X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus nie martw się na zapas. Dobrze, że idziesz na konsultacje do innego gina. Zawsze to lepiej skonsultować.

• k878 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missjust wrote:
    A takich kombinatorów powinni ścigać z urzędu i sprawdzać chociażby jakimi samochodami po te zasiłki do mopsu podjeżdżają...

Tylko, ze to też nie jest takie proste. Moja mama bierze udział w rekrutacji dzieci do przedszkola i mówiła mi, że na 25 dzieci mają ok. 20 samotnych matek już od kilku lat :D Reszta to wielodzietne rodziny i co najwyżej kilkoro co już mają starsze rodzeństwo w przedszkolu.

A nie mają jak sprawdzić tej samotności, bo żadne prawo im nie pozwala żądać dokumentów na tę samotność. Jedynie gmina może u siebie sprawdzić w danych, że matka nie ma ślubu, a potem tatusie odbierają z przedszkola, bo po prostu żyją bez ślubu.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ja w pierwszej ciazy się nie zalapalam na becikowe (przekroczylismy dochód o 50 zl/ osobe) dla dziewczyn które nie są jeszcze w związkach małżeńskich niestety i tak dochód liczy się i wasz i partnera i dzielicie na 3 nie ma znaczenia czy macie ślub czy nie samotna matka liczy się wtedy kiedy partner nie uznalby dziecka czyli w akcie urodzenia byłoby ojciec nieznany (dowiadywalam się dokładnie bo wtedy jeszcze nie byliśmy małżeństwem jak urodziłam pierwszego synka)
    Co do 500+ to nawet się nie wypowiem wszystko drożeje po to żeby była kasa w większości niestety dla tych co nie chce im się pracowac... przykładowo za ubezpieczenie samochodu przed 500+ placilismy 400 parę zł a teraz 700 zl... juz nie mówię o codziennych produktach...

Missjust lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    przykładowo za ubezpieczenie samochodu przed 500+ placilismy 400 parę zł a teraz 700 zl... juz nie mówię o codziennych produktach...

podwyżki ubezpieczenia samochodu akurat wynikają z tego, że przez 15 ostatnich lat stawki OC były mocno zaniżone, a ubezpieczyciele to sobie kompensowali AC i ubezpieczeniami mieszkania i doili firmy. I się w końcu KNF postawił i zaczął rzucać kary, więc musieli w końcu podwyższyć. Odszkodowania też rosną strasznie, bo teraz każdy sąd zasądza nie wiadomo jakie zadośćuczynienia. Sky is the limit, jeśli był wypadek i ktoś jest poszkodowany.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    witam się po usg :)
    dzidzia duuuża już - 73,6 mm :) serduszko 157/min
    kosmówka i ilość płynu owodniowego prawidłowa
    prenatalnych nie robię
    kciukasy za pozostałe dzisiejsze wizyty &&&&&&&&&&&&&&&
    A płeć potwierdzona :)?

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    podwyżki ubezpieczenia samochodu akurat wynikają z tego, że przez 15 ostatnich lat stawki OC były mocno zaniżone, a ubezpieczyciele to sobie kompensowali AC i ubezpieczeniami mieszkania i doili firmy. I się w końcu KNF postawił i zaczął rzucać kary, więc musieli w końcu podwyższyć. Odszkodowania też rosną strasznie, bo teraz każdy sąd zasądza nie wiadomo jakie zadośćuczynienia. Sky is the limit, jeśli był wypadek i ktoś jest poszkodowany.
    Może tak ale dziwnie w czasie się to zlozylo razem z wprowadzeniem 500+ tak samo jak prowizję i opłaty w bankach które wzrosły bardzo...i pewnie jeszcze milion innych przykładów mogłabym wymienic...mnie po prostu wkurza że od 10 lat jestem osobą nieprzerwanie pracująca (ostatnio zatrudniona bo przebywam na url. Wychowawczym) ale jakby nie było składki przez te lata kosmiczne się uzbieraly, mój mąż też pracuję od 15 lat na etacie i co jak nam się dziecko urodziło to durnego becikowego nie dostalismy...te 500+ powinno być tylko i wyłącznie dla osób pracujących regularnie odprowadzajacych składki ale nie w formie 500 zł do kieszeni a np zapewnionego miejsca w zlobku, przedszkolu, pomocy w formie wyprawki na początek czy na później darmowych podręczników i przyborów szkolnych...

