X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A85K wrote:
    Wątróbka jest uważana za zdrowy produkt, bogaty w witaminy, minerały oraz białko, zawiera też wysokie dawki witaminy A w postaci retinolu, obecnej również w innych produktach zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko. Zbyt duża ilość witaminy A w tej formie może prowadzić do wad płodu, zwłaszcza w pierwszych miesiącach ciąży.

Zdrowa dieta w ciąży, czyli jaka?
    Porcja wątróbki wołowej może zawierać nawet trzykrotną maksymalną dzienną dawkę witaminy A w potraci retinolu. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 10,000 IU retinolu dziennie, a porcja wątróbki to około 30,000 IU.

Wątróbka to nie jedyny produkt, którego przyszłe mamy powinny się wystrzegać. Lekarze zalecają, aby wykluczyć z diety sery pleśniowe i oscypek, który przygotowywany jest z mleka niepasteryzowanego oraz ryby bałtyckie, a zwłaszcza śledzie i łososie, które mogą być skażone zanieczyszczeniami niebezpiecznymi dla płodu. Kobiety w ciąży powinny również dokładnie myć warzywa i owoce oraz zadbać o odpowiednie gotowanie jajek i mięsa, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego.
    Sery w większości są produkowane e teraz z mleka pasyteryzowanego zawsze można sprawdzić na opakowaniu. Typowo plesniowyh nie lubię więc nie znam się:) owoce i warzywa zawsze trzeba myć :D a śledzie kocham i jadłam więc i jeść będę. Tak samo jak wątróbke. Do wszytskiego każdy ma inną szkole ja myślę że raz na jakiś czas ani wątroba ani śledzie nie zaszkodza nikt nie mówi o codziennym jedzeniu. Ale rozumiem że skopiowałas to z jakieś strony. W sumie jak pamiętam kiedyś był program z Kasią bosaka na temat ciąży i tam się wypowiadali, że można jeść nawet metki ( surowe mięso) w małych ilościach i nie zaszkodzi więc można zglupiec od sprzecznych informacji

• Justya85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A85K wrote:
    We wtorek 2.05 mam wizytę I nie mogę się już doczekać :-)
    Mamy wizytę w tym samym dniu, a o której masz?ja też nie mogę się doczekać, Ty byłaś w międzyczasie a ja nie:)

Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
    9ewnskjogh9me2fr.png
    29.11.2017 mamy serduszko!
    Córeńka 5 latka (2013)
    Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
    hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka
  • aknelam Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belle_maman88 wrote:
    Aknelam ja też mam tylozgiecie bóle kręgosłupa i bóle jak na okres.Podobno to normalne tak mówił Gin ale ja na wszelki wielki biorę 2x1 duphaston.W pierwszej ciąży miałam identycznie i była zupełnie pezproblemowa

Ja biorę dopochwowo luteinę raz dziennie. Te moje bóle nie są ciągłe, one się pojawiają i znikają. Bardzo lekkie, ale odczuwalne. A z kręgosłupem to jest tak,że po 6-7h w pracy zaczynam czuć dyskomfort. Jak chodzę jest okej. Ale znowu jak za dużo spaceruję a do tego jeszcze np. sprzątam itp. to kręgosłup już daje o sobie znać i muszę odpocząć, poleżeć.

Ostatnio jak byłam na kontroli to ginekolog musiał się nieźle nagimnastykować przy badaniu przez to tyłozgięcie.

• A85K Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc3 wrote:
    Sery w większości są produkowane e teraz z mleka pasyteryzowanego zawsze można sprawdzić na opakowaniu. Typowo plesniowyh nie lubię więc nie znam się:) owoce i warzywa zawsze trzeba myć :D a śledzie kocham i jadłam więc i jeść będę. Tak samo jak wątróbke. Do wszytskiego każdy ma inną szkole ja myślę że raz na jakiś czas ani wątroba ani śledzie nie zaszkodza nikt nie mówi o codziennym jedzeniu. Ale rozumiem że skopiowałas to z jakieś strony. W sumie jak pamiętam kiedyś był program z Kasią bosaka na temat ciąży i tam się wypowiadali, że można jeść nawet metki ( surowe mięso) w małych ilościach i nie zaszkodzi więc można zglupiec od sprzecznych informacji

Tak skopiowałam :-) Wiadomo umiarkowanie musi być bez przesady...ja śledzi nie lubię , wątróbki też.
    Ile ludzi tyle opinii I rad :-)

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • belle_maman88 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie znowu bóle są mocne i w sumie całodniowe. Co chwile latam do WC żeby sprawdzić czy na pewno się nic nie dzieje ;)a z bólami kręgosłupa to chyba trzeba się zaprzyjaźnić bo im dalej tym pewnie będzie jeszcze gorzej.

