X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam stresik.... 3mac kciuki baby!

migiem lubi tę wiadomość

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tizzi - weź nie świruj, to, że większość dziewczyn ma poniżej 2 o niczym nie świadczy, że jak ty masz 2,1 to cos źle. Zdaje się, że norma NT jest 2,5 czy 3, dopiero wynik powyżej 3 powinien budzić niepokój, masz dobry ;)

Trzymam kciuki dziewczynki za wizyty :)

A ja dziś początek 11tc, 10t0d :D

magdzia26, k878 lubią tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tizzi ale ty byłaś na badaniach w prawie 14tc czyli może wynik wyjść większy bo i dzidzia większą. Powyżej 3 jest powód do niepokoju, ale też nie znaczy, że coś jest źle poprostu tu chodzi o ryzyko. U ciebie jest wynik jak najbardziej prawidłowy.

Jeśli chodzi o mops to kazdy rejon ma swoje jakby wewnętrzne przepisy wiem chociażby jak starałam jak później o 500pkus ja strasza córkę. Gdzie musiałam tylko ja dopisać do wniosku. A kuzyn, który podlega pod inne województwo musiałam od nowa wszytskie papiery składać eowniez na te co już otrzymywał świadczenie. U nas wystarczy do becikowego karta ciąży tzn ksero. Także warto się dopytać co i jak ( powodzenia by należeć do kobity/faceta który chce pomóc )

Powodzenia dziewczyny na dzisiejszych wizytach:)

• chicken Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lot samolotem - sama jestem przed tym dylematem.
    Podobno jak ciąża się dobrze rozwija to nie ma przeciwwskazań. Moja kuzynka leciała w 5 miesiącu i nic się nie stało. Wszystko zależy od organizmu

A ja od kilku dni czuje kłucia w okolicy pępka. Ktoś wie co tu się przesuwa/ rozwija że tak kluje? Bo tak mnie trochę zjada ciekawość.
    Czy to chodzi o wszystkie organy które idą do góry?

Ja tam na wizytę cierpliwie czekam. Jakoś nie dopuszczam do siebie myśli że coś mogłoby być nie tak. A poza tym jestem spokojna bo wiem że serduszko bije - sprawdzam sobie co kilka dni dopplerem;)

geeky-2017-12-12.jpg
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizytach, ja właśnie stoję przed dylematem, czy puścić Zuzę do żłobka czy nie, wczoraj miała nie ciekawą tą kupę, i była w ogóle nie swoja, a dziś uśmiech, znowu je, moja córka wróciła. W ogóle wkurza mnie jak facet po pracy przychodzi i zamiast cześć kochanie, mówi jezu jaki tu bałagan ;/ po czym siada i nic nie robi, nawet butelki po sobie nie wyrzuci. Noż kurdę, wczoraj przygryzłam wargę, by mu czegoś nie powiedzieć, ale wkurza mnie to nie miłosiernie. Nie raz w kłótni mu mówiłam, przeszkadza Ci to weź i posprzątaj.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty.

Lady savage-mniej to w tyłku. Są dwa sposoby, jedno powiedzieć, że bierzesz z niego przykład, skoro on sam nic nie robi.
    A drugi- wyjść rano, powiedziec że zaraz się wróci, wrócić po paru godzinach, wejść jakby nigdy nic i rzucić - a czemu jest nie posprzątane, obiad nie zrobiony? Tak zrobiła moja kuzynka, Jak urodziła dziecko i jej mąż wracał z pracy z prenetsjami, że nic nie robi. Po prostu go zostawila:)
    Nie było awantury, bo mu zwyczajnie szczeka opadła.
    Mój mąż jak kiedyś wrócił do domu i zapytał się, czemu nie poodkurzalan, to mu zwyczajnie powiedziałam, że mi się nie chciało ;)

k878 lubi tę wiadomość

• Nola Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny witam sie po prenatalnych. Ogolnie jest dobrze ryzyko wad niskie Wiadomo ze martwi mnie pare paramentrow jak porownuje normy ale najbardziej nie daje mi spokoju jedna uwaga - mam bardzo nisko kosmowke ( łożysko) nisko na tylniej scianie. Bardzo sie boje bo mam bóle i jeszcze ta luteine kazal mi lekarz odstawic...umowilam sie na wszelki wypadek na jutro na wizyte. a porpos tej KOSMÓWKI NISKO czy któras ma z tym doswaidczenia? lezy sie? bierze luteine? Bardzo sie boje...Juz wiem skad moje bole krzyzy i w szyjce macicy bo rozumiem zez to powiazane?

