X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie, że wychodzić! chociaż słyszałam, że jak są mrozy, to się raczej wietrzy, czyli zostawia dziecko na chwilę w pokoju z otwartym oknem.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Z kuba mialam termin na 28 pazdziernika slub bralam 30 czerwca a brzuch mi wywalilo tydzien po slubie ale doslownie wywalilo :D do sukni tydzien po weselu sie nie zmiescilam :D

Haha no mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie :) Póki co zamek sukienki musiałam wymienić na wiązanie więc mam ten komfort, że mogę sporo poluzować :) Aczkolwiek krawcową, która mi szyła suknię to chyba bym pobiła, bo już na przymiarce jej mówiłam żeby mnie tak nie ściskała po bokach bo chcę oddychać, a ta mi ten materiał wybierała i wybierała... ech :P

• Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra...to ja tematem z innej beczki zarzucę. Pytanie szczególnie do Tych z Was, które mają większe doświadczenie.

/Chrzciny Chłopczyka. Bratanek mojego Poślubionego.
    Ani ja ani Poślubiony chrzestnymi nie jesteśmy. Dzieciak na 3 bujaczki, 2 interaktywne maty, pełno grająco-gadająco-świecących zabawek.
    Jak Poślubiony był Chrzestnym dawał obrazek z Aniołkiem dla Maleństwa (z dedykacją) i no wiadomo kasę.

I pytanie - co dać?
    Nie jestem zwolenniczką dawania kasy, wolę coś konkretnego, albo przynajmniej jakiś drobiazg do tego. A u nas z racji zmieniającej się sytuacji, nie ma zbytnio extra kasy do rozdawnictwa. Dodam, że Kawaler będzie miał w chwili chrztu jakieś 8 miesięcy.

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Ja coraz częściej myślę własnie żeby zwolnić. U mnie w pracy teraz dość gorący okres i mimo, że praca siedząca, przychodzę zmęczona tak, że marzę o tym żeby się położyć, a wszystko dlatego, że to praca wymagająca wysiłku umysłowego (branża IT), często mamy presję czasu, bo terminy gonią. Nie ma osoby, która mogłaby mnie zastąpić niestety. Boję się, że jeśli coś by się stało (musiałabym położyć się do szpitala na przykład), to w pracy będzie tragedia. Odejść na L4 teraz też nie mogę, za dużo jest roboty... i tak do sierpnia minimum.
    Też miałam pracować do sierpnia...ale dzidzia sama zweryfikowała ...ja muszę szkolić dziewczynę na moje miejsce, więc w czerwcu będę chodzić na 3 godziny maks

gann3e3klgptngn9.png
  • AnaR Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka urodziła się pod koniec stycznia i po tygodniu już wychodzilysmy na spacery.

geeky-2017-12-21.jpg
    nzjdqqmzsy5sbehi.png
    Uleczka 29.01.2016
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do zimowych mroźnych spacerów z maleństwem nie jestem przekonana. Owszem, jeśli będzie ładnie i temperatura powiedzmy w okolicach 0 stopni to na jakiś krótki spacer wyskoczymy, ale myślę, że jak maluch podrośnie, zrobi się cieplej to spacerki będą na porządku dziennym, więc wtedy wózek będzie konieczny. Rozglądałam się za tymi rozwiązaniami 3w1, ale zupełnie nie mam porównania... nie mam pojęcia co wybrać.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka...G wrote:
    Też miałam pracować do sierpnia...ale dzidzia sama zweryfikowała ...ja muszę szkolić dziewczynę na moje miejsce, więc w czerwcu będę chodzić na 3 godziny maks

No właśnie ja też będę musiała przeszkolić swoich podwładnych. Mam plan szkolić ich w lipcu, a od sierpnia jak się uda na L4. W sumie mi lekarz nawet nie proponował zwolnienia, nie pytał o pracę (ja też nic nie mówiłam, bo nie chciałam iść na L4 na początku). Porozmawiam z ginem na kolejnej wizycie jak on to widzi. Podobno też jest ustawa, która mówi, że kobiety w ciąży mogą pracować 4h przed komputerem, a nie 8.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Ja do zimowych mroźnych spacerów z maleństwem nie jestem przekonana. Owszem, jeśli będzie ładnie i temperatura powiedzmy w okolicach 0 stopni to na jakiś krótki spacer wyskoczymy, ale myślę, że jak maluch podrośnie, zrobi się cieplej to spacerki będą na porządku dziennym, więc wtedy wózek będzie konieczny. Rozglądałam się za tymi rozwiązaniami 3w1, ale zupełnie nie mam porównania... nie mam pojęcia co wybrać.