belle_maman88
    2nn3flw1hqf6daru.png

bl9ccwa15ywuhbhd.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tizzi wrote:
    Sunchine_111 witaj :) śmiało udzielaj się i u nas :D może maluszek zdecyduje się przyjść na świat parę dni później ;)

Dziękuję :)
    No dokładnie, tak się może zdarzyć ;)

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam kilka sztuk odbiło mi się jak krowie po liściach. Teraz mogłabym iść spać. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 14:23

A85K lubi tę wiadomość

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wachciowa wrote:
    Zjadłam kilka sztuk odbiło mi się jak krowie po liściach. Teraz mogłabym iść spać. :D
    To niech wam idzie na zdrówko:)

Wachciowa lubi tę wiadomość

• migiem Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn trzymam bardzo mocno kciuki żeby okazało się że wszystko dobrze, musi być dobrze!

JaKa co u Ciebie?

svchgox1y0oxjq1r.png
    najbliższa wizyta 11.05 :)
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justya85 wrote:
    Mamy wizytę w tym samym dniu, a o której masz?ja też nie mogę się doczekać, Ty byłaś w międzyczasie a ja nie:)

To jest nas więcej.
    Mam nadzieję zobaczyć już Kropka :)

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • fema86 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczęta.

Ja dziś mam kolejną wizytę u gina - zanoszę mu wyniki z badań krwi i zobaczymy co na USG uda nam się wypatrzyć :-).

Teraz dwa dni byłam na delegacji we Wrocławiu - czterogodzinna jazda pociągiem dała mi w kość. Zaczynam czuć się dziwnie, chodzę zakręcona, co chwila o coś się potykam, uderzam, tętno ponad 100, zobaczymy co powie lekarz.

Pozdrawiam Was serdecznie i cieplutko :-).

migiem lubi tę wiadomość

M.
    Udało się w 3 cs.
    756a4dc8268c00131fe5432c2f2d61d0.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zdecydowanie gorzej czuje się popołudniu niż rano. Od 14-15 właściwie jestem nie do życia i tylko myśle żeby iść spać a tu niestety nie da rady :( młoda jest nauczona ze mama jest wyłącznie do jej dyspozycji i dopomina się wspólnego spędzania czasu

Dziewczyny ze śląska znacie jakiś fajny sklep z odzieżą ciążowa ? Odeszłam dziś H&M i C&A i nie maja u się u sobie kolekcji ciążowej. Mam szukać w innych ich lokalizavjach ale nie chce mi się całego śląska zjechać w poszukiwaniu ciążowych gaci

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:

Dziewczyny ze śląska znacie jakiś fajny sklep z odzieżą ciążowa ? Odeszłam dziś H&M i C&A i nie maja u się u sobie kolekcji ciążowej. Mam szukać w innych ich lokalizavjach ale nie chce mi się całego śląska zjechać w poszukiwaniu ciążowych gaci
    ja swoje spodnie ciążowe kupiłam w h&m w Katowicach na 3 stawach. mają dział ciążowy na samym końcu sklepu obok ubranek dziecięcych.
    mam nadzieję że pomogłam;)

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • chicken Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie Mniammniam zobaczylam zupe pieczarkowa. no to robie-nadbralam takiej ochoty ze az slnika mi cieknie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 16:08

geeky-2017-12-12.jpg
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Na stronie Mniammniam zobaczylam zupe pieczarkowa. no to robie-nadbralam takiej ochoty ze az slnika mi cieknie :)

A ja właśnie zrobiłam tajską zupę kokosową z kurczakiem. Pyyyyycha :)

Lady Savage, mycha91 lubią tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • A85K Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justya85 wrote:

Ja mam wizytę na 16.30 :-)

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • chicken Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ona sie nazywa? Czy to tez jest ta z Mniammniam? Ostatnio jedlismy cos takeigo u znajomych i byla rzeczywiscie pyszna, tylko nie moge znalezc przepisu :)

geeky-2017-12-12.jpg
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti polecam

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/822e5700185a.png

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • Justya85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A85K wrote:
    Ja mam wizytę na 16.30 :-)
    No to ja mam być po 13 :) to mnie więcej :)

A85K lubi tę wiadomość

Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
    9ewnskjogh9me2fr.png
    29.11.2017 mamy serduszko!
    Córeńka 5 latka (2013)
    Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
    hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Jak ona sie nazywa? Czy to tez jest ta z Mniammniam? Ostatnio jedlismy cos takeigo u znajomych i byla rzeczywiscie pyszna, tylko nie moge znalezc przepisu :)

Wpisalam w google 'zupa kokosowa' I polaczylam kilka przepisow :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