X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Justya85 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A85K wrote:
    Justya85 ja to bym zjadła sobie gołabki w sosie pomidorowym :-)
    ooo omów do mnie jeszcze hehe...... ja wogóle co trzy dni gotuje pikantną pomidorówke tylko dla siebie hehe:) pomidory, ahhh

A85K, Wachciowa lubią tę wiadomość

Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
    9ewnskjogh9me2fr.png
    29.11.2017 mamy serduszko!
    Córeńka 5 latka (2013)
    Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
    hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka
  • Nola Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny, dolaczam i ja :) wstepny termin 16.12. W styczniu, w moje urodziny poronilam,a udalo sie teraz po drugiej @. Oby bylo dobrze:)
    Witamy na pokladzie! :) Ja tez poronilam we wlasne urodziny 2maja 2016 takze niezly zbieg okolicznosci...masakra to była jak ludzie dzwonili z życzeniami lub pisali na Facebooku czułam się jak w jakimś Matrixie ale nie ma co juz myslec o tym zlym. Teraz jestesmy w nowych ciazach i przed nami najpiekniejsze kolejne urodziny na swiecie :) i Święta Bożego Narodzenia!!! :)

Zołzimagic lubi tę wiadomość

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Nola Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Kapusta kiszona jest przepyszna :D a i na obiad robi się już babka ziemniaczana :D a u was?
    oj dobry temat rzuciłaś ja to bym ciągle coś jadła też mam smaka na kwaśne dziś na obiad miałam Kasza kuskus i kotleciki mielone gotowane ale najgorzej naszło mnie na słodkie kupiłem drożdżówkę z makiem i serem chyba popełniłam dwa największe błędy nie można podobno ani maku ani sera na sernik :/ zresztą laski czego się nie tknę do jedzenia i co nie sprawdzam na Internecie to teoretycznie może być szkodliwe a mi lekarz nic nie powiedział więc panikuje może nie wypowiedzą się te które już były w ciążach czego tak naprawdę definitywnie nie można a nie że przesady

Wachciowa lubi tę wiadomość

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Nola Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TakŻe podbijam temat czego dziewczyny w ciąży naprawdę nie można jeść? chciałabym naprawdę wykluczyc tutaj przesądy. I czy na naszym etapie też już zastanawiacie się co jecie czy narazie to nie ma aż takiego wpływu?

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Monal Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jest ktoś kto nie odczuwa żadnych zachcianek jedzeniowych?
    Wczoraj do południa byłam mega głodna aż mnie od tego bolała głowa. Ostatni posiłek wczoraj zjadłam o 13stej. Potem tylko mały jogurt naturalny. Dzisiaj śniadanie zjadłam dopiero o 11 stej i jakoś nie czuje głodu.
    Znowu jest teń dzień, że zamartwiam się że tam się nic nie dzieje. To silniejsze odemnie. Wizyta dopiero 10 kwietnia.

3jgxpc0zh44cocy1.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A85K wrote:
    Justya85 ja to bym zjadła sobie gołabki w sosie pomidorowym :-)

mow tak dalej, pyyyychotka :P

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Nola Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam ten dzien ze martwie sie ze tam nic sie nie dzieje...:( i jem chyba ze stresu Moja wizyta dopiero 21 kwietnia nie wiem jak wytrzymam tak drze o groszka a gdy go nie czuje jestem przerazona

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Witamy na pokladzie! :) Ja tez poronilam we wlasne urodziny 2maja 2016 takze niezly zbieg okolicznosci...masakra to była jak ludzie dzwonili z życzeniami lub pisali na Facebooku czułam się jak w jakimś Matrixie ale nie ma co juz myslec o tym zlym. Teraz jestesmy w nowych ciazach i przed nami najpiekniejsze kolejne urodziny na swiecie :) i Święta Bożego Narodzenia!!! :)

ja 2 maja bralam slub :P ja tez poronilam w swoje urodziny, zamiast sie cieszyc to ryczalam jak glupia :(

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    TakŻe podbijam temat czego dziewczyny w ciąży naprawdę nie można jeść? chciałabym naprawdę wykluczyc tutaj przesądy. I czy na naszym etapie też już zastanawiacie się co jecie czy narazie to nie ma aż takiego wpływu?

Słyszałam, że serów pleśniowych nie wolno, ale i tutaj zdania są podzielone.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam takie dni ze martwie sie ze tam nic sie nie dzieje...:( oby wszystko bylo dobrze

❤️❤️❤️
  • Tizzi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic witamy :* rozgośc się u nas

Dziewczyny wy tu wszystkie o jedzeniu a mnie aż miło od samej myśli o czymś do jedzenia :P największą katorge dzisiaj przeżywałam jak robiłam mięsny obiad dla męża..

