Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
A85K wrote:Justya85 ja to bym zjadła sobie gołabki w sosie pomidorowym
A85K, Wachciowa lubią tę wiadomość
Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
29.11.2017 mamy serduszko!
Córeńka 5 latka (2013)
Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka -
Zołzimagic wrote:Dziewczyny, dolaczam i ja wstepny termin 16.12. W styczniu, w moje urodziny poronilam,a udalo sie teraz po drugiej @. Oby bylo dobrze:)
Zołzimagic lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:Kapusta kiszona jest przepyszna a i na obiad robi się już babka ziemniaczana a u was?
Wachciowa lubi tę wiadomość
-
A jest ktoś kto nie odczuwa żadnych zachcianek jedzeniowych?
Wczoraj do południa byłam mega głodna aż mnie od tego bolała głowa. Ostatni posiłek wczoraj zjadłam o 13stej. Potem tylko mały jogurt naturalny. Dzisiaj śniadanie zjadłam dopiero o 11 stej i jakoś nie czuje głodu.
Znowu jest teń dzień, że zamartwiam się że tam się nic nie dzieje. To silniejsze odemnie. Wizyta dopiero 10 kwietnia. -
A85K wrote:Justya85 ja to bym zjadła sobie gołabki w sosie pomidorowym
mow tak dalej, pyyyychotkaMój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Nola wrote:Witamy na pokladzie! Ja tez poronilam we wlasne urodziny 2maja 2016 takze niezly zbieg okolicznosci...masakra to była jak ludzie dzwonili z życzeniami lub pisali na Facebooku czułam się jak w jakimś Matrixie ale nie ma co juz myslec o tym zlym. Teraz jestesmy w nowych ciazach i przed nami najpiekniejsze kolejne urodziny na swiecie i Święta Bożego Narodzenia!!!
ja 2 maja bralam slub ja tez poronilam w swoje urodziny, zamiast sie cieszyc to ryczalam jak glupiaMój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Nola wrote:TakŻe podbijam temat czego dziewczyny w ciąży naprawdę nie można jeść? chciałabym naprawdę wykluczyc tutaj przesądy. I czy na naszym etapie też już zastanawiacie się co jecie czy narazie to nie ma aż takiego wpływu?
Słyszałam, że serów pleśniowych nie wolno, ale i tutaj zdania są podzielone. -
Tez mam takie dni ze martwie sie ze tam nic sie nie dzieje... oby wszystko bylo dobrzeMój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
❤️❤️❤️ -
Ja słyszałam, żeby unikać mleka niepasteryzowanego (ale w sklepowych produktach chyba we wszystkich jest już mleko pasteryzowane). Chodzi chyba głównie o mleko od krowy.
No i unikanie surowego, niedogotowanego mięsaWachciowa lubi tę wiadomość
Lea
-
Zołzimagic wrote:Dziewczyny, dolaczam i ja wstepny termin 16.12. W styczniu, w moje urodziny poronilam,a udalo sie teraz po drugiej @. Oby bylo dobrze:)
-
Produkty zakazane w ciąży: tych nie możesz spożywać
1. Izomery trans kwasów tłuszczowych
Izomery trans przechodzą barierę łożyskową, jak również są wydzielane z mlekiem, a ich występowanie może przyczynić się do takich zaburzeń jak stan przedrzucawkowy, zaburzenia rozwoju płodu, atopia.
Aby się przed nimi sutrzec, należy wykluczyć z diety produkty smażone w głębokim tłuszczu, kostki rosołowe, chipsy, krakersy itp., wafelki, ciastka, kupowane ciasta oraz wszystkie produkty zawierające w składzie „utwardzony tłuszcz roślinny”, „tłuszcz cukierniczy/piekarniczy”. To składniki i produkty zakazane w ciąży.
2. Surowy nabiał, jaja, mięso czy ryby
Kolejnymi produktami zakazanymi w ciąży są surowe, niedokładnie upieczone lub krwiste produkty. Zagrażają one kobietom w ciąży i ich dzieciom zakażeniami pokarmowymi, część z nich nie daje żadnych objawów. Zdecydowanie należy dopilnować, aby potrawy trafiające na nasz talerz były na wskroś ugotowane.
3. Alkohol
Jesli chodzi o ten rodzaj produktów zakazanych w ciąży, niespodzianki nie ma. W Polsce jak i w wielu innych krajach (w tym Francji), kobietom w ciąży zaleca się kompletną abstynencję alkoholową. Nawet niewielka ilość alkoholu może spowodować zaburzenia rozwoju dziecka.
4. Cukier
Cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy zdominował nasza dietę, dzisiaj ciężko znaleźć produkty, które ich nie zawierają. Zgodnie z zaleceniami tylko 10 procent energii z diety mogą stanowić tego typu cukry, zjadamy ich znacznie więcej. Niekontrolowane spożycie produktów zakazanych w ciąży - słodkich przekąsek i napojów w ciąży może doprowadzić do nadmiernego przybierania na masie ciała, zaburzeniom węglowodanowym (jak cukrzyca ciężarnych), które mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla bezpieczeństwa ciąży, makrosomii płodu, może rzutować także na przyszłe zdrowie dziecka, zwiększając ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.
5. Wątróbka
Wątroba jest magazynem dla wielu substancji w tym witaminy A w formie retinolu, który w dużych stężeniach jest toksyczny dla płodu. Zaleca się całkowitą eliminację wątróbki z diety kobiety ciężarnej. Należy zwrócić uwagę na przetwory mogące zawierać w swoim składzie wątróbkę np. pasztety.
ZNALAZŁAM TO DLA CIEKAWYCH CZEGO LEPIEJ NIE JEŚĆ W CIĄŻY !!!Yoselyn82, Wachciowa lubią tę wiadomość
Laura
-
SERA PLESNIOWEGO NIE MOZNA JESC JESLI JEST Z MLEKA NIEPASTERYZOWANEGO (TUREK PRESIDENT ITEP WSZYSTKIE SA Z PASTERYZOWANEGO)
A miod jest niebezpiecxny dla niemowlakow a nie dla ciezarnych ktorych przewod pokarmowych usuwa botuliny.
Mozna jesc grzyby np.pieczarki. czy boczniaki
Uwazac trzeba za to na herbaty malinowe - bo maja liscie maliny mogace dzialac naskórczowo. Owoc maliny mozna jesc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 17:45
Wachciowa, magdzia26 lubią tę wiadomość