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola nie pomogę, z Zuzą łóżysko miałam na przedniej ścianie, przez co mało czułam ruchy, bo łóżysko robiło za poduchę XD

Nola lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • editchen Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny, to ja chyba zaczynam 11 tydz?... zaraz jade do biura (wyjatkowo zamiast w poniedzialek), bo wizytacja z Holandii i USA i jeszcze czeka mnie stresujacy lunch biznesowy (pewnie nic nie przelkne), a na 15.40 wizyta.... strasznie sie boje :(

Lady Savage lubi tę wiadomość

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • emilydread Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry czwartkowo :)
    Właśnie uzupełniłam kalendarz belly i zdałam sobie sprawę, że od jutra przechodzę na zakładke drugi trymestr! Moja radość niepojeta :)

Powodzenia na wizytach Kochane!

magdzia26, Nola, editchen, k878, Szczesliwa_mamusia, Wachciowa, Lady Savage, Tizzi lubią tę wiadomość

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć
    trzymam kciuki za wszystkie które mają dziś wizytę:)

Tizzi, nt około 2 to przecież jest w normie. wpisz sobie w Google "nt czy za duże " to tam ci wyskoczą historie dziewczyn które miały nt = 6 i więcej i też się dobrze kończyło.

Nola , ja mam łożysko wg usg prenatalnego na ścianie przedniej wysoko. jak jest nisko ale nie masz cech odklejania to chyba też jest ok? lekarz jakoś komentował taki wynik ?

ja to do 2 trymestru jeszcze kilka dni... ;) serduszko dziś posłuchałam i mam wrażenie że słychać je wyżej niż ostatnio.

Tizzi lubi tę wiadomość

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola - jak masz na tylnej ścianie to możesz wcześniej czuć ruchy. A nawet w połowie ciąż łożysko na prenatalnych pierwszych bywa nisko, ma czas do 20tc aby się podnieść. Jak po 20tc jest bardzo nisko, że dotyka szyjki prawie to mówi się wtedy o łożysku przodującym. Jak nie plamisz, nie krwawisz to jest ok, choć większość lekarzy zaleca tzw. oszczędny tryb życia, ale nie całkiem leżący. Na to nie ma lekarstwa, progesteron nie ma wpływu na to czy łożysko się podniesie, ale duże dawki progesteronu rozluźniają mięśnie gładkie tudzież działa to podobnie jak No-spa wtedy. Możesz brać magnez w dobrze przyswajalnej formie na te bóle, zazwyczaj 2x1 lub 3x1 lekarze zalecają.

Nola lubi tę wiadomość

• Nola Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl wrote:
    cześć
    trzymam kciuki za wszystkie które mają dziś wizytę:)

Tizzi, nt około 2 to przecież jest w normie. wpisz sobie w Google "nt czy za duże " to tam ci wyskoczą historie dziewczyn które miały nt = 6 i więcej i też się dobrze kończyło.

Nola , ja mam łożysko wg usg prenatalnego na ścianie przedniej wysoko. jak jest nisko ale nie masz cech odklejania to chyba też jest ok? lekarz jakoś komentował taki wynik ?

ja to do 2 trymestru jeszcze kilka dni... ;) serduszko dziś posłuchałam i mam wrażenie że słychać je wyżej niż ostatnio.
    Nieznana mi lekarka co robiła mi te prenatalne zwróciła na to uwagę ale mówiła że pewnie jeszcze się podniesie ale umówiłam się do mojego gina jeszcze No OBYY sie nie odklejalo..a wtedy co sie robi? szpital lezy luteina? czy cos jeszcze innego?

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Nola Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Belle_maman- nic się nie działo niepokojacego. Wróciłam wieczorem do domu. Fakt byłam zmęczona, bo cały dzień pracowałam, Ale to nie 1raz Poszłam spać, o 12w nocy wstałam siku i poczułam tak jakbym miała w środku jakaś piłkę z płynem, która ktoś nagle przeciął i całą zawartość chlusnęła. Ani brzuch, ani nic mnie nie bolało. A jak już zaczęło leciec, tak dopiero nad ranem przystopowalo. Teraz jak leżę nic się nie dzieje, Ale jak idę siku, to czasem jakiś skrzep wyleci. A sikam teraz z częstotliwością co 20min.
    Nie wiem- ja na Twoim miejscu bym się oszczedzała. Może nie musisz leżeć plackiem, Ale na pewno bym zwolniła tempo. No ja już tu ustaliłam z mężem, że jak się będę dobrze czuła i jakaś klientka będzie czegoś potrzebować ( jestem stylistka paznokci i rzęs) i lekarz pozwoli, to niech przyjeżdżają do mnie, bo dźwigać już na pewno nie będę. ( dojezdzałam do domu z majdanem). A tak to będę siedzieć w domu i odpoczywać. Dziecko najważniejsze
    SZCZESLIWA MAMUSIA CO U CIEBIE? JAK WIESCI ZE SZPITALA? NAJWAZNEJSZE ZE TWOJ PUMPUS JEST ZDROWY I FIGLE WALI NIEZALEZNIE OD SYTUACJI :) 3MAMY KCIUKI

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    To pewnie jest jak ze wszystkim, co kraj to obyczaj, ja jak byłam w MOPS to pokazałam kartę ciąży, ona zrobiła ksero i to wystarczyło.

