Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
A85K wrote:Wątróbka jest uważana za zdrowy produkt, bogaty w witaminy, minerały oraz białko, zawiera też wysokie dawki witaminy A w postaci retinolu, obecnej również w innych produktach zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko. Zbyt duża ilość witaminy A w tej formie może prowadzić do wad płodu, zwłaszcza w pierwszych miesiącach ciąży.
Zdrowa dieta w ciąży, czyli jaka?
Porcja wątróbki wołowej może zawierać nawet trzykrotną maksymalną dzienną dawkę witaminy A w potraci retinolu. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 10,000 IU retinolu dziennie, a porcja wątróbki to około 30,000 IU.
Wątróbka to nie jedyny produkt, którego przyszłe mamy powinny się wystrzegać. Lekarze zalecają, aby wykluczyć z diety sery pleśniowe i oscypek, który przygotowywany jest z mleka niepasteryzowanego oraz ryby bałtyckie, a zwłaszcza śledzie i łososie, które mogą być skażone zanieczyszczeniami niebezpiecznymi dla płodu. Kobiety w ciąży powinny również dokładnie myć warzywa i owoce oraz zadbać o odpowiednie gotowanie jajek i mięsa, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego. -
A85K wrote:We wtorek 2.05 mam wizytę I nie mogę się już doczekaćPanie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
29.11.2017 mamy serduszko!
Córeńka 5 latka (2013)
Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka -
belle_maman88 wrote:Aknelam ja też mam tylozgiecie bóle kręgosłupa i bóle jak na okres.Podobno to normalne tak mówił Gin ale ja na wszelki wielki biorę 2x1 duphaston.W pierwszej ciąży miałam identycznie i była zupełnie pezproblemowa
Ja biorę dopochwowo luteinę raz dziennie. Te moje bóle nie są ciągłe, one się pojawiają i znikają. Bardzo lekkie, ale odczuwalne. A z kręgosłupem to jest tak,że po 6-7h w pracy zaczynam czuć dyskomfort. Jak chodzę jest okej. Ale znowu jak za dużo spaceruję a do tego jeszcze np. sprzątam itp. to kręgosłup już daje o sobie znać i muszę odpocząć, poleżeć.
Ostatnio jak byłam na kontroli to ginekolog musiał się nieźle nagimnastykować przy badaniu przez to tyłozgięcie. -
Mamabyc3 wrote:Sery w większości są produkowane e teraz z mleka pasyteryzowanego zawsze można sprawdzić na opakowaniu. Typowo plesniowyh nie lubię więc nie znam się owoce i warzywa zawsze trzeba myć a śledzie kocham i jadłam więc i jeść będę. Tak samo jak wątróbke. Do wszytskiego każdy ma inną szkole ja myślę że raz na jakiś czas ani wątroba ani śledzie nie zaszkodza nikt nie mówi o codziennym jedzeniu. Ale rozumiem że skopiowałas to z jakieś strony. W sumie jak pamiętam kiedyś był program z Kasią bosaka na temat ciąży i tam się wypowiadali, że można jeść nawet metki ( surowe mięso) w małych ilościach i nie zaszkodzi więc można zglupiec od sprzecznych informacji
Tak skopiowałam Wiadomo umiarkowanie musi być bez przesady...ja śledzi nie lubię , wątróbki też.
Ile ludzi tyle opinii I radLaura
-
Justya85 wrote:Mamy wizytę w tym samym dniu, a o której masz?ja też nie mogę się doczekać, Ty byłaś w międzyczasie a ja nie:)
To jest nas więcej.
Mam nadzieję zobaczyć już Kropka -
Cześć dziewczęta.
Ja dziś mam kolejną wizytę u gina - zanoszę mu wyniki z badań krwi i zobaczymy co na USG uda nam się wypatrzyć .
Teraz dwa dni byłam na delegacji we Wrocławiu - czterogodzinna jazda pociągiem dała mi w kość. Zaczynam czuć się dziwnie, chodzę zakręcona, co chwila o coś się potykam, uderzam, tętno ponad 100, zobaczymy co powie lekarz.
Pozdrawiam Was serdecznie i cieplutko .migiem lubi tę wiadomość
-
A ja zdecydowanie gorzej czuje się popołudniu niż rano. Od 14-15 właściwie jestem nie do życia i tylko myśle żeby iść spać a tu niestety nie da rady młoda jest nauczona ze mama jest wyłącznie do jej dyspozycji i dopomina się wspólnego spędzania czasu
Dziewczyny ze śląska znacie jakiś fajny sklep z odzieżą ciążowa ? Odeszłam dziś H&M i C&A i nie maja u się u sobie kolekcji ciążowej. Mam szukać w innych ich lokalizavjach ale nie chce mi się całego śląska zjechać w poszukiwaniu ciążowych gacihttps://www.maluchy.pl/li-73179.png -
78beti wrote:
Dziewczyny ze śląska znacie jakiś fajny sklep z odzieżą ciążowa ? Odeszłam dziś H&M i C&A i nie maja u się u sobie kolekcji ciążowej. Mam szukać w innych ich lokalizavjach ale nie chce mi się całego śląska zjechać w poszukiwaniu ciążowych gaci
mam nadzieję że pomogłam;)Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
chicken wrote:Na stronie Mniammniam zobaczylam zupe pieczarkowa. no to robie-nadbralam takiej ochoty ze az slnika mi cieknie
A ja właśnie zrobiłam tajską zupę kokosową z kurczakiem. PyyyyychaLady Savage, mycha91 lubią tę wiadomość
-
A85K wrote:Ja mam wizytę na 16.30
A85K lubi tę wiadomość
Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
29.11.2017 mamy serduszko!
Córeńka 5 latka (2013)
Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka -
chicken wrote:Jak ona sie nazywa? Czy to tez jest ta z Mniammniam? Ostatnio jedlismy cos takeigo u znajomych i byla rzeczywiscie pyszna, tylko nie moge znalezc przepisu
Wpisalam w google 'zupa kokosowa' I polaczylam kilka przepisow