Missjust lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh Dziewczyny, pewnie mnie zamordujecie, ale ja w temacie polityki prorodzinnej uwazam ze w ogole placenie komus gotowki do rwki za posiadanie dzieci rodzi patologie. A mowie to majac dziecko w drodze i koszmarna sytuacje finansowa. Moj M ma najnizsza krajowa oficjalnie, reszta idzie na lewo po pracodawca nie chce placic, ja sobie radosnie zylam z freelancerki, wiec jak nie pracuje to nie mam kasy. Zyjemy juz teraz z miesiaca na miesiac, a mnie glowa boli od myslenia jak to zrobic zeby miec jakikolwiek macierzynski, chyba sie moge tylko jak bezrobotna zarejwstrowac.
    Ale i tak uwazam ze pomoc rodzinom powinna byc konkretna: darmowe posilki w szkolach dla wszystkich, darmowe podreczniki, opieka medyczna, leki, gwarancja miejsca w zlobku czy przedszkolu.

Lady Savage, editchen, Alxawl, Missjust lubią tę wiadomość

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • ara Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    A płeć potwierdzona :)?
    dziś byłam u innego gina, w ogóle słowem nie wspomniał o płci ;)
    za dwa tygodnie u mojej lek. znowu podpatrzymy ;)
    magdzia może Tobie dziś potwierdzą :)

magdzia26 lubi tę wiadomość

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż jestem ciekawa :D no zobaczymy za jakąś godzinkę :)

Zołzimagic, ara, Alxawl lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missjust wrote:
    Każdy robi co uważa za słuszne. Nie podoba mi się tylko takie roszczeniowe podejście, zwłaszcza osób, które nie pracują, nic nie wkładają do systemu , a chcą tylko brać bo im się należy. Broń Boże, nie sugeruję że Ty do tych osób należysz.
    ale właśnie ja pracuje i to od 6 lat mam stałe zatrudnienie w jednej firmie. biorę też nadgodziny w innych i do niedawna miałam własną dg, z której też miałam dochód.
    ja akurat mam prawo mieć słuszne pretensje do państwa- boli mnie ze mimo legalnej pracy, nieraz kosztem czasu dziecka wracałam do domu po 21 i udało mi się w życiu do czegoś dojść, teraz nie dostanę tego głupiego 1000zl bo nagle podnieśli próg dochodowy do 1900 zl netto na osobę, a ja z mezem dzięki ciężkiej pracy przekraczamy ta kwotę na osobę. a taki co to nic nie robi, ma czas na zycie prywatne i przyjemnosci, do zusu zlotowki nie oddał to ma od państwa wszystko bo tak. ok, niech sobie ma ale dlaczego ja mam nie dostać? bo moja rodzina była na tyle zaradna że zaczęła więcej zarabiać w ciągu kilku ostatnich lat?
    mój mąż też to widzi i mówi że za niedługo będziemy jechać autami do pracy i te bezzębne żule z flaszką wina otoczone gromadką dzieci będą nas wytykać palcami i się śmiać że co to za frajerzy do pracy idą...

jeszcze któraś kilka postów wyżej napisała że miała kontrolę z zusu mimo 8 lat opłacania składek w innej firmie. bo podpisała nową umowę a chwilę później musiała iść na l4... no tragedia, kontrola uczciwych ludzi na każdym kroku bo chcą mieć lepiej w życiu...

