X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • chicken Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Chyba chciałaś coś innego napisać??? O.O Nie wierzę w to co czytam.
    Pytam się o przypadki gdy okazuje się że dziecko ma ciężkie wady wrodzone i umrze albo w brzuchu albo zaraz po porodzie.
    Jak wygląda teraz prawo w takich sytuacjach?

geeky-2017-12-12.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciężkich wadach prawo dopuszcza przerwanie ciąży do 22tyg. W praktyce jest to jednak bardzo ciężkie.
    Nie myśl w tych kategoriach, że dziecko będzie miało ciężkie wady. Takie coś jak rozszczep kręgosłupa, ciężkie wodoglowie czy brak mózgu wyszło by na usg. Jeśli to nie zostało ujawnione znaczy się, że jest w porządku i tego sie trzymaj

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda z nas jest inna, twoja decyzja,
    ja jej nie rozumiem, nawet jakby miało żyć 5 min po porodzie, to bym doniosła. Ale to ja. Moje myślenie. Ja bym nie zabiła dziecka.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Mam wynik Nifty - wszystko prawidłowo :) ale mi kamień z serca spadł

No ichyba cos jest w tym wyniku pappa ( 0,5) i płci bo u nas na 100% chłopak - tak wynika z dna

Teraz mogę spokojnie pojechać na wakacje

Beti ale super!!!! Tak czułam że będziesz mieć synusia ❤ gratulacje!!!

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 22 tyg z tego co się orientuję.

Lady każdy postępuje zgodnie ze swoim sumieniem. Po to m.in. właśnie były czarne protesty by kobiety mogły decydować o tym czy są gotowe urodzić nieuleczalnie chore dziecko czy nie. To są bardzo ciężkie tematy i mam nadzieję, że zadna z nas nie będzie musiała przed taka decyzją stanąć

emilydread, A85K, malysmok84, Amus87, Wachciowa, editchen, Szczesliwa_mamusia, bebloszka90, Lili91, magdzia26, awangarda, Jacqueline, Kamcia1988, Jagna0707, Sunshine_111, Tizzi lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • editchen Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 22 tyg. ciężko jednak znaleźć jest lekarza (Szpital), który się podjemie, większość tak przedłuża, że przekracza się termin.

Ja wychodzę z założenia, że nikt, nawet inna kobieta nie ma prawa oceniać decyzji matki, która decyduje sie na terminowanie ciąży, gdy wie, że dziecko umrze przed porodem, albo zaraz po z powodu ciężkich wad, najczęściej w cierpieniu. Nikt nie wie, co taka matka przechodzi, z jakimi myślami przed decyzją i po niej musi się borykać. nikt nie wie, co przechodzą matki, których dzieci umierają zaraz po porodzie i dlaczego zdecydowały się urodzić. Powtarzam - wg mnie, absolutnie nikt nie ma prawa tego oceniać. Ja sama wiele lat powtarzałam, że nie chciałbym cierpieć, chciałabym oszczędzić tego dziecku i pewnie bym przerwała. Teraz, gdy jestem w ciąży, nie wiem, trudno mi to sobie wyobrazić. ALe to jest indywidualna decyzja każdej kobiety-matki i nikomu, nawet innej kobiecie-matce nic do tego. nikt nie przeżyje za nas życia, więc nikt nie ma prawa tego oceniać.

Amus87, Wachciowa, Szczesliwa_mamusia, bebloszka90, chicken, A85K, magdzia26, k878, Jacqueline, malysmok84, Kamcia1988, Sunshine_111, Tizzi lubią tę wiadomość

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Każda z nas jest inna, twoja decyzja,
    ja jej nie rozumiem, nawet jakby miało żyć 5 min po porodzie, to bym doniosła. Ale to ja. Moje myślenie. Ja bym nie zabiła dziecka.
    To twoja decyzja kazdy podejmuje wlasna i tyle i uwazam ze nie nalezy krytykowac w takich sytuacjach drugiej osoby. Ale oby zadna z nas nie musiala.dokonywac takich wyborow