<3 Lea <3
    tt1d8bf6.pngcravings-2017-12-01.jpg
  • A85K Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justya85 wrote:
    ooo omów do mnie jeszcze hehe...... ja wogóle co trzy dni gotuje pikantną pomidorówke tylko dla siebie hehe:) pomidory, ahhh

Też bym pojadła sobie pomidorówki :-)

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • Tizzi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, żeby unikać mleka niepasteryzowanego (ale w sklepowych produktach chyba we wszystkich jest już mleko pasteryzowane). Chodzi chyba głównie o mleko od krowy.
    No i unikanie surowego, niedogotowanego mięsa

<3 Lea <3
  • emilydread Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny, dolaczam i ja :) wstepny termin 16.12. W styczniu, w moje urodziny poronilam,a udalo sie teraz po drugiej @. Oby bylo dobrze:)
    Witam i ściskam :* ja poronilam 24.01 więc wien dokładnie co czujesz. Ale teraz będzie wszystko pięknie i w grudniu urodzi się nam małe różowe bobo :)

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • A85K Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Produkty zakazane w ciąży: tych nie możesz spożywać

1. Izomery trans kwasów tłuszczowych

Izomery trans przechodzą barierę łożyskową, jak również są wydzielane z mlekiem, a ich występowanie może przyczynić się do takich zaburzeń jak stan przedrzucawkowy, zaburzenia rozwoju płodu, atopia.

Aby się przed nimi sutrzec, należy wykluczyć z diety produkty smażone w głębokim tłuszczu, kostki rosołowe, chipsy, krakersy itp., wafelki, ciastka, kupowane ciasta oraz wszystkie produkty zawierające w składzie „utwardzony tłuszcz roślinny”, „tłuszcz cukierniczy/piekarniczy”. To składniki i produkty zakazane w ciąży.

2. Surowy nabiał, jaja, mięso czy ryby
    Kolejnymi produktami zakazanymi w ciąży są surowe, niedokładnie upieczone lub krwiste produkty. Zagrażają one kobietom w ciąży i ich dzieciom zakażeniami pokarmowymi, część z nich nie daje żadnych objawów. Zdecydowanie należy dopilnować, aby potrawy trafiające na nasz talerz były na wskroś ugotowane.
    3. Alkohol
    Jesli chodzi o ten rodzaj produktów zakazanych w ciąży, niespodzianki nie ma. W Polsce jak i w wielu innych krajach (w tym Francji), kobietom w ciąży zaleca się kompletną abstynencję alkoholową. Nawet niewielka ilość alkoholu może spowodować zaburzenia rozwoju dziecka.
    4. Cukier
    Cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy zdominował nasza dietę, dzisiaj ciężko znaleźć produkty, które ich nie zawierają. Zgodnie z zaleceniami tylko 10 procent energii z diety mogą stanowić tego typu cukry, zjadamy ich znacznie więcej. Niekontrolowane spożycie produktów zakazanych w ciąży - słodkich przekąsek i napojów w ciąży może doprowadzić do nadmiernego przybierania na masie ciała, zaburzeniom węglowodanowym (jak cukrzyca ciężarnych), które mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla bezpieczeństwa ciąży, makrosomii płodu, może rzutować także na przyszłe zdrowie dziecka, zwiększając ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.
    5. Wątróbka
    Wątroba jest magazynem dla wielu substancji w tym witaminy A w formie retinolu, który w dużych stężeniach jest toksyczny dla płodu. Zaleca się całkowitą eliminację wątróbki z diety kobiety ciężarnej. Należy zwrócić uwagę na przetwory mogące zawierać w swoim składzie wątróbkę np. pasztety.

ZNALAZŁAM TO DLA CIEKAWYCH CZEGO LEPIEJ NIE JEŚĆ W CIĄŻY !!!

Yoselyn82, Wachciowa lubią tę wiadomość

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • A85K Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie można też jeść :

-serów pleśniowych,
    -kogel mogel,
    -miodu,
    -grzybów ,

...jest wiele produktów ale też powinniśmy zwrucić uwagę na niektóre przyprawy bo jest ich trochę.

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wysypało mnie dziś na twarzy trochę sie boje ze to koniec bo czasem mnie tak wysypuje przed @

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane beta 311,9

Tizzi, Justya85, Jooozefka, Mamaokruszka, Wachciowa, magdzia26, Anuśka...G lubią tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Tizzi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadySavage super beta!

A85K a miodu dlaczego nie? :(

78beti no co ty ;) u nas to wszystko wina hormonów więc według mnie nie masz się czym martwić

<3 Lea <3
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SERA PLESNIOWEGO NIE MOZNA JESC JESLI JEST Z MLEKA NIEPASTERYZOWANEGO (TUREK PRESIDENT ITEP WSZYSTKIE SA Z PASTERYZOWANEGO)

A miod jest niebezpiecxny dla niemowlakow a nie dla ciezarnych ktorych przewod pokarmowych usuwa botuliny.

Mozna jesc grzyby np.pieczarki. czy boczniaki

Uwazac trzeba za to na herbaty malinowe - bo maja liscie maliny mogace dzialac naskórczowo. Owoc maliny mozna jesc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 17:45

Wachciowa, magdzia26 lubią tę wiadomość

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