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Niestety ja w pierwszej ciazy się nie zalapalam na becikowe (przekroczylismy dochód o 50 zl/ osobe) dla dziewczyn które nie są jeszcze w związkach małżeńskich niestety i tak dochód liczy się i wasz i partnera i dzielicie na 3 nie ma znaczenia czy macie ślub czy nie samotna matka liczy się wtedy kiedy partner nie uznalby dziecka czyli w akcie urodzenia byłoby ojciec nieznany (dowiadywalam się dokładnie bo wtedy jeszcze nie byliśmy małżeństwem jak urodziłam pierwszego synka)
    Co do 500+ to nawet się nie wypowiem wszystko drożeje po to żeby była kasa w większości niestety dla tych co nie chce im się pracowac... przykładowo za ubezpieczenie samochodu przed 500+ placilismy 400 parę zł a teraz 700 zl... juz nie mówię o codziennych produktach...

i tu jest paradoks, bo do becikowego się nie liczy, występuje jako samotna matka i nikogo nie ochodzi czy mieszkam z R czy nie, natomiast do 500 plus, już sprawdzają.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malysmoku- masz zapewniony macierzyński. Kosiniakowe Ci to gwarantuje. Powstało właśnie po to, żeby każda matka dostała przez rok jakieś pieniądze. Więc 1000zl dostaniesz. Jest to dla wszystkich kobiet, które zarabiają mniej niż 1000, dla bezrobotnych zarejestrowanych jak i nie zarejestrowanych, studentek. Czyli jak jesteś zatrudniona np. Na pół etatu i dostajesz 700zl netto, to państwo Ci dołoży 300, żeby było równe 1000. Jak nie masz żadnego zatrudnienia, to państwo da Ci 1000zl całe. Tak jest przez 12m-cy jak się zdecydujesz na opiekę nad maluchem przez rok. Tego jestem pewna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 12:29

Alxawl, Marteczka93 lubią tę wiadomość

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    i tu jest paradoks, bo do becikowego się nie liczy, występuje jako samotna matka i nikogo nie ochodzi czy mieszkam z R czy nie, natomiast do 500 plus, już sprawdzają.
    Może zależy gdzie w Warszawie tam gdzie ja się dowiadywalam nie miało znaczenia że nie jesteśmy małżeństwem i on musiałby nie uznać dziecka i nie mieszkać z nami inaczej jego dochód się liczy do becikowego

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Może zależy gdzie w Warszawie tam gdzie ja się dowiadywalam nie miało znaczenia że nie jesteśmy małżeństwem i on musiałby nie uznać dziecka i nie mieszkać z nami inaczej jego dochód się liczy do becikowego

nie jestem z Warszawy :P tylko z Poznania, a o becikowe i 500 plus starać się będę w Mosinie.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • editchen Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my sie nie łapiemy na becikowe ani na 500 plus ani w ogóle żadną pomoc państwa. tez mnie wkurza, że tyram od 19 roku życia, zdążyłam zrobić 2 kierunki studiów, po to żeby mieć lepsze kwalifikacje i więcej zarabiać, mój prawie mąż co prawda studiów nie ma, ale kupę kursów plus szkoleń i ogromną praktykę (ale przegrywa z młodziakami po studiach, bo mają papierek, a i tak nic nie potrafią). kasy starczy od 1 do 1, z tego będzie trzeba wychować dziecko, zapewnić mu to co najlepsze (to chyba naturalne). i choć tyramy, staramy się, to jeszcze nam zabierają na patologię, która 500plus przeznacza na kolejną flachę albo robią kolejne dziecko, którego nie są w stanie wychować, tylko po to, zeby ciągnąć od państwa. nas nie było stać np na in vitro, jakby mniej zabierali w podatkach, składkach, które potem idą własnie na coś takiego, to pewnie dawno mielibyśmy dziecko. uważam, że należy wspomóc tych, którzy tego potrzebują i którzy próbują coś z tym zrobić, którzy wpadli w taką sytuację nie ze swojej winy. ae jak widzę towarzystwo, które tylko patrzy jak tu wyciągnąć rękę, ale przy okazji sie nie narobić, to mi sie w środku aż przewraca....