Lady Savage lubi tę wiadomość

• kaka470 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja po prenatalnych , wszystko z dzidziusiem dobrze rośnie groszek 4,7 cm Nt 0,6 serduszko biło 155 dziś na wizycie nie był zbyt aktywny mały śpioch po mamusi , najważniejsze że wszystko dobrze :-)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2c01b385d4e8.jpg

Another, bebloszka90, A85K, magdzia26, editchen, salenne, Wachciowa, zapachmalin, k878, Szczesliwa_mamusia, Jacqueline, malysmok84, Lady Savage, Jooozefka, Aztoria, Lili91, Sunshine_111, Tizzi lubią tę wiadomość

30.11.2015 <3 Laurka ,16.02.2017 Anołek 6tc[*], 01.01.2018<3 Tomuś

201511304980.png

201801011678.png
  • bebloszka90 Koleżanka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z przedmowczyniami - decyzja o terminacji (bądź nie) w przypadkach wskazanych w ustawie jest decyzją, której nikt i nigdy nie powinien krytykować. Oby żadna na tym forum nie musiała jej podejmować. Od siebie dodam jeszcze, że po usg genetycznym, z uwagi na stwierdzenie u mojego dziecka podwyższonej przezierności karkowej, spędziłam dobrych kilkanaście godzin wertujac różne fora i tematy, na których pisały kobiety, u których badania prenatalne I trymestru wskazywały na zwiększone ryzyko abberacji chromosomowych. W większości przypadków ostatecznie okazywało się, że dzieci tych kobiet są zdrowe, ale niestety - pisały tez kobiety, u których dzieci stwierdzono wady letalne, kobiety, które z tego powodu decydowały się na przerwanie ciąży. Dziewczyny, napiszę krótko - nie należę do wrażliwców, a czytając ich wpisy, wczuwając się w ich ból i rozpacz, wylałam morze łez. Dla mnie nieludzkie jest, aby jeszcze dodatkowo musiały się one zmagać z ostracyzmem społecznym.
    Zmieniając temat - mam już wyniki wolnej bety i pappa, które w połączeniu z wynikami usg i innymi parametrami mnie dotyczącym dały ryzyko ZD 1:1087 (z wieku wychodziło około 1:860), a t18 i t13 <1:20000. Trochę się uspokoiłam, ale w przyszłym tygodniu i tak robię NIPT, bo jestem nieco ponad granicę ryzyka, przy którym zalecane jest takie badanie (mama ginekolog pisała, że ona zachęca swoje pacjentki do NIPT, gdy ryzyko jest w przedziale 1:1000-1:300, a na stronie mojej kliniki jest napisane, że: "zgodnie z obowiązującymi rekomendacjami należy je zaproponować: gdy ryzyko wyliczone w kalkulacji ryzyka wykonanej w oparciu o badanie usg i biochemiczny test podwójny w I trymestrze wyliczone jest pomiędzy 1:100 a 1:1000".)
    Bardzo się cieszę, że Twoje dzieciątko jest zdrowe Beti :)
    EDIT: Tizzi, proszę, zaakceptuj moje zaproszenie do przyjaciółek, bo nie mogę wysłać pw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 22:56

Wachciowa lubi tę wiadomość

m3sx3e3kh2c0mitc.png
    5.12.16 - pusty pęcherzyk, 7 tc
  • chicken Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    W ciężkich wadach prawo dopuszcza przerwanie ciąży do 22tyg. W praktyce jest to jednak bardzo ciężkie.
    Nie myśl w tych kategoriach, że dziecko będzie miało ciężkie wady. Takie coś jak rozszczep kręgosłupa, ciężkie wodoglowie czy brak mózgu wyszło by na usg. Jeśli to nie zostało ujawnione znaczy się, że jest w porządku i tego sie trzymaj
    Nie myślę że coś jest nie tak. Rozważam tylko co by mi dało pappa

geeky-2017-12-12.jpg
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Lekarz mi powiedział ze największe ryzyko jest wtedy jak jest b-hcg powyżej 2,5 a pappa poniżej 0,5. U mnie pappa było Ok ale miałam podwyższona b-hcg. U mnie ryzyko było 1:145. Ja żałuje ze od razu nie zrobiłam nifty bo miałabym wszystko jasne. Można tez zbadać inne rzeczy poza tymi 3 typowymi

Ja mam wlasnie odwrotnie- bete mam w normach a pappa niziutko bo 0.26. I to mi podwyzsza ryzyko.