Ja mam fajną sąsiadkę (obym nie zapeszyła ;) ), która we wrześniu drugi raz została mamą. Teraz chodzimy razem na spacerki od czasu do czasu i nie ukrywam, że ją wypytuję co i jak. No i zaskoczyła mnie bardzo, na plus, jak się dowiedziała, że się spodziewamy, to sama zaproponowała rzeczy dla Maleństwa.

Może i Ty masz kogoś podobnego, kto chociażby radą się podzieli. Dla mnie to tez dużo. Fakt, moja mama też pod tym względem jest ok, faktycznie radzi a nie narzuca swoje zdanie, ale sama przyznaje, że jej wiedza jest sprzed ponad 30 lat.

dev358pr___.png

cbpregz2jivxh5d2.png

• k878 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko, chyba jeszcze trochę czasu jest... poza tym ja chce poczekać żeby coś odkupić/dostać/pożyczyć od znajomych. Fotelik do auta to może trzeba bardziej uważać, ale reszta wydaje mi się ze spokojnie można się pokusić o używane

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Podobno też jest ustawa, która mówi, że kobiety w ciąży mogą pracować 4h przed komputerem, a nie 8.
    Podobno. Kiedyś rozmawialiśmy na ten temat w robocie to jeden z szefów powiedział, ze przecież można na spotkanie zabierać notatnik zamiast laptopa :D

Poza tym jak masz prace zadaniowa, to już widzę jak każdy ci będzie tłumaczył se tak tak, nie przemęczaj się, ale ludzi ci nie da dodatkowych ani terminu nie przesunie.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • majamia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zima bedzie taka jak teraz byla, to roznicy miedzy jesienia a zima nie bedzie. Ja wozek mam, fotelik rowniez, wiec szalec nie bede. Mlodszy w spacerowce mniejszej jezdzi, wiec no problem, drugi wozek wolny. Nowego kupowac nie zamierzam, bo i po co. Co najwyzej myslalabym o jakims takim rok po roku lub blizniaku, ale patrzac na moje ruchliwe dziecko, to dlugo w tym wozku jezdzic nie bedzie.

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • editchen Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziś naprodukowałyście! :)

ja dzis rano bylam na zalozeniu holtera cisnieniowego i teraz mnie pompuje co 15 minut. chyba mi do jutra reka odpadnie.

oprocz tego bylam dzis w biurze i po ostatnich dniach podjelam decyzje, ze choc mialam isc od przyszlego poniedzialku na 2 tyg urlopu i potem L4, to juz dzis powiedzialam dyrektorowi, zgodnie z prawda, ze nie daje rade, zbyt duzo mnie to kosztuje. zaskoczyl mnie, zrozumial, kazal odpoczac, wziac na te 4 dni urlop albo L4 - jak wole i zadbac o siebie. wie, ze ogolnie cierpie chorowac, lezec w domu etc, ale powiedzial, ze jestem taka jak on i mna trzeba zarzadzac przez cele, wiec teraz moim celem jest urodzenie zdrowego dzidziusia. wiec kilka dni wczesniej przekazalam obowiazki, pozegnalam sie i juz oficjalnie do porodu nie pracuje. dziwnie mi troche...

co do brzuszka - ja bym chciala zeby bylo widac, ale jeszcze nic :( moj Kamil twierdzi ze widac ale dla mnie to moj standardowy tluszczowy brzuszek i tyle (mimo ze od Wielkanocy prawie 8kg w dol); jak podciagne sobie swoje tluszczowe waleczki do gory to wtedy widac fajna pileczke. zeby bylo widac tak "normalnie" to pewnie jeszcze sie naczekam...

Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    To "nosidełko" czyli fotelik samochodowy to i tak każda musi kupić która zamierza dziecko wozić samochodem ogólnie niby można dziecko w tym nosić ale o niebo wygodniej jest wyjąć je z samochodu i wpiac w stelaż od wózka ;) poza tym wózek nie zawsze służy tylko do spacerów u nas przydawal się na drzemki w ciazu dnia jeździłam nim po całym domu jak coś gdzieś musiałam zrobić żeby mieć małego na oku (ja wiem ze lozeczko że niania elektroniczna z kamerka) wszystko fajnie o ile dziecko chce spać w łóżeczku nasze nie chciało i zawsze wolałam delikatnie pobujac wózkiem niż bujac na rekach...
    Ja też chciałam do sierpnia pracować ale dzidzia sama zweryfikowała...teraz muszę wprowadzić dziewczynę która będzie mnie zastępować, ale to w czerwcu będę chodzić na trzy godziny maks

gann3e3klgptngn9.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko nie ten post zacytowałam, miałam odpowiedzieć dla Nesairah:)

gann3e3klgptngn9.png
  • emilydread Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Zapis uprawniający do skrócenia czasu pracy przed komputerem do 4h jest już nieaktualny od 1 maja 2017.

Wklejam kawałek artykułu z kadry infor:
    "Od 1 maja 2017 r. przestanie obowiązywać obecna zasada, zgodnie z którą ciężarna może przepracować przy monitorze maksymalnie cztery godziny na dobę.Dniówka kobiety spodziewającej się dziecka i pracującej przy ekranie komputera nie będzie już skracana do czterech godzin.

Pracownica spodziewająca się dziecka ma mieć 15-minutową przerwę w każdej godzinie pracy przy ekranie komputera. Maksymalnie będzie mogła w ten sposób przepracować osiem godzin na dobę. Tak wynika z projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wykazu prac uciążliwych, niebezpiecznych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet w ciąży lub karmiących dziecko piersią."

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chyba zniosę jajo do piątku. Wiem, że z tym testem pappa wszystko ok, a mimo wszystko chciałabym to usłyszeć z ust lekarza. Jak tylko opracuje wynik, to ma do mnie zadzwonić.

Editchen doczekamy się brzuszka. Mnie trochę wywaliło, ale jeszcze nie ma sie czym chwalić :)
    A co do pracy, to rzeczywiście dziwnie. Człowiek przyzwyczajony, a tu nagle nie trzeba chodzić do pracy :)

editchen lubi tę wiadomość

• emilydread Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tizzi, w wolnej chwili jakbyś mogła zedytować:

Wizyta z 9.06 na 12.06
    oraz nstp wizyta 11.07

Dziękuję:*

Tizzi lubi tę wiadomość

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pracy to ja dostałam L4 od samego początku ciąży, głównie ze względu na fakt, że pomimo, że jestem pracownikiem biurowym (prowadzę szkolenia) to często zdarza się, że pracuję w miejscach o dużym natężeniu hałasu, a jestem zdiagnozowanym migrenikiem i na początku ciąży ataki migren znacznie mi się nasiliły.

Aczkolwiek powiem Wam szczerze, że potrzebowałam tej przerwy. Moja praca bywa bardzo stresująca i czuję, że teraz zaczynam się regenerować :) Na szczęście nie musiałam się martwić o zastępstwo, bo przyszła za mnie dziewczyna, która już u nas pracowała i w większości wszystko wie :)

• Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko tel mi się zawiesił i wogóle napisałam dwa razy to samo...sorki dziewczyny ale to chyba przez to szpitalne powietrze hihi

gann3e3klgptngn9.png
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też przyznaję, że mam L4 od początku.
    Pracuję w bardzo specyficznych warunkach, uciążliwośc dla zdrowej, nieciężarnej kobiety jest umiarkowana, ale dla ciężarnej wzrasta poziom zagrożenia biologicznego i chemicznego... Mimo tego na nudę nie narzekam. Mam dużo do nadrobienia w domu, dużo się dzieje.
    Teraz pilnuję stolarzy, żeby mi chaty nie roznieśli

Anuśka...don't worry :)

dev358pr___.png

cbpregz2jivxh5d2.png

‹‹ 487 488 489 490 491 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