Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
78beti wrote:Strasznie chciałam druga córeczkę No i teraz muszę sie jakoś przestawić. Młoda tez nie była zadowolona ale stwierdziła ze będzie "prawdziwa rodzina: tata, mama, siostra i brat" bo tak im powiedział pan z religii ze to jest przykład prawdziwej urodziny. A jak to dziecko w tym wieku wzięła to na serio
szkoda ze mnie tak nie słucha
Acha te dzieciaki:-) ale to prawda cytaty że szkoły śpiewają jak wierszyk a to co my im mówimy hmmm hahaha
5.12.2008r - Alanek
18.11.2017 - Bella Helena
03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
12.04 jest serduszko!❤ -
Dziewczyny, czy u was też ( jeśli chodzicie do kilku lekarzy) jest duża rozbieżność w wymiarach dziecka? W szpitalu jak mi małe mierzyli to ciągle wychodziło że jest kilka dni młodsze niż z okresu. A prywatnie mi wyszło że jest tydzień starsze xD
No i komu tu wierzyć?
Postanowiłam iść na drugie badanie usg genetyczne ( po 18 tygodniu) do specjalisty , którego nazwisko znalazłam gdzieś na Belly - dr Dudarewicz.
Dokładnie pooglada maluszka i jest specjalistą od wad genetycznych.
Czy warto robić usg 3d? Czy jak się znajdzie speca jak dr wyżej to nie ma potrzeby?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 07:01
-
nick nieaktualnyDobry lekarz z doświadczeniem i sprawnym okiem nie potrzebuje 3d do oceny. To jest bardziej bajer. Fajnie sobie zobaczyć w 3d dzieciaczka. Szczególnie w późniejszym etapie ciąży, kiedy widać buziaka. Ale do prawidłowej oceny wystarczy 2d.
A co do rozmiaru, to ja wierzę swojemu lekarzowi. Ma dobry sprzęt i raczej wiem, że dobrze ocenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 07:07
-
nick nieaktualny
-
Uważam podobnie jak Szczęśliwa_Mamusia - usg 3D nie wnosi w sumie nic do oceny stanu zdrowia nienarodzonego dziecka, to co lekarz bada na usg I trymestru, to wszystko w wymiarze 2D da się ocenić
Na obrazie 3D/4D lekarz nie dokonuje pomiarów, to jedynie podglądanie dziecka w innym wymiarze
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
nick nieaktualnychicken wrote:Dziewczyny, czy u was też ( jeśli chodzicie do kilku lekarzy) jest duża rozbieżność w wymiarach dziecka? W szpitalu jak mi małe mierzyli to ciągle wychodziło że jest kilka dni młodsze niż z okresu. A prywatnie mi wyszło że jest tydzień starsze xD
No i komu tu wierzyć?
Postanowiłam iść na drugie badanie usg genetyczne ( po 18 tygodniu) do specjalisty , którego nazwisko znalazłam gdzieś na Belly - dr Dudarewicz.
Czy warto robić usg 3d? Czy jak się znajdzie speca jak dr wyżej to nie ma potrzeby?gdzie dzidziusiowi sprawdzą wszystkie nrzady itp bo po 18 tyg nie ma sensu jzu badac przezoernosci itp
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 07:40
chicken lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJesli chodzi o 3 D to tak jak wyzej nie wnosi nic do badan. Moj gin sam od siebie odpala to 3D bo wtedy dzidzie widac fajnie ale ja za to nie place dodatkowo w ramach wizyty
Wasi gin.nie maja 3 D u siebie??Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 07:37
-
chicken wrote:Dziewczyny, czy u was też ( jeśli chodzicie do kilku lekarzy) jest duża rozbieżność w wymiarach dziecka? W szpitalu jak mi małe mierzyli to ciągle wychodziło że jest kilka dni młodsze niż z okresu. A prywatnie mi wyszło że jest tydzień starsze xD
No i komu tu wierzyć?
Czy warto robić usg 3d? Czy jak się znajdzie speca jak dr wyżej to nie ma potrzeby?
Mi lekarz powiedział, żeby się tych wymiarów tak za bardzo nie trzymać. Mówi, że jak mu ręka zadrży to może na tym samym badaniu być kilka różnych pomiarów. Poza tym u Ciebie na różnych sprzętach też może być troszkę inaczej, choć fakt tygodniowa rozbieżność dość duża.
Zależy też jak lekarz dany wymiar zakwalifikuje.
Podejrzewam, że jak dostałaś opis USG i masz wielkość CRL umieszczoną w centylach to w momencie gdy jest niby tydzień młodsze to mieści się pewnie powyżej 50 centyla, a jak tydzień starsze poniżej 50 centyla. Zobacz sobie -
nick nieaktualny
-
Amus87 wrote:To twoja decyzja kazdy podejmuje wlasna i tyle i uwazam ze nie nalezy krytykowac w takich sytuacjach drugiej osoby. Ale oby zadna z nas nie musiala.dokonywac takich wyborow
Amus przeczytaj dokladnie mojego posta nie skrytykowalam, tylko wyrazilam swoja opinie. -
Mój gin ma dobry sprzęt, porównywalny bądź lepszy od szpitalnego na oddziale patrząc na ostrość obrazu i co widać podczas usg
Ma 3d/4d i w ciąży z córką pytaliśmy się go nawet o płytkę żeby nagrać, ale włączył na moment i akurat źle było dziecko ułożone znaczy buzia zasłonięta a póżniej to już mało co widać powyżej 30tc bo dziecko ma za ciasno zazwyczaj
Zobaczymy we wtorek, może się go zapytam czy włączy 3d na moment pstryknąć focie jaką, jak nie zapomnęMąż ma niby ze mną jechać, mam nadzieje, że sie nie rozmyśli i wejdzie do gabinetu
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
nick nieaktualny