Alxawl lubi tę wiadomość

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po.
    Wynazu robic nie mogl bo wcotaj jeszcze bralam leki przeciwgrzybiczne. Powiedzial uplawow brak,przykrego zapachu tez, zaczerwienienie jest dal gynazol jednorazowe stosowanie. A ten czyrak to kolejny zapalony mieszek wlosowy. Na niego mam triderm (zakazany w ciazy ale mam tylko punktowo). Tetno 160 maluszek ma 2,95. Ulzylo mi :) a i chyba mam uczulenie na pimafucin :/

Alxawl, malysmok84, Wachciowa, editchen, Lady Savage, Nola, Tizzi lubią tę wiadomość

• nesairah Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:
    my sie nie łapiemy na becikowe ani na 500 plus ani w ogóle żadną pomoc państwa. tez mnie wkurza, że tyram od 19 roku życia, zdążyłam zrobić 2 kierunki studiów, po to żeby mieć lepsze kwalifikacje i więcej zarabiać, mój prawie mąż co prawda studiów nie ma, ale kupę kursów plus szkoleń i ogromną praktykę (ale przegrywa z młodziakami po studiach, bo mają papierek, a i tak nic nie potrafią). kasy starczy od 1 do 1, z tego będzie trzeba wychować dziecko, zapewnić mu to co najlepsze (to chyba naturalne). i choć tyramy, staramy się, to jeszcze nam zabierają na patologię, która 500plus przeznacza na kolejną flachę albo robią kolejne dziecko, którego nie są w stanie wychować, tylko po to, zeby ciągnąć od państwa. nas nie było stać np na in vitro, jakby mniej zabierali w podatkach, składkach, które potem idą własnie na coś takiego, to pewnie dawno mielibyśmy dziecko. uważam, że należy wspomóc tych, którzy tego potrzebują i którzy próbują coś z tym zrobić, którzy wpadli w taką sytuację nie ze swojej winy. ae jak widzę towarzystwo, które tylko patrzy jak tu wyciągnąć rękę, ale przy okazji sie nie narobić, to mi sie w środku aż przewraca....

Masz rację, ja pracuję właściwie od 16 roku życia, mam wyższe wykształcenie. Płacę składki, a chociażby do lekarza chodzę prywatnie, bo zdrowie moim zdaniem nie może czekać, a same wiecie, jak jest z NFZ-em. Pieniądze z moich składek dostaje ktoś inny, nie zawsze ten potrzebujący, czasem zwykły symulant. I zgadzam się z tym, co któraś z Was napisała wyżej - całe te świadczenia, becikowe, 500+ powinny być dla osób, które pracowały i w jakiś sposób na to zarobiły, a nie dla tych, którzy tylko kombinują, jak tu się wymigać od pracy, a dostać kasę. Smutne to, ale prawdziwe.

Alxawl, editchen lubią tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Jestem po.
    Wynazu robic nie mogl bo wcotaj jeszcze bralam leki przeciwgrzybiczne. Powiedzial uplawow brak,przykrego zapachu tez, zaczerwienienie jest dal gynazol jednorazowe stosowanie. A ten czyrak to kolejny zapalony mieszek wlosowy. Na niego mam triderm (zakazany w ciazy ale mam tylko punktowo). Tetno 160 maluszek ma 2,95. Ulzylo mi :) a i chyba mam uczulenie na pimafucin :/
    No i super, mam nadzieję, że już jesteś spokojniejsza i nie będziesz panikowac

Amus87 lubi tę wiadomość

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie niestety me dziecię nie chciało wogole współpracować i pomimo 15 min USG to nie dało się nic pomierzyc poza CRL- 69 mm ;) w poniedziałek idę rano na powtórkę tym razem do szpitala gdzie przyjmuje mój gin

Alxawl, malysmok84, editchen, Szczesliwa_mamusia, Wachciowa, ara, Lady Savage, Ingwer, Nola, Tizzi lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • [m]alina Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26, dzidzia była tak ruchliwa, że nie chciała współpracować?

11.12.2017 syn Adaś
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