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja, w 2 trymestrze i po prenatalnych. Dzidzia ponad 7 cm. Przziernosc 1.85, kostka nosowa 2,91, nóżki rączki są, wszystkie narządy też w miejscach gdzie być powinny. Maluch znów podrósł o 1 dzień w stosunku do terminu ż im. Trochę się uspokoilam chociaż czekan jeszcze tydzień na wyniki Pappa. Jestem dobrej myśli. Dziś pierwszy raz maluszek się wiercił, nie chciał pokazać buzi tylko był wtulony w ścianę macicy tylną, tam też jest łożysko bez cech odklejenia z prawidłowo układająca się pepowiną. Fajowo!!!

A85K, Wachciowa, magdzia26, k878, malysmok84, Lady Savage, editchen, Jooozefka, Aztoria, Sunshine_111, Tizzi lubią tę wiadomość

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
  • _darkblueberry Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2017, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    nie wierze, masakra

• _darkblueberry Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2017, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    nie wierze, masakra

• 78beti Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 02:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Z doświadczenia wiem że nic :( jeśli wynik wyjdzie Ok to super a jeśli nie to i tak trzeba zrobic nifty lub aminopunkcje

Kurczę spać nie mogę :( myślałam ze po wynikach stres zejdzie i pospię ale nie .... :(

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 04:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę spać :(

Kurczę, dziewczyny, zostawmy już temat aborcji, zaparkujmy na tym ze prawo pozwala, a moralną ocenę zostawmy siłom wyższym. To nie a łatwe tematy.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 31 wrote:
    Beti ale super!!!! Tak czułam że będziesz mieć synusia ❤ gratulacje!!!
    Strasznie chciałam druga córeczkę No i teraz muszę sie jakoś przestawić. Młoda tez nie była zadowolona ale stwierdziła ze będzie "prawdziwa rodzina: tata, mama, siostra i brat" bo tak im powiedział pan z religii ze to jest przykład prawdziwej urodziny. A jak to dziecko w tym wieku wzięła to na serio :) szkoda ze mnie tak nie słucha

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2017, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Ja zrobiłam pappa ( generalnie wykrywa nieprawidłowości w 3 trisomniach), ale na więcej się nie decyduje. Taka moja decyzja. Ja się cieszę, że mam lekarza u ktorego mogłam zrobić wszystko jednego dnia. Dziś czekam od niego na wiadomość.
    Zgadzam się z k878- usuwanie ciąży to indywidualna sprawa każdej z nas. I mam nadzieję, że żadna z nas nie będzie musiała stanąc przed tak trudna decyzją.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2017, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Strasznie chciałam druga córeczkę No i teraz muszę sie jakoś przestawić. Młoda tez nie była zadowolona ale stwierdziła ze będzie "prawdziwa rodzina: tata, mama, siostra i brat" bo tak im powiedział pan z religii ze to jest przykład prawdziwej urodziny. A jak to dziecko w tym wieku wzięła to na serio :) szkoda ze mnie tak nie słucha
    A co powiedziałby pan z religii, gdyby była druga córka? Musielibyście próbować dalej;) ( taki żarcik - pan mnie rozbawił)

agii81 lubi tę wiadomość

• emilydread Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2017, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 16 tygodniu! :)

Szczesliwa_mamusia, magdzia26, Wachciowa, k878, Lady Savage, editchen, kaka470, Aztoria, Sunshine_111, A85K lubią tę wiadomość

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
‹‹ 507 508 509 510 511 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