A ja bym nie dała zrobić ksero; to jest dokumentacja medyczna, nie będzie mi żadna baba w MOPS czy gdziekolwiek oglądać ile ważyłam i jaki miałam mocz w 8 tygodniu!
    Nawet ZUSowi tego bym nie pokazała jakby mi przylazł na kontrolę. Dostarczyłam zaświadczenie pracodawcy, niech tam się zaczytuje jak ma potrzebę.

Gratuluje udanych wizyt!!! Nie mogę się doczekać mojego USG 3.06....

Co do lotów samolotem, to mi jakaś lekarka mówiła, żeby w I trymestrze odpuścić sobie, a osobiście nie zamierzam przez całą ciążę. A, i gdyby to służbowe, to pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem Pracy bez Twojej zgody pracodawca nie może Cię nigdzie poza miejsce zamieszkania wysyłać!

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola - jak się odkleja łożysko, stosuje się tzw. reżim łóżkowy, czyli wstajesz tylko i wyłącznie do wc, posiłki w łóżku.

Nola lubi tę wiadomość

• Nola Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Nola - jak masz na tylnej ścianie to możesz wcześniej czuć ruchy. A nawet w połowie ciąż łożysko na prenatalnych pierwszych bywa nisko, ma czas do 20tc aby się podnieść. Jak po 20tc jest bardzo nisko, że dotyka szyjki prawie to mówi się wtedy o łożysku przodującym. Jak nie plamisz, nie krwawisz to jest ok, choć większość lekarzy zaleca tzw. oszczędny tryb życia, ale nie całkiem leżący. Na to nie ma lekarstwa, progesteron nie ma wpływu na to czy łożysko się podniesie, ale duże dawki progesteronu rozluźniają mięśnie gładkie tudzież działa to podobnie jak No-spa wtedy. Możesz brać magnez w dobrze przyswajalnej formie na te bóle, zazwyczaj 2x1 lub 3x1 lekarze zalecają.
    Powiem Ci Jacqueline szacun bo zabrzmialo tak profesjonalnie ze az poczulam sie jak na wizycie :) Dobrze to wszystko ujelas...tzn tez myslalam o magnezie i wlasnie zastanawialam sie i obwinialam czy odstawienie luteiny ma na to wplyw ( chce blagac lekarza o luteine) ale najwyrazniej nie :) dzieki poprawilas mi humor Tak z innej zupelnie beczki Czy jak jest sie podtrzymywana progesteronem sztucznym moze dziac sie cos zlego a sie nie bedzie tym wiedzialo bo nie wystapi krwawienie przez blokade luteina czy krwawienie jak dzieje sie cos zlego wystapi zawsze nawet przy duzych dawkach luteiny? mam nadzieje ze w miare zrozumiale napisalam :)

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak niosłam papiery o becikowe, to wtedy był zawieszony przepis o tym zaświadczeniu o opiece przed 10tc, ale lekarz na wszelki wypadek wypisał mi takie. Pani w MOPS chciała tylko ksero aktu urodzenia dziecka ;)

Teoretycznie powinno tylko to wystarczyć i obecnie to zaświadczenie o minimum 3 wizytach w ciąży z datami i pierwsza do 10tc, więcej to wymysł urzędników lokalnie :/

• Alxawl Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Nieznana mi lekarka co robiła mi te prenatalne zwróciła na to uwagę ale mówiła że pewnie jeszcze się podniesie ale umówiłam się do mojego gina jeszcze No OBYY sie nie odklejalo..a wtedy co sie robi? szpital lezy luteina? czy cos jeszcze innego?
    czyli jak lekarka nie widziała nic niepokojącego to niepotrzebnie się stresujesz. Ci lekarze od usg prenatalnych mają dobry sprzęt na którym podobno wszystko widać :>
    a o płeć pytałaś?:)

szczęśliwa_mamusia, współczuję przeżyć ale najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło. jak tam w szpitalu? jedzenie dobre?:)

Nola lubi tę wiadomość

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Warszawy - myślałyście już o szkole rodzenia? Zastanawiam się, czy to nie trzeba z jakimś kosmicznym wyprzedzeniem się zapisywać, żeby się gdziekolwiek załapać. Z tego co wyszperałam jakiś czas temu, to były zapisy na przełom czerwca/lipca, czyli ok. 2 mce do przodu, więc nie zgłębiałam tematu, bo to jeszcze chyba trochę za wcześnie, niemniej mam wrażenie, że potem zapomnę i przegapię :-)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 420 421 422 423 424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