyba w nieprawidłowościach w badaniach biochemicznych, ale to chyba dość otwarta ścieżkaCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019